Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
25 Ιουνίου 2018 11:01

Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ συμφωνούν για στενότερη στρατιωτική συνεργασία

7301bf843c3cb6a2285be635f1134f26 XL e9cac6c0

Την επιθυμία τους να μετατραπεί η Μεσόγειος σε περιοχή σταθερότητας εξέφρασαν, σε δηλώσεις, μετά τη σημερινή κοινή συνάντησή τους στη Λάρνακα, οι υπουργοί Άμυνας της Κύπρου, Σάββας Αγγελίδης, της Ελλάδας, Πάνος Καμμένος και του Ισραήλ..

Την επιθυμία τους να μετατραπεί η Μεσόγειος σε περιοχή σταθερότητας εξέφρασαν, σε δηλώσεις, μετά τη σημερινή κοινή συνάντησή τους στη Λάρνακα, οι υπουργοί Άμυνας της Κύπρου, Σάββας Αγγελίδης, της Ελλάδας, Πάνος Καμμένος και του Ισραήλ, Αβίγκντορ Λίμπερμαν, οι οποίοι δήλωσαν πως η συνεργασία των τριών χωρών δεν λειτουργεί ενάντια σε τρίτα κράτη της περιοχής.

Ο Έλληνας υπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η ανάπτυξη της τριμερούς συνεργασίας και με άλλες χώρες θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός άξονα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και ανέφερε ότι «μπορούμε να πούμε ότι η Μεσογειακή Ένωση γεννιέται». Ο υπουργός σημείωσε ότι με τους δύο ομολόγους του επαναβεβαίωσαν «το κοινό όραμα των τριών κυβερνήσεων για μία μακροπρόθεσμη, συνεκτική και ουσιαστική στρατηγική συνεργασία, σύμφωνα με το εσωτερικό και το διεθνές δίκαιο και σε πνεύμα σχέσεων καλής γειτονίας με τις χώρες της περιοχής».

Σύμφωνα με τον κ. Καμμένο, η συνάντηση καταδεικνύει τη δέσμευση και την αποφασιστικότητα για ένωση δυνάμεων και συστηματοποίηση ενεργειών για αποτροπή κάθε πρόκλησης, που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και την ευημερία των τριών λαών. Επίσης, τόνισε ότι στην συνάντηση εκφράστηκε η ανησυχία για τις εξελίξεις στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και συμφωνήθηκε πως οι κίνδυνοι και οι απειλές που εξάγονται από γειτονικές περιοχές κρίσεων συνιστούν μείζονα πρόκληση για την άμυνα των τριών χωρών και την ασφάλεια των λαών τους τα επόμενα χρόνια.

Όπως επισήμανε ο Έλληνας υπουργός, συμφωνήθηκε πως «είναι επιτακτική ανάγκη για ακόμη στενότερη συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδος, Ισραήλ και Κύπρου για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας και την ανάπτυξη αμυντικών δυνατοτήτων προσαρμοσμένων και στις νέες απειλές». Επίσης, υπογράμμισε ότι ξεκίνησε η εμβάθυνση της αμυντικοτεχνικής συνεργασίας με την πραγματοποίηση του πρώτου συνεδρίου αμυντικών βιομηχανιών, η οποία θέτει τις βάσεις για συνέργεια σε αντίστοιχους τομείς, με τρόπο που να προάγει τις κοινές επιχειρησιακές απαιτήσεις και να αξιοποιεί τις δυνατότητες των αμυντικών βιομηχανιών των τριών χωρών.

«Είμαι πεπεισμένος πως την ασφάλεια των χωρών μας εγγυάται το υψηλό επίπεδο των Ενόπλων Δυνάμεών μας και η αποτελεσματικότητά τους, η οποία αυξάνεται ακόμη περισσότερο μέσω της διεθνούς συνεργασίας που έχουμε αναπτύξει» πρόσθεσε.

Ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε και στη χθεσινή απόφαση του Eurogroup, την οποία χαρακτήρισε σημαντική για την Ελλάδα. Όπως σημείωσε, η χώρα βγαίνει από βαθιά οικονομική κρίση οκτώ ετών και ότι η απόφαση θα έχει «και θετικά αποτελέσματα για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων».

