Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 190
ilka aggelia
securityreport e mag odhgos 2021
28 Ιουλίου 2017 13:54

Eγκληματική οργάνωση παρήγαγε και διακινούσε εκατ. λαθραία τσιγάρα

admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F05%2F286a7da6e8285f102ae4f70ad61cf6d9 XL

Σε δηλώσεις του ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, αναφέρθηκε στην εξάρθρωση πολυμελούς διεθνικής εγκληματικής οργάνωσης που παρήγαγε και διακινούσε εκατομμύρια λαθραία τσιγάρα και καπνικά είδη. Ο κ. Χρήστος Δραγατάκης δήλωσε μεταξύ άλλων: Αντικείμενο της σημερινής μας παρουσίασης αποτελεί μια από τις πλέον σημαντικές υποθέσεις…

Σε δηλώσεις του ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, αναφέρθηκε στην εξάρθρωση πολυμελούς διεθνικής εγκληματικής οργάνωσης που παρήγαγε και διακινούσε εκατομμύρια λαθραία τσιγάρα και καπνικά είδη

Ο κ. Χρήστος Δραγατάκης δήλωσε μεταξύ άλλων:
Αντικείμενο της σημερινής μας παρουσίασης αποτελεί μια από τις πλέον σημαντικές υποθέσεις που έχουν καταγραφεί στα ελληνικά αλλά και στα ευρωπαϊκά αστυνομικά χρονικά, στο πεδίο της κακουργηματικής λαθρεμπορίας.
Ένα δομημένο εγκληματικό δίκτυο, που δρούσε για (5) τουλάχιστον χρόνια με μεθοδολογία εγκληματικής οργάνωσης τύπου «μαφίας», παρασκευάζοντας και διακινώντας τεράστιες ποσότητες λαθραίων τσιγάρων στη χώρα μας και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αποδομήθηκε πλήρως από την Ελληνική Αστυνομία.
Τα αποτελέσματα, που σας παρουσιάζουμε σήμερα, απονέμονται ως εύσημα στη Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, που χειρίστηκε την υπόθεση αυτή με τρόπο που καταδεικνύει υψηλή επιχειρησιακή ικανότητα και επαγγελματισμό.
Τα επιμέρους στοιχεία των αστυνομικών ερευνών θα σας παρουσιάσουν αναλυτικά, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλονίκης, Υποστράτηγος Φώτιος Δομζαρίδης και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, Ταξίαρχος Αβραάμ Αΐβαζίδης.
Θα μου επιτρέψετε να σταθώ μόνο στα βασικά σημεία της υπόθεσης και να περιγράψω τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά, που προσδιορίζουν το μέγεθος και τις ιδιαιτερότητες της συγκριμένης εγκληματικής οργάνωσης.
Στα χαρακτηριστικά αυτά περιλαμβάνονται:
η δομημένη οργάνωση, συγκρότηση και διασύνδεση του εγκληματικού αυτού δικτύου, στο οποίο συμμετείχαν περισσότερα από σαράντα άτομα,
η νομιμοφανής κάλυψη των δραστηριοτήτων τους, μέσω δικτύου εικονικών εταιριών, στην Ελλά­δα, την Κύπρο και την Βουλγαρία,
η συστηματική διακίνηση και εμπορία των λαθραίων τσιγάρων, τόσο στην ελληνική, όσο και στην αγο­ρά άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Βουλγαρία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Ρουμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και αλλού,
Περιλαμβάνονται ακόμα:
ένας πλήρης υποστηρικτικός μηχανισμός για τις δραστηριότητες της εγκληματικής οργάνωσης, με κτηριακές εγκαταστάσεις, εργοστάσια παραγωγής, εργαστήρια κατασκευής μέσων απόκρυψης, αποθηκευτικούς χώρους και χώρους στάθμευσης και μεταφόρτωσης, και κυρίως
ο μηχανολογικός εξοπλισμός, που είχε στη διάθεση της η εγκληματική οργάνωση, για την παράγωγη των λαθραίων τσιγάρων. Εξοπλισμός που συνιστά κυριολεκτικά ολοκληρωμένη «γραμμή» επεξεργασίας, τυποποίησης και συσκευασίας τέτοιων προϊόντων.
Αντιλαμβάνεστε, από το εύρος του εξοπλισμού και του υποστηρικτικού μηχανισμού, τις δυνατότητες της συγκεκριμένης εγκληματικής οργάνωσης, να παράγει, να διακινεί και να εμπορεύεται ένα ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό λαθραίων τσιγάρων, αποκομίζοντας παράνομα τεράστια χρηματικά ποσά.
Οι αριθμοί των κατασχεμένων προϊόντων είναι αποκαλυπτικοί της συστηματικής δράσης του εγκληματικού δικτύου. Πάνω από 70 τόνοι καπνού και περίπου 178 εκατομμύρια τεμάχια τσιγάρων καθώς και απόθεμα υλικών με το οποίο θα μπορούσαν να παραχθούν πάνω από 25 εκατομμύρια πακέτα τσιγάρων έχουν εντοπιστεί και κατασχεθεί.
Από όσα ενδεικτικά προανέφερα γίνεται εύκολα αντιληπτό γιατί η συγκεκριμένη περιπτωσιολογία κατατάσσεται στις πλέον σημαντικές υποθέσεις που έχουν χειριστεί διαχρονικά οι Αρχές επιβολής του νόμου.
Θα μου επιτρέψετε να τονίσω μια ακόμη καθοριστική παράμετρο της υπόθεσης, που επιβεβαιώνει ανεπιφύλακτα τη διάσταση αυτή. Πάνω από (32) εκατομμύρια ευρώ υπολογίζονται οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι για το ελληνικό Δημόσιο.

