Skip to main content
tech 2024 03 05 at 08 27 29 TM 462
Hermes Banner 1
DIABASTE DWREAN SEC CYP 10
DIGITAL TV 186
11 Ιανουαρίου 2024 10:05

ESET: Πώς να εντοπίσετε τις χαμένες συσκευές σας και άλλα πράγματα

devices 738a05ce

Η απώλεια των κλειδιών σας, του πορτοφολιού σας – ή κάποιου άλλου αντικειμένου – μπορεί να είναι μεγάλος μπελάς, αλλά υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός trackers που μπορούν να σας βοηθήσουν να εντοπίσετε τα πράγματα που χάσατε – με φοβερή ακρίβεια.

Νοιώσατε ποτέ ανησυχία ψάχνοντας το τηλέφωνό σας χωρίς να το βρίσκετε αμέσως στην τσέπη σας; Είναι μια οικεία αίσθηση για πολλούς από εμάς. Η καρδιά σας κοντεύει να σπάσει καθώς ελέγχετε γρήγορα τις τσέπες σας. Στη συνέχεια, σχεδόν πάντα, το βρίσκετε σε κάποια τσέπη του παλτού σας. Είναι μια μικρή υπενθύμιση της εξάρτησής μας από αυτές τις εύχρηστες συσκευές λέει ο Márk Szabó από την ομάδα της παγκόσμιας εταιρίας ψηφιακής ασφάλειας ESET και παραθέτει μερικούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να αποφύγετε αυτές τις τρομακτικές στιγμές ξαφνικού άγχους.

Συσκευές εντοπισμού

Οι συσκευές εντοπισμού είναι μικρά αντικείμενα που χρησιμοποιούν απλές μπαταρίες για να παραμένουν φορτισμένα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Προϊόντα όπως το Apple AirTag, το Tile ή το Samsung SmartTag είναι αρκετά μικρά ώστε να χωράνε στην τσέπη σας, σε μια μυστική θήκη στο αυτοκίνητό σας ή στις αποσκευές σας. Αυτές οι συσκευές έχουν αποδειχθεί σωτήριες για τον εντοπισμό χαμένων αποσκευών για ταξιδιώτες που κυκλοφορούν με τρένα και αεροπλάνα. Ή, αν κυκλοφορείτε συχνά με ποδήλατο, μπορείτε ακόμη και να κρύψετε ένα σε ένα κουδούνι, ώστε να αισθάνεστε ασφαλείς ότι το ποδήλατό σας είναι εκεί που το αφήσατε (ή να το ακολουθήσετε αν εξαφανιστεί).

Η τεχνολογία Bluetooth και ultra-wideband (UWB) επιτρέπει σε αυτές τις συσκευές να λειτουργούν μέσω μιας ασφαλούς συχνότητας που ενεργοποιείται από τον κατασκευαστή, ο οποίος στη συνέχεια χρησιμοποιεί το δίκτυο των συσκευών/τηλεφώνων για τον εντοπισμό του, με τη θέση του ανιχνευτή να εμφανίζεται σε μια εφαρμογή, όπως το Find My της Apple ή το SmartThings Find της Samsung.

Ένα σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε σχετικά με τα προϊόντα συγκεκριμένων κατασκευαστών, όπως το AirTag της Apple, είναι ότι έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν αποκλειστικά με τις εφαρμογές ή τις συσκευές της εταιρείας που τα κατασκευάζει. Έτσι, το AirTag δεν είναι συμβατό με μια συσκευή Android, για παράδειγμα. Επίσης, αυτές οι συσκευές εντοπισμού βασίζονται σε ένα δίκτυο παρόμοιων συσκευών για να εντοπιστούν, καθώς δεν έχουν δυνατότητες χρήσης GPS. Όσον αφορά τους ανιχνευτές GPS, είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι για την παρακολούθηση πραγμάτων που βρίσκονται συνεχώς σε κίνηση και χρειάζονται τακτικές ενημερώσεις θέσης, όπως τα οχήματα. Αυτοί οι ανιχνευτές βασίζονται στη δορυφορική τεχνολογία για τον ακριβή εντοπισμό της θέσης τους, γεγονός που τους καθιστά ιδανικούς για την παρακολούθηση δυναμικών αντικειμένων.

Η άλλη όψη του νομίσματος

Οι τεχνολογίες είναι εργαλεία που μας βοηθούν, όμως οι ίδιες οι δυνατότητες που καθιστούν τις συσκευές εντοπισμού τόσο πολύτιμες για τα χαμένα αντικείμενα, είναι αυτές που ταυτόχρονα τις καθιστούν ευάλωτες και σε κακή χρήση. Θα ήταν, επομένως, παράλειψη να μην αναφέρουμε τους πιθανούς κινδύνους που συνδέονται με τη χρήση τους, λέει ο  Márk Szabó από την ESET.

