DIABASTE DWREAN SEC 134
techmail
DIGITAL TV 173
securityreport e mag odhgos 2021
5 Οκτωβρίου 2021 10:44

Cyber Security Month: 7 τύποι απειλών κατά της Κυβερνοασφάλειας

admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=file%3Dwp content%252Fuploads%252F2022%252F05%252Fb270d64b3b015c96037c236121c305e3 XL

Οι επαγγελματίες στον τομέα της Κυβερνοασφάλειας υπερασπίζονται συνεχώς τα συστήματα υπολογιστών από διαφορετικούς τύπους απειλών στον κυβερνοχώρο. Οι κυβερνοεπιθέσεις πλήττουν επιχειρήσεις και ιδιωτικά συστήματα κάθε μέρα και η ποικιλία επιθέσεων αυξάνεται γρήγορα. Σύμφωνα με τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Cisco John Chambers, «Υπάρχουν δύο τύποι εταιρειών: αυτές που έχουν παραβιαστεί και εκείνες που δεν γνωρίζουν ακόμη ότι έχουν παραβιαστεί».

Οι επαγγελματίες στον τομέα της Κυβερνοασφάλειας υπερασπίζονται συνεχώς τα συστήματα υπολογιστών από διαφορετικούς τύπους απειλών στον κυβερνοχώρο. Οι κυβερνοεπιθέσεις πλήττουν επιχειρήσεις και ιδιωτικά συστήματα κάθε μέρα και η ποικιλία επιθέσεων αυξάνεται γρήγορα. Σύμφωνα με τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Cisco John Chambers, «Υπάρχουν δύο τύποι εταιρειών: αυτές που έχουν παραβιαστεί και εκείνες που δεν γνωρίζουν ακόμη ότι έχουν παραβιαστεί».

Τα κίνητρα για κυβερνοεπιθέσεις είναι πολλά. Το ένα είναι τα χρήματα. Οι επιτιθέμενοι στον κυβερνοχώρο μπορεί να βγάλουν ένα σύστημα εκτός σύνδεσης και να απαιτήσουν πληρωμή για να αποκαταστήσουν τη λειτουργικότητά του. Το Ransomware, μια επίθεση που απαιτεί πληρωμή για την αποκατάσταση των υπηρεσιών, είναι πλέον πιο εξελιγμένη από ποτέ.

Οι εταιρείες είναι ευάλωτες σε κυβερνοεπιθέσεις, αλλά και τα άτομα είναι στόχοι, συχνά επειδή αποθηκεύουν προσωπικές πληροφορίες στα κινητά τους τηλέφωνα και χρησιμοποιούν μη ασφαλή δημόσια δίκτυα.

Η παρακολούθηση των εξελισσόμενων και αυξανόμενων επιθέσεων στον κυβερνοχώρο είναι το κλειδί για την καλύτερη ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Καθώς οι επαγγελματίες κυβερνοασφάλειας εργάζονται για να αυξήσουν τις γνώσεις τους για απειλές και πληροφορίες πάνω σε αυτό, η απόκτηση ενός μεταπτυχιακού τίτλου διαδικτυακής ασφάλειας στον κυβερνοχώρο μπορεί να είναι ανεκτίμητη.

Μια απειλή για την κυβερνοασφάλεια αναφέρεται σε κάθε πιθανή κακόβουλη επίθεση που επιδιώκει την παράνομη πρόσβαση σε δεδομένα, τη διακοπή των ψηφιακών λειτουργιών ή τη βλάβη πληροφοριών. Οι απειλές στον κυβερνοχώρο μπορεί να προέρχονται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων εταιρικών κατασκόπων, hacktivists, τρομοκρατικών ομάδων, εχθρικών εθνικών κρατών, εγκληματικών οργανώσεων, μοναχικών χάκερ και δυσαρεστημένων υπαλλήλων.

