DIABASTE DWREAN SEC 137
techmail
anga2023
DIGITAL TV 175
securityreport e mag odhgos 2021
21 Αυγούστου 2018 11:53

Drones και θερμικές κάμερες στην μάχη κατά των πυρκαγιών στο δάσος της Στροφυλιάς

admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=file%3Dwp content%252Fuploads%252F2022%252F05%252F024272c70ff37b0a3153d71b85ab291a XL

Με θερμικές-οπτικές κάμερες αλλά και με drones θα δίδονται από του χρόνου το καλοκαίρι οι μάχες με πιθανές εστίες πυρκαγιών στον υδροβιότοπο Κοτυχίου-Στροφυλιάς σε Αχαΐα και Ηλεία.

Με θερμικές-οπτικές κάμερες αλλά και με drones θα δίδονται από του χρόνου το καλοκαίρι οι μάχες με πιθανές εστίες πυρκαγιών στον υδροβιότοπο Κοτυχίου-Στροφυλιάς σε Αχαΐα και Ηλεία. Το σύστημα που θα εποπτεύει επί 24ώρου βάσεως το δάσος και θα ενεργοποιεί αυτόματα τις πτήσεις των τετρακόπτερων προκειμένου να εντοπίσουν με ακρίβεια το σημείο του συμβάντος, ετοιμάζεται ήδη από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας.
Αποτελεί σύμπραξη αρκετών φορέων κι εντάσσεται στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος στο οποίο συμμετέχουν επίσης η Κύπρος και η Βουλγαρία όπου επίσης θα λειτουργήσουν αντίστοιχα συστήματα.

