Skip to main content
Hermes Banner 1
DIABASTE DWREAN SEC CYP 10
DIGITAL TV 186
6 Φεβρουαρίου 2024 11:13

Είναι ασφαλής η Temu; Τι πρέπει να ξέρετε πριν “ψωνίσετε σαν δισεκατομμυριούχος”

temu d19ac15e

Αν είστε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή χρησιμοποιείτε το Google Shopping, το πιθανότερο είναι να έχετε βομβαρδιστεί με διαφημίσεις για την Temu, μια κινεζική πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου που προσφέρει χαμηλότερες τιμές σε σύγκριση με τις αντίστοιχες στη Δύση. 6 δολάρια για ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια. Ένα πληκτρολόγιο υπολογιστή για 10 δολάρια.

Δεδομένης της τεράστιας ποικιλίας των ειδών, που υπολογίζονται σε δεκάδες εκατομμύρια, και του αριθμού των προσφορών που σπάνε τις τιμές, πολλοί δυτικοί που έχουν κουραστεί από τον πληθωρισμό έχουν επισκεφτεί την ιστοσελίδα, σε τέτοιο βαθμό που η Temu είναι η εφαρμογή αγορών με τις περισσότερες λήψεις παγκοσμίως. Εν τω μεταξύ, κάποιοι άλλοι αμφιβάλλουν για  το τι σηματοδοτεί η άνοδος της Temu όσον αφορά τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο και την ασφάλεια των προϊόντων, καθώς και για το αν το κατάστημα είναι πραγματικά νόμιμο. Ας εξερευνήσουμε μερικά από αυτά τα ζητήματα εδώ.

Ποια είναι η Temu;

Η Temu, ο δυτικός βραχίονας του κινεζικού διαδικτυακού γίγαντα λιανικής πώλησης Pingduoduo, δίνει ουσιαστικά στους αγοραστές την ευκαιρία να αγοράζουν απευθείας από τους κινέζους προμηθευτές. Προσφέρει επίσης στους χρήστες την ευκαιρία να κερδίσουν μονάδες για χρήματα από μελλοντικές αγορές, είτε μέσω παιχνιδιών είτε ενθαρρύνοντας άλλους να επισκεφτούν την ιστοσελίδα.

“Ωστόσο, δεν είναι όλα ρόδινα και πολλές κριτικές πελατών δεν είναι θετικές” προειδοποιεί ο Phil Muncaster από την παγκόσμια εταιρία ψηφιακής ασφάλειας ESET. “Τη στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο, η ιστοσελίδα έχει μόλις 2,5/5 βαθμολογία από τους επισκέπτες του Better Business Bureau (BBB) των ΗΠΑ, ενώ το ένα τρίτο των αξιολογήσεων στο Trustpilot έχει βαθμολογία μόνο ένα αστέρι. Οι χρήστες επικρίνουν συχνά την Temu για spam στα εισερχόμενα, δυσκολία στη λήψη επιστροφών και για αντικείμενα που φτάνουν σε κακή κατάσταση ή καθόλου. Έχουν επίσης εκφραστεί ανησυχίες σχετικά με τη χρήση πιθανής καταναγκαστικής εργασίας στις αλυσίδες εφοδιασμού των προϊόντων.”

Επίσης, κάποια αμερικανική κυβερνητική υπηρεσία κατηγόρησε την Temu και τον επίσης κινεζικό λιανοπωλητή Shein για πιθανούς κινδύνους όσον αφορά τα προσωπικά δεδομένα, γεγονός που μπορεί να φέρει τον απόηχο των ανησυχιών που περιβάλλουν εδώ και καιρό τις πρακτικές δεδομένων που ακολουθεί το TikTok, μια άλλη εξαιρετικά δημοφιλής διαδικτυακή υπηρεσία κινεζικών συμφερόντων. 

Βεβαίως, τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι η Temu είναι μια ιστοσελίδα εξαπάτησης. Ωστόσο, οι απατεώνες πάντοτε θα στρέφονται στα μέρη όπου υπάρχουν χρήστες, και αυτό σημαίνει ότι θα επιλέξουν τον Κινέζο λιανοπωλητή με το πορτοκαλί λογότυπο προκειμένου να παραπλανήσουν ανυποψίαστους καταναλωτές.

