Skip to main content
Hermes Banner 1
DIABASTE DWREAN SEC CYP 11
DIGITAL TV 187
21 Αυγούστου 2023 10:01

ESET: Πόσα γνωρίζει για εσάς η ηλεκτρική σας σκούπα;

fd 85cb439e

Από τη δεκαετία του 2000 που κυκλοφόρησε στην αγορά το πρώτο μοντέλο, οι ρομποτικές ηλεκτρικές σκούπες έχουν εξελιχθεί ραγδαία. Καθαρίζουν γρήγορα κάθε γωνιά του σπιτιού σας, ενώ οι νεότερες εκδόσεις είναι πολύ κοντά στο να νικήσουν και τους μακροχρόνιους «εχθρούς» τους: τα εμπόδια που δημιουργούν τα καλώδια και τα κορδόνια των παπουτσιών.

«Πληρώνουμε όμως υψηλό τίμημα, και εδώ δε μιλάμε μόνο για χρήματα» λέει ο Roman Cuprik από την ομάδα της παγκόσμιας εταιρίας ψηφιακής ασφάλειας ESET. «Για να αποφύγουν τα εμπόδια, οι σύγχρονες ρομποτικές σκούπες είναι εξοπλισμένες με αισθητήρες, GPS ή ακόμα και κάμερες! Χρησιμοποιώντας ισχυρά εργαλεία για να μαζέψει τη σκόνη σας, η έξυπνη σκούπα σας μαζεύει και κάτι άλλο: τα… προσωπικά σας δεδομένα».

Περιστατικά όπως η διαρροή φωτογραφιών μιας γυναίκας στην τουαλέτα εγείρουν ερωτήματα ως προς το πόσα τελικά γνωρίζει η ρομποτική σκούπα σας για εσάς και – το πιο σημαντικό – τι δεδομένα στέλνει σε άλλους.

Πόσα γνωρίζει για εσάς η ηλεκτρική σας σκούπα; 

Μερικά γνωστά περιστατικά θα μπορούσαν να μας δώσουν κάποιες ενδείξεις. 

Στις αρχές του 2022, το MIT Technology Review απέκτησε ιδιωτικές φωτογραφίες από εσωτερικά σπιτιών και προσωπικές φωτογραφίες που είχαν ληφθεί από χαμηλές γωνίες. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι φωτογραφίες αυτές τραβήχτηκαν από μια έκδοση της σειράς Roomba J7 της iRobot.

Η iRobot – ένας από τους πιο γνωστούς προμηθευτές ρομποτικών σκουπών στον κόσμο – επιβεβαίωσε ότι οι εικόνες αυτές τραβήχτηκαν από τις συσκευές της το 2020 στο πλαίσιο μιας διαδικασίας ανάπτυξης προϊόντων.

Οι εικόνες τραβήχτηκαν από τη ρομποτική σκούπα Roomba και στη συνέχεια στάλθηκαν στην Scale AI, η οποία τις χρησιμοποιεί για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και η οποία, τελικά, βοηθά την iRobot να βελτιώσει τα προϊόντα της αναγνωρίζοντας περισσότερα αντικείμενα και εμπόδια. Δυστυχώς, σε αυτή την περίπτωση, κάποιοι εργαζόμενοι της Scale AI δεν τήρησαν τις συμφωνίες απορρήτου και μοιράστηκαν τις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από τις ηλεκτρικές σκούπες σε ιδιωτικές ομάδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δείξε μου το σπίτι σου και θα σου πω τι χρειάζεσαι 

Τον Αύγουστο του 2022, η Amazon ανακοίνωσε την πρόθεσή της να εξαγοράσει την iRobot. Σε μια εποχή μεγαλύτερης ρυθμιστικής ανησυχίας σχετικά με τον ανταγωνισμό στην αγορά και την προστασία της ιδιωτικής ζωής, η συμφωνία προκάλεσε ανησυχίες σχετικά με το ποια δεδομένα θα μπορούσε να συλλέξει η Amazon και πώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν. Τον Ιούλιο του 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε επίσημη έρευνα σχετικά με τη συμφωνία για να αξιολογήσει αν αυτή θα μπορούσε να δώσει σε μια εταιρεία όπως η Amazon ένα μεγάλο πλεονέκτημα – δηλαδή, αν οι εικόνες που συλλέγονται θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση των οργανικών προτάσεων αγοράς και των καλύτερα προσαρμοσμένων διαφημίσεων με βάση πραγματικά προσωπικά δεδομένα.    