Τα τελευταία χρόνια, πολυάριθμες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο υψηλού προφίλ είχαν ως αποτέλεσμα την έκθεση ευαίσθητων δεδομένων. Για παράδειγμα, η παραβίαση του Equifax 2017 έθεσε σε κίνδυνο τα προσωπικά δεδομένα περίπου 143 εκατομμυρίων καταναλωτών, συμπεριλαμβανομένων των ημερομηνιών γέννησης, των διευθύνσεων και των αριθμών Κοινωνικής Ασφάλισης. Το 2018, η Marriott International αποκάλυψε ότι χάκερ είχαν πρόσβαση στους διακομιστές της και έκλεψαν τα δεδομένα περίπου 500 εκατομμυρίων πελατών. Και στις δύο περιπτώσεις, η απειλή για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο ενεργοποιήθηκε από την αποτυχία του οργανισμού να εφαρμόσει, να δοκιμάσει και να επαναλάβει τεχνικές εγγυήσεις, όπως κρυπτογράφηση, έλεγχο ταυτότητας και τείχη προστασίας.

Οι επιτιθέμενοι στον κυβερνοχώρο μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα ευαίσθητα δεδομένα ενός ατόμου ή μιας εταιρείας για να κλέψουν πληροφορίες ή να αποκτήσουν πρόσβαση στους οικονομικούς τους λογαριασμούς, μεταξύ άλλων δυνητικά επιζήμιων ενεργειών, γι ‘αυτό και οι επαγγελματίες της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο είναι απαραίτητοι για την προστασία των ιδιωτικών δεδομένων.

Οι επαγγελματίες στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο θα πρέπει να έχουν σε βάθος κατανόηση των ακόλουθων τύπων απειλών στον κυβερνοχώρο.

Κακόβουλο λογισμικό
Το κακόβουλο λογισμικό είναι κακόβουλο λογισμικό όπως spyware, ransomware, ιοί και worms. Το κακόβουλο λογισμικό ενεργοποιείται όταν ένας χρήστης κάνει κλικ σε κακόβουλο σύνδεσμο ή συνημμένο, το οποίο οδηγεί στην εγκατάσταση επικίνδυνου λογισμικού. Η Cisco αναφέρει ότι το κακόβουλο λογισμικό, μόλις ενεργοποιηθεί, μπορεί:

να αποκλείσει την πρόσβαση σε βασικά στοιχεία δικτύου (ransomware)
να εγκαταστήσει επιπλέον επιβλαβές λογισμικό
να αποκρύψει πληροφορίες με διαβίβαση δεδομένων από το σκληρό δίσκο (spyware)
να διαταράξει μεμονωμένα μέρη, καθιστώντας το σύστημα μη λειτουργικό

Emotet
Η Cybersecurity and Infrastructure Security Agency (CISA) περιγράφει το Emotet ως «ένα προηγμένο, αρθρωτό τραπεζικό Trojan που λειτουργεί κυρίως ως πρόγραμμα λήψης ή σταγονόμετρο άλλων τραπεζικών Trojans. Το Emotet εξακολουθεί να είναι ένα από τα πιο δαπανηρά και καταστροφικά κακόβουλα προγράμματα.

Άρνηση Υπηρεσίας
Η άρνηση παροχής υπηρεσιών (DoS) είναι ένας τύπος κυβερνοεπίθεσης που πλημμυρίζει έναν υπολογιστή ή ένα δίκτυο, ώστε να μην μπορεί να απαντήσει σε αιτήματα. Ένα κατανεμημένο DoS (DDoS) κάνει το ίδιο πράγμα, αλλά η επίθεση προέρχεται από ένα δίκτυο υπολογιστών. Οι επιτιθέμενοι στον κυβερνοχώρο χρησιμοποιούν συχνά μια επίθεση πλημμύρας για να διαταράξουν τη διαδικασία “χειραψίας” και να πραγματοποιήσουν ένα DoS. Διάφορες άλλες τεχνικές μπορεί να χρησιμοποιηθούν και ορισμένοι επιτιθέμενοι στον κυβερνοχώρο χρησιμοποιούν το χρόνο απενεργοποίησης ενός δικτύου για να ξεκινήσουν άλλες επιθέσεις. Το botnet είναι ένας τύπος DDoS στον οποίο εκατομμύρια συστήματα μπορούν να μολυνθούν από κακόβουλο λογισμικό και να ελεγχθούν από έναν χάκερ, σύμφωνα με τον Jeff Melnick της Netwrix, μια εταιρεία λογισμικού ασφάλειας τεχνολογίας πληροφοριών. Τα botnets, μερικές φορές ονομάζονται συστήματα ζόμπι, στοχεύουν και κατακλύζουν τις δυνατότητες επεξεργασίας ενός στόχου. Τα botnets βρίσκονται σε διαφορετικές γεωγραφικές τοποθεσίες και είναι δύσκολο να εντοπιστούν.

