DIABASTE DWREAN SEC 137
techmail
anga2023
DIGITAL TV 175
securityreport e mag odhgos 2021
28 Αυγούστου 2018 14:17

Ασφαλέστερα αεροδρόμια με τρισδιάστατη καθοδήγηση

admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=file%3Dwp content%252Fuploads%252F2022%252F05%252F40122d93f55f49fb6c7b0715c6c431f1 XL

Καθώς η εναέρια κυκλοφορία αυξάνεται στην Ευρώπη, το ίδιο συμβαίνει και με την πρόκληση να διασφαλιστεί πλήρως ότι τα αεροδρόμιά της είναι ασφαλώς προσβάσιμα ανά πάσα στιγμή, ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών. Το BLUEGNSS είναι ένα έργο που υποστηρίζεται από την ΕΕ..Καθώς η εναέρια κυκλοφορία αυξάνεται στην Ευρώπη, το ίδιο συμβαίνει και με την πρόκληση να διασφαλιστεί πλήρως ότι τα αεροδρόμιά της είναι ασφαλώς προσβάσιμα ανά πάσα στιγμή, ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών. Το BLUEGNSS είναι ένα έργο που υποστηρίζεται από την ΕΕ., το οποίο αναπτύσσει παγκόσμιες εφαρμογές δορυφορικής πλοήγησης σε επιλεγμένους ευρωπαϊκούς αερολιμένες με στόχο να αυξήσει την ασφάλεια και την προσβασιμότητα σε αυτούς.
Η BLUEGNSS επικεντρώθηκε στην προώθηση της υιοθέτησης του ευρωπαϊκού παγκόσμιου δορυφορικού συστήματος πλοήγησης (GNSS) στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Κύπρο και τη Μάλτα. Οι τέσσερις χώρες αποτελούν από κοινού το λειτουργικό μπλοκ εναέριου χώρου BLUE MED (FAB), δηλαδή τον εναέριο χώρο στον οποίο η διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας γίνεται ανεξάρτητα από τα εθνικά σύνορα. Το BLUE MED είναι ένα από τα εννέα FAB που δημιουργήθηκαν στην Ευρώπη προκειμένου να μειωθεί ο κατακερματισμός του ευρωπαϊκού δικτύου εναέριας κυκλοφορίας.
Ειδικότερα, οι τρισδιάστατες προσεγγίσεις GNSS σχεδιάζονται για 11 αεροδρόμια στην BLUE MED FAB. Προς το παρόν γνωστά είναι 4 στην Ελλάδα και την Ιταλία, 2 στην Κύπρο και 1 στη Μάλτα. Ο πρωταρχικός στόχος είναι η εναρμόνιση της εφαρμογής των απαιτούμενων επιδόσεων πλοήγησης μεταξύ των τεσσάρων χωρών. Αυτό θα επιτρέψει στα αεροσκάφη να πετάξουν σε πολύ συγκεκριμένες διαδρομές με μεγαλύτερη ακρίβεια και θα καταστήσει δυνατό τον άμεσο εντοπισμό της θέσης του αεροσκάφους με απόλυτη ακρίβεια.
Μέχρι στιγμής πάντως έχει σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος όσον αφορά την ασφάλεια και την προσβασιμότητα των αερολιμένων στις επίμαχες χώρες. Ετσι, από τις αρχές του 2018, έχουν επικυρωθεί τρεις νέες διαδικασίες GNSS για τα ιταλικά αεροδρόμια του Κουνέο, της Λαμέτζιο και της Πάρμα, ακολουθούμενα από άλλα δύο για τη Λάρνακα και την Πάφο στην Κύπρο. Οι κακές καιρικές συνθήκες υπό τις οποίες επικυρώθηκαν οι προσεγγίσεις του GNSS της Κύπρου χρησίμευαν για να αποδείξουν τα οφέλη της τρισδιάστατης καθοδήγησης του GNSS. Από το ξεκίνημά της μάλιστα το 2016, η BLUEGNSS έχει σχεδιάσει και επικυρώσει 14 διαδικασίες GNSS.
Οι βελτιωμένες επιδόσεις του ευρωπαϊκού GNSS, Galileo, έχουν επιτευχθεί μέσω της υπηρεσίας EGNOS (European Geostationary Navigation Overlay Service). Το EGNOS είναι ένα δορυφορικό σύστημα που βελτιώνει την ακρίβεια του GNSS.
Οι 3 δορυφόροι και το δίκτυο των περισσότερων από 39 σταθμών αναφοράς σε 24 χώρες τού επιτρέπουν να παρέχει μεγαλύτερη ακρίβεια από ό,τι το Galileo μόνο του.
Τα πλεονεκτήματα ασφάλειας του EGNOS και το χαμηλότερο επενδυτικό κόστος ωφελούν σημαντικά κυρίως τα μικρά και περιφερειακά αεροδρόμια, τα οποία συνήθως δεν μπορούν ν’ αντέξουν το υψηλό κόστος εγκατάστασης και συντήρησης επίγειων βοηθημάτων πλοήγησης. Για τον λόγο αυτό, το BLUEGNSS έχει προωθήσει τη χρήση του σε αυτή τη γεωγραφικά «προκλητική» περιοχή της Μεσογείου. «Σήμερα η περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου δεν έχει πλήρη κάλυψη από το EGNOS», τονίζει ο ειδικός του GNSS Πατρίτσιο Βάνι της εταιρείας ENAV S.p.A., η οποία είναι συντονιστής έργου και πάροχος υπηρεσιών αεροναυτιλίας της Ιταλίας, ο οποίος διευκρίνισε ότι «κάθε αεροδρόμιο που συμμετέχει στο έργο παρουσιάζει ένα πολύ διαφορετικό επιχειρησιακό περιβάλλον».
Το όλο έργο δεν επικεντρώθηκε μόνο στον σχεδιασμό και την επικύρωση των προσεγγίσεων GNSS στους αερολιμένες, όπου μέχρι στιγμής δεν υπήρχαν τέτοιες διαδικασίες. Εχει παράσχει επίσης την αναγκαία κατάρτιση για να υποστηρίξει την εφαρμογή από τις χώρες BLUE MED FAB. Οπως μάλιστα επισημαίνει ο Ιταλός ειδικός, μπορεί να χρησιμεύσει ως καταλύτης για την εξάπλωση της απαιτούμενης τεχνογνωσίας στην πλοήγηση στην περιοχή και πέραν αυτής, σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Ολες αυτές οι πρωτοβουλίες έχουν στόχο την επίτευξη υψηλότερης ασφάλειας, αποδοτικότητας καθώς και οικονομικών επιδόσεων και περιβαλλοντικών οφελών που αναμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την υλοποίηση του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού. Η αρχή πάντως έγινε και το κατά πόσο θα επιτευχθεί ο στόχος θα το δείξει ο χρόνος.
efsyn.gr