Το όνομα αυτού: THEASIS
Επί της ουσίας η στατική οπτική και θερμική κάμερα που θα τοποθετηθεί στην Στροφυλιά και θα έχει εμβέλεια 8 χιλιομέτρων θα είναι σε θέση να εντοπίζει άμεσα πιθανά περιστατικά. Αμέσως θα ενεργοποιείται ένα ή περισσότερα από τα τρία drones που θα βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής. Αυτά από ψηλά θα έχουν τη δυνατότητα να διαπιστώσουν εάν πράγματι πρόκειται για πυρκαγιά και αν κάτι τέτοιο πραγματικά συμβαίνει, θα ειδοποιείται άμεσα η Πυροσβεστική Υπηρεσία προκειμένου να επιληφθεί του συμβάντος.
Συντονιστής εταίρος του όλου εγχειρήματος είναι το Πανεπιστήμιο Πατρών, και πιο συγκεκριμένα το Τμήμα Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών με επιστημονικό υπεύθυνο τον Νίκο Ασπράγκαθο. Όπως μας εξηγεί ο συνεργάτης του ερευνητής και υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου, Γιώργος Πατεράκης σκοπός της όλης προσπάθειας είναι μέσω αυτού του πιλοτικού προγράμματος, να δημιουργηθεί κάτι που να είναι εφαρμόσιμο. Εφαρμόσιμο και σε άλλες περιοχές της χώρας μελλοντικά.
Ο κ. Πατεράκης σημειώνει ότι κατά την εφαρμογή του συστήματος θα υπάρξουν σίγουρα θετικά και αρνητικά στοιχεία, δηλώνει όμως αισιόδοξος ότι συνολικά τα αποτελέσματα θα είναι προς την θετική κατεύθυνση ώστε να ανοίξει ο μελλοντικά ο δρόμος για εφαρμογή του συστήματος και σε μεγαλύτερες περιοχές. Αναφορικά με το κόστος ο κ. Πατεράκης επισημαίνει ότι ο εξοπλισμός που χρειάζεται είναι «βαρύ» και φτάνει σε κάποιες δεκάδες χιλιάδες ευρώ, παρά ταύτα όμως θεωρεί ότι δεν θα είναι απαγορευτικό.
«Εάν έχει μια πιο ευρεία εφαρμογή το κόστος θα μειωθεί και παράλληλα όσο περνάνε τα χρόνια οι τιμές μειώνονται διαρκώς. Όσο ωριμάζει η τεχνολογία θα είναι πιο εύκολο να εφαρμοστεί. Επομένως θέλω να αφήσω ένα θετικό πρόσημα στο επίπεδο αυτό».
Τους επόμενους μήνες οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Πατρών θα έχουν τον εξοπλισμό στα χέρια τους, ήδη έχουν αναπτυχθεί κάποιοι κώδικες και κάποιοι αλγόριθμοι για την αναγνώριση των πυρκαγιών και ήδη έχουν ξεκινήσει και γίνονται μελέτες στο πεδίο ώστε να αναπτυχθούν αυτά τα μοντέλα προσομοίωσης πυρκαγιών και αξιολόγησης κινδύνου.
Ο κ. Πατεράκης θεωρεί ότι το project είναι σε καλό επίπεδο και μέχρι τον Οκτώβριο του 2019 που λήγει ουσιαστικά το πρόγραμμα θα υπάρξουν χειροπιαστά αποτελέσματα. Ωστόσο το ερώτημα που παραμένει είναι τι θα συμβεί με το σύστημα από την στιγμή που θα λήξει το πρόγραμμα.
Σύμφωνα με τον ερευνητή του Πανεπιστημίου Πατρών η Βουλγαρία και η Κύπρος έχουν εκείνες τις κρατικές δομές που τους επιτρέπουν με μεγαλύτερη ευκολία να διατηρήσουν τον εξοπλισμό. Στην περίπτωση της Ελλάδα, εκτιμά ο κ. Πατεράκης, θα πρέπει, για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα κάποιος να αναλάβει την συντήρηση και την λειτουργία του συστήματος. Με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή την στιγμή αυτό είναι πιο πιθανό να γίνει μέσω κάποιων άλλων σχετικών προγραμμάτων.
Ο στόχος της ομάδας του Πανεπιστημίου που ασχολείται με το θέμα είναι να βρεθούν τέτοιου είδους προγράμματα ώστε να υπάρξει μια συνέχεια αλλά και ανάπτυξη του συστήματος. «Σε αυτή την κατεύθυνση δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό για μας ενδιαφέρει τόσο ερευνητικά όσο και ανθρωπιστικά», σημειώνει ο κ. Πατεράκης.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά και σε στην σχετική παρουσίαση του συστήματος:
«Το THEASIS θα συμβάλλει στην ελαχιστοποίηση του χρόνου ανίχνευσης μιας πυρκαγιάς, καθώς και στην ανίχνευση διαφόρων ψευδών συναγερμών, έχοντας ως αποτέλεσμα τη σημαντική βελτίωση του μέσου χρόνου απόκρισης μιας πυροσβεστικής παρέμβασης. Το THEASIS θα είναι ένα ευέλικτο σύστημα με διάφορες εκδοχές για αυτόνομη παρακολούθηση και έγκαιρη ανίχνευση πυρκαγιάς, το οποίο θα υλοποιηθεί και θα επιδειχθεί σε 3 δασικές εκτάσεις, από τη νότια έως τη βόρεια περιοχή των χωρών των Βαλκανίων.
Θα πραγματοποιηθεί ένας σημαντικός αριθμός κοινών δραστηριοτήτων εκπαίδευσης και θα αναπτυχθεί ένα σχέδιο εκμετάλλευσης για μελλοντική ανάπτυξη του συστήματος THEASIS σε περιοχές με υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς. Το SFEDA ακόμα θα συμβάλλει προς την κατεύθυνση της ομογενοποίησης των πολιτικών προστασίας των δασών των χωρών των Βαλκανίων. Οι περιφερειακές αρχές θα επωφεληθούν τόσο από την ανταλλαγή των γνώσεων όσο και από τις εμπειρίες που θα αποκτηθούν κατά τη διάρκεια του προγράμματος.
Στην κατανομή των διαφόρων εργασιών του προγράμματος μεταξύ των συνεργαζόμενων εταίρων, οι μεν περιφερειακοί φορείς θα συνεισφέρουν με τις επιχειρησιακές τους εμπειρίες, θα προσδιορίσουν τα θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν καθώς θα παρέχουν σημαντικές συμβουλές σχετικά με τις περιοχές δοκιμών, οι δε ακαδημαϊκοί εταίροι έχοντας συμπληρωματικούς τομείς εξειδίκευσης θα εγγυώνται για την επίτευξη των προτεινόμενων στόχων του προγράμματος.
Το THEASIS μπορεί να προσαρμοστεί σε κάθε δάσος, μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην έγκαιρη αντιμετώπιση των πυρκαγιών και να αποτελέσει έναν αξιόπιστο μηχανισμό δασοπροστασίας για τον περιορισμό της φυσικής καταστροφής.»
Μέλη κοινοπραξίας:
1. Πανεπιστήμιο Πατρών, Τμήμα μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών
2. Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου
3. Ελληνικός Γεωργικός Μηχανισμός ΔΗΜΗΤΡΑ – Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών
4. Πανεπιστήμιο της Ρούσε, “Angel Kanchev”
5. Διεύθυνση Δασικού Πάρκου Rusenski Lom
6. Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου
7. Κοινοτικό Συμβούλιο Πλατρών
8. Πυροσβεστικό Σώμα (παρατηρητής εταίρος)
9. Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλίας (παρατηρητής εταίρος).