Οι 5 μεγαλύτερες απάτες σε σχέση με την Temu

Σύμφωνα με τον Muncaster από την ESET αυτές είναι μερικές από τις πιο συνηθισμένες τακτικές που έχουν εντοπιστεί στην Temu:

 1. Γυμνές φωτογραφίες διάσημων

Αν θέλετε να κερδίσετε μετρητά ή ανταμοιβές που μπορούν να εξαργυρωθούν κατά τις αγορές σας με την Temu, μπορείτε να το κάνετε παρακινώντας άλλους να εγγραφούν και εισάγοντας το σχετικό κωδικό παραπομπής που σας έδωσαν. Ωστόσο, οι απατεώνες έχουν χρησιμοποιήσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να εξαπατήσουν τους χρήστες ώστε να υποκλέψουν αυτούς τους κωδικούς παραπομπής. Μια μέθοδος είναι η ανάρτηση πονηρών φωτογραφιών μιας διασημότητας (π.χ. στο Twitter, στο TikTok κ.λπ.) με ένα κρυπτογραφημένο μήνυμα που υπονοεί ότι οι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε γυμνές φωτογραφίες αν βάλουν τον κωδικό παραπομπής της Temu. Φυσικά, δεν υπάρχουν φωτογραφίες και ο απατεώνας απλώς συγκεντρώνει περισσότερες ανταμοιβές.

 • Οφέλη στα παιχνίδια Fortnite/Roblox

Μια παρόμοια τακτική είναι η εξής: ο απατεώνας θα ανεβάσει ποστ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διαφημίζει ότι οι χρήστες μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε μια δωρεάν δωροκάρτα Roblox Robux, που θα τους επιτρέψει να αγοράσουν αναβαθμίσεις για τα avatar τους ή να αγοράσουν ειδικές ικανότητες στην ιστοσελίδα. Το μόνο που πρέπει να κάνουν για να διεκδικήσουν την ανταμοιβή είναι να βάλουν τον κωδικό παραπομπής της Temu. Ένα άλλο δημοφιλές δέλεαρ είναι η προσφορά σπάνιων skins του παιχνιδιού Fortnite. Για άλλη μια φορά, δεν υπάρχει βεβαίως καμία προσφορά. Ο απατεώνας απλώς εκμεταλλεύεται την περιέργεια των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

 • Πλαστά προϊόντα

Παρότι η αδελφή εταιρεία της Temu, η Pingduoduo, έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο των ΗΠΑ με τίτλο “Πασίγνωστες αγορές για παραποιημένα προϊόντα και πειρατεία”, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Temu διαθέτει παραποιημένα προϊόντα. Έχουν όμως υπάρξει αναφορές για αντίγραφα προϊόντων που κινούνται κοντά στα όρια της παραβίασης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας χωρίς όμως να τα ξεπερνούν. Εάν ένας χρήστης πληκτρολογήσει μια αναζήτηση, για παράδειγμα, για ένα προϊόν της Apple, μπορεί να του παρουσιαστούν ομοειδή προϊόντα σε ένα κλάσμα της τιμής. Για τον ανυποψίαστο αγοραστή που δεν είναι εξοικειωμένος με το ηλεκτρονικό εμπόριο, αυτό θα μπορούσε να τον οδηγήσει στο να σκεφτεί σοβαρά και να αλλάξει γνώμη για το προιόν που ήθελε αρχικά να αγοράσει.

 • Εμπορικά προϊόντα από διασημότητες

Μια άλλη απάτη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που εκμεταλλεύεται τη δύναμη έλξης της Temu περιλαμβάνει ψεύτικες αναρτήσεις από διασημότητες που παριστάνουν ότι έχουν εμπορική συνεργασία με την κινεζική αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου. Ο τελικός στόχος και εδώ είναι να πειστούν οι θαυμαστές να επισκεφθούν την ιστοσελίδα και να πληκτρολογήσουν τον κωδικό παραπομπής προκειμένου να αγοράσουν εκπτωτικά προϊόντα που υποστηρίζει ο celebrity. Για άλλη μια φορά, δεν υπάρχει καμία τέτοια συμφωνία και οι κωδικοί απλώς αποφέρουν στον απατεώνα περισσότερα μετρητά/προνόμια από την Temu.