Ο Κύπριος υπουργός Άμυνας τόνισε ότι η ρευστή γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή, η αβεβαιότητα και οι ασύμμετρες απειλές έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ασφάλεια της Ευρώπης και ολόκληρου του κόσμου, γενικά. Τα παραπάνω, συμπλήρωσε, δημιουργούν την ανάγκη συνεργασίας για την αντιμετώπισή τους.

«Αυτές οι νέες μορφές απειλών δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από κανένα κράτος μόνο του και συνεπώς είναι αναγκαία η συνεργασία και ο συντονισμός στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας. Θα μπορούσα να πω ότι η συνεργασία μας αυτή αποτελεί επιτακτική ανάγκη» υποστήριξε.

Ο κ. Αγγελίδης επισήμανε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα περιφερειακής ασφάλειας, πιθανοί τομείς συνεργασίας, καθώς και τρόποι περαιτέρω αναβάθμισης της στρατιωτικής συνεργασίας, όπως η πραγματοποίηση κοινών ασκήσεων με τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων και των τριών χωρών, και η συνεργασία σε θέματα κυβερνοάμυνας και στον τομέα Έρευνας και Διάσωσης.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ υπογράμμισε ότι οι τρεις χώρες έχουν καλές σχέσεις, που διέπονται από κοινές αξίες και αρχές ως δημοκρατικά κράτη. «Έχουμε επίσης κοινά προβλήματα, προκλήσεις και απειλές. Είναι, λοιπόν, σωστό να αναπτύσσουμε βαθιά συνεργασία» σημείωσε. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε κ. στην παράνομη μετανάστευση και την τρομοκρατία, προβλήματα που για να αντιμετωπισθούν, όπως είπε, «πρέπει οι τρεις χώρες να αναπτύξουν βαθιά συνεργασία». Ο κ. Λίμπερμαν ανακοίνωσε ότι την επόμενη υπουργική συνάντηση θα φιλοξενήσει η χώρα του.

Οι τρεις υπουργοί χαιρέτισαν διημερίδα αμυντικής βιομηχανίας και εργαστήριο για θέματα κυβερνοάμυνας και ασφάλειας συνόρων. Επίσης, ο κ. Καμμένος και ο κ. Λίμπερμαν είχαν χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ynetnews)

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Security Report, Μάιος 2024

  Security Report, Μάιος 2024

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Μαΐου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχος θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές που...
 • AI κάμερες και καταγραφικά

  AI κάμερες και καταγραφικά

  Σε μια εποχή που προσδιορίζεται από την ταχεία τεχνολογική πρόοδο και εξέλιξη, η τεχνητή νοημοσύνη λειτουργεί ως game changer, επαναπροσδιορίζοντας τον κλάδο της ασφάλειας, πόσω μάλλον αυτόν της β...
 • Η Novatron Security Distribution εξαγόρασε την Grande Security

  Η Novatron Security Distribution εξαγόρασε την Grande Security

  Η Novatron Security Distribution Α.Ε., μέλος του ομίλου IFSAS, κορυφαίου ομίλου λύσεων & προϊόντων τεχνολογίας φυσικής ασφάλειας στην Ελλάδα, ανακοίνωσε την πλήρη εξαγορά των μετοχών της Grand...
 • Βία κατά των Γυναικών

  Βία κατά των Γυναικών

  Δυστυχώς, η αφορμή για αυτό το άρθρο είναι η δολοφονία της 28χρονης Κυριακής Γρίβα από τον πρώην σύντροφό της μόλις έξω από το Α.Τ. Αγίων Αναργύρων. Η τραγικότητα αυτού του περιστατικού εντείνεται...
 • Maxhub Open Days από την PartnerNET

  Maxhub Open Days από την PartnerNET

  Η PartnerNET, στο πλαίσιο της συνεχούς αναβάθμισης των προϊόντων και των υπηρεσιών που προσφέρει στους συνεργάτες της, διοργάνωσε σε συνεργασία με την Maxhub στα γραφεία της την Τετάρτη 10 και την...
 • Hikvsion HiWatch

  Hikvsion HiWatch

  To HiWatch είναι ένα ξεχωριστό brand της Hikvision, το οποίο περιλαμβάνει επαγγελματικά δικτυακά προϊόντα CCTV, που προορίζονται για μικρά και μεσαία έργα. Τα προϊόντα του brand HiWatch της Hik...