Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Δημοσιεύθηκε ο νέος Κανονισμός για την κυβερνοασφάλεια και τον ENISA
Δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Κανονισμός 2019/881 σχετικά με τον ENISA («Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κυβερνοασφάλεια») και με την πιστοποίηση της κυβερνοασφάλειας στον τομέα της…
Δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Κανονισμός 2019/881 σχετικά με τον ENISA («Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κυβερνοασφάλεια») και με την πιστοποίηση της κυβερνοασφάλειας στον τομέα της τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 526/2013 (πράξη για την κυβερνοασφάλεια).
Όπως αναφέρεται στον Κανονισμό, οι κυβερνοεπιθέσεις παρουσιάζουν αύξηση και μια συνδεδεμένη οικονομία και κοινωνία που είναι πιο ευάλωτη σε κυβερνοαπειλές και κυβερνοεπιθέσεις χρειάζεται ισχυρότερη άμυνα.
Ωστόσο, αν και οι κυβερνοεπιθέσεις είναι συνήθως διασυνοριακές, οι αρμοδιότητες των αρχών για την κυβερνοασφάλεια και των αρχών επιβολής του νόμου, καθώς και τα πολιτικά μέτρα που λαμβάνουν οι εν λόγω αρχές, έχουν κυρίως εθνικό χαρακτήρα.
Τα μεγάλης κλίμακας συμβάντα θα μπορούσαν να διαταράξουν την παροχή βασικών υπηρεσιών σε όλη την Ένωση.
Αυτό απαιτεί αποτελεσματική και συντονισμένη απόκριση και διαχείριση κρίσεων σε επίπεδο Ένωσης, με βάση ειδικές πολιτικές και ευρύτερα μέσα διασφάλισης της Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και αμοιβαίας συνδρομής.
Επιπλέον, η τακτική εκτίμηση της κατάστασης της κυβερνοασφάλειας και της ανθεκτικότητας στην Ένωση με βάση αξιόπιστα ενωσιακά δεδομένα, καθώς και η συστηματική πρόβλεψη των μελλοντικών εξελίξεων, προκλήσεων και απειλών, σε ενωσιακό και σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι σημαντικές για τους υπευθύνους χάραξης πολιτικής, τη βιομηχανία και τους χρήστες.
Με τον Κανονισμό δημιουργείται για πρώτη φορά πανευρωπαϊκό σύστημα πιστοποίησης κυβερνοασφάλειας που διασφαλίζει ότι τα πιστοποιημένα προϊόντα, διαδικασίες και υπηρεσίες που αποτελούν αντικείμενα εμπορικής συναλλαγής στην ΕΕ πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια ασφάλειας του κυβερνοχώρου.
Περισσότερες εξουσίες στην αρχή της ΕΕ για την κυβερνοασφάλεια
Η αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κυβερνοασφάλεια, ο ENISA, ενισχύεται με τον Κανονισμό προκειμένου να βελτιωθεί το επίπεδο κυβερνοασφάλειας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μεταξύ των νέων εξουσιών της, ο ENISA θα πραγματοποιήσει ελέγχους ως προς το επίπεδο ασφάλειας, με στόχο να προετοιμάσει την ΕΕ όσον αφορά την αντιμετώπιση κρίσεων σε περιστατικά κυβερνοεπιθέσεων μεγάλης εμβέλειας.