Λεπτομέρειες για την υπόθεση θα σας παρουσιάσει ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, Ταξίαρχος Αβραάμ Αϊβαζίδης.

Όπως προανέφεραν οι δύο Στρατηγοί, στον εντοπισμό δύο εργοστάσιων παραγωγής λαθραίων τσιγάρων, στα οποία ήταν εγκατεστημένες ολοκληρωμένες «γραμμές» παραγωγής-παρασκευής-τυποποίησης-συσκευασίας λαθραίων τσιγάρων και στην κατάσχεση πάνω από (70) τόνων λαθραίου καπνού και (8,8) εκατομμυρίων αδασμολόγητων πακέτων τσιγάρων προχώρησαν αστυνομικοί Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, αποτρέποντας οικονομική ζημία τουλάχιστον (32) εκατομμυρίων ευρώ, σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, από την διαφυγή καταβολής ανάλογων φόρων.

Στην υπόθεση εμπλέκονται συνολικά (40) άτομα μεταξύ των οποίων ο 49χρονος «εγκέφαλος» της οργάνωσης και τρία ηγετικά στελέχη, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για τα κατά περίσταση αδικήματα της «Σύστασης, διεύθυνσης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση» και παραβάσεις του Τελωνειακού Κώδικα.

Από την πολύμηνη έρευνα που διενήργησαν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, προέκυψε ότι η οργάνωση δρούσε τουλάχιστον τα τελευταία (5) έτη και τα μέλη της λειτουργούσαν με συγκεκριμένη δομή και διακριτούς ρόλους, ενώ ενεργούσαν με πυραμιδικό σύστημα «διοίκησης», στην κορυφή του οποίου βρισκόταν ο διευθύνων και τα ηγετικά στελέχη αυτής, που συντόνιζαν και κατηύθυναν τις κινήσεις των υπολοίπων μελών, έχοντας ως σκοπό τον προσπορισμό παράνομου περιουσιακού οφέλους.

Αναλυτικότερα ως προς τον τρόπο δράσης ( modus operandi ) της οργάνωσης αναφέρεται ότι, τα μέλη της είχαν ιδρύσει νομιμοφανείς εταιρείες στη Βουλγαρία, οι οποίες δραστηριοποιούνταν στην εισαγωγή και εξαγωγή εμπορευμάτων, με ιδιοκτήτες αλλοδαπούς υπηκόους (αχυρανθρώπους), στις οποίες μεταβίβαζαν φορτηγά και ημιφορτηγά οχήματα που χρησιμοποιούσαν ως μέσα μεταφοράς.

Με την χρήση των οχημάτων αυτών εισήγαγαν στην ελληνική επικράτεια, καπνό από την Ιταλία και υλικά παρασκευής και συσκευασίας καπνικών προϊόντων από την Βουλγαρία, τα οποία μετέφεραν στη συνέχεια, σε χώρους- ειδικά διαμορφωμένα εργοστάσια, που είχαν μισθώσει με πλαστά στοιχεία αλλοδαπών υπηκόων.

Στη συνέχεια, με την χρήση ειδικού μηχανολογικού εξοπλισμού (σιγαροποιητικές και πακεταριστικές μηχανές), προέβαιναν στην παρασκευή τσιγάρων, την τοποθέτηση τους σε πλαστά πακέτα νόμιμων εταιρειών, ενώ ακολούθως τα μετέφεραν με χαρτοκιβώτια σε άλλους αποθηκευτικούς χώρους.

Για την απόκρυψη των παράνομων φορτίων και την αποφυγή εντοπισμού τους σε ενδεχόμενο έλεγχο, τα μέλη της οργάνωσης κατασκεύαζαν και χρησιμοποιούσαν ως προκαλύμματα (καμουφλάζ), διάφορα υλικά (γυψοσανίδες, τεμάχια ελαστικού δαπέδου-καουτσούκ, πάνες, αναψυκτικά, κ.ά.), ενώ συνόδευαν τα φορτία με πλαστά παραστατικά έγγραφα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι χώροι παραγωγής και αποθήκευσης που χρησιμοποιούσε η οργάνωση βρίσκονταν σε δυσπρόσιτα σημεία, ενώ διέθεταν κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης και φυλάσσονταν σε 24ωρη βάση.

