Skip to main content
Hermes Banner 1
DIABASTE DWREAN SEC CYP 10
DIGITAL TV 187
15 Μαρτίου 2024 10:53

Έρευνα της ESET αποκαλύπτει αυξητική τάση της ανταλλαγής μηνυμάτων σεξουαλικού περιεχομένου ανάμεσα στους ανηλίκους

eset 2 a41db051

Τα παιδιά περνάνε όλο και περισσότερο χρόνο στις συσκευές τους, είτε μέσω εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης, είτε παίζοντας online παιχνίδια. Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι τα παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο περνάνε από 7,5 έως 9 ώρες την ημέρα κοιτάζοντας μια οθόνη.

Ενώ πολλά από αυτά που κάνουν είναι εντελώς αθώα, υπάρχει μια αυξανόμενη τάση τα παιδιά να στέλνουν ερωτικές φωτογραφίες και μηνύματα σε συνομηλίκους τους ή ακόμη και σε αγνώστους στο διαδίκτυο.

Το sexting (από την ένωση της λέξης sex και texting) είναι η ανταλλαγή και η λήψη ερωτικών μηνυμάτων, βίντεο ή φωτογραφιών στον ψηφιακό χώρο. Μπορεί να ξεκινήσει σαν αστείο ή σαν μια αθώα πλάκα με φίλους ενώ ανακαλύπτει κανείς τη σεξουαλικότητά του, ή ως μέρος μιας ρομαντικής σχέσης. Ωστόσο, όπως και κάθε άλλη διαδικτυακή δραστηριότητα που περιλαμβάνει ευαίσθητα δεδομένα, η αποστολή προσωπικών πληροφοριών ενέχει δυνητικούς κινδύνους.

Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα “Think Twice” (Σκέψου το Διπλά) της ESET, το 39% ήταν ανήλικοι (κάτω των 18 ετών) όταν έστειλαν την πρώτη τους προσωπική φωτογραφία ή βίντεο με σεξουαλικό περιεχόμενο. Το συναινετικό sexting είναι πιο συνηθισμένο μεταξύ συντρόφων, αλλά δεν είναι ασυνήθιστο μεταξύ εντελώς αγνώστων, ιδίως εφήβων.

Κάτι που έχει μοιραστεί, έστω και μία φορά, δεν μπορεί ποτέ να διαγραφεί πλήρως. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε έχει πρόσβαση σε αυτό για εκφοβισμό ή εκβιασμό. Η κακόβουλη χρήση φωτογραφιών ή βίντεο σεξουαλικού περιεχομένου που είχε σταλεί συναινετικά συμβαίνει κυρίως μεταξύ απογοητευμένων συντρόφων μετά από χωρισμό.

Η έρευνα της ESET δείχνει ότι τα πιο συνηθισμένα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την αποστολή ερωτικού  περιεχομένου μεταξύ των εφήβων είναι το WhatsApp (37%) και το Snapchat (30%). Ενώ αυτές οι εφαρμογές μπορεί να προσφέρουν χρονικά περιορισμένη προβολή, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι εικόνες που μοιράζονται μπορούν να αποτυπωθούν με screenshot και να αποθηκευτούν.

Έφηβοι και sexting : στοιχεία από την έρευνα «Σκέψου το Διπλά» της ESET στο Ηνωμένο Βασίλειο.

 • 19% των ερωτηθέντων ήταν ανήλικοι όταν έλαβαν το πρώτο ερωτικό μήνυμα (sext)
 • 39% των ερωτηθέντων ήταν ανήλικοι όταν έστειλαν την πρώτη ερωτική φωτογραφία ή video.
 • 29% των ανήλικων στέλνουν τουλάχιστον ένα ερωτικό μήνυμα την εβδομάδα.
 • 58% των ερωτηθέντων μετανιώνουν για την αποστολή ενός προσωπικού βίντεο ή εικόνας. 
 • 28% των ερωτηθέντων λένε ότι μια φωτογραφία/βίντεο που έχουν στείλει έχει χρησιμοποιηθεί κακόβουλα.
 • 32% των ερωτηθέντων θα πήγαιναν στην αστυνομία αν γινόταν κακόβουλη χρήση της φωτογραφίας/του βίντεο τους.
 • 44% των ερωτηθέντων στη Μεγάλη Βρετανία δεν γνώριζαν ότι ήταν παράνομο να υποκινήσεις ή να ενθαρρύνεις κάποιον κάτω των 18 ετών να στείλει ή να λάβει ερωτικά μηνύματα. 