 • Απάτες με εκπτώσεις 90%

Θα πρέπει επίσης να είστε προσεκτικοί με τις διαφημίσεις σε ιστοσελίδες και τα ανεπιθύμητα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που υπόσχονται τεράστιες εκπτώσεις σε ένα ευρύ φάσμα προϊόντων που περιλαμβάνονται στον κατάλογο Temu-. Θα χρησιμοποιήσουν κλασικές τεχνικές κοινωνικής μηχανικής, όπως για παράδειγμα τη δημιουργία αίσθησης επείγοντος με προσφορές περιορισμένου χρόνου και καταπληκτικές ευκαιρίες. Όμως, κάνοντας κλικ θα σας μεταφέρουν σε μια ιστοσελίδα phishing, όπου οι απατεώνες θα συλλέξουν τα στοιχεία της κάρτας σας. Τώρα έχουν τα προσωπικά και οικονομικά σας στοιχεία, αλλά δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να παραλάβετε ποτέ την παραγγελία σας.

Πως να μείνετε ασφαλείς ενώ κάνετε τα ψώνια σας στην πλατφόρμα Temu

Προς τιμήν της, η Temu ενισχύει την ασφάλειά της, ξεκινώντας ένα πρόγραμμα ανταμοιβής σφαλμάτων, ενώ παράλληλα προσπαθεί να καταπολεμήσει και τις απάτες, λέει ο Phil Muncaster της ESET. Πρόσφατα κέρδισε προκαταρκτικά δικαστικά μέτρα στις ΗΠΑ κατά ιστοσελίδων phishing. Ωστόσο, πρέπει επίσης να είστε σε εγρήγορση και να θυμάστε αυτές τις συμβουλές ασφαλείας:

 • Ποτέ μην κάνετε κλικ σε συνδέσμους σε ανεπιθύμητα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή σε διαφημίσεις.
 • Αν θέλετε να ελέγξετε μια προσφορά Temu που διαφημίζεται στο διαδίκτυο, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα ανεξάρτητα.
 • Μην αποθηκεύετε τα στοιχεία πληρωμής σας στο λογαριασμό σας. Επίσης, ρυθμίστε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA), ώστε ο λογαριασμός σας να προστατεύεται με κάτι περισσότερο από έναν κωδικό πρόσβασης. Η Temu προσφέρει τώρα 2FA με SMS, το οποίο, αν και δεν είναι ούτε κατά διάνοια τόσο ασφαλές όσο τα κλειδιά ασφαλείας υλικού ή ακόμη και οι ειδικές εφαρμογές ελέγχου ταυτότητας για κινητά, είναι καλύτερο από το τίποτα.
 • Μην υποκύψετε σε προσφορές που σας ζητούν να πληκτρολογήσετε κωδικό παραπομπής στην Temu – ειδικά σε αυτές που περιλαμβάνουν διάσημους.
 • Να εξετάζετε πάντα προσεκτικά τι αγοράζετε για να αποφύγετε την απογοήτευση στη συνέχεια.
 • Η Temu προσφέρει ειδικές προσφορές και χαμηλές τιμές. Αλλά οι τεράστιες εκπτώσεις σε όλους τους τομείς θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι απάτη. Ελέγξτε στο διαδίκτυο για να δείτε αν κάποιος άλλος έχει κάνει αναφορά.

Γενικότερα, να είστε προσεκτικοί σχετικά με το πόσα δεδομένα αποκαλύπτετε και τι είδους δικαιώματα παραχωρείτε στην εφαρμογή Temu ή σε οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή κινητής τηλεφωνίας.

Ακολουθούν ορισμένα μέτρα που είναι εύκολο να εφαρμόσετε, αν ανησυχείτε σοβαρά για την αποκάλυψη πολλών προσωπικών σας δεδομένων στην Temu ή σε άλλα ηλεκτρονικά καταστήματα και αγορές.

Παρόλο που δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η ιστοσελίδα παραπλανάει, οι απατεώνες μπορούν να προσπαθήσουν να τη χρησιμοποιήσουν για να εξαπατήσουν τους αγοραστές. Σας συμβουλεύουμε να είστε προσεκτικοί κάθε φορά που κάνετε τις ηλεκτρονικές σας αγορές εκεί.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Security Report Μαρτίου

  Security Report Μαρτίου

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Μαρτίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές πο...
 • Συστήματα ελέγχου πρόσβασης για ξενοδοχεία