Τι γίνεται αν κάποιος βάλει μια συσκευή εντοπισμού στην τσάντα ή το αυτοκίνητό σας χωρίς τη συγκατάθεσή σας; Πράγματι, έχουν καταγραφεί πολυάριθμες περιπτώσεις στις οποίες άνθρωποι ισχυρίστηκαν ότι έπεσαν θύματα παρακολούθησης από άτομα που χρησιμοποιούσαν AirTags. Οι ανησυχίες αυτές οδήγησαν σε εκκλήσεις για τη βελτίωση της ασφάλειας των συσκευών εντοπισμού με δυνατότητα Bluetooth, ιδίως για να αποτραπεί η χρήση τους για παρακολούθηση ατόμων εν αγνοία τους.

Η Apple και η Google συνεργάστηκαν για να περιορίσουν την ανεπιθύμητη παρακολούθηση. Για παράδειγμα, θα πρέπει να λαμβάνετε ειδοποίηση στην περίπτωση που ένα AirTag που δεν είναι δικό σας κινείται μαζί σας, ανεξάρτητα από το αν είστε κάτοχος ενός smartphone με iOS ή Android.

Επιπλέον, οι δύο τεχνολογικοί γίγαντες εργάζονται σε μια κοινή πρόταση για μια βιομηχανική προδιαγραφή για την καταπολέμηση των κινδύνων για την ασφάλεια που σχετίζονται με την ανεπιθύμητη παρακολούθηση μέσω συσκευών εντοπισμού Bluetooth. Υπάρχει ελπίδα ότι η προδιαγραφή, η οποία έχει επίσης συγκεντρώσει την υποστήριξη των κατασκευαστών άλλων συσκευών εντοπισμού Bluetooth, θα μπορούσε να οριστικοποιηθεί και οι ενημερώσεις να γίνουν διαθέσιμες τόσο για iOS όσο και για Android το 2024.

Καθώς η τεχνολογία ενέχει ευκαιρίες και κινδύνους, είναι συνετό να έχετε υπόψη σας τους πιθανούς κινδύνους που σχετίζονται με τις συσκευές εντοπισμού Bluetooth.

Εντοπισμός μέσω λογισμικού

Ένα άλλο εύχρηστο σύνολο εργαλείων για τον εντοπισμό χαμένων συσκευών είναι οι λύσεις που βασίζονται σε λογισμικό. Αυτές μπορεί να είναι είτε προ-εγκατεστημένες από τον κατασκευαστή της συσκευής και συνδεδεμένες με το λογαριασμό σας, είτε να είναι εφαρμογές τρίτων, που συχνά παρέχονται από εταιρείες ασφαλείας. Μεταξύ των πιο δημοφιλών είναι εκείνες που έρχονται ήδη εγκατεστημένες στο smartphone σας, όπως το Samsung SmartThings Find ή το Find My της Apple. Αυτές οι εφαρμογές δεν σας βοηθούν μόνο για να εντοπίσετε το τηλέφωνό σας- μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να εντοπίσετε και άλλες συσκευές, όπως το smartwatch, το φορητό υπολογιστή ή το tablet σας.

Η ρύθμιση αυτών των εφαρμογών εύρεσης συσκευών ξεκινά συνήθως με τη δημιουργία ενός λογαριασμού, ο οποίος συνδέεται με τη συσκευή σας και επιβεβαιώνει ότι είστε ο ιδιοκτήτης. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτών των εφαρμογών είναι η ικανότητά τους να εμφανίζουν τη θέση της συσκευής σας σε χάρτη. Είναι ενδιαφέρον ότι αυτός ο χάρτης είναι συχνά προσβάσιμος μέσω των προγραμμάτων περιήγησης στο διαδίκτυο, μια δυνατότητα που προσφέρουν και ορισμένες συσκευές εντοπισμού. Ακόμη και αν η συσκευή σας είναι εκτός σύνδεσης, αυτές οι εφαρμογές μπορούν να εντοπίσουν τη θέση της. Αυτό είναι εφικτό χάρη σε μια τεχνολογία παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιείται στα trackers της Apple/Samsung. Αξιοποιούν ένα μείγμα πηγών δεδομένων θέσης, όπως το GPS, τα hotspot Wi-Fi και τις θέσεις πύργων κινητής τηλεφωνίας, για να παρέχουν ακριβή εντοπισμό θέσης. Οι ιδιοκτήτες μπορούν επίσης να επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν εφαρμογές και trackers τρίτων κατασκευαστών. Ορισμένες λύσεις προστασίας από κακόβουλο λογισμικό προσφέρουν εντοπισμό συσκευής ως μέρος των premium υπηρεσιών για τους καταναλωτές, όπως είναι η χρήση αντικλεπτικών χαρακτηριστικών για τον εντοπισμό της συσκευής σας μέσω μιας διαδικτυακής πύλης ή μέσα σε από μια εφαρμογή.

