Skip to main content
DIABASTE DWREAN SEC CYP 08
DIGITAL TV 180
21 Αυγούστου 2023 10:01

ESET: Πόσα γνωρίζει για εσάς η ηλεκτρική σας σκούπα;

fd ce5515c5

Από τη δεκαετία του 2000 που κυκλοφόρησε στην αγορά το πρώτο μοντέλο, οι ρομποτικές ηλεκτρικές σκούπες έχουν εξελιχθεί ραγδαία. Καθαρίζουν γρήγορα κάθε γωνιά του σπιτιού σας, ενώ οι νεότερες εκδόσεις είναι πολύ κοντά στο να νικήσουν και τους μακροχρόνιους «εχθρούς» τους: τα εμπόδια που δημιουργούν τα καλώδια και τα κορδόνια των παπουτσιών.

«Πληρώνουμε όμως υψηλό τίμημα, και εδώ δε μιλάμε μόνο για χρήματα» λέει ο Roman Cuprik από την ομάδα της παγκόσμιας εταιρίας ψηφιακής ασφάλειας ESET. «Για να αποφύγουν τα εμπόδια, οι σύγχρονες ρομποτικές σκούπες είναι εξοπλισμένες με αισθητήρες, GPS ή ακόμα και κάμερες! Χρησιμοποιώντας ισχυρά εργαλεία για να μαζέψει τη σκόνη σας, η έξυπνη σκούπα σας μαζεύει και κάτι άλλο: τα… προσωπικά σας δεδομένα».

Περιστατικά όπως η διαρροή φωτογραφιών μιας γυναίκας στην τουαλέτα εγείρουν ερωτήματα ως προς το πόσα τελικά γνωρίζει η ρομποτική σκούπα σας για εσάς και – το πιο σημαντικό – τι δεδομένα στέλνει σε άλλους.

Πόσα γνωρίζει για εσάς η ηλεκτρική σας σκούπα; 

Μερικά γνωστά περιστατικά θα μπορούσαν να μας δώσουν κάποιες ενδείξεις. 

Στις αρχές του 2022, το MIT Technology Review απέκτησε ιδιωτικές φωτογραφίες από εσωτερικά σπιτιών και προσωπικές φωτογραφίες που είχαν ληφθεί από χαμηλές γωνίες. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι φωτογραφίες αυτές τραβήχτηκαν από μια έκδοση της σειράς Roomba J7 της iRobot.

Η iRobot – ένας από τους πιο γνωστούς προμηθευτές ρομποτικών σκουπών στον κόσμο – επιβεβαίωσε ότι οι εικόνες αυτές τραβήχτηκαν από τις συσκευές της το 2020 στο πλαίσιο μιας διαδικασίας ανάπτυξης προϊόντων.

Οι εικόνες τραβήχτηκαν από τη ρομποτική σκούπα Roomba και στη συνέχεια στάλθηκαν στην Scale AI, η οποία τις χρησιμοποιεί για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και η οποία, τελικά, βοηθά την iRobot να βελτιώσει τα προϊόντα της αναγνωρίζοντας περισσότερα αντικείμενα και εμπόδια. Δυστυχώς, σε αυτή την περίπτωση, κάποιοι εργαζόμενοι της Scale AI δεν τήρησαν τις συμφωνίες απορρήτου και μοιράστηκαν τις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από τις ηλεκτρικές σκούπες σε ιδιωτικές ομάδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δείξε μου το σπίτι σου και θα σου πω τι χρειάζεσαι 

