Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Drone προσγειώνεται ανενόχλητο σε αεροπλανοφόρο!
Την ασφάλεια του μεγαλύτερου πολεμικού πλοίου της Βρετανίας, του αεροπλανοφόρου “HMS Queen Elizabeth” επανεξετάζει το υπουργείο Άμυνας της χώρας, μετά την προσνήωση στο κατάστρωμά του ενός μικρού drone από ερασιτέχνη φωτογράφο. Το περιστατικό συνέβη πριν λίγες μέρες, όταν το πλοίο έδεσε στο λιμάνι του Ινβεργκόρντον, στη Σκοτία. “Θα μπορούσα να είχα μεταφέρει δύο κιλά semtex (σ.σ. εκρηκτική ύλη) και να την…
Την ασφάλεια του μεγαλύτερου πολεμικού πλοίου της Βρετανίας, του αεροπλανοφόρου “HMS Queen Elizabeth” επανεξετάζει το υπουργείο Άμυνας της χώρας, μετά την προσνήωση στο κατάστρωμά του ενός μικρού drone από ερασιτέχνη φωτογράφο.
Το περιστατικό συνέβη πριν λίγες μέρες, όταν το πλοίο έδεσε στο λιμάνι του Ινβεργκόρντον, στη Σκοτία. “Θα μπορούσα να είχα μεταφέρει δύο κιλά semtex (σ.σ. εκρηκτική ύλη) και να την είχα αφήσει στο κατάστρωμα”, δήλωσε ο φωτογράφος, ο οποίος ζήτησε να μην γίνει γνωστό το όνομά του, επισημαίνοντας ότι εξεπλάγη που δεν υπήρξε κάποια αντίδραση, ακόμα και όταν ανέφερε το γεγονός σε ένοπλους φρουρούς στην αποβάθρα.
Το 70.000 τόνων αεροπλανοφόρο, το οποίο κόστισε 3,9 δισ. δολάρια, είναι το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο που κατασκευάστηκε ποτέ για το βασιλικό ναυτικό και αναμένεται να εγκαινιαστεί από την ίδια την βασίλισσα Ελισάβετ μέσα στο τρέχον έτος.
Όταν το πλοίο αγκυροβόλησε στο Ινβεργκόρντον, τον Ιούλιο, ο φωτογράφος το είδε ως ιδανική ευκαιρία για να συγκεντρώσει υλικό. Πήρε το drone του, εμβέλειας 6,5 χιλιομέτρων, λοιπόν και άρχισε την πτήση.
“Έπνεε ισχυρός άνεμος και έπρεπε να το προσγειώσω. Δεν ήθελα να το κάνω αλλά ο άνεμος ήταν τόσο δυνατός που πίστευα ότι δεν θα μπορούσα να το γυρίσω. Ποτέ δεν περίμενα ότι θα προσγειωνόταν στο κατάστρωμα”, επεσήμανε, προσθέτοντας ότι το drone του είναι εξοπλισμένο με αισθητήρες κατά των συγκρούσεων και προσγειώνεται αυτομάτως αν υπάρχει κίνδυνος.
Έβγαλε μια φωτογραφία και μετά πέταξε με ασφάλεια το drone πίσω. “Θα μπορούσα να είμαι οποιοσδήποτε, ήταν σαν πλοίο-φάντασμα. Η κίνησή μου αυτή πρέπει να ανοίξει τα μάτια στους αρμόδιους για το μεγάλο κενό που υπάρχει στον τομέα της ασφάλειας. Αυτό ήταν μια βλακεία αλλά θα μπορούσε να ήταν κάτι τρομερό, όχι μόνο για το πλοίο και το πλήρωμά του αλλά για τους ανθρώπους του Ινβεργκόρντον”.
Ο φωτογράφος γνώριζε ότι πετώντας πολύ κοντά στο πλοίο, είχε παραβιάσει τους κανόνες και ανέφερε το περιστατικό σε ένοπλους φρουρούς στην αποβάθρα. “Τους έδωσα τα στοιχεία μου και τον αριθμό του τηλεφώνου μου και περίμενα κάποια αντίδραση. Νόμιζα ότι θα προχωρούσαν σε κατάσχεση του υλικού. Υποθέτω δεν ενοχλήθηκαν γιατί το πλοίο ακόμα δεν χρησιμοποιείται σε επιχειρήσεις”. Πρόσθεσε, επίσης, ότι την περασμένη εβδομάδα επέστρεψε στο σημείο και πήρε πάλι πλάνα του αεροπλανοφόρου, χωρίς και πάλι να βρει κάποια αντίσταση.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας δήλωσε: “Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη την ασφάλεια του HMS Queen Elizabeth. Το περιστατικό έχει αναφερθεί στην αστυνομία της Σκωτίας, διενεργείται έρευνα και προχωρήσαμε σε ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας”.