Στο πλαίσιο των ερευνών διακριβώθηκε ότι τα μέλη της οργάνωσης διακινούσαν μέσω των εικονικών-νομιμοφανών εταιρειών λαθραία τσιγάρα τόσο στην ελληνική επικράτεια όσο και σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε ταυτόχρονες αστυνομικές επιχειρήσεις με την συμμετοχή αστυνομικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, της Υποδιεύθυνσης Βορειοανατολικής Αττικής και του Τμήματος Ασφαλείας Αμαρουσίου πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε (2) εργοστάσια παρασκευής τσιγάρων, (3) εργαστήρια κατασκευής προκαλυμμάτων, (3) ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης φορτηγών, (2) αποθήκες τσιγάρων και (2) αποθήκες υλικών, στις περιοχές Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μαγούλας και Μαλακάσας Αττικής βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:

(70) τόνοι και (442) κιλά επεξεργασμένου και μη καπνού,
(8.882.427) λαθραία πακέτα τσιγάρα,
(18.570) συσκευασίες καπνού,
μηχανολογικός εξοπλισμός που αφορά (3) πλήρεις γραμμές παραγωγής τσιγάρων,
μηχανολογικός εξοπλισμός που αφορά (2) πλήρεις γραμμές τοποθέτησης τσιγάρων σε πακέτα,
απόθεμα υλικού με το οποίο θα μπορούσαν να παραχθούν περί τα (25.000.000) πακέτα τσιγάρα,
(32) φορτηγά,
(26) επικαθήμενες και συρόμενες καρότσες,
(15) αυτοκίνητα,
(6) κλάρκ,
(2) πρέσες,
συσκευή ανίχνευσης κοριών
(165) πινακίδες κυκλοφορίας οχημάτων
(103) εταιρικές και ατομικές σφραγίδες,
πλήθος πλαστών εγγράφων,
πλήθος ηλεκτρονικών συσκευών και κινητών τηλεφώνων.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Security Report, Ιούλιος 2024
Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Ιουλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές πο...
Έλεγχος πρόσβασης με Akuvox
Η PartnerNET με περισσότερα από 25 χρόνια εμπειρίας στον ICT κλάδο, είναι ο επίσημος διανομέας της Akuvox Company και παρουσιάζει τις έξυπνες λύσεις πρόσβασης και ενδοεπικοινωνίας σε σπίτια, κτίρι...
Η αποθήκευση δεδομένων παρακολούθησης «γίνεται» έξυπνη!
Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει επανάσταση στον τρόπο αποθήκευσης και διαχείρισης των όλο αυξανόμενων δεδομένων παρακολούθησης. Οι μέρες της απλής εγγραφής και αναθεώρησης των πλάνων βίντεο που παράγου...
Κάμερες αντιεκρηκτικού τύπου
Πυρηνικά και πετροχημικά εργοστάσια, τηλεπικοινωνιακοί σταθμοί και αποθήκες εκρηκτικών είναι μόνο μερικοί από τους βιομηχανικούς χώρους και τις κρίσιμες υποδομές που ενέχουν πολλές προκλήσεις, ακό...
Red Dot για την Ajax Systems
Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Ajax Systems κατακτά τα πρώτα βραβεία Red Dot σε Ασφάλεια και Οικιακό Αυτοματισμό! Φέτος, τα προϊόντα συναγερμού και έξυπνου αυτοματισμού της εταιρείας έλαβαν...
Οι μεγαλύτερες τάσεις CCTV για το 2024
Στον κόσμο της βιντεοεπιτήρησης παρατηρείται ραγδαία εξέλιξη την τελευταία δεκαετία, με τις καινοτομίες στην τεχνολογία να έχουν διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο στην εν λόγω ανάπτυξη. Ταυτόχρονα, ο το...
Μέτρα προστασίας για τα Data Centers
Τα κέντρα δεδομένων ή αλλιώς Data Centers, όπου φιλοξενείται εξοπλισμός υψηλής αξίας, όπως υπολογιστές, servers, αποθηκευτικά μέσα και άλλες δικτυακές συσκευές, πλέον θεωρούνται κινητήριος μοχλός ...
Hikvision 2-wire HD Apartment
Η λύση 2-wire HD Apartment αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για όσους αναζητούν ένα υψηλής ποιότητας και αξιόπιστο σύστημα θυροτηλεφώνου για αντικατάσταση ενός παλαιού συστήματος με χρήση των υπαρχ...
Πρωτοποριακή υπεροχή στα συστήματα επικοινωνίας Rakson A.E.
Έχοντας ιδρυθεί πριν από 70 χρόνια, η Golmar είναι πρωτοπόρα στην παγκόσμια αγορά, αφήνοντας ένα ανεξίτηλο σημάδι στο τοπίο των συστημάτων ενδοεπικοινωνίας. O αποκλειστικός συνεργάτης στην Ελλάδα ...
TP-Link Omada EAP215-Bridge
Το TP-Link Omada EAP215-Bridge kit αποτελεί την ιδανική λύση για την εγκατάσταση συστημάτων βιντεοεπιτήρησης σε απομακρυσμένες περιοχές, παρέχοντας αξιόπιστη ασύρματη σύνδεση με μεγάλη εμβέλεια πο...