Τον Αύγουστο του 2022, η Amazon ανακοίνωσε την πρόθεσή της να εξαγοράσει την iRobot. Σε μια εποχή μεγαλύτερης ρυθμιστικής ανησυχίας σχετικά με τον ανταγωνισμό στην αγορά και την προστασία της ιδιωτικής ζωής, η συμφωνία προκάλεσε ανησυχίες σχετικά με το ποια δεδομένα θα μπορούσε να συλλέξει η Amazon και πώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν. Τον Ιούλιο του 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε επίσημη έρευνα σχετικά με τη συμφωνία για να αξιολογήσει αν αυτή θα μπορούσε να δώσει σε μια εταιρεία όπως η Amazon ένα μεγάλο πλεονέκτημα – δηλαδή, αν οι εικόνες που συλλέγονται θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση των οργανικών προτάσεων αγοράς και των καλύτερα προσαρμοσμένων διαφημίσεων με βάση πραγματικά προσωπικά δεδομένα.    

«Για παράδειγμα, οι ρομποτικές ηλεκτρικές σκούπες μπορούν να μάθουν την καθημερινή σας ρουτίνα με βάση το πρόγραμμα καθαρισμού που έχετε ορίσει» ενημερώνει ο Cuprik από την ESET. «Ομοίως, τα αποθηκευμένα σχεδιαγράμματα των εσωτερικών χώρων αποκαλύπτουν το μέγεθος και το σχεδιασμό ενός σπιτιού, γεγονός που μπορεί να υποδηλώνει στοιχεία όπως πχ επίπεδα εισοδήματος και άλλες πληροφορίες σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης κάποιου. Και, φυσικά, μια διαρροή δεδομένων θα μπορούσε ενδεχομένως να αποκαλύψει εικόνες του χώρου σας, συμπεριλαμβανομένων τρόπων αναγνώρισης του ποιος είστε και πού ζείτε».

Κατασκοπεία από την ηλεκτρική σας σκούπα; 

Εμπνευσμένη από την τεχνική υποκλοπής, η οποία χρησιμοποιείται από τον Ψυχρό Πόλεμο, η έρευνα του 2020 που διεξήχθη από επιστήμονες πληροφορικής του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης (NUS) και του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ (UMD), μετέτρεψε τα συστήματα πλοήγησης των ρομποτικών σκουπών σε μικρόφωνα λέιζερ.

Με αυτόν τον τρόπο, η ηλεκτρική σκούπα μπορεί να καταγράψει τις αλλαγές στις δονήσεις που παράγονται ως απόκριση στα κύματα πίεσης που δημιουργούνται. Αυτές οι αλλαγές μπορούν, τελικά, να μετατραπούν έτσι ώστε να μπορεί να ακουστεί μια συζήτηση που λαμβάνει χώρα στο συγκεκριμένο δωμάτιο.

Όσο πιο ικανή είναι μια έξυπνη συσκευή, τόσο περισσότερα γνωρίζει για εσάς 

Οι πρόσφατες εκδόσεις των ρομποτικών ηλεκτρικών σκουπών διατηρούν συνήθως ένα σχεδιάγραμμα του σπιτιού σας και μπορούν να λειτουργούν μέσω μιας εφαρμογής για smartphone. Πολλά από αυτά τα μοντέλα διαθέτουν επίσης φωνητικό έλεγχο, συνήθως συμβατό με το Amazon Alexa ή το Google Assistant. Και οι περισσότερες από τις έξυπνες δυνατότητες προέρχονται από κάμερες, αισθητήρες και μικρόφωνα.

Αν θέλετε μια ρομποτική ηλεκτρική σκούπα με έμφαση στην προστασία της ιδιωτικής ζωής, εξετάστε τις συσκευές που βασίζονται σε αδρανειακές μετρήσεις συνδυάζοντας γυροσκόπια και επιταχυνσιόμετρα. Ο λόγος είναι απλός: αυτές οι συσκευές δε χρειάζονται κάμερες, λέιζερ ή χαρτογράφηση για να λειτουργήσουν. Ωστόσο, το μειονέκτημα είναι ότι κινούνται λιγότερο αποτελεσματικά από τις αντίστοιχες συσκευές υψηλής τεχνολογίας και ενδέχεται να διέρχονται επανειλημμένα από τις ίδιες περιοχές του σπιτιού σας. 