thebest.gr

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Security Report, 137

  Security Report, 137

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Μαρτίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές πο...
 • Δυναμικότατη η επιστροφή της Salonica Electronix

  Δυναμικότατη η επιστροφή της Salonica Electronix

  Εντυπωσιακά επανήλθε στο προσκήνιο η Salonica Electronix, μετά την απουσία της κατά τα δύσκολα χρόνια της πανδημίας. Η έκθεση διεξήχθη στην ευρύχωρη αίθουσα Grand Pietra του ξενοδοχείου Porto Pala...
 • Ανάλυση ροής κυκλοφορίας στα εμπορικά καταστήματα

  Ανάλυση ροής κυκλοφορίας στα εμπορικά καταστήματα

  Σήμερα η επιτυχία και η κερδοφορία μίας επιχείρησης, ανεξάρτητα από τα προϊόντα που πουλάει και τις υπηρεσίες που προσφέρει, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα έσοδά των πωλήσεων και από την ικανοπο...
 • Ο ρόλος των συστημάτων φωνητικής αναγγελίας κινδύνου PA/VA και η Απαιτητική σχεδίασή τους

  Ο ρόλος των συστημάτων φωνητικής αναγγελίας κινδύνου PA/VA και η Απαιτητική σχεδίασή τους

  Η εκκένωση ή η μαζική ενημέρωση των ανθρώπων που βρίσκονται σε  ένα κτίριο ή ένα εμπορικό κέντρο, σε διάφορους χώρους εκδηλώσεων όπως θέατρα και συναυλιακούς χώρους, σε σταθμούς μέσων μαζικής...
 • HIKVΙSION eDVRs

  HIKVΙSION eDVRs

  Η HΙKVISION παρουσίασε πρόσφατα το πρώτο καταγραφικό eDVR με ενσωματωμένο δίσκο eSSD σε μορφή chip (μνήμη flash). Στο άμεσο μέλλον αναμένεται οι δίσκοι SSD να αντικαταστήσουν τους κανονικούς σκληρ...
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΓΙΑ ΤΑ
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIBRA PRESS
Καυκάσου 145, Αθήνα, 11364ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ


Securityreport.gr - Το απόλυτο περιοδικό για τα συστήματα ασφαλείας
Libra Press © Copyright 2022 | All Rights Reserved
Dual Design