Skip to main content
Hermes Banner 1
DIABASTE DWREAN SEC CYP 10
DIGITAL TV 186
7 Φεβρουαρίου 2024 11:11

Data centers: Ποιες εταιρείες πρωταγωνιστούν

data 8973f4d1

To ένα μετά το άλλο «ξεπηδούν» στην ελληνική αγορά τα data centers (κέντρα επεξεργασίας μεγάλου όγκου δεδομένων) με παίκτες παγκόσμιου βεληνεκούς στον τεχνολογικό κλάδο όπως η Google, η Microsoft, η Amazon και η Digital Realty να επενδύουν στην Ελλάδα, σε μία εποχή που ψηφιακή μετάβαση και τεχνητή νοημοσύνη καθορίζουν τις εξελίξεις.

Data centers: Google και Microsoft «ψηφίζουν» Ελλάδα – Τα οφέλη για την οικονομία

Τα data centers είναι οι εγκαταστάσεις όπου αποθηκεύεται τεράστιος όγκος δεδομένων και υποστηρίζουν την τεχνολογία του cloud, αυτό που στα ελληνικά έχει μεταφραστεί υπολογιστικό νέφος.

Επί του πρακτέου και με απλά λόγια, η τεχνολογία αυτή εξυπηρετεί τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που αντί να αποθηκεύουν τα δεδομένα τους στον υπολογιστή τους ή σε κάποιον server, θα χρησιμοποιούν την εφαρμογή του cloud, η οποία υποστηρίζεται και λειτουργεί χάρη στα data centers. Eίναι ιδιαίτερα κρίσιμο για μία χώρα την περίοδο που η ψηφιοποίηση… των πάντων καθίσταται πραγματικότητα να διαθέτει στο έδαφός της data center.

Μέχρι τώρα τα δεδομένα του cloud που προέρχονταν από την Ελλάδα κατέληγαν σε χώρες όπως ή Ολλανδία ή η Ιρλανδία. Πλέον θα αποθηκεύονται στα data centers που θα δημιουργηθούν στη χώρα μας. Η εξέλιξη αυτή έχει αρκετά πλεονεκτήματα, με κυριότερα τα εξής δύο: Αυξάνεται ο βαθμός ασφάλειας ενώ η αύξηση της ταχύτητας μετάδοσης των δεδομένων επιτρέπει την ανάπτυξη νέων τεχνολογικών εφαρμογών και την αύξηση της παραγωγικότητας συνολικά για την ελληνική οικονομία.

Το μέγεθος της εγχώριας αγοράς των data centers αποτιμήθηκε σε 735 εκατ. δολάρια το 2022, σύμφωνα με την τελευταία μελέτη της εταιρείας ερευνών Arizton, ενώ αναμένεται σχεδόν να διπλασιαστεί μέχρι το 2028, καθώς προβλέπεται ότι θα αυξάνεται με ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 8,78%, φθάνοντας σε 1,21 δισ. δολάρια (1,12 δισ. ευρώ). Βέβαια η αξία της αγοράς με τα τελευταία επενδυτικά σχέδια που έχουν ανακοινωθεί και όσα έρχονται εκτιμάται πως θα υπερβεί τα 2 δισ. ευρώ.

Σήμερα στην Ελλάδα λειτουργούν 18 data centers, σύμφωνα με την datacentermap.com, εκ των οποίων τα 10 βρίσκονται στην Αθήνα, τα 5 στη Θεσσαλονίκη, και από ένα σε Κορωπί, Βόλο και Χανιά.

Bάσει παλαιότερης έρευνας της ΙDG Research Services, κάθε 1 ευρώ επένδυσης σε neutral multi-tenant data center (ουδέτερα κέντρα δεδομένων πολλαπλών χρηστών) αποφέρει 8,23 ευρώ προστιθέμενης αξίας στην ελληνική οικονομία, κάθε 1 ευρώ επένδυσης σε data centers επιστρέφει 4,38 ευρώ στην οικονομία ενώ κάθε 1 ευρώ επένδυσης σε κέντρα υποδομών αποφέρει 1,41 ευρώ στην οικονομία.