Όταν πρόκειται για τον έλεγχο μιας ηλεκτρικής σκούπας από το τηλέφωνο, χρησιμοποιήστε ασφαλείς εφαρμογές για κινητά αντί για φωνητικό έλεγχο.

Πως να προστατέψετε τα δεδομένα σας – τι να λάβετε υπόψη πριν αγοράσετε μια νέα έξυπνη σκούπα 

Ας δούμε τι προτείνει ο Roman Cuprik από την ομάδα της ESET.

 1. Κάποια μοντέλα μπορούν να λειτουργούν και όταν είναι εκτός σύνδεσης (offline) χωρίς ορισμένες λειτουργίες, όπως ο τηλεχειρισμός ή ο προγραμματισμός. Άλλες σκούπες πρέπει να ρυθμιστούν ειδικά ώστε να μην στέλνουν δεδομένα στον διακομιστή του κατασκευαστή. 
 2. Σε πολλές έξυπνες σκούπες μπορεί επίσης να απαγορευτεί η είσοδος σε ορισμένα δωμάτια, όπως ένα υπνοδωμάτιο ή ένα μπάνιο. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω των ρυθμίσεων ή με τη χρήση εικονικών «τοίχων».  
 3. Πριν αγοράσετε τη νέα ρομποτική σας σκούπα, ελέγξτε τον κατασκευαστή της. Επιλέξτε εκείνους τους κατασκευαστές που ευνοούν την κρυπτογράφηση δεδομένων και απαιτούν έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων για την πρόσβαση στις εφαρμογές κινητών τηλεφώνων της συσκευής.
 4. Διαλέξτε έναν προμηθευτή που προσφέρει τακτικές ενημερώσεις για την εφαρμογή κινητού και το firmware (υλικολογισμικό) της ηλεκτρικής σκούπας.
 5. Ελέγχετε πάντα τη διάρκεια ζωής του προϊόντος που αγοράζετε και για πόσο καιρό αναμένεται να λαμβάνει υποστήριξη από τον κατασκευαστή.

Βάζοντας την ευκολία μας πάνω από την ιδιωτικότητά μας  

Η εξέλιξη των έξυπνων ηλεκτρικών σκουπών είναι ένα παράδειγμα του πως οι άνθρωποι επιλέγουν την ευκολία τους έναντι της ιδιωτικότητάς τους. Όσο πιο ικανές είναι οι έξυπνες συσκευές μας και όσο περισσότερα δεδομένα επιτρέπεται να συλλέγουν, τόσο περισσότερο εισβάλλουν στη ζωή μας- επομένως, οι πιθανότητες να διατηρήσει κανείς την ιδιωτική του ζωή πλήρως ανέπαφη είναι μικρότερες.

Ωστόσο, για όσους βάζουν την ιδιωτικότητα και την προστασία των δεδομένων τους πάνω από την ευκολία τους, ο καλύτερος τρόπος για να μείνουν μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα είναι να χρησιμοποιούν τις παλιές καλές «όχι και τόσο έξυπνες» συσκευές. «Μια απλή ηλεκτρική σκούπα μπορεί να απαιτεί περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσετε το καθάρισμα του σπιτιού, αλλά τουλάχιστον δε θα σας φωτογραφίσει ενώ βρίσκεστε στην τουαλέτα» λέει ο Cuprik.