Πώς να προσεγγίσετε το sexting ως γονιός; Μείνετε ήρεμοι και λογικοί 

Μην βάζετε πολύ αυστηρούς κανόνες για τη χρήση των τηλεφώνων και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης – η υπερπροστατευτική συμπεριφορά απέναντι στο παιδί σας μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη επιθυμία συμμετοχής σε δραστηριότητες όπως το sexting. Ενημερώστε τα παιδιά σας για τις ανεπιθύμητες συνέπειες του sexting και χρησιμοποιήστε συγκεκριμένα παραδείγματα.

Σημαντικές συμβουλές για εφήβους

Εάν ο έφηβος είναι αποφασισμένος να μοιραστεί ερωτικές φωτογραφίες με κάποιον, θα πρέπει πάντα να είναι ανώνυμες. Το περιεχόμενό τους δεν θα πρέπει να δείχνει το πρόσωπό τους ή άλλα αναγνωριστικά σημάδια, όπως τατουάζ ή σημάδια εκ γενετής. Επίσης, το φόντο της φωτογραφίας δεν πρέπει να αποκαλύπτει τίποτα. Θα πρέπει να προσέχουν να μην δείχνουν το πρόσωπό τους στον καθρέφτη ή σε αναγνώσιμη οθόνη. Όλα αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε εύκολη αναγνώριση και ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν για εκβιασμό.

Εάν το παιδί σας εντοπίσει κακόβουλη χρήση των φωτογραφιών ή των βίντεο του, θα πρέπει να απευθυνθεί σε έναν γονιό, δάσκαλο ή έμπιστο συνομήλικο που μπορεί να το υποστηρίξει. Σε ακραίες περιπτώσεις, η κατάσταση μπορεί να επιλυθεί με τη βοήθεια των αστυνομικών αρχών.

Αν κάποιος τους στείλει φωτογραφία με σεξουαλικό περιεχόμενο και ζητήσει κάτι σε αντάλλαγμα, τα παιδιά θα πρέπει να θυμούνται ότι αυτό θα μπορούσε να είναι μια παγίδα. Νομικά, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να εκβιάζει άλλους ή να απειλεί ότι θα δημοσιεύσει προσωπικές φωτογραφίες.

Αν τα παιδιά έρθουν σε εσάς για συμβουλές, καθησυχάστε τα τονίζοντας ότι αυτή ήταν η καλύτερη κίνηση που θα μπορούσαν να κάνουν. Μην τα κρίνετε. Αντίθετα, δείξτε τους ότι τα υποστηρίζετε και τα αποδέχεστε, για να μπορέσουν να ξαναβρούν την αυτοπεποίθηση και να αισθανθούν και πάλι καλά με τον εαυτό τους. Η επικοινωνία είναι το κλειδί για ένα υγιές οικογενειακό περιβάλλον. Οι έφηβοι είναι πιο πιθανό να εμπιστευτούν τους λογικούς και ήρεμους γονείς.

Ένα περιβάλλον ανοικτής επικοινωνίας οδηγεί στην ευαισθητοποίηση και περιορίζει τον ενθουσιασμό της συμμετοχής σε πονηρές διαδικτυακές δραστηριότητες. Δεν είναι σωστό να πιέζει κανείς κάποιον να στείλει μια ερωτική εικόνα ή βίντεο, γι’ αυτό μάθετε στα παιδιά σας να είναι γενναία και να το αναφέρουν.

Πείτε τους ποια είναι τα όρια

Ο κύριος κανόνας για τον οποίο θα πρέπει να επιδιώξετε τη συμφωνία με τα παιδιά σας είναι η χρήση των προσωπικών πληροφοριών στο διαδίκτυο. Τα παιδιά σας έχουν μπερδευτεί σχετικά με το τι πρέπει να μοιράζονται και τι όχι; Δώστε τους ένα ζωντανό παράδειγμα : «μην ποστάρεις ή μη στείλεις κάτι που δε θα ήθελες να δουν ο παππούς και η γιαγιά».

Θα πρέπει πάντα να σκέφτονται διπλά για το τι ανεβάζουν στον διαδικτυακό κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των φαινομενικά ιδιωτικών τους συνομιλιών και συζητήσεων. Αυτή η προσέγγιση περιορίζει τον κίνδυνο κακόβουλης χρήσης των προσωπικών τους φωτογραφιών.

Τα παιδιά δεν πρέπει ποτέ να στέλνουν φωτογραφίες, βίντεο ή προσωπικά μηνύματα σε κάποιον που δε γνωρίζουν. Οδηγείστε τα σε ασφαλείς εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων που διασφαλίζουν ότι η επικοινωνία παραμένει μεταξύ του αποστολέα και του παραλήπτη. Επικεντρωθείτε στην έγκαιρη εκπαίδευση και στις ανοιχτές συζητήσεις, έτσι ώστε όταν τα παιδιά αρχίσουν να εξερευνούν τη σεξουαλικότητά τους εκτός και εντός διαδικτύου, να γνωρίζουν τους κινδύνους και πώς να τους αποφύγουν.

