Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITALTV199
AC25
ilka aggelia
securityreport e mag odhgos 2021
21 Μαρτίου 2025 11:04

COCOON: Το ΑΠΘ θωρακίζει τα ηλεκτρικά δίκτυα από κυβερνοαπειλές

fiber fe32a955

Την Παρασκευή 21 Μαρτίου 2025, στο πλαίσιο του καινοτόμου ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος COCOON, το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ διοργανώνει ένα εξειδικευμένο workshop για την κυβερνοασφάλεια των ηλεκτρικών δικτύων.

Αντικείμενο του ερευνητικού προγράμματος COCOON (Cooperative Cybersecurity for Modern Power Grids-Συνεργατική Κυβερνοασφάλεια Σύγχρονων Ηλεκτρικών Δικτύων) είναι η ενίσχυση της προστασίας των κρίσιμων ενεργειακών υποδομών απέναντι στις αυξανόμενες κυβερνοαπειλές.

Η Σημασία της Κυβερνοασφάλειας στα Ηλεκτρικά Δίκτυα

Η κυβερνοασφάλεια στα ηλεκτρικά δίκτυα είναι σημαντική επειδή αυτά ανήκουν στις λεγόμενες «κρίσιμες υποδομές» και γίνεται επιτακτική και επίκαιρη, καθώς αυξάνεται η διείσδυση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και επομένως η απαίτηση σε απομακρυσμένο έλεγχο και παρακολούθηση.

Το εύρος και η κλίμακα των πιθανών κυβερνοεπιθέσεων ποικίλει, από αλλοίωση μετρήσεων με στόχο τη διαφοροποίηση χρεώσεων παραγωγής/κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι συντονισμένη στρέβλωση και παραποίηση εντολών τηλεχειρισμού, με στόχο την ολική αποσταθεροποίηση ή και κατάρρευση του ηλεκτρικού δικτύου. Σε διεθνές επίπεδο, είναι ήδη καταγεγραμμένες αρκετές επιτυχείς, αλλά και πολλές ανεπιτυχείς, κυβερνοεπιθέσεις σε δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Οι επιτυχές επιθέσεις βασίσθηκαν σε κενά και τρωτά σημεία που δημιουργήθηκαν κατά την ψηφιακή μετάβαση των δικτύων ενέργειας.

«Το CΟCOON, ως ερευνητικό πρόγραμμα και πρόγραμμα καινοτομίας, υλοποιεί αποτελεσματικές παρεμβάσεις για να καλύψει πολλά από αυτά τα κενά, μέσω της συνεργασίας, σε πραγματικό χρόνο, ψηφιακών τεχνικών και μεθόδων ανάλυσης της λειτουργίας των ηλεκτρικών δικτύων, ιδιαίτερα των μελλοντικών δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας» αναφέρει ο Επιστημονικός υπεύθυνος του έργου COCCON, Καθηγητής Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ Χάρης Δημουλιάς.

cyber fiber

Μία από τις καινοτομίες, η οποία έχει ήδη υλοποιηθεί στον ενάμιση χρόνο που αναπτύσσεται το Cocoon, είναι η ανάλυση και εκτίμηση της φυσικής κατάστασης και των επιτρεπτών ορίων εύρυθμης λειτουργίας ενός ηλεκτρικού δικτύου, καθώς και η εισαγωγή της στις ψηφιακές τεχνικές ως επιπρόσθετη ασπίδα σε κυβερνοεπιθέσεις.

Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα του προγράμματος δοκιμάζονται σε πραγματικές συνθήκες σε τέσσερις πιλοτικές τοποθεσίες στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Ολλανδία: Σε μια ενεργειακή κοινότητα στην Χαλκιδική, με την ενεργή συμμετοχή του ΔΕΔΔΗΕ, στο κέντρο ελέγχου δικτύων νοτιοανατολικής Ευρώπης SELENE CC στη Θεσσαλονίκη, σε μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα στη Σεβίλλη (Ισπανία) και sε ψηφιοποιημένους ηλεκτρικούς υποσταθμούς στο Ντελφτ (Ολλανδία).