Τα οφέλη αυτά διαχέονται σε μεγαλύτερη κλίμακα στο σύνολο της οικονομίας της χώρας:

1)Οι ψηφιακές υποδομές δημιουργούν συνθήκες σταθερής ανάπτυξης.

2)Τα data centers δημιουργούν θέσεις υψηλής εξειδίκευσης και υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

3)Η ύπαρξη ψηφιακών υποδομών προσελκύει επενδύσεις από εταιρείες τεχνολογίας.

Τα μεγάλα ψάρια και οι υπόλοιποι

Μicrosoft

Ο αμερικανικός κολοσσός της Microsoft προχωρά το επενδυτικό σχέδιο για δημιουργία τριών κέντρων δεδομένων σε δύο περιοχές στην Αττική με τις μπουλντόζες που θα… ανοίξουν τον δρόμο για το πρώτο από αυτά, στα Σπάτα, να πιάνουν δουλειά μέχρι την άνοιξη. Η επένδυση θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.

Google

Ο σχεδιασμός της εταιρείας προχωρά κανονικά με στόχο το 2025 να λειτουργήσει το πρώτο κέντρο δεδομένων στην Αττική. Ο αμερικανικός κολοσσός σχεδιάζει να αναπτύξει τρία data centers μέχρι το 2030.

Η δημιουργία του πρώτου Google Cloud Region, μίας περιοχής δηλαδή παροχής προηγμένων υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους, στην Αττική αναμένεται να συμβάλει στη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας, τονώνοντας κατά 2,2 δισ. δολάρια το εθνικό ΑΕΠ (περί τα 2 δισ. ευρώ) μέχρι το 2030, με τα οφέλη της επένδυσης να «απλώνονται» σε ολόκληρη την οικονομική αλυσίδα.

Amazon

Η Amazon απλώνει τα δίχτυα της στην ελληνική αγορά, καθώς θα δημιουργηθεί υποδομή Local Zone (Τοπικές Ζώνες) που αποτελούν υποδομές cloud οι οποίες μειώνουν τον χρόνο απόκρισης εφαρμογών, προσφέροντας μεγάλη υπολογιστική ισχύ και ψηφιακό αποθηκευτικό χώρο, υποδομές ιδιαίτερα κρίσιμες για βιομηχανικές περιοχές.

Ο πολυεθνικός κολοσσός που αξίζει σχεδόν… 1 τρισ. δολάρια έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων και υποδομών ενώ το νέο μνημόνιο προβλέπει και τη δημιουργία ενός περιφερειακού κόμβου διαστήματος.

Digital Realty

Η Digital Realty δηλώνει δυναμικό παρών στην ελληνική αγορά, έχοντας βάλει στις ράγες ένα μεγαλεπήβολο επενδυτικό σχέδιο σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική. Ήδη η εταιρεία έχει ολοκληρώσει το τρίτο της data centers στην Αθήνα, ενώ υλοποιεί το Athens 4 και 5 και το Heraklion 1 στην Κρήτη.

Lancom

Πέρα όμως από τους παίκτες διεθνούς εμβέλειας δεν λείπουν και οι ελληνικές εταιρείες. Η Lancom έχει διαθέσει περισσότερα από 20 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία τριών data centers στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα με την εταιρεία να αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς χωρίς να σταματά να καταρτίζει νέα σχέδια. Έτσι, έχει βάλει στις ράγες και νέο data center στην Κρήτη που θα είναι έτοιμο μέσα στο 2024 με το βλέμμα σε Βαλκάνια, Ασία, Αφρική και Μέση Ανατολή.

Cloudrock

Η Cloudrock έχει επενδύσει 1 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία ιδιόκτητου neutral data center στον Άγιο Στέφανο Αττικής και έχει στα σκαριά επενδυτικά σχέδια 3 εκατ. ευρώ μέχρι το 2029.

Hellas Sat

Η Hellas Sat βάζει στο στόχαστρο την αγορά των data centers με επενδύσεις που θα προσεγγίσουν τα 10 εκατ. ευρώ σε βάθος χρόνου.