Ο άνθρωπος στη μέση
Μια επίθεση man-in-the-middle (MITM) συμβαίνει όταν οι χάκερ μπαίνουν σε μια συναλλαγή δύο μερών. Μετά τη διακοπή της κίνησης, μπορούν να φιλτράρουν και να κλέψουν δεδομένα, σύμφωνα με τη Cisco. Οι επιθέσεις MITM συμβαίνουν συχνά όταν ένας επισκέπτης χρησιμοποιεί μη ασφαλές δημόσιο δίκτυο Wi-Fi. Οι εισβολείς εισάγονται μεταξύ του επισκέπτη και του δικτύου και στη συνέχεια χρησιμοποιούν κακόβουλο λογισμικό για να εγκαταστήσουν λογισμικό και να χρησιμοποιήσουν κακόβουλα δεδομένα.

Ψάρεμα
Οι επιθέσεις ηλεκτρονικού “ψαρέματος” χρησιμοποιούν ψεύτικη επικοινωνία, όπως ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, για να ξεγελάσουν τον δέκτη να το ανοίξει και να εκτελέσει τις οδηγίες στο εσωτερικό του, όπως η παροχή αριθμού πιστωτικής κάρτας. “Ο στόχος είναι να κλέψουμε ευαίσθητα δεδομένα όπως πιστωτικές κάρτες και στοιχεία σύνδεσης ή να εγκαταστήσουμε κακόβουλο λογισμικό στο μηχάνημα του θύματος”, αναφέρει η Cisco.

Έγχυση SQL
Η έγχυση Structured Query Language (SQL) είναι ένας τύπος κυβερνοεπίθεσης που προκύπτει από την εισαγωγή κακόβουλου κώδικα σε διακομιστή που χρησιμοποιεί SQL. Όταν μολυνθεί, ο διακομιστής απελευθερώνει πληροφορίες. Η υποβολή του κακόβουλου κώδικα μπορεί να είναι τόσο απλή όσο η εισαγωγή του σε ένα ευάλωτο πλαίσιο αναζήτησης ιστότοπου.

Επιθέσεις με κωδικό πρόσβασης
Με τον σωστό κωδικό πρόσβασης, ένας επιτιθέμενος στον κυβερνοχώρο έχει πρόσβαση σε πληθώρα πληροφοριών. Η κοινωνική μηχανική είναι ένας τύπος επίθεσης με κωδικό πρόσβασης που ο Data Insider ορίζει ως “μια στρατηγική που χρησιμοποιούν οι επιτιθέμενοι στον κυβερνοχώρο και βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ανθρώπινη αλληλεπίδραση και συχνά περιλαμβάνει την εξαπάτηση των ανθρώπων να παραβιάσουν τις τυπικές πρακτικές ασφαλείας”. Άλλοι τύποι επιθέσεων με κωδικό πρόσβασης περιλαμβάνουν πρόσβαση σε μια βάση δεδομένων κωδικών πρόσβασης ή πλήρη εικασία.