Υπάρχουν άλλες εναλλακτικές λύσεις;

Στο παρελθόν, ο τριγωνισμός πύργων κινητής τηλεφωνίας ήταν η πιο δημοφιλής μέθοδος για τον εντοπισμό μιας συσκευής, χρησιμοποιώντας τους πύργους κινητής τηλεφωνίας για τη μέτρηση της χρονικής καθυστέρησης που χρειάζεται ένα σήμα για να επιστρέψει στους πύργους από ένα τηλέφωνο υπενθυμίζει ο Márk Szabó από την ESET. Αυτή η καθυστέρηση υπολογίζεται στη συνέχεια σε απόσταση και δίνει μια αρκετά ακριβή θέση του τηλεφώνου. Ωστόσο, αυτή η μέθοδος δεν είναι τόσο ακριβής όσο οι ανιχνευτές GPS και είναι επίσης λιγότερο ακριβής από τις σύγχρονες μορφές τριγωνισμού που χρησιμοποιούν συνδυασμό πύργων κινητής τηλεφωνίας, Wi-Fi και άλλων δεδομένων, ειδικά σε αγροτικές περιοχές, όπου δεν υπάρχουν τόσοι πολλοί πύργοι κινητής τηλεφωνίας.

Αυτή η εναλλακτική λύση χρησιμοποιείται κυρίως από τους παρόχους υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας για τον εντοπισμό κινητών τηλεφώνων ή από τις αστυνομικές αρχές.

Η επιλογή εξαρτάται από το τι θέλετε να εντοπίσετε

Ποια είναι λοιπόν η καλύτερη επιλογή σε περίπτωση που χαθεί το τηλέφωνό σας; Πρώτον, ρυθμίστε ένα λογισμικό εντοπισμού στο τηλέφωνό σας αμέσως μόλις αρχίσετε να το χρησιμοποιείτε. Με αυτόν τον τρόπο, αν το τηλέφωνό σας χαθεί, θα μπορείτε να εντοπίζετε τη θέση του με μεγάλη ακρίβεια.

Επιπλέον, μια έξυπνη κίνηση είναι να ασφαλίσετε το τηλέφωνό σας με κλείδωμα οθόνης – είτε πρόκειται για αναγνώριση προσώπου, είτε για σάρωση δακτυλικών αποτυπωμάτων, είτε για κωδικό πρόσβασης. Αυτό το επιπλέον επίπεδο ασφαλείας μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης στις εφαρμογές και τους προσωπικούς σας λογαριασμούς. Δεύτερον, μόλις χαθεί η συσκευή σας, τηλεφωνήστε στον εαυτό σας αν υπάρχει περίπτωση να ακούσετε το τηλέφωνό σας να χτυπάει ή αν ίσως κάποιος απαντήσει στην κλήση σας. Ομοίως, προσπαθήστε να το κλειδώσετε εξ αποστάσεως χρησιμοποιώντας την εφαρμογή εντοπισμού ως πρόσθετο μέτρο ασφαλείας.

Αν ανησυχείτε ότι το τηλέφωνό σας μπορεί να χαθεί για πάντα, είναι σημαντικό να λάβετε κάποια άμεσα μέτρα.

Αρχικά, επικοινωνήστε με τον πάροχο υπηρεσιών σας για να μπλοκάρετε την κάρτα SIM. Αυτό θα εμποδίσει οποιονδήποτε να χρησιμοποιεί το πρόγραμμα κλήσεων και δεδομένων σας. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε την εφαρμογή εντοπισμού που έχετε ρυθμίσει στο τηλέφωνό σας για να διαγράψετε εξ αποστάσεως όλα τα δεδομένα σας. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να προστατεύσετε τις προσωπικές σας πληροφορίες από μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση. Για άλλες συσκευές ή εξοπλισμό, χρησιμοποιήστε συσκευές εντοπισμού. Χρησιμοποιούνται καλύτερα σε αποσκευές, τσάντες, αυτοκίνητα… βασικά, σε αντικείμενα που δεν έχουν καμία άλλη δυνατότητα που θα επέτρεπε την παρακολούθηση και τον εντοπισμό τους. Για τους ορειβάτες/περιπατητές, η χρήση ανιχνευτών GPS έχει περισσότερο νόημα από το να βασίζονται στην τοποθεσία του τηλεφώνου τους.

