Skip to main content
Hermes Banner 1
DIABASTE DWREAN SEC CYP 12
DIGITAL TV 190
ilka aggelia
29 Νοεμβρίου 2023 11:00

ESET: Όταν η κοινωνική συμπεριφορά ενός εργαζομένου γίνεται απειλή για την επιχείρηση

eset 2 a41db051

Καθώς η ζωή μας βασίζεται όλο και περισσότερο σε διαδικτυακά περιβάλλοντα και ψηφιακές συμπεριφορές, οι κυβερνοεγκληματίες αξιοποιούν νέους φορείς που επιτρέπουν το ηλεκτρονικό ψάρεμα (phishing), την κλοπή δεδομένων και τη διάδοση κακόβουλου λογισμικού. Πρόσφατα περιστατικά δείχνουν ότι όταν γίνεται συνδυασμός της επαγγελματικής και της προσωπικής ζωής μας μπορεί να δημιουργήσει νέες απειλές στην ασφάλεια μιας επιχείρησης. 

Φανταστείτε τους υπαλλήλους σας να περιηγούνται στην αγαπημένη τους πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης στον προσωπικό τους χρόνο- μπορεί να βρουν μια ενδιαφέρουσα εικόνα ή ένα emoji και τον ενσωματωμένο σύνδεσμο του, τον οποίο στη συνέχεια μοιράζονται με τους ακόλουθούς τους – κανέναν δεν θα πείραζε κάτι τέτοιο. Τώρα, φανταστείτε τους υπαλλήλους σας να ελέγχουν τις διάφορες επαγγελματικές τους συζητήσεις και θέματα- κάτι που έχει να κάνει με τα προσωπικά και  επαγγελματικά τους ενδιαφέροντα τούς κεντρίζει την προσοχή. Ως εκ τούτου, μοιράζονται ένα άρθρο, μια ενδιαφέρουσα εικόνα ή ένα emoji και τον ενσωματωμένο σύνδεσμο του. Αυτή τη φορά, το μοιράζονται με τους συναδέλφους τους σε μια πλατφόρμα που βασίζεται στο cloud, όπως το Microsoft Teams… απλά για διασκέδαση ή ακόμη και για επαγγελματική έμπνευση.

Κάτι πολύ συνηθισμένο σε ένα γραφείο, σωστά; Οι κυβερνοεγκληματίες όμως μπορούν να εκμεταλλευθούν ακόμη και αυτές τις καθημερινές δραστηριότητες. Με απλά λόγια, οι συμπεριφορές που είναι κοινές για την πλοήγηση και την απόλαυση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να εγείρουν κινδύνους για τις επιχειρηματικές πλατφόρμες, οι οποίες έχουν πλέον γίνει πανταχού παρούσες τόσο για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) όσο και για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Η πολυεπίπεδη τεχνολογία κυβερνοασφάλειας της ESET έχει μια απάντηση για τέτοια περιστατικά με το ESET Cloud Office Security (ECOS), το οποίο επεκτείνεται τώρα πέρα από τις εφαρμογές Microsoft 365 και περιλαμβάνει και το Google Workspace.

Ανταλλάσσοντας reports, ανέκδοτα και κακόβουλο λογισμικό

Ας ξεκινήσουμε με τις εικόνες, τα GIFs και τα emojis που αποτελούν αντικείμενο επίθεσης. Η τεχνική της απόκρυψης ενός αρχείου, μηνύματος, εικόνας ή βίντεο μέσα σε ένα άλλο αρχείο, μήνυμα, εικόνα ή βίντεο ονομάζεται ψηφιακή στεγανογραφία και δεν είναι κάτι καινούργιο στην κυβερνοασφάλεια.

