DIABASTE DWREAN SEC 137
techmail
anga2023
DIGITAL TV 175
securityreport e mag odhgos 2021
29 Νοεμβρίου 2018 11:42

Bitcoin: Καινοτομία ή απάτη

e243fd976fda1e7674d83842b5740249 XL 5046bd5c

Στην ψηφιακή εποχή που διανύουμε, το διαδίκτυο μας προσφέρει άπειρες δυνατότητες και αναρίθμητες πληροφορίες. Το υπέρογκο μέγεθος όλων αυτών των δεδομένων και..

Στην ψηφιακή εποχή που διανύουμε, το διαδίκτυο μας προσφέρει άπειρες δυνατότητες και αναρίθμητες πληροφορίες. Το υπέρογκο μέγεθος όλων αυτών των δεδομένων και γνώσεων δεν είναι πάντα έμπιστο. Συγκεκριμένα, πολυάριθμοι είναι οι απατεώνες του κυβερνοχώρου που με σύνθετες τεχνικές και μέσα, πραγματοποιούν απόπειρες εξαπάτησης του ανίδεου κοινού.

Ένα από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα τα τελευταία χρόνια, στον τομέα του διαδικτύου είναι τα κρυπτονομίσματα (cryptocurrencies) και πιο συγκεκριμένα το ευρέως γνωστό Bitcoin.

Τι είναι το κρυπτονόμισμα;

Με τον όρο αυτό αναφερόμαστε σε ένα νομισματικό σύστημα που προσπαθεί να παρακάμψει την εμπλοκή της τράπεζας ή κάποιου άλλου φορέα πληρωμών κατά την πραγματοποίηση μίας συναλλαγής. Ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται με την χρήση μεθόδων κρυπτογραφίας για τη δημιουργία και διαχείριση «εικονικών» χρημάτων καθώς και για την επιβεβαίωση της εγκυρότητας των συναλλαγών. Απώτερος σκοπός των νέων αυτών νομισματικών συστημάτων είναι:

-Η υψηλή ασφάλεια

-Η ανωνυμία

-Η ιχνηλασιμότητα

-Η εγκυρότητα

Τι είναι το Bitcoin;

Το Bitcoin αποτελεί ένα από τα προαναφερόμενα κρυπτονομίσματα που έκανε την πρώτη εμφάνισή του το 2008. Η ταυτότητα του δημιουργού του παραμένει μέχρι και σήμερα άγνωστη. Από το 2009 μέχρι και τις αρχές του 2010 το Bitcoin δεν είχε καμία απολύτως αξία. Στις αρχές Δεκεμβρίου 2013 το Bitcoin είχε φτάσει να αξίζει μεταξύ 1.200 και 1.400 δολαρίων.

Το χρονικό του Bitcoin

Οι αρχικές συναλλαγές στις χρηματαγορές ξεκίνησαν το 2010 με την αξία του εκάστοτε Bitcoin να φτάνει τα 0,14 δολάρια. Η πρώτη συναλλαγή πραγματοποιήθηκε στην Μασαχουσέτη και αφορούσε 2 πίτσες έναντι 10.000 bitcoins. Την άνοιξη του 2011 τα 10.000 αυτά bitcoins θα έφταναν γύρω στα 272.329 δολάρια. Αντιθέτως, τον Δεκέμβριο του 2013 μέσα σε λιγότερη από μία ημέρα, η αξία του bitcoin έπεσε κάτω από τα 550 δολάρια.

Συμπεραίνουμε από τα παραπάνω πως η νέα αυτή μορφή νομισματικού συστήματος είναι αρκετά ασταθής. Αποτελεί μία εναλλακτική επιλογή ενός συστήματος που δεν ελέγχεται από τράπεζες ή κυβερνήσεις και λειτουργεί υπό την χρήση διαδικτυακών πρωτοκόλλων που δεν ελέγχονται από κανέναν.