Γενικά, υπάρχουν πολλές επιλογές συσκευών εντοπισμού. Στόχος σας είναι πάντα να κρατάτε τα πράγματά σας ασφαλή, αλλά να θυμάστε, αν ποτέ χαθείτε εσείς ή οι συσκευές σας, είστε πλέον εφοδιασμένοι με τη γνώση για να τις εντοπίσετε με μεγαλύτερη ακρίβεια.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Security Report Μαρτίου

  Security Report Μαρτίου

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Μαρτίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχος του Security Report θα βρείτε ενδιαφέροντα ...
 • 9 συστήματα ελέγχου πρόσβασης για ξενοδοχεία

  9 συστήματα ελέγχου πρόσβασης για ξενοδοχεία

  Ο κλάδος της φιλοξενίας εξελίσσεται ραγδαία, ιδίως στη χώρα μας, όπου καθημερινά εκατοντάδες ξενοδοχεία προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες και στους τουρίστες που καταφθάνουν από το ε...
 • Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός – ΕΡΜΗΣ

  Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός – ΕΡΜΗΣ

  Η Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός Α.Ε. – ΕΡΜΗΣ διασφαλίζει τη διαθεσιμότητα και την αδιάλειπτη παροχή των 24/7 Υπηρεσιών Κέντρου Λήψης Ηλεκτρονικών Σημάτων, για την αντιμετώπιση απρόσμενων καταστάσεων...
 • 11 Wi-Fi κάμερες της ANGA για όλες τις απαιτήσεις

  11 Wi-Fi κάμερες της ANGA για όλες τις απαιτήσεις

  Μία ολοκληρωμένη σειρά 11 Wi-Fi καμερών της ANGA, καθεμία από τις οποίες διαθέτει ένα μοναδικό σύνολο χαρακτηριστικών προσαρμοσμένων για να καλύψει διαφορετικές ανάγκες και προτιμήσεις, θα βρείτε ...
 • 3 Νέα CCTV testers με υποστήριξη οπτικών ινών από την ΗΛΚΑ

  3 Νέα CCTV testers με υποστήριξη οπτικών ινών από την ΗΛΚΑ

  H ΗΛΚΑ Α.Ε. διαθέτει την πληρέστερη γκάμα all in one CCTV testers τελευταίας γενεάς, με προϊόντα κορυφαίων προδιαγραφών, σε ασυναγώνιστες τιμές. Τα CCTV testers είναι απαραίτητα εργαλεία για τον ε...
 • TP-Link VIGI C540-W & C340 V1/V2

  TP-Link VIGI C540-W & C340 V1/V2

  Η πρωτοποριακή σειρά προϊόντων VIGI της TP-Link έχει σχεδιαστεί για εγκαταστάσεις μικρομεσαίας κλίμακας και περιλαμβάνει κάμερες υψηλής ανάλυσης με προηγμένα χαρακτηριστικά που εξασφαλίζουν καθαρή...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Security Report Cyprus, τεύχος 10

  Security Report Cyprus, τεύχος 10

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Cyprus! Στο νέο τεύχος θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές που απευθύνονται σε κάθε τεχνικό, ηλεκτρονικό ή ...
 • Συμβατικά και διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης

  Συμβατικά και διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης

  Στον τομέα της πυρασφάλειας, τα συμβατικά και διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα συναγερμού πυρκαγιάς αποτελούν τα κρισιμότερα εργαλεία για τη διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής και των περιουσιακών στοιχε...
 • Athens Electronix 2024

  Athens Electronix 2024

  Έχοντας στο ιστορικό μας δύο πλήρως επιτυχημένες εκθέσεις μετά την COVID εποχή, την Creta Electronix 2022 και τη Salonica Electronix 2023, ετοιμαζόμαστε με ταχείς ρυθμούς για τη διοργάνωση της επό...
 • Αναλογικό CCTV

  Αναλογικό CCTV

  Η αναλογική τεχνολογία HD στον κλάδο των κλειστών κυκλωμάτων τηλεόρασης (CCTV) έφερε την επανάσταση στην παρακολούθηση βίντεο, προσφέροντας εικόνες υψηλής ευκρίνειας (HD) μέσω των παραδοσιακών ομο...
 • 3 τάσεις που αναδιαμόρφωσαν τα σύγχρονα συστήματα συναγερμού

  3 τάσεις που αναδιαμόρφωσαν τα σύγχρονα συστήματα συναγερμού

  Η αγορά των συστημάτων συναγερμού εξελίσσεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια, με νέες τάσεις να κάνουν την εμφάνιση τους για να καλύψουν τις μεταβαλλόμενες ανάγκες των χρηστών, των επιχειρήσεων και π...
 • Πώς να αντιμετωπίσετε τα ασταμάτητα reboot σε DVR και NVR;

  Πώς να αντιμετωπίσετε τα ασταμάτητα reboot σε DVR και NVR;

  Μια συνήθης δυσλειτουργία των DVR (Digital Video Recorder) και NVR (Network Video Recorder) που μπορεί να αντιμετωπίζετε είναι οι επαναλαμβανόμενες επανεκκινήσεις των καταγραφικών άνευ εντολής του...