Η πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση χρήσης της σε κυβερνοεπίθεση χρονολογείται από το 2011, όταν ανακαλύφθηκε το κακόβουλο λογισμικό Duqu. Αυτό το κακόβουλο λογισμικό συλλέγει δεδομένα σχετικά με τη μολυσμένη συσκευή και τα μεταδίδει πίσω στον διακομιστή εντολών και ελέγχου (C&C) κρυμμένα σε ένα αρχείο JPEG που μοιάζει με μια αθώα εικόνα. 

Έκτοτε, οι ερευνητές της ESET έχουν αναλύσει πολυάριθμες παρόμοιες επιθέσεις.

Το 2022, το BleepingComputer ανέφερε για μια νέα τεχνική επίθεσης που ονομάζεται GIFShell και επιτρέπει στους φορείς απειλών να κάνουν κατάχρηση του Microsoft Teams για επιθέσεις phishing και να εκτελούν εντολές για την κλοπή δεδομένων χρησιμοποιώντας GIF.

Χρησιμοποιώντας ευπάθειες της πλατφόρμας Teams, το GIFShell επιτρέπει σε έναν εισβολέα να δημιουργήσει ένα αντίστροφο κέλυφος (shell). Αυτή η τεχνική εξαπατά τους χρήστες ώστε να εγκαταστήσουν κακόβουλο λογισμικό που συνδέει τη συσκευή του θύματος με τον διακομιστή εντολών και ελέγχου του επιτιθέμενου. Αφού δημιουργηθεί η σύνδεση, ο διακομιστής εντολών και ελέγχου παραδίδει κακόβουλες εντολές μέσω GIF στο Teams. Αυτές οι εντολές μπορούν, για παράδειγμα, να σαρώσουν τη συσκευή για ευαίσθητα δεδομένα και στη συνέχεια να τα εξαγάγουν, και πάλι μέσω GIFs που ανακτώνται από την υποδομή της ίδιας της Microsoft.

Οι μεγάλες πλατφόρμες που βασίζονται στο cloud, όπως το Microsoft 365 με την εφαρμογή Teams, σημείωσαν ραγδαία ανάπτυξη κατά τη διάρκεια της πανδημίας και, μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2023, είχαν περίπου 280 εκατομμύρια χρήστες. Με τέτοια ανάπτυξη και νέες διαδικτυακές συμπεριφορές, το πεδίο για κακόβουλη χρήση σε μεγάλες πλατφόρμες έχει αυξηθεί.

Ωστόσο, οι ερευνητές έχουν δείξει αυξανόμενη προσοχή σε αυτούς τους φορείς απειλών. Τον Ιούνιο του 2023, η Red Team του βρετανικού παρόχου υπηρεσιών ασφαλείας Jumpsec ανακάλυψε έναν εύκολο τρόπο για την παράδοση κακόβουλου λογισμικού με τη χρήση του Microsoft Teams μέσω ενός λογαριασμού εκτός του οργανισμού-στόχου. Παρόλο που το Microsoft Teams διαθέτει προστασία από την πλευρά του πελάτη που εμποδίζει την παράδοση αρχείων από εξωτερικές πηγές, τα μέλη της Red Team την παράκαμψαν αλλάζοντας το εσωτερικό και το εξωτερικό αναγνωριστικό παραλήπτη στο αίτημα POST ενός μηνύματος.

Με αυτόν τον τρόπο, οι ερευνητές μπόρεσαν να ξεγελάσουν το σύστημα και να το πείσουν ότι ένας εξωτερικός χρήστης ήταν στην πραγματικότητα ένας εσωτερικός λογαριασμός. Συγκεκριμένα, παρέδωσαν με επιτυχία ένα φορτίο εντολών και ελέγχου στα εισερχόμενα ενός οργανισμού-στόχου. Εάν αυτή η επίθεση είχε συμβεί σε ένα πραγματικό περιβάλλον, οι κυβερνοεγκληματίες θα μπορούσαν να έχουν αναλάβει τον έλεγχο των συσκευών μιας επιχείρησης.