Παρ’ όλα αυτά, αν εξακολουθείτε να βρίσκετε τις ρομποτικές ηλεκτρικές σκούπες πολύ βολικές για να τις αποφύγετε, τότε ένας τρόπος για να διατηρήσετε κάποιο ίχνος ελέγχου της ιδιωτικής σας ζωής είναι να είστε επιλεκτικοί με τις ρυθμίσεις τους και τα στοιχεία που μπορούν να συλλέξουν.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Security Report, τεύχος 142

  Security Report, τεύχος 142

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Σεπτεμβρίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμέ...
 • Αναλογικό CCTV

  Αναλογικό CCTV

  Η αναλογική τεχνολογία HD στον κλάδο των κλειστών κυκλωμάτων τηλεόρασης (CCTV) έφερε την επανάσταση στην παρακολούθηση βίντεο, προσφέροντας εικόνες υψηλής ευκρίνειας (HD) μέσω των παραδοσιακών ομο...
 • Προϊόντα της Holowits από την Oktabit

  Προϊόντα της Holowits από την Oktabit

  Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η παρουσίαση των προϊοντικών λύσεων της Holowits, που λανσάρει πλέον η Oktabit στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά. Την online παρουσίαση, η οποία έλαβε χώρα την Τετάρτη, 19...
 • Κάμερες χαμηλού φωτισμού

  Κάμερες χαμηλού φωτισμού

  Από την παρακολούθηση της αυλής του σπιτιού μέχρι την ασφάλεια των εθνικών συνόρων ή την επιτήρηση μίας πόλης, η επιλογή μιας κάμερας εξωτερικού χώρου απαιτεί προσεκτική μελέτη. Ανάμεσα στα διάφορ...
 • 3 τάσεις που αναδιαμόρφωσαν τα σύγχρονα συστήματα συναγερμού

  3 τάσεις που αναδιαμόρφωσαν τα σύγχρονα συστήματα συναγερμού

  Η αγορά των συστημάτων συναγερμού εξελίσσεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια, με νέες τάσεις να κάνουν την εμφάνιση τους για να καλύψουν τις μεταβαλλόμενες ανάγκες των χρηστών, των επιχειρήσεων και π...
 • Πώς να αντιμετωπίσετε τα ασταμάτητα reboot σε DVR και NVR;

  Πώς να αντιμετωπίσετε τα ασταμάτητα reboot σε DVR και NVR;

  Μια συνήθης δυσλειτουργία των DVR (Digital Video Recorder) και NVR (Network Video Recorder) που μπορεί να αντιμετωπίζετε είναι οι επαναλαμβανόμενες επανεκκινήσεις των καταγραφικών άνευ εντολής του...
 • Βιομετρική σάρωση φλεβών παλάμης

  Βιομετρική σάρωση φλεβών παλάμης

  Η σάρωση των φλεβών που βρίσκονται στις παλάμες των χεριών, είναι μια σύγχρονη τεχνολογία ελέγχου ταυτότητας που βασίζεται, όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, σε βιομετρικά στοιχεία. Χρησιμοποιεί τα μ...
 • Οι κάμερες πολλαπλών αισθητήρων υιοθετούν αλγόριθμους AI και γίνονται πιο ισχυρές από ποτέ!

  Οι κάμερες πολλαπλών αισθητήρων υιοθετούν αλγόριθμους AI και γίνονται πιο ισχυρές από ποτέ!

  Στην βιντεοεπιτήρηση, οι κάμερες πολλαπλών αισθητήρων διαδραματίζουν σπουδαίο ρόλο ειδικά σε μεγάλες περιοχές ή χώρους με πολλαπλές εισόδους. Τώρα, με τους αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης, οι εν λ...
 • Comelit Integration System

  Comelit Integration System

  Η νέα εποχή στην τεχνολογία και οι νέες απαιτήσεις της καθημερινότητας οδηγούν στην ανάγκη τουπλήρη ελέγχου του σπιτιού, εύκολα και απλά, είτε απομακρυσμένα είτε με το πάτημα ενός κουμπιούαπό το σ...
 • Ajax Systems

  Ajax Systems

  Ένα μεγάλο και σημαντικό έργο ανέλαβε και υλοποίησε πρόσφατα η ουκρανική Ajax Systems. Η εταιρεία παραχώρησε αναλυτική περιγραφή των αναβαθμίσεων ασφαλείας, στις οποίες προχώρησε για λογαριασμό το...
 • Uniview NVRs