Οι πρακτικές στον κυβερνοχώρο συνεχίζουν να εξελίσσονται καθώς το Διαδίκτυο και οι ψηφιακά εξαρτώμενες λειτουργίες αναπτύσσονται και αλλάζουν. Σύμφωνα με την Secureworks, οι άνθρωποι που μελετούν την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο στρέφουν περισσότερο την προσοχή τους στους δύο τομείς στις ακόλουθες ενότητες.

Το Διαδίκτυο των Πραγμάτων

Οι μεμονωμένες συσκευές που συνδέονται στο διαδίκτυο ή σε άλλα δίκτυα προσφέρουν ένα σημείο πρόσβασης για τους χάκερ. Η Cytelligence αναφέρει ότι το 2019, οι χάκερ στόχευαν όλο και περισσότερο σε συσκευές έξυπνου σπιτιού και διαδικτύου (IoT), όπως έξυπνες τηλεοράσεις, φωνητικούς βοηθούς, συνδεδεμένες οθόνες μωρών και κινητά τηλέφωνα. Οι χάκερ που διακυβεύουν επιτυχώς ένα συνδεδεμένο σπίτι όχι μόνο αποκτούν πρόσβαση στα διαπιστευτήρια Wi-Fi των χρηστών, αλλά μπορούν επίσης να αποκτήσουν πρόσβαση στα δεδομένα τους, όπως ιατρικά αρχεία, καταστάσεις τραπεζών και πληροφορίες σύνδεσης ιστότοπου.

Η Έκρηξη Δεδομένων

Η αποθήκευση δεδομένων σε συσκευές όπως φορητούς υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα διευκολύνει τους επιτιθέμενους στον κυβερνοχώρο να βρουν ένα σημείο εισόδου σε ένα δίκτυο μέσω μιας προσωπικής συσκευής. Για παράδειγμα, στο βιβλίο του Μαΐου 2019 «Expoding Data: Reclaiming Our Cyber ​​Security in the Digital Age», ο πρώην υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Μάικλ Τσέρτοφ προειδοποιεί για μια εκτεταμένη έκθεση προσωπικών πληροφοριών ατόμων, η οποία έχει γίνει όλο και πιο ευάλωτη σε κυβερνοεπιθέσεις.

Κατά συνέπεια, οι εταιρείες και οι κρατικές υπηρεσίες χρειάζονται μέγιστη ασφάλεια στον κυβερνοχώρο για την προστασία των δεδομένων και των λειτουργιών τους. Η κατανόηση του τρόπου αντιμετώπισης των τελευταίων εξελισσόμενων απειλών στον κυβερνοχώρο είναι απαραίτητη για τους επαγγελματίες της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

Πηγή: https://www.csii.gr/cyber-security-month-7-typoi-apeilon-kata-tis-kyvernoasfaleias/

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Security Report, Φεβρουάριος 2023

  Security Report, Φεβρουάριος 2023

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Φεβρουαρίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμέ...
 • Αφιέρωμα στους TOP 50 κατασκευαστές Security για το 2021-2022

  Αφιέρωμα στους TOP 50 κατασκευαστές Security για το 2021-2022

  Κάθε χρόνο, η ιστοσελίδα asmag.com δημοσιεύει τα οικονομικά στοιχεία που αφορούν στους σημαντικότερους κατασκευαστές και προμηθευτές συστημάτων και προϊόντων ασφαλείας, προκειμένου να καταρτίσει τ...
 • SALONICA ELECTRONIX 2023

  SALONICA ELECTRONIX 2023

  Η Salonica Electronix επιστρέφει με σημαντικές αλλαγές για τρίτη φορά στη Θεσσαλονίκη στις 10 και11 Μαρτίου 2023! Εκμεταλλευόμενοι τη μεγάλη επιτυχία των κλαδικών εκθέσεων Athens Electronix,αλλά κ...
 • Σεμινάριο G.I. Security

  Σεμινάριο G.I. Security

  Την Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου, η G.I. Security διοργάνωσε τεχνικό σεμινάριο επιμόρφωσης για τις νέες προϊοντικές λύσεις της RISCO στο κέντρο εκδηλώσεων του Holiday Inn. Το σεμινάριο χαρακτηρίστηκε ...
 • Η PartnerNET γιορτάζει τα 20 χρόνια επιτυχημένης παρουσίας της Grandstream στο Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου!