Απάτη ή καινοτομία;

Το Bitcoin δεν ελέγχεται από κάποιο ιδιώτη ή επιχειρηματία, ενώ κανένας δεν ωφελείται από αυτό πέρα από τους ίδιους τους επενδυτές, που έχουν κάτι να κερδίσουν στην περίπτωση που γίνει δημοφιλές. Λόγω του γεγονότος αυτού, το Bitcoin ωφέλησε αυτούς που το υιοθέτησαν πρώτοι, πριν γίνει γνωστό και διαδοθεί. Με την διάδοσή του η τεράστια απόδοση που είχε διαφημιστεί, όπως είναι λογικό, μειώθηκε δραματικά λόγω της απότομης αύξησης των επενδυτών. Οι διακυμάνσεις λοιπόν στην τιμή του δεν οφείλονται σε κάποια απάτη, αλλά στο γεγονός ότι αποτελεί ένα μικρό νόμισμα παγκόσμιας εμβέλειας που είναι πολύ ανοιχτό στις διαπραγματεύσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις δημιουργεί τιμές που δεν μπορούν να υποστηριχθούν.

Τι επιφυλάσσει το μέλλον;

Στο μέλλον προβλέπεται η συνύπαρξη των ψηφιακών νομισμάτων με τα εθνικά νομίσματα. Είτε θα είναι το bitcoin είτε κάποιο άλλο, το μέλλον στηρίζεται στα ψηφιακά νομισματικά συστήματα και είναι ωφέλιμο να παρακολουθούμε και να ενημερωνόμαστε για την πορεία εξέλιξής τους.

bitdefender.gr

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Security Report, 137

  Security Report, 137

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Μαρτίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές πο...
 • Δυναμικότατη η επιστροφή της Salonica Electronix

  Δυναμικότατη η επιστροφή της Salonica Electronix

  Εντυπωσιακά επανήλθε στο προσκήνιο η Salonica Electronix, μετά την απουσία της κατά τα δύσκολα χρόνια της πανδημίας. Η έκθεση διεξήχθη στην ευρύχωρη αίθουσα Grand Pietra του ξενοδοχείου Porto Pala...
 • Ανάλυση ροής κυκλοφορίας στα εμπορικά καταστήματα

  Ανάλυση ροής κυκλοφορίας στα εμπορικά καταστήματα

  Σήμερα η επιτυχία και η κερδοφορία μίας επιχείρησης, ανεξάρτητα από τα προϊόντα που πουλάει και τις υπηρεσίες που προσφέρει, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα έσοδά των πωλήσεων και από την ικανοπο...
 • Ο ρόλος των συστημάτων φωνητικής αναγγελίας κινδύνου PA/VA και η Απαιτητική σχεδίασή τους

  Ο ρόλος των συστημάτων φωνητικής αναγγελίας κινδύνου PA/VA και η Απαιτητική σχεδίασή τους

  Η εκκένωση ή η μαζική ενημέρωση των ανθρώπων που βρίσκονται σε  ένα κτίριο ή ένα εμπορικό κέντρο, σε διάφορους χώρους εκδηλώσεων όπως θέατρα και συναυλιακούς χώρους, σε σταθμούς μέσων μαζικής...
 • HIKVΙSION eDVRs

  HIKVΙSION eDVRs

  Η HΙKVISION παρουσίασε πρόσφατα το πρώτο καταγραφικό eDVR με ενσωματωμένο δίσκο eSSD σε μορφή chip (μνήμη flash). Στο άμεσο μέλλον αναμένεται οι δίσκοι SSD να αντικαταστήσουν τους κανονικούς σκληρ...
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΓΙΑ ΤΑ
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIBRA PRESS
Καυκάσου 145, Αθήνα, 11364ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ


Securityreport.gr - Το απόλυτο περιοδικό για τα συστήματα ασφαλείας
Libra Press © Copyright 2022 | All Rights Reserved
Dual Design