Θωράκιση των χρηστών μέσω πολυεπίπεδης προστασίας

Για να αντιμετωπίσει τις απειλές που προέρχονται από τις ολοένα και πιο δημοφιλείς εφαρμογές που βασίζονται στο cloud, η ESET δημιούργησε τη λύση Cloud Office Security (ECOS). Πρόκειται για έναν ισχυρό συνδυασμό φίλτρων spam, σάρωσης κατά του κακόβουλου λογισμικού, anti-phishing και προηγμένων δυνατοτήτων άμυνας κατά των απειλών, ικανών να περιορίσουν ακόμη και τύπους απειλών που δεν είχαν εμφανιστεί ποτέ στο παρελθόν.

Με αυτό το πολυμερές και επεκτάσιμο προϊόν, οι επιχειρήσεις μπορούν να προστατεύσουν ολόκληρη τη σουίτα Office 365, συμπεριλαμβανομένων των Exchange Online, MS Teams, OneDrive και SharePoint Online. Για παράδειγμα, ένα από τα πράγματα που κάνει το ECOS είναι ότι σαρώνει όλα τα αρχεία που μεταδίδονται μέσω του MS Teams και εκείνα που μεταφορτώνονται ή κατεβαίνουν στο SharePoint Online, σαρώνοντας τα ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο συντάκτης του περιεχομένου.

Αποτελεσματικότητα του ECOS σε αριθμούς:

  • Κατά τους πρώτους δέκα μήνες του 2023, το ECOS εντόπισε και απέκλεισε πάνω από 1 εκατομμύριο απειλές ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, πάνω από 500.000 μηνύματα ηλεκτρονικού “ψαρέματος” και πάνω από 30 εκατομμύρια μηνύματα spam.
  • Το συστατικό ανάλυσης cloud του ESET LiveGuard Advanced πραγματοποίησε χιλιάδες ανιχνεύσεις που δεν είχαν παρατηρηθεί ποτέ πριν.
  • Το ECOS εντόπισε και σταμάτησε δεκάδες χιλιάδες απειλές σε εργαλεία αποθήκευσης και συνεργασίας στο cloud, όπως το OneDrive, το Teams και το SharePoint.

Η ESET προχώρησε ακόμη περισσότερο, ενσωματώνοντας το ECOS με το Google Workspace για την προστασία των χρηστών από τους προαναφερθέντες τύπους απειλών. Αυτό σημαίνει ότι η ESET προστατεύει πλέον τους σημαντικότερους παρόχους ηλεκτρονικού ταχυδρομείου cloud.

Αυξάνοντας τα επίπεδα προστασίας

Οι λειτουργίες που περιγράφονται εδώ είναι κρίσιμες για την ασφάλεια σε μεγάλο βαθμό επειδή κλιμακώνονται εύκολα και παρέχουν συγκεκριμένες βελτιώσεις για τις επιχειρήσεις. Ωστόσο, η ESET προσπάθησε να κάνει ακόμη περισσότερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τον Οκτώβριο του 2022, οι λύσεις ασφάλειας τελικών σημείων της ESET ενσωματώθηκαν με την τεχνολογία ανίχνευσης απειλών Intel® (Intel® TDT), η οποία τέθηκε σε λειτουργία για επιλεγμένους φορητούς υπολογιστές με ισχύ vPro 9th Gen (και άνω), με ενσωματωμένες λειτουργίες που παρέχουν βελτιωμένη ανίχνευση ransomware βάσει υλικού.

Φέτος σημειώθηκαν περαιτέρω βελτιώσεις στην ενσωμάτωση με τις υψηλότερες επιδόσεις των νέων επεξεργαστών Intel® Core™ 13ης γενιάς, οι οποίοι επιτρέπουν ανιχνεύσεις ransomware που διαμοιράζονται μεταξύ της ασφάλειας τελικών σημείων της ESET και των επιπέδων της, καθώς και τη μονάδα παρακολούθησης επιδόσεων (PMU) της Intel που βρίσκεται πίσω από τις εφαρμογές, το λειτουργικό σύστημα και τα επίπεδα virtualization και συλλέγει τηλεμετρία της CPU καθώς οι απειλές προσπαθούν να εκτελεστούν.