  Η PartnerNET γιορτάζει τα 20 χρόνια επιτυχημένης παρουσίας της Grandstream στο Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου!

  Μία σπουδαία εκδήλωση έλαβε χώρα στο ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτων την Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2022. Η Grandstream, ένας από τους κορυφαίους οίκους στον σχεδιασμό και την παραγωγή λύσεων εταιρικής...
 • Περιήγηση στα περίπτερα της Xenia 2022

  Περιήγηση στα περίπτερα της Xenia 2022

  Το περιοδικό Security Report δεν θα μπορούσε να λείπει από μία εκ των μεγαλύτερων εκθέσεων για τον ξενοδοχειακό κλάδο. Επί τρεις ημέρες η Xenia 2022 αποτέλεσε πόλο έλξης εκατοντάδων επαγγελματιών ...
 • Έξυπνες λύσεις από την Hikvision για την αυτοκινητοβιομηχανία

  Έξυπνες λύσεις από την Hikvision για την αυτοκινητοβιομηχανία

  Με την αξία των αποθεμάτων να αγγίζει χιλιάδες, ακόμα και εκατομμύρια ευρώ, οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων οφείλουν να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψουν τους βανδαλισμούς και να σταματήσ...
 • Κυβερνοασφάλεια και έλεγχος πρόσβασης

  Κυβερνοασφάλεια και έλεγχος πρόσβασης

  Με τα σπίτια μας πιο συνδεδεμένα από ποτέ, οι ευκαιρίες για να παρεισφρήσουν οι hackers στις ζωές μας και να πάρουν τον έλεγχο των συσκευών μας, αλλά και να κλέψουν ευαίσθητα δεδομένα είναι περισσ...
 • Τα πλεονεκτήματα των συστημάτων φωνητικής αναγγελίας

  Τα πλεονεκτήματα των συστημάτων φωνητικής αναγγελίας

  Η καθυστερημένη αντίδραση σε ηχητικούς συναγερμούς αποτελεί σύνηθες χαρακτηριστικό των ανθρώπων. Αντίθετα, έρευνες φανερώνουν πως οι ίδιοι άνθρωποι αντιδρούν αισθητά πιο γρήγορα σε φωνητικά σήματα...
 • PoE και εγκαταστάσεις ελέγχου πρόσβασης

  PoE και εγκαταστάσεις ελέγχου πρόσβασης

  Η ευρεία υιοθέτηση των ηλεκτρονικών κλειδαριών και των φυσικών συστημάτων ελέγχου πρόσβασης άλλαξαν την βιομηχανία της ασφάλειας τα τελευταία χρόνια. Από τις παραδοσιακές κλειδαριές, περάσαμε στις...
 • ZKTeco ZKBio Time ERGANI

  ZKTeco ZKBio Time ERGANI

  Το «Εργάνη» είναι το νέο Πληροφοριακό Σύστημα του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, μέσω του οποίου ο κάθε εργοδότης υποχρεούται να γνωστοποιεί πρόσληψη, τερματισμό και δήλω...
 • Hikvision KF3T

  Hikvision KF3T

  Η Hikvision παρουσίασε πρόσφατα τη νέα σειρά KF3T, η οποία περιλαμβάνει αναλογικές κάμερες HDTVI με κύριο χαρακτηριστικό την ανάλυση 3K και διάσταση κάδρου εικόνας 16:9, για αποφυγή παραμόρφωσης σ...
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΓΙΑ ΤΑ
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIBRA PRESS
Καυκάσου 145, Αθήνα, 11364ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ


Securityreport.gr - Το απόλυτο περιοδικό για τα συστήματα ασφαλείας
Libra Press © Copyright 2022 | All Rights Reserved
Dual Design