Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Drones για τα κινεζικά αεροπλανοφόρα
Τεχνολογία που θα επιτρέψει «συγχρονισμένες επιχειρήσεις» μεταξύ μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones/ UAV) και πολεμικών αεροπλάνων, καθώς και drones για χρήση από αεροπλανοφόρα, αναπτύσσεται στην Κίνα, σύμφωνα με..
Τεχνολογία που θα επιτρέψει «συγχρονισμένες επιχειρήσεις» μεταξύ μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones/ UAV) και πολεμικών αεροπλάνων, καθώς και drones για χρήση από αεροπλανοφόρα, αναπτύσσεται στην Κίνα, σύμφωνα με ειδικούς που επικαλείται η αγγλόφωνη κινεζική Global Times.
Σε συνέντευξη Τύπου στις αρχές του Απριλίου στο Πεκίνο, ο Σι Γουέν, επικεφαλής μηχανικός και σχεδιαστής της κινεζικής σειράς μη επανδρωμένων CH (Rainbow), είπε πως καταβάλλονται προσπάθειες για την εξέλιξη τεχνητής νοημοσύνης για UAV που θα επιτρέπουν σε επανδρωμένα αεροσκάφη να επιχειρούν συνεργαζόμενα με μη επανδρωμένα. Η ομάδα του Σι υπάγεται στην China Aerospace Science and Technology Corp (CASC) και η ομάδα του έχει αναπτύξει μια σειρά από μη επανδρωμένα αεροσκάφη για χρήση σε αποστολές παρακολούθησης, αλλά και κρούσης. «Κατά μέσο όρο, κάθε drone της σειράς CH έχει πάνω από 1.200 ώρες πτήσης ανά τον κόσμο κάθε χρόνο, οπότε έχουμε μια μεγάλη βάση δεδομένων για να υποστηρίξουμε την έρευνα πάνω στην τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης» σημείωσε ο Σι.
Παράλληλα, ο Λι Τζιέ, ειδικός σε θέματα ναυτικού, ανέφερε στην Global Times ότι αναπτύσσονται και UAV για χρήση σε αεροπλανοφόρα- ενώ το πρώτο κινεζικό αεροπλανοφόρο που ναυπηγήθηκε εξολοκλήρου στην Κίνα ετοιμάζεται για τις πρώτες του θαλάσσιες δοκιμές (είναι το δεύτερο κινεζικό αεροπλανοφόρο- το πρώτο είναι το «Βαριάγκ» της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, που είχε μείνει ανολοκλήρωτο για χρόνια, το οποίο αγοράστηκε, αποπερατώθηκε και εκσυγχρονίστηκε και μετονομάστηκε σε «Λιαονίνγκ»).
«Αν και οι ένοπλες δυνάμεις δεν έχουν αποκαλύψει πληροφορίες, οι έρευνες πάνω σε UAV για αεροπλανοφόρα άρχισαν πολύ καιρό πριν, και UAV χρησιμοποιούνται ήδη από αντιτορπιλικά και φρεγάτες σε ασκήσεις» είπε ο Λι.
Ο Σι ανέφερε στη Global Times ότι απαιτούνται σημαντικοί πόροι στην έρευνα πάνω σε UAV για αεροπλανοφόρα, οπότε θα ήταν δύσκολο να γίνει κάτι χωρίς τη στήριξη της κυβέρνησης.
Σημειώνεται πως ήδη σε εξέλιξη είναι το αντίστοιχο πρόγραμμα UCLASS για το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό, για χρήση drones από αεροπλανοφόρα, καθώς και το πρόγραμμα MQ-25 Stingray, για drones- ιπτάμενα τάνκερ από αεροπλανοφόρα μέσα στα προσεχή έτη.