Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Αβραμόπουλος: Δεν θα υπάρξει σήμερα συμφωνία για το Κοινό Σύστημα Ασύλου
![c44796d0c90384760c27d325f61f2f5c XL 0b5fa180](/wp-content/themes/yootheme/cache/0b/c44796d0c90384760c27d325f61f2f5c_XL-0b5fa180.jpeg)
Μέχρι το τέλος Ιουνίου θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας στο Κοινό Σύστημα Ασύλου, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, προσερχόμενος στο σημερινό..
Μέχρι το τέλος Ιουνίου θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας στο Κοινό Σύστημα Ασύλου, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, προσερχόμενος στο σημερινό συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών στο Λουξεμβούργο.
Σημειώνεται, ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν δώσει εντολή στους υπουργούς Εσωτερικών να έχουν καταλήξει σε συμφωνία πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου (28-29/6). Ως εκ τούτου, η σημερινή συνάντηση θα έπρεπε να είναι αυτή που θα επιστέγαζε την εν λόγω συμφωνία ενόψει της Συνόδου Κορυφής.
«Δε θα έχουμε σήμερα την τελική ομοφωνία. Μια παράταση λίγων εβδομάδων δεν είναι το τέλος του κόσμου», δήλωσε ο Δ. Αβραμόπουλος, σημειώνοντας ότι υπάρχει ακόμα «πολύς χρόνος». «Πρέπει να λάβουμε υπόψη όλες τις θέσεις. Δε είμαστε εδώ για να επιβάλλουμε αλλά για να πείσουμε. Όλες οι κυβερνήσεις θα αντιληφθούν ότι είναι προς όφελος τους και προς όφελος της Ένωσης να λύσουν αυτό το ζήτημα», ανέφερε.
Οι διαφωνίες μεταξύ των κρατών-μελών έγκεινται κυρίως στις υποχρεωτικές ποσοστώσεις κατανομής των προσφύγων, στις οποίες αντιστέκονται σθεναρά οι χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, με πρώτη την Ουγγαρία. Επίσης, χώρες της πρώτης γραμμής, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, διαφωνούν με την πρόταση να παραμείνουν υπεύθυνες οι χώρες πρώτης υποδοχής για τις αιτήσεις ασύλου και να συνεχιστεί η δυνατότητα επιστροφών μεταναστών για πολλά χρόνια.