Αυτή η λύση είναι ιδιαίτερα επωφελής για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επειδή επεκτείνει περαιτέρω τον ολοκληρωμένο χαρακτήρα της πολυεπίπεδης λύσης της ESET χωρίς την ανάγκη άμεσης διαχείρισης.

Η προετοιμασία για επιθέσεις δε χρειάζεται να είναι περίπλοκη

Οι τεχνικές που επιτρέπουν την παραβίαση της ασφάλειας μιας επιχείρησης μέσω των υπαλλήλων της και των (εντός της εφαρμογής) συμπεριφορών τους καταδεικνύουν ότι οι κυβερνοεγκληματίες χρησιμοποιούν κάθε δυνατότητα για να παρακάμψουν τις συνήθεις άμυνες κυβερνοασφάλειας.

Μέσω του εύχρηστου πίνακα διαχείρισης της λύσης ECOS, της Cloud Management Console, οι επιχειρήσεις μπορούν να διαχειρίζονται την ασφάλειά τους, αλλά και να εντοπίζουν, να αξιολογούν και να ανταποκρίνονται γρήγορα σε περιστατικά στον κυβερνοχώρο.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Security Report, Ιούλιος 2024
Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Ιουλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές πο...
Έλεγχος πρόσβασης με Akuvox
Η PartnerNET με περισσότερα από 25 χρόνια εμπειρίας στον ICT κλάδο, είναι ο επίσημος διανομέας της Akuvox Company και παρουσιάζει τις έξυπνες λύσεις πρόσβασης και ενδοεπικοινωνίας σε σπίτια, κτίρι...
Η αποθήκευση δεδομένων παρακολούθησης «γίνεται» έξυπνη!
Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει επανάσταση στον τρόπο αποθήκευσης και διαχείρισης των όλο αυξανόμενων δεδομένων παρακολούθησης. Οι μέρες της απλής εγγραφής και αναθεώρησης των πλάνων βίντεο που παράγου...
Κάμερες αντιεκρηκτικού τύπου
Πυρηνικά και πετροχημικά εργοστάσια, τηλεπικοινωνιακοί σταθμοί και αποθήκες εκρηκτικών είναι μόνο μερικοί από τους βιομηχανικούς χώρους και τις κρίσιμες υποδομές που ενέχουν πολλές προκλήσεις, ακό...
Red Dot για την Ajax Systems
Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Ajax Systems κατακτά τα πρώτα βραβεία Red Dot σε Ασφάλεια και Οικιακό Αυτοματισμό! Φέτος, τα προϊόντα συναγερμού και έξυπνου αυτοματισμού της εταιρείας έλαβαν...
Οι μεγαλύτερες τάσεις CCTV για το 2024
Στον κόσμο της βιντεοεπιτήρησης παρατηρείται ραγδαία εξέλιξη την τελευταία δεκαετία, με τις καινοτομίες στην τεχνολογία να έχουν διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο στην εν λόγω ανάπτυξη. Ταυτόχρονα, ο το...
Μέτρα προστασίας για τα Data Centers
Τα κέντρα δεδομένων ή αλλιώς Data Centers, όπου φιλοξενείται εξοπλισμός υψηλής αξίας, όπως υπολογιστές, servers, αποθηκευτικά μέσα και άλλες δικτυακές συσκευές, πλέον θεωρούνται κινητήριος μοχλός ...
Hikvision 2-wire HD Apartment
Η λύση 2-wire HD Apartment αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για όσους αναζητούν ένα υψηλής ποιότητας και αξιόπιστο σύστημα θυροτηλεφώνου για αντικατάσταση ενός παλαιού συστήματος με χρήση των υπαρχ...
Πρωτοποριακή υπεροχή στα συστήματα επικοινωνίας Rakson A.E.
