Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου στη Β. Κορέα
![3cc4d222172b64d59313a0605c41c4f9 XL f72ea3a9](/wp-content/themes/yootheme/cache/f7/3cc4d222172b64d59313a0605c41c4f9_XL-f72ea3a9.jpeg)
Την επιτυχή εκτόξευση ενός βαλλιστικού, διηπειρωτικού πυραύλου ανακοίνωσε σήμερα επίσημα η Βόρεια Κορέα, κάνοντας ένα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη του στόχου της να μπορεί να απειλήσει τις ΗΠΑ. Την “ιστορική” εκτόξευση ενός πυραύλου Hwasong-14 παρακολούθησε ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ-ουν, όπως ανακοίνωσε σε έκτακτο δελτίο ειδήσεων η παρουσιάστρια.Την επιτυχή εκτόξευση ενός βαλλιστικού, διηπειρωτικού πυραύλου ανακοίνωσε σήμερα επίσημα η Βόρεια Κορέα, κάνοντας ένα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη του στόχου της να μπορεί να απειλήσει τις ΗΠΑ.
Την “ιστορική” εκτόξευση ενός πυραύλου Hwasong-14 παρακολούθησε ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ-ουν, όπως ανακοίνωσε σε έκτακτο δελτίο ειδήσεων η παρουσιάστρια του κεντρικού τηλεοπτικού σταθμού της χώρας.
Η ίδια διευκρίνισε ότι ο πύραυλος έφτασε σε ύψος 2.802 χιλιομέτρων και διήνυσε απόσταση 933 χιλιομέτρων. Ο πύραυλος έπεσε στη Θάλασσα της Ιαπωνίας.
Η Βόρεια Κορέα είναι “μια ισχυρή πυρηνική δύναμη” η οποία διαθέτει “πολύ ισχυρούς βαλλιστικούς, διηπειρωτικούς πυραύλους που μπορούν να πλήξουν οποιοδήποτε μέρος του κόσμου”, τόνισε η παρουσιάστρια.
“Η επιτυχημένη εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου (…) αποτελεί μεγάλη πρόοδο στην ιστορία της δημοκρατίας μας”, πρόσθεσε.
Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε επίσης εικόνες τη σχετική, χειρόγραφη διαταγή που συνέταξε ο ίδιος ο Κιμ Γιονγκ- Ουν με ημερομηνία Δευτέρας.
Η εκτόξευση αυτή, που πραγματοποιήθηκε την ημέρα που στις ΗΠΑ γιορτάζεται η Ημέρα Ανεξαρτησίας, περιλαμβάνεται σε μια μακρά σειρά εκτοξεύσεων πυραύλων κατά παράβαση των διεθνών αποφάσεων, βάσει των οποίων απαγορεύεται στη Βόρεια Κορέα να αναπτύξει το βαλλιστικό και πυρηνικό της πρόγραμμα.
Σημειώνεται ότι η εκτόξευση ακολουθεί μια συνομιλία του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε για το ζήτημα των προγραμμάτων της Πιονγκγιάνγκ με σκοπό την απόκτηση βαλλιστικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και πυρηνικών όπλων, ενώ σημειώθηκε την ημέρα της εθνικής εορτής των ΗΠΑ.
Μετά από αυτή την κίνηση, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν συγκάλεσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας.
Για “ανοησία” έκανε λόγο ο Trump
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έκρινε σε μήνυμά του στο Twitter ότι είναι “δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία θα το ανέχονται αυτό για πολύ ακόμα”, λίγες ώρες αφού η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου.
“Ίσως η Κίνα να ασκήσει την πειθώ της στη Βόρεια Κορέα και να τερματίσει αυτή την ανοησία μια για πάντα”, πρόσθεσε ο Τραμπ σε δεύτερο tweet του.
Ο Λευκός Οίκος δεν έχει σχολιάσει ακόμη επίσημα την εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου.
Η Διοίκηση Ειρηνικού (USPACOM) των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων πάντως επιβεβαίωσε την εκτόξευση του πυραύλου, σημειώνοντας πως παρακολούθησε την τροχιά του για 37 λεπτά ώσπου έπεσε στη Θάλασσα της Ιαπωνίας.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το NORAD, η διοίκηση αεράμυνας της βόρειας Αμερικής, έκρινε ότι η εκτόξευση του πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα “δεν αποτελούσε απειλή” για τις ΗΠΑ.
Κατά την ίδια ανακοίνωση, ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από την βορειοκορεατική αεροπορική βάση Πανγκγιόν.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