Όλες οι πρόσφατες εξελίξεις και βέλτιστες πρακτικές στην κυβερνοασφάλεια των ενεργειακών δικτύων

Το workshop θα φιλοξενήσει διακεκριμένους ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι θα αναλύσουν τις τελευταίες εξελίξεις και τις βέλτιστες πρακτικές στον τομέα της κυβερνοασφάλειας των ενεργειακών δικτύων. Μεταξύ των ομιλητών θα είναι ο κ. Μιχάλης Μπλέτσας, Διοικητής της Εθνικής Αρχής για την Κυβερνοασφάλεια, ο οποίος θα αναφερθεί στις τρέχουσες προκλήσεις και τις στρατηγικές για την κυβερνοασφάλεια, εκπρόσωπος του ENISA (European Union Agency for Cybersecurity), που θα παρουσιάσει τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για την ασφάλεια κρίσιμων υποδομών, εταίροι του προγράμματος COCOON από τα πανεπιστήμια Κύπρου, Σεβίλλης και Ντελφτ, οι οποίοι θα μοιραστούν λύσεις για την προστασία ενεργειακών κοινοτήτων, πάρκων ΑΠΕ και ψηφιοποιημένων υποσταθμών.

Το workshop θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο Δ’ της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, ενώ θα υπάρχει και δυνατότητα απομακρυσμένης παρακολούθησης μέσω διαδικτύου. Το workshop απευθύνεται σε ερευνητές, επαγγελματίες του κλάδου της ενέργειας και της κυβερνοασφάλειας, καθώς και φορείς χάραξης πολιτικής. Η γλώσσα του workshop είναι η αγγλική.

Το COCCON, με χρηματοδότηση: 5,2 εκ. ευρώ από το πρόγραμμα Horizon Europe της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2023 και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2026.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Security Report, Απρίλιος 2025
Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχος θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές πο…
Κάμερες με Solar Panel και 4G
Η προστασία οποιασδήποτε μεγάλης υπαίθριας ιδιοκτησίας που βρίσκεται σε απομακρυσμένη περιοχή – κατοικίες, αγροκτήματα, εργοστασιακές εγκαταστάσεις, μεγάλα εθνικά πάρκα κ.ά. – είναι κρίσιμης σημασία…
Multicloud
Σύμφωνα με την Gartner, το 81% των οργανισμών χρησιμοποιεί υπηρεσίες από δύο ή περισσότερους παρόχους cloud, μία στρατηγική που αναμένεται να αυξηθεί και να ευνοήσει περισσότερο το multicloud. Ο όρο…
Αποθήκευση βίντεο
Μία από τις σημαντικότερες πτυχές ενός επαγγελματικού συστήματος βιντεοεπιτήρησης είναι ο τρόπος αποθήκευσης -και σήμερα- οι τελικοί χρήστες, οι επιχειρήσεις, αλλά και μεγάλοι οργανισμοί, έχουν στη…
Ηλεκτρικοί υποσταθμοί
Οι υπαίθριοι ηλεκτρικοί υποσταθμοί αντιμετωπίζουν συχνά προκλήσεις συμπεριλαμβανομένων των βανδαλισμών, των εισβολέων και των επικίνδυνων καιρικών συνθηκών, ειδικά κατά τις περιόδους υψηλής ζήτησης…
ELDES ESIM420 4G
Το ESIM420 αποτελεί την τελευταία προσθήκη στη σειρά προηγμένων συστημάτων ασφαλείας της ELDES, σχεδιασμένο για να προσφέρει αυξημένη προστασία και ευελιξία. Με ενσωματωμένες λειτουργίες απομακρυσμέ…
Wi-Tek WI-PS306GF-UPS-15A (V2) & WI-IOT100
Τα δικτυακά προϊόντα που τροφοδοτούνται αξιοποιώντας την ηλιακή ενέργεια, αποτελούν κατάλληλη επιλογή για την παρακολούθηση απομακρυσμένων χώρων: Μέσω ηλιακού πάνελ που διαθέτουν, αποθηκεύουν ενέργε…
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.