Έχοντας ιδρυθεί πριν από 70 χρόνια, η Golmar είναι πρωτοπόρα στην παγκόσμια αγορά, αφήνοντας ένα ανεξίτηλο σημάδι στο τοπίο των συστημάτων ενδοεπικοινωνίας. O αποκλειστικός συνεργάτης στην Ελλάδα ...
TP-Link Omada EAP215-Bridge
Το TP-Link Omada EAP215-Bridge kit αποτελεί την ιδανική λύση για την εγκατάσταση συστημάτων βιντεοεπιτήρησης σε απομακρυσμένες περιοχές, παρέχοντας αξιόπιστη ασύρματη σύνδεση με μεγάλη εμβέλεια πο...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Security Report Cyprus, 12
Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Cyprus! Στο νέο τεύχος 12 του Security Report Cyprus θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές που απευθύνονται σ...
INIM Previdia UltraVox
Τα μοντέλα της σειράς πινάκων ελέγχου πυρκαγιάς Previdia Ultra Vox ενσωματώνουν λειτουργίες φωνητικής εκκένωσης / αναγγελίας κινδύνου και ανακοινώσεων, καθώς και τεχνολογίες πυρανίχνευσης. Όλα σε ...
Η Novatron Security Distribution εξαγόρασε την Grande Security
Η Novatron Security Distribution Α.Ε., μέλος του ομίλου IFSAS, κορυφαίου ομίλου λύσεων & προϊόντων τεχνολογίας φυσικής ασφάλειας στην Ελλάδα, ανακοίνωσε την πλήρη εξαγορά των μετοχών της Grand...
Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;
Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
Ασφάλεια στα γήπεδα της Super League για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας
Τα μέτρα για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, με αφορμή τα επεισόδια στον αγώνα βόλεϊ Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού στο Ρέντ...
Πώς αντιμετωπίζουμε τις ηλεκτρονικές απάτες;
Το ηλεκτρονικό οικονομικό έγκλημα είναι ένα σύγχρονο φαινόμενο και είναι πιθανό να αποτελέσει μείζον πρόβλημα για την κοινωνία κατά τα επόμενα χρόνια. Η αντιμετώπισή του από νομική άποψη δεν είναι...
Τα 20 κορυφαία Υβριδικά συστήματα συναγερμού της αγοράς
Σε μια εποχή όπου η ασφάλεια αποτελεί πρωταρχικό μέλημα των ανθρώπων παγκοσμίως, τα υβριδικά συστήματα συναγερμού έχουν αναδειχθεί σε ένα ζωτικό εργαλείο για την προστασία κατοικιών, επιχειρήσεων ...
Wi-Fi Sensing
Οι εφαρμογές του Wi-Fi και της ασύρματης τεχνολογίας εξελίσσονται ραγδαία, και σήμερα η εν λόγω τεχνολογία δημιουργεί νέες ευκαιρίες. Ερευνητές και επιστήμονες από τον κλάδο της τεχνολογίας έχουν ...
Αναγνώριση πινακίδων οχημάτων
 Έντονες είναι οι εξελίξεις στην τεχνολογία αναγνώρισης οχημάτων και συμπεριφοράς οδηγών τα τελευταία χρόνια. Από την ευρεία υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης, μέχρι τη μηχανική μάθηση, όλα σ...
Video Analytics: 2 διαφορετικές προσεγγίσεις
Με την πληθώρα τεχνολογικών λύσεων που συναντούμε σήμερα είναι σίγουρο πως οι επιχειρήσεις και οι μεγάλοι οργανισμοί έχουν την τύχη, αλλά και την ελευθερία, να επιλέξουν - μέσα από μια μεγάλη γκάμ...