Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Ελαττωματικό λογισμικό αναγνώρισης προσώπου στέλνει το λάθος άνθρωπο φυλακή
Τον Ιανουάριο, η αστυνομία του DETROIT συνέλαβε τον 42χρονο Ρόμπερτ Ουίλιαμς, κατηγορώντας τον για κλοπή ρολογιών αξίας 4.000 δολαρίων
Τον Ιανουάριο, η αστυνομία του DETROIT συνέλαβε τον 42χρονο Ρόμπερτ Ουίλιαμς, κατηγορώντας τον για κλοπή ρολογιών αξίας 4.000 δολαρίων. Ο Ουίλιαμς οδηγήθηκε αμέσως στην αίθουσα ανακρίσεων, όπου η αστυνομία παρουσίασε τα αποδεικτικά στοιχεία που είχε συλλέξει. Το λογισμικό αναγνώρισης προσώπου ταίριαξε τη φωτογραφία από το δίπλωμα οδήγησης του Ουίλιαμς με το υλικό από τις κάμερες παρακολούθησης.
Ωστόσο, σύμφωνα με αναφορές της New York Times, ο Ουίλιαμς είχε ένα άλλοθι και αμέσως αρνήθηκε τις κατηγορίες. «Δεν νομίζω ότι μου μοιάζει καθόλου», είπε ο Ουίλιαμς στις αρχές.
Ο άντρας πέρασε τις επόμενες 30 ώρες μέσα στο κρατητήριο και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση. Χωρίς φαινομενικά κανένα άλλο στοιχείο της εμπλοκής του Ουίλιαμς, η αστυνομία τελικά απέσυρε τις κατηγορίες. Την Τετάρτη, ο Ουίλιαμς σε συνεργασία με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση ACLU (Αμερικανική Ένωση για τις Πολιτικές Ελευθερίες), κατέθεσε μήνυση εναντίον του αστυνομικού τμήματος του Ντιτρόιτ, απαιτώντας να σταματήσουν να χρησιμοποιούν το εν λόγω λογισμικό σε έρευνες.
Η σύλληψη του Ουίλιαμς μπορεί να ήταν η πρώτη στις ΗΠΑ που προήλθε από ελαττωματικό λογισμικό αναγνώρισης προσώπου, ωστόσο δεν αποτελεί ακόμα μία περίπτωση λανθασμένης ταυτότητας. Είναι ο τελευταίος κρίκος μίας αλυσίδας αποτυχημένων προσαγωγών, που δείχνει το πώς οι αρχές επιβολής του νόμου μπορούν να εξαπατηθούν από την χρήση ελαττωματικών λογισμικών αναγνώρισης προσώπου…
Το πρόβλημα όμως είναι ακόμα πιο σύνθετο. Πολλές οργανώσεις που υπερασπίζονται την ελευθερία και τα δικαιώματα των πολιτών επικρίνουν την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου επειδή, μεταξύ άλλων, είναι λιγότερο ακριβής σε άτομα με πιο σκούρο δέρμα. Αυτό οδήγησε πόλεις όπως το Σαν Φρανσίσκο, στον περιορισμό χρήσης της εν λόγω τεχνολογίας.
Μπορεί οι τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου για τις υπηρεσίες καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας να παίζουν καταλυτικό ρόλο, ωστόσο ασκείται ολοένα και περισσότερη κριτική για το κατά πόσον αυτές παραβιάζουν τα προσωπικά δεδομένα και την ιδιωτική ζωή. Γιατί εδώ τα λάθη δεν συγχωρούνται…