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Security Report, 137

  Security Report, 137

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Μαρτίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές πο...
 • Δυναμικότατη η επιστροφή της Salonica Electronix

  Δυναμικότατη η επιστροφή της Salonica Electronix

  Εντυπωσιακά επανήλθε στο προσκήνιο η Salonica Electronix, μετά την απουσία της κατά τα δύσκολα χρόνια της πανδημίας. Η έκθεση διεξήχθη στην ευρύχωρη αίθουσα Grand Pietra του ξενοδοχείου Porto Pala...
 • Ανάλυση ροής κυκλοφορίας στα εμπορικά καταστήματα

  Ανάλυση ροής κυκλοφορίας στα εμπορικά καταστήματα

  Σήμερα η επιτυχία και η κερδοφορία μίας επιχείρησης, ανεξάρτητα από τα προϊόντα που πουλάει και τις υπηρεσίες που προσφέρει, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα έσοδά των πωλήσεων και από την ικανοπο...
 • Ο ρόλος των συστημάτων φωνητικής αναγγελίας κινδύνου PA/VA και η Απαιτητική σχεδίασή τους

  Ο ρόλος των συστημάτων φωνητικής αναγγελίας κινδύνου PA/VA και η Απαιτητική σχεδίασή τους

  Η εκκένωση ή η μαζική ενημέρωση των ανθρώπων που βρίσκονται σε  ένα κτίριο ή ένα εμπορικό κέντρο, σε διάφορους χώρους εκδηλώσεων όπως θέατρα και συναυλιακούς χώρους, σε σταθμούς μέσων μαζικής...
 • HIKVΙSION eDVRs

  HIKVΙSION eDVRs

  Η HΙKVISION παρουσίασε πρόσφατα το πρώτο καταγραφικό eDVR με ενσωματωμένο δίσκο eSSD σε μορφή chip (μνήμη flash). Στο άμεσο μέλλον αναμένεται οι δίσκοι SSD να αντικαταστήσουν τους κανονικούς σκληρ...
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΓΙΑ ΤΑ
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIBRA PRESS
Καυκάσου 145, Αθήνα, 11364ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ


Securityreport.gr - Το απόλυτο περιοδικό για τα συστήματα ασφαλείας
Libra Press © Copyright 2022 | All Rights Reserved
Dual Design