  Συστήματα ελέγχου πρόσβασης για ξενοδοχεία

  Οι κορυφαίες λύσεις της ελληνικής αγοράς! Ο κλάδος της φιλοξενίας εξελίσσεται ραγδαία, ιδίως στη χώρα μας, όπου καθημερινά εκατοντάδες ξενοδοχεία προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες...
 • Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός – ΕΡΜΗΣ

  Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός – ΕΡΜΗΣ

  Η Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός Α.Ε. – ΕΡΜΗΣ διασφαλίζει τη διαθεσιμότητα και την αδιάλειπτη παροχή των 24/7 Υπηρεσιών Κέντρου Λήψης Ηλεκτρονικών Σημάτων, για την αντιμετώπιση απρόσμενων καταστάσεων...
 • 11 Wi-Fi κάμερες της ANGA για όλες τις απαιτήσεις

  11 Wi-Fi κάμερες της ANGA για όλες τις απαιτήσεις

  Μία ολοκληρωμένη σειρά 11 Wi-Fi καμερών της ANGA, καθεμία από τις οποίες διαθέτει ένα μοναδικό σύνολο χαρακτηριστικών προσαρμοσμένων για να καλύψει διαφορετικές ανάγκες και προτιμήσεις, θα βρείτε ...
 • Νέα CCTV testers με υποστήριξη οπτικών ινών από την ΗΛΚΑ

  Νέα CCTV testers με υποστήριξη οπτικών ινών από την ΗΛΚΑ

  H ΗΛΚΑ Α.Ε. διαθέτει την πληρέστερη γκάμα all in one CCTV testers τελευταίας γενεάς, με προϊόντα κορυφαίων προδιαγραφών, σε ασυναγώνιστες τιμές. Τα CCTV testers είναι απαραίτητα εργαλεία για τον ε...
 • TP-Link VIGI C540-W & C340 V1/V2

  TP-Link VIGI C540-W & C340 V1/V2

  Η πρωτοποριακή σειρά προϊόντων VIGI της TP-Link έχει σχεδιαστεί για εγκαταστάσεις μικρομεσαίας κλίμακας και περιλαμβάνει κάμερες υψηλής ανάλυσης με προηγμένα χαρακτηριστικά που εξασφαλίζουν καθαρή...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Security Report Cyprus, τεύχος 10

  Security Report Cyprus, τεύχος 10

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Cyprus! Στο νέο τεύχος θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές που απευθύνονται σε κάθε τεχνικό, ηλεκτρονικό ή ...
 • Συμβατικά και διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης

  Συμβατικά και διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης

  Στον τομέα της πυρασφάλειας, τα συμβατικά και διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα συναγερμού πυρκαγιάς αποτελούν τα κρισιμότερα εργαλεία για τη διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής και των περιουσιακών στοιχε...
 • Athens Electronix 2024

  Athens Electronix 2024

  Έχοντας στο ιστορικό μας δύο πλήρως επιτυχημένες εκθέσεις μετά την COVID εποχή, την Creta Electronix 2022 και τη Salonica Electronix 2023, ετοιμαζόμαστε με ταχείς ρυθμούς για τη διοργάνωση της επό...
 • Αναλογικό CCTV

  Αναλογικό CCTV

  Η αναλογική τεχνολογία HD στον κλάδο των κλειστών κυκλωμάτων τηλεόρασης (CCTV) έφερε την επανάσταση στην παρακολούθηση βίντεο, προσφέροντας εικόνες υψηλής ευκρίνειας (HD) μέσω των παραδοσιακών ομο...
 • 3 τάσεις που αναδιαμόρφωσαν τα σύγχρονα συστήματα συναγερμού

  3 τάσεις που αναδιαμόρφωσαν τα σύγχρονα συστήματα συναγερμού

  Η αγορά των συστημάτων συναγερμού εξελίσσεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια, με νέες τάσεις να κάνουν την εμφάνιση τους για να καλύψουν τις μεταβαλλόμενες ανάγκες των χρηστών, των επιχειρήσεων και π...
 • Πώς να αντιμετωπίσετε τα ασταμάτητα reboot σε DVR και NVR;

  Πώς να αντιμετωπίσετε τα ασταμάτητα reboot σε DVR και NVR;

  Μια συνήθης δυσλειτουργία των DVR (Digital Video Recorder) και NVR (Network Video Recorder) που μπορεί να αντιμετωπίζετε είναι οι επαναλαμβανόμενες επανεκκινήσεις των καταγραφικών άνευ εντολής του...