Έρχονται και οι Άραβες

Η έντονη κινητικότητα που καταγράφεται για επενδύσεις σε data centers στην χώρα μας δεν αφήνει ασυγκίνητα ούτε αραβικά κεφάλαια τα οποία εκφράζουν ζωηρό ενδιαφέρον για να εισέλθουν στην ταχέως αναπτυσσόμενη ελληνική αγορά.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου και ο υπουργός Επενδύσεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και CEO της ADQ,  Mohamed Hassan Alsuwaidi υπέγραψαν την περασμένη εβδομάδα μνημόνιο συνεργασίας στο Άμπου Ντάμπι, που προβλέπει τη δημιουργία data centers μέγιστης συνολικής δυναμικότητας 500 MW, που θα συνδυαστούν με επιπλέον επενδύσεις για περισσότερα από δέκα υποθαλάσσια καλώδια τα οποία θα φέρουν την Ελλάδα στο επίκεντρο της μεταφοράς δεδομένων μεταξύ Ευρώπης, Αφρικής και Ασίας.

Η συμφωνία στοχεύει να βελτιώσει σημαντικά τη θέση της Ελλάδας ως κόμβου μεταφοράς δεδομένων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, συμβάλλοντας καθοριστικά στη ενίσχυση ενός ελκυστικού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις, οι οποίες αναζητούν αποτελεσματική και αξιόπιστη διακίνηση δεδομένων.

Υπό αυτό το πρίσμα, το ερχόμενο διάστημα ενδέχεται να ανακοινωθεί νέα επένδυση με αραβικό… μανδύα για την δημιουργία data center στην χώρα μας, γεγονός που θα διευρύνει το επενδυτικό σερί της Ελλάδας στο πεδίο της μεταφοράς και αποθήκευσης δεδομένων.

Στη μόδα τα data centers

Η χωρητικότητα ισχύος των υφιστάμενων κέντρων δεδομένων στην Ευρώπη θα φτάσει συνολικά τα 9.000 MW έως το 2025, σύμφωνα με έρευνα της Savilis.

Με βάση τις εκτιμήσεις της εταιρείας, ο αριθμός των data centers θα πρέπει να αυξηθεί σχεδόν κατά 2,5 φορές έως τότε, φθάνοντας τα 3.000 πανευρωπαϊκά από 1.200 σήμερα, ενώ για να καλυφθεί η ζήτηση, η χωρητικότητα θα πρέπει να διαμορφωθεί στα 20.750 MW.

Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή τα data centers συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων επενδυτικών επιλογών στην παγκόσμια αγορά του real estate, αναφορικά με τις προοπτικές τους, καθώς προσφέρουν μακροπρόθεσμη ροή εισοδήματος και ασφάλεια.

Μάλιστα η αυξημένη ζήτηση για επενδύσεις έχει οδηγήσει και τους μεγάλους Έλληνες θεσμικούς επενδυτές, όπως οι εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία, να βάλουν στο ραντάρ τους ακίνητα που μπορούν να «αποθηκεύσουν» τέτοιου είδους επενδύσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα επιχειρεί δυνατό μπάσιμο στον παγκόσμιο χάρτη των κρατών που διαθέτουν data centers με την χώρα μας να καλείται να εκμεταλλευτεί και να μεγιστοποιήσει το υπαρκτό επενδυτικό ενδιαφέρον για να αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην ψηφιακή εποχή που τρέχει με ιλιγγιώδεις ταχύτητες την ώρα που ο νέος κόσμος της τεχνητής νοημοσύνης αλλάζει άρδην τα δεδομένα.

ΠΗΓΗ: https://www.ot.gr/2024/02/06/epixeiriseis/data-centers-o-xartis-tis-agoras-poio-einai-to-oikonomiko-tous-apotypoma/

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Security Report Μαρτίου

  Security Report Μαρτίου

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Μαρτίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές πο...
 • Συστήματα ελέγχου πρόσβασης για ξενοδοχεία

  Συστήματα ελέγχου πρόσβασης για ξενοδοχεία

  Οι κορυφαίες λύσεις της ελληνικής αγοράς! Ο κλάδος της φιλοξενίας εξελίσσεται ραγδαία, ιδίως στη χώρα μας, όπου καθημερινά εκατοντάδες ξενοδοχεία προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες...
 • Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός – ΕΡΜΗΣ

  Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός – ΕΡΜΗΣ

  Η Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός Α.Ε. – ΕΡΜΗΣ διασφαλίζει τη διαθεσιμότητα και την αδιάλειπτη παροχή των 24/7 Υπηρεσιών Κέντρου Λήψης Ηλεκτρονικών Σημάτων, για την αντιμετώπιση απρόσμενων καταστάσεων...
 • 11 Wi-Fi κάμερες της ANGA για όλες τις απαιτήσεις

  11 Wi-Fi κάμερες της ANGA για όλες τις απαιτήσεις

  Μία ολοκληρωμένη σειρά 11 Wi-Fi καμερών της ANGA, καθεμία από τις οποίες διαθέτει ένα μοναδικό σύνολο χαρακτηριστικών προσαρμοσμένων για να καλύψει διαφορετικές ανάγκες και προτιμήσεις, θα βρείτε ...
 • Νέα CCTV testers με υποστήριξη οπτικών ινών από την ΗΛΚΑ

  Νέα CCTV testers με υποστήριξη οπτικών ινών από την ΗΛΚΑ

  H ΗΛΚΑ Α.Ε. διαθέτει την πληρέστερη γκάμα all in one CCTV testers τελευταίας γενεάς, με προϊόντα κορυφαίων προδιαγραφών, σε ασυναγώνιστες τιμές. Τα CCTV testers είναι απαραίτητα εργαλεία για τον ε...
 • TP-Link VIGI C540-W & C340 V1/V2

  TP-Link VIGI C540-W & C340 V1/V2

  Η πρωτοποριακή σειρά προϊόντων VIGI της TP-Link έχει σχεδιαστεί για εγκαταστάσεις μικρομεσαίας κλίμακας και περιλαμβάνει κάμερες υψηλής ανάλυσης με προηγμένα χαρακτηριστικά που εξασφαλίζουν καθαρή...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Security Report Cyprus, τεύχος 10

  Security Report Cyprus, τεύχος 10

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Cyprus! Στο νέο τεύχος θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές που απευθύνονται σε κάθε τεχνικό, ηλεκτρονικό ή ...
 • Συμβατικά και διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης

  Συμβατικά και διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης

  Στον τομέα της πυρασφάλειας, τα συμβατικά και διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα συναγερμού πυρκαγιάς αποτελούν τα κρισιμότερα εργαλεία για τη διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής και των περιουσιακών στοιχε...
 • Athens Electronix 2024

  Athens Electronix 2024

  Έχοντας στο ιστορικό μας δύο πλήρως επιτυχημένες εκθέσεις μετά την COVID εποχή, την Creta Electronix 2022 και τη Salonica Electronix 2023, ετοιμαζόμαστε με ταχείς ρυθμούς για τη διοργάνωση της επό...
 • Αναλογικό CCTV

  Αναλογικό CCTV

  Η αναλογική τεχνολογία HD στον κλάδο των κλειστών κυκλωμάτων τηλεόρασης (CCTV) έφερε την επανάσταση στην παρακολούθηση βίντεο, προσφέροντας εικόνες υψηλής ευκρίνειας (HD) μέσω των παραδοσιακών ομο...
 • 3 τάσεις που αναδιαμόρφωσαν τα σύγχρονα συστήματα συναγερμού

  3 τάσεις που αναδιαμόρφωσαν τα σύγχρονα συστήματα συναγερμού

  Η αγορά των συστημάτων συναγερμού εξελίσσεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια, με νέες τάσεις να κάνουν την εμφάνιση τους για να καλύψουν τις μεταβαλλόμενες ανάγκες των χρηστών, των επιχειρήσεων και π...
 • Πώς να αντιμετωπίσετε τα ασταμάτητα reboot σε DVR και NVR;

  Πώς να αντιμετωπίσετε τα ασταμάτητα reboot σε DVR και NVR;

  Μια συνήθης δυσλειτουργία των DVR (Digital Video Recorder) και NVR (Network Video Recorder) που μπορεί να αντιμετωπίζετε είναι οι επαναλαμβανόμενες επανεκκινήσεις των καταγραφικών άνευ εντολής του...