DIABASTE DWREAN SEC 134
techmail
DIGITAL TV 172
securityreport e mag odhgos 2021
4 Μαρτίου 2021 10:49

Digital Talks: Η τριπλή καινοτομία της Ελλάδας στα δίκτυα 5G και τα πλάνα των παρόχων

admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=file%3Dwp content%252Fuploads%252F2022%252F05%252F97d2cb9a557206cbef1253d80ebdf238 XL

Εντός του 2021 αναμένεται να αρχίσει η ροή επενδυτικών κεφαλαίων από το Ταμείο ΦΑΙΣΤΟΣ για τη στήριξη επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στην έρευνα και ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών, βασισμένων σε υποδομές δικτύων πέμπτης γενιάς (5G). 

Εντός του 2021 αναμένεται να αρχίσει η ροή επενδυτικών κεφαλαίων από το Ταμείο ΦΑΙΣΤΟΣ για τη στήριξη επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στην έρευνα και ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών, βασισμένων σε υποδομές δικτύων πέμπτης γενιάς (5G). 

«Ο στόχος που έχει τεθεί από τους μάνατζερς ως προς το Υπερταμείο είναι μέσα τους προσεχείς λίγους μήνες να κλείσει το λεγόμενο PPM ((Private Placement Memorandum), δηλαδή να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα κεφάλαια (από ιδιώτες). Στόχος είναι το ΦΑΙΣΤΟΣ να αρχίσει να επενδύει φέτος» γνωστοποίησε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας στην εναρκτήρια εκδήλωση των Digital Talks, που το ψηφιακό κέντρο της Cisco στη Θεσσαλονίκη θα διοργανώνει την πρώτη Τετάρτη κάθε μήνα. 

Το Ταμείο ΦΑΙΣΤΟΣ, το οποίο αξιοποιεί έσοδα 93 εκατ. ευρώ από τη δημοπρασία για το 5G, συν τα πρόσθετα ιδιωτικά κεφάλαια, που τώρα συγκεντρώνονται, αποτελεί μία μόνο από τις καινοτομίες, που η Ελλάδα εισήγαγε διεθνώς ως προς τα δίκτυα 5ης γενιάς.

Τριπλή καινοτομία και προοπτική για 69.000 θέσεις εργασίας

Όπως επισήμανε ο κΠιερρακάκης η εφαρμογή της στρατηγικής της κυβέρνησης για το 5G, η οποία βασίστηκε σε τρία καινοτόμα στοιχεία, απαίτησε μια μάχη με τον χρόνο κι ένα άλμα προς τα εμπρός.  Η πρώτη ελληνική καινοτομία ήταν, κατά τον κ. Πιερρακάκη, η ίδια η δημοπρασία, η οποία αφορούσε και τις τέσσερις «μπάντες» του φάσματος μαζί (700 MHz, 2 GHz, 3,5 και 26 GHz). «Οι περισσότερες άλλες χώρες, ακόμη κι εκείνες που είχαν ξεκινήσει πριν από εμάς, το 2018, ακόμα δεν έχουν ολοκληρώσει τις δημοπρασίες σε όλες τις μπάντες» σημείωσε και πρόσθεσε πως έτσι η Ελλάδα κάλυψε το χαμένο έδαφος, με τρόπο που κατοχύρωνε και άλλα πράγματα πέραν του τιμήματος, όπως η ταχεία πληθυσμιακή κάλυψη, για την οποία υπενθύμισε πως βάσει της δημοπρασίας προβλέπεται να φτάσει στο 60% στην τριετία και στο 94% στην εξαετία.

Η δεύτερη καινοτομία ήταν το ενταγμένο στο Υπερταμείο ΦΑΙΣΤΟΣ, μέσω του οποίου τα χρήματα της ίδιας της δημοπρασίας αξιοποιούνται για να «γεννηθεί» μια αγορά βασισμένη στο 5G. Όπως υπενθύμισε ο κΠιερρακάκης, βάσει μελέτης της ΕΥ, μέχρι το 2030 η ανάπτυξη του 5G αναμένεται να δημιουργήσει στην Ελλάδα πρόσθετη προστιθέμενη αξία έως 12,4 δισ. ευρώ και έως και 69.000 θέσεις εργασίας. «Η αξία αυτή όμως, δεν θα προέλθει τόσο από τις ίδιες τις υποδομές ή τους παρόχους, όσο από τους κάθετους τομείς της οικονομίας, που θα αλλάξουν χάρη στα δίκτυα πέμπτης γενιάς, όπως η υγεία ή οι μεταφορές» σημείωσε. Έτσι το ΦΑΙΣΤΟΣ προικίστηκε με το 25% των εσόδων των δημοπρασιών, ενώ θα σηκώσει και ιδιωτικά κεφάλαια, για να επενδύει στο οικοσύστημα του 5G, που στα επόμενα χρόνια θα δημιουργήσει αυτή την πρόσθετη αξία. Ήδη το ΦΑΙΣΤΟΣ δίνει έμπνευση για την εφαρμογή του μοντέλου των στοχευμένων ταμείων 5G στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. 