Τέλος, ας θυμόμαστε ότι το μη συναινετικό sexting είναι παράνομο και τα παιδιά σας θα πρέπει να το γνωρίζουν αυτό. Με άλλα λόγια, κάθε είδος σεξουαλικού μηνύματος στο οποίο δε δίνεται συναίνεση και από τα δύο μέρη θεωρείται σεξουαλική παρενόχληση. Επιπλέον, όχι μόνο ο αποστολέας αλλά και οποιοσδήποτε προωθεί αυτού του είδους το περιεχόμενο μπορεί να κριθεί ένοχος.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

  Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
 • Athens Electronix 2024

  Athens Electronix 2024

  Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
 • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

  Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

  Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
 • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

  Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

  Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
 • Lenkeng AV transmitters

  Lenkeng AV transmitters

  H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Security Cyprus, τεύχος 11

  Security Cyprus, τεύχος 11

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Cyprus! Στο νέο τεύχος θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές που απευθύνονται σε κάθε τεχνικό, ηλεκτρονικό ή ...
 • Dahua Insider

  Dahua Insider

  Βελτιωμένη γενιά Access Controller με νέες δυνατότητες και λειτουργίες Ο νέος Insider Access Controller της Dahua, ASC3202B, έρχεται να γίνει η «καρδιά» της εγκατάστασήςμας. Ενσωματώνει Web Int...
 • Security TOP 50

  Security TOP 50

  Η κατάταξη των εταιρειών Security, που δημοσιεύει κάθε χρόνο στην επίσημη ιστοσελίδα του το περιοδικό asmag.com, είναι πλέον διαθέσιμη! Το asmag.com, που σε συνεργασία με κορυφαία στελέχη του κλάδ...
 • PIAM 2.0

  PIAM 2.0

  Το PIAM (Physical Identity and Access Management), που αναφέρεται στον έλεγχο πρόσβασης και σημαίνει διαχείριση της φυσικής ταυτότητας και της πρόσβασης, είναι στην πραγματικότητα ένα σύστημα που ...
 • Body worn κάμερες: Ξεκινά η πιλοτική εφαρμογή τους το 2024 στη χώρα μας

  Body worn κάμερες: Ξεκινά η πιλοτική εφαρμογή τους το 2024 στη χώρα μας

  Οι body worn κάμερες, που κατά βάση χρησιμοποιούνται από τις αρχές επιβολής του νόμου, μπορούν μεταξύ άλλων να τοποθετηθούν στις στολές των αστυνομικών και έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμες,...
 • Πώς επηρεάζονται οι αγοραστικές συνήθειες του καταναλωτικού κοινού από τα δεδομένα

  Πώς επηρεάζονται οι αγοραστικές συνήθειες του καταναλωτικού κοινού από τα δεδομένα

  Η ικανότητα συλλογής, ανάλυσης και εξαγωγής πληροφοριών / δεδομένων από πολλαπλές πηγές μπορεί να έχει άμεσο θετικό αντίκτυπο για μία επιχείρηση, κάτι που γίνεται καλύτερα αντιληπτό όταν εξετάζουμ...
 • Πρωτόκολλο DALI

  Πρωτόκολλο DALI

  Το πρωτόκολλο επικοινωνίας φωτιστικών ασφαλείας DALI (Digital Addressable Lighting Interface) αναδεικνύει μια νέα εποχή στον χώρο της τεχνολογίας φωτισμού, προσφέροντας εξελιγμένες δυνατότητες ελέ...
 • Ajax Special Event: Νέα προϊόντα και λύσεις στην 5η κατά σειρά virtual παρουσίαση!

  Ajax Special Event: Νέα προϊόντα και λύσεις στην 5η κατά σειρά virtual παρουσίαση!

  Το 5ο κατά σειρά εικονικό event της Ajax Systems ολοκληρώθηκε με τεράστια επιτυχία στις 20 Οκτωβρίου του 2023! Για μία ακόμα χρονιά, η εταιρεία άνοιξε τα χαρτιά της ανακοινώνοντας νέες αλλαγές στο...
 • Ο ρόλος των καμερών ασφαλείας στο industry 4.0

  Ο ρόλος των καμερών ασφαλείας στο industry 4.0

  Πριν από το 2014, ο όρος αναζήτησης «industry 4.0» στο Google ήταν πρακτικά ανύπαρκτος. Αυτό έπαψε να ισχύει από το 2019, όπου το 68% των ερωτηθέντων μιας παγκόσμιας έρευνας που πραγματοποίησε η M...