  Uniview NVRs

  Η Uniview διαθέτει πλήρη γκάμα ποιοτικών δικτυακών καταγραφικών (embedded NVRs), για την επαγγελματική παρακολούθηση, καταγραφή και αναπαραγωγή video και ήχου από δικτυακές (IP) κάμερες. Υποστηρίζ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Security Report Cyprus, τεύχος 09

  Security Report Cyprus, τεύχος 09

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Cyprus! Στο νέο τεύχος θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές που απευθύνονται σε κάθε τεχνικό, ηλεκτρονικό ή ...
 • IFSEC International 2023

  IFSEC International 2023

  Η φετινή χρονιά σηματοδοτεί την 50ή επέτειο της IFSEC και το περιοδικό Security Report ταξίδεψε στο Λονδίνο για να σας μεταφέρει πλούσιο ρεπορτάζ από τη διεθνή έκθεση! Η δημοσιογραφική ομάδα της L...
 • Κωνσταντίνος Ραβάνης, CEO Rakson

  Κωνσταντίνος Ραβάνης, CEO Rakson

  Το 2023 αποτελεί χρονιά ορόσημο για την Rakson A.E., καθώς η εταιρεία γιορτάζει 35 χρόνια επιτυχημένης παρουσίας και λειτουργίας στην ελληνική αγορά. Σε έναν κόσμο που διαρκώς μεταβάλλεται και αντ...
 • Η τεχνολογία Ultra-Wideband θα αναδιαμορφώσει τον κλάδο του Access Control

  Η τεχνολογία Ultra-Wideband θα αναδιαμορφώσει τον κλάδο του Access Control

  Από τις αρχές του 2020, τα smartphones της Apple, της Samsung και της Xiaomi είναι εξοπλισμένα με την τεχνολογία υπερευρείας ζώνης Ultra-Wideband (UWB). Η Apple χρησιμοποιεί το UWB για κοινή χρήση...
 • Ολυμπιακοί Αγώνες 2024

  Ολυμπιακοί Αγώνες 2024

  Τόσο η Εθνοσυνέλευση όσο και η Γερουσία της Γαλλίας, έχουν εγκρίνει νέο νόμο ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι. Το άρθρο 7, που μέχρι τώρα φαίνεται να αποτελεί την πιο αμφιλεγόμενη ...
 • Ο ήχος στα συστήματα ασφαλείας και η απόδοση της επένδυσης

  Ο ήχος στα συστήματα ασφαλείας και η απόδοση της επένδυσης

  Σε όλο τον κόσμο, οι ομάδες και οι υπεύθυνοι ασφαλείας βρίσκονται «υπό πίεση», όταν πρέπει να δικαιολογήσουν τι κάνουν και πώς το κάνουν, αλλά αυτό δεν ισχύει μόνο για τον κλάδο της ασφάλειας. Σε ...
 • Ανάλυση IP καμερών

  Ανάλυση IP καμερών

  Σήμερα, η ανάλυση των IP καμερών ποικίλει ανάλογα με τις προτιμήσεις, την τιμή και τις απαιτήσεις της ίδιας της εγκατάστασης. Από 720p έως 4K και ακόμα παραπάνω, η ανάλυση μίας κάμερας αποτελεί, α...
 • Η παγκόσμια αγορά των λογισμικών διαχείρισης βίντεο θα αγγίξει τα 31 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2027

  Η παγκόσμια αγορά των λογισμικών διαχείρισης βίντεο θα αγγίξει τα 31 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2027

  Τα λογισμικά διαχείρισης βίντεο, αποτελούν σήμερα θεμέλιους λίθους κάθε συστήματος βιντεοεπιτήρησης, επιτρέποντας στους χειριστές να διαχειριστούν τον εξοπλισμό ασφαλείας εξ’ αποστάσεως, αλλά και ...