«Για παράδειγμα, οι ρομποτικές ηλεκτρικές σκούπες μπορούν να μάθουν την καθημερινή σας ρουτίνα με βάση το πρόγραμμα καθαρισμού που έχετε ορίσει» ενημερώνει ο Cuprik από την ESET. «Ομοίως, τα αποθηκευμένα σχεδιαγράμματα των εσωτερικών χώρων αποκαλύπτουν το μέγεθος και το σχεδιασμό ενός σπιτιού, γεγονός που μπορεί να υποδηλώνει στοιχεία όπως πχ επίπεδα εισοδήματος και άλλες πληροφορίες σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης κάποιου. Και, φυσικά, μια διαρροή δεδομένων θα μπορούσε ενδεχομένως να αποκαλύψει εικόνες του χώρου σας, συμπεριλαμβανομένων τρόπων αναγνώρισης του ποιος είστε και πού ζείτε».

Κατασκοπεία από την ηλεκτρική σας σκούπα; 

Εμπνευσμένη από την τεχνική υποκλοπής, η οποία χρησιμοποιείται από τον Ψυχρό Πόλεμο, η έρευνα του 2020 που διεξήχθη από επιστήμονες πληροφορικής του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης (NUS) και του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ (UMD), μετέτρεψε τα συστήματα πλοήγησης των ρομποτικών σκουπών σε μικρόφωνα λέιζερ.

Με αυτόν τον τρόπο, η ηλεκτρική σκούπα μπορεί να καταγράψει τις αλλαγές στις δονήσεις που παράγονται ως απόκριση στα κύματα πίεσης που δημιουργούνται. Αυτές οι αλλαγές μπορούν, τελικά, να μετατραπούν έτσι ώστε να μπορεί να ακουστεί μια συζήτηση που λαμβάνει χώρα στο συγκεκριμένο δωμάτιο.

Όσο πιο ικανή είναι μια έξυπνη συσκευή, τόσο περισσότερα γνωρίζει για εσάς 

Οι πρόσφατες εκδόσεις των ρομποτικών ηλεκτρικών σκουπών διατηρούν συνήθως ένα σχεδιάγραμμα του σπιτιού σας και μπορούν να λειτουργούν μέσω μιας εφαρμογής για smartphone. Πολλά από αυτά τα μοντέλα διαθέτουν επίσης φωνητικό έλεγχο, συνήθως συμβατό με το Amazon Alexa ή το Google Assistant. Και οι περισσότερες από τις έξυπνες δυνατότητες προέρχονται από κάμερες, αισθητήρες και μικρόφωνα.

Αν θέλετε μια ρομποτική ηλεκτρική σκούπα με έμφαση στην προστασία της ιδιωτικής ζωής, εξετάστε τις συσκευές που βασίζονται σε αδρανειακές μετρήσεις συνδυάζοντας γυροσκόπια και επιταχυνσιόμετρα. Ο λόγος είναι απλός: αυτές οι συσκευές δε χρειάζονται κάμερες, λέιζερ ή χαρτογράφηση για να λειτουργήσουν. Ωστόσο, το μειονέκτημα είναι ότι κινούνται λιγότερο αποτελεσματικά από τις αντίστοιχες συσκευές υψηλής τεχνολογίας και ενδέχεται να διέρχονται επανειλημμένα από τις ίδιες περιοχές του σπιτιού σας. 

Όταν πρόκειται για τον έλεγχο μιας ηλεκτρικής σκούπας από το τηλέφωνο, χρησιμοποιήστε ασφαλείς εφαρμογές για κινητά αντί για φωνητικό έλεγχο.

Πως να προστατέψετε τα δεδομένα σας – τι να λάβετε υπόψη πριν αγοράσετε μια νέα έξυπνη σκούπα 

Ας δούμε τι προτείνει ο Roman Cuprik από την ομάδα της ESET.

 1. Κάποια μοντέλα μπορούν να λειτουργούν και όταν είναι εκτός σύνδεσης (offline) χωρίς ορισμένες λειτουργίες, όπως ο τηλεχειρισμός ή ο προγραμματισμός. Άλλες σκούπες πρέπει να ρυθμιστούν ειδικά ώστε να μην στέλνουν δεδομένα στον διακομιστή του κατασκευαστή. 
 2. Σε πολλές έξυπνες σκούπες μπορεί επίσης να απαγορευτεί η είσοδος σε ορισμένα δωμάτια, όπως ένα υπνοδωμάτιο ή ένα μπάνιο. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω των ρυθμίσεων ή με τη χρήση εικονικών «τοίχων».  
 3. Πριν αγοράσετε τη νέα ρομποτική σας σκούπα, ελέγξτε τον κατασκευαστή της. Επιλέξτε εκείνους τους κατασκευαστές που ευνοούν την κρυπτογράφηση δεδομένων και απαιτούν έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων για την πρόσβαση στις εφαρμογές κινητών τηλεφώνων της συσκευής.
 4. Διαλέξτε έναν προμηθευτή που προσφέρει τακτικές ενημερώσεις για την εφαρμογή κινητού και το firmware (υλικολογισμικό) της ηλεκτρικής σκούπας.
 5. Ελέγχετε πάντα τη διάρκεια ζωής του προϊόντος που αγοράζετε και για πόσο καιρό αναμένεται να λαμβάνει υποστήριξη από τον κατασκευαστή.

Βάζοντας