Το τρίτο καινοτόμο στοιχείο της στρατηγικής της κυβέρνησης είναι -όπως επισήμανε- ότι δεν δημοπρατήθηκε όλο το φάσμα, αλλά κρατήθηκε ένα πολύ μικρό κομμάτι του, που διατίθεται δωρεάν σε ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια και startups, που δημιουργούν υπηρεσίες και προϊόντα σχετικά με το 5G.

 «Ό,τι έχει μέσα τη λέξη “smart”, έξυπνες πόλεις, έξυπνα τηλέφωνα κτλ, σχετίζεται με το 5G και χαιρόμαστε πολύ που η Ελλάδα αποδεδειγμένα μπορεί να είναι πρωτοπόρος σε αυτό το κομμάτι» πρόσθεσε, ενώ υπενθύμισε ακόμα ότι η κυβέρνηση έχει προβλέψει την ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης ενός «Διαδρόμου 5G», που θα ξεκινά από την Αττική και θα καταλήγει στα βόρεια σύνορα της χώρας, διαδραματίζοντας πολύ σημαντικό ρόλο στις μελλοντικές μεταφορές μέσω αυτόνομων οχημάτων (AV) φορτηγών.

 
Τζ. Πάιατ: Μεγάλα σχέδια για το μέλλον

Απευθύνοντας χαιρετισμό, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Βόρεια Ελλάδα έχει μπει στον παγκόσμιο χάρτη για τον τεχνολογικό τομέα. «Είμαι πολύ ενθουσιασμένος από όσα είδαμε να συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια στη Θεσσαλονίκη σε όρους νέων επενδύσεων από τη Cisco, την Pfizer και τη Deloitte, και από τον τρόπο με τον οποίο η Βόρεια Ελλάδα έβαλε τον εαυτό της στον παγκόσμιο χάρτη για τον τεχνολογικό τομέα» σημείωσε.

Πρόσθεσε πως, σε συνέχεια και της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας, που υπεγράφη στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Σεπτέμβριο, παρουσία Πομπέο, υπάρχουν μεγάλα σχέδια για το μέλλον: «ανυπομονούμε να μοχλεύσουμε τη συμφωνία αυτή, για να ανοίξουμε νέες λεωφόρους για τεχνολογική συνεργασία» είπε, ενώ απέδωσε εύσημα στην κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο προωθείται ο ψηφιακός μετασχηματισμός, αλλά και για τη συνετή της προσέγγιση στα δίκτυα 5G, με σεβασμό στις ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες των πολιτών.

«Αν υπήρξε μια θετική όψη αυτού του τρομερού χρόνου είναι ο δραστικός μετασχηματισμός, που ο υπουργός Πιερρακάκης και η ομάδα του πέτυχαν, με τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό του ελληνικού κράτους, η αξιοσημείωτη πρόοδος που έκανε η Ελλάδα με την εφαρμογή της τεχνολογίας, ιδίως με αμερικανικά τεχνολογικά εργαλεία, για να γίνει η δημοκρατία πιο αποδοτική και αποκριτική (στις ανάγκες των πολιτών)» τόνισε, ενώ εξήρε και τα μέτρα πολιτικής που ελήφθησαν στην Ελλάδα στην ψηφιακή σφαίρα.

 
Τα σχέδια των παρόχων

Πάνω από 2 δισ. ευρώ θα επενδύσει στην επόμενη τετραετία η Cosmote, κυρίως σε δίκτυα 5G και οπτικής ίνας, όπως επισήμανε στην εκδήλωση ο Στέφανος Θεοχαρόπουλος, διευθυντής τεχνολογίας του Ομίλου. Πρόσθεσε δε ότι στόχος είναι, μέχρι το τέλος του 2021, η εταιρεία να έχει πληθυσμιακή κάλυψη 5G άνω του 50% στη χώρα, «με καμία πρόσθετη χρέωση». Κατά τον κΘεοχαρόπουλο, το 5G δεν είναι απλά μια νέα γενιά ασύρματης τεχνολογίας, αλλά δημιουργεί εντελώς νέα δεδομένα και ένα καινούργιο οικοσύστημα. «Ίσως εδώ να βρίσκεται η χρυσή ευκαιρία για την ανάπτυξη βαριάς βιομηχανίας στην Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως, σε μια περίοδο που δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, είναι στο χέρι των εταιρειών και της Πολιτείας να μεγιστοποιήσουν τα τεράστια οφέλη των δικτύων 5ης γενιάς.  

Κατά τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Vodafone, Xάρη Μπρουμίδη, η δημιουργία δικτύων πέμπτης γενιάς είναι μεν αναγκαία συνθήκη για να έρθει μεγάλη ανάπτυξη στην Ελλάδα μέσω των πάμπολλων εφαρμογών που κινητοποιεί το 5G, αλλά δεν είναι και ικανή συνθήκη. Για να αξιοποιηθούν τα οφέλη, σημείωσε, χρειάζεται να αναπτυχθούν οι ψηφιακές δεξιότητες του πληθυσμού και να προχωρήσει ο ψηφιακός μετασχηματισμός επιχειρήσεων και Δημοσίου. Ενδεικτικά ανέφερε ότι βάσει πρόσφατης μελέτης της Deloitte για λογαριασμό της Vodafone, αν η Ελλάδα προχωρήσει γρήγορα κι ανέβει σημαντικά στην κατάταξη του δείκτη DESI (Digital Economy and Society Index), τότε στην επόμενη εξαετία μπορεί να αυξήσει το ΑΕΠ της κατά 19%. Υπογράμμισε δε, τη σημαντική ευκαιρία για αλλαγή παραγωγικού μοντέλου, που συνιστά για την Ελλάδα η σωστή αξιοποίηση τον πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. 

Περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ πρόκειται να επενδύσει στα δίκτυα 5G (στην κινητή) και οπτικών ινών (στη σταθερή) στα επόμενα χρόνια η Wind, όπως επισήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της, Νάσος Ζαρκαλής, υπενθυμίζοντας πως η εταιρεία έχει ήδη διαθέσει 120 εκατ. ευρώ για το νέο φάσμα. Όπως είπε, για να αξιοποιηθούν τα τεράστια οφέλη του 5G, βασική προϋπόθεση είναι η ύπαρξη εξελιγμένων δικτύων, η οποία υποστηρίζεται από σημαντικές επενδύσεις, «που πρέπει να γίνουν από ιδιώτες επενδυτές, κατά κύριο λόγο, αν όχι καθ’ ολοκληρίαν. Κι εδώ έρχονται οι προκλήσεις». Κατά τον κΖαρκαλή, η ανάπτυξη των δικτύων πρέπει να υποστηριχθεί από ένα πιο ευνοϊκό νομοθετικό πλαίσιο για την πραγματοποίηση επενδύσεων, από ένα γενικότερα φιλικό κλίμα για τους διεθνείς επενδυτές, «που τροφοδοτούν αυτά τα δίκτυα με κεφάλαια και με διοχέτευση -προς την ανάπτυξη υποδομών- κάποιων από τα κεφάλαια που έρχονται να τονώσουν τις τοπικές οικονομίες».

Η εκδήλωση διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και το DCN Global. Την εκδήλωση, την οποία συντόνισε ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ, Νίκος Παναγιώτου, άνοιξε ο συντονιστής του Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Cisco, Νίκος Λαμπρογεώργος. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο περιφερειάρχης ΚΜακεδονίας, ΑπΤζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ΚΖέρβας, ο πρύτανης του ΑΠΘ, ΝΠαπαϊωάννου, η διευθύντρια του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, ΜΑντωνίου και ο γενικός διευθυντής της Cisco, AντΤσιμπούκης.

 

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Security Report, τεύχος Ιανουαρίου 2023

  Security Report, τεύχος Ιανουαρίου 2023

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Ιανουαρίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές...
 • Έγινε θεσμός η Creta Electronix 2022!

  Έγινε θεσμός η Creta Electronix 2022!

  Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η Creta Electronix 2022, η πρώτη κλαδική έκθεση συστημάτων ασφαλείας, τηλεόρασης και ξενοδοχειακών λύσεων στην Κρήτη. Η τοπική αγορά και κοινωνία αγκάλιασε με ενθουσιασμό ...
 • Χρήστος Φείδας

  Χρήστος Φείδας

  Με ποιοτικά προϊόντα, που αντέχουν σε βάθος χρόνου, μοντέρνο σχεδιασμό, πολύ μεγάλη ευκολία χρήσης και καινοτόμες λειτουργίες, η Sigma Security αποτελεί σήμερα μία από τις σημαντικότερες εταιρίες ...
 • Κερδίζοντας περισσότερους πελάτες με μία «ανοιχτή λύση ασφαλείας ενός προμηθευτή»

  Κερδίζοντας περισσότερους πελάτες με μία «ανοιχτή λύση ασφαλείας ενός προμηθευτή»

  Σήμερα, οι επαγγελματίες εγκαταστάτες συστημάτων ασφαλείας θέλουν να ικανοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τους πελάτες τους, παρέχοντας τους ένα ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο λύσεων και υπηρεσιών ...
 • POS τερματικά και Video Analytics

  POS τερματικά και Video Analytics

  Μια εξαιρετικά αποτελεσματική στρατηγική για την πρόληψη απωλειών στα καταστήματα λιανικής, είναι η ενσωμάτωση των δεδομένων σημείου πώλησης (POS) με τις σύγχρονες πλατφόρμες Video Analytics. Η πλ...
 • Λογισμικά ανάλυσης περιεχομένου video (VCA)

  Λογισμικά ανάλυσης περιεχομένου video (VCA)

  Οι Enterprise λύσεις λογισμικού είναι αναμφίβολα μια επένδυση που δεν πρέπει να λαμβάνεται ελαφρά τη καρδία, ειδικά από τη στιγμή που επιλύουν δεκάδες προβλήματα σε μικρομεσαίες, μεγάλες επιχειρήσ...
 • Κάρτες MicroSD

  Κάρτες MicroSD

  Μπορεί να είναι στατικές, περιστρεφόμενες, να κρέμονται από μία οροφή, να κάθονται σε ένα ράφι, ακόμα και να είναι αόρατες, ωστόσο, το μόνο σίγουρο για τις κάμερες ασφαλείας, είναι πως σήμερα αποτ...
 • Το CERN επαναλειτουργεί και υιοθετεί την τεχνολογία αναγνώρισης ίριδας

  Το CERN επαναλειτουργεί και υιοθετεί την τεχνολογία αναγνώρισης ίριδας

  Το CERN απασχολεί σήμερα περίπου 3.000 μόνιμους εργαζόμενους, ενώ περίπου 6.500 επιστήμονες και μηχανικοί (που αντιπροσωπεύουν 500 πανεπιστήμια και 80 διαφορετικές εθνικότητες), περίπου το μισό τη...
 • Γιατί η Ευρώπη απαιτεί ένα ενημερωμένο πρότυπο συστήματος «EN» για συστήματα συναγερμού

  Γιατί η Ευρώπη απαιτεί ένα ενημερωμένο πρότυπο συστήματος «EN» για συστήματα συναγερμού

  Αυτή τη στιγμή, η ευρωπαϊκή επιτροπή CENELEC TC79, που είναι υπεύθυνη για τα συστήματα συναγερμού, εξετάζει μια αναθεώρηση του γνωστού προτύπου EN50131-1, το οποίο χωρίζεται στην ουσία σε 4 κατηγο...
 • IP κάμερες

  IP κάμερες

  Ολοένα και περισσότερες συσκευές ασφαλείας συνδέονται στο internet με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο αριθμός παραβιάσεων και άρα η διαρροή προσωπικών δεδομένων.  Οι εν λόγω επιθέσεις, που ονομάζον...
 • Body Worn Cameras

  Body Worn Cameras

  Οι φορητές κάμερες (body κάμερες) είναι κατάλληλα σχεδιασμένες ώστε να τοποθετούνται στον κορμό, στο κράνος, ακόμα και στα γυαλιά. Οι περισσότερες από αυτές τις κάμερες διαθέτουν streaming δυνατότ...
 • NOVA ALARM

  NOVA ALARM

  Το σύστημα ασφαλείας NOVA ALARM είναι ένα επαγγελματικό σύστημα συναγερμού, με περισσότερα από 13 έτη αξιόλογης παρουσίας στην ελληνική αγορά και διατίθεται αποκλειστικά από την KEEPER GROUP.  Ακο...
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΓΙΑ ΤΑ
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIBRA PRESS
Καυκάσου 145, Αθήνα, 11364ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ


Securityreport.gr - Το απόλυτο περιοδικό για τα συστήματα ασφαλείας
Libra Press © Copyright 2022 | All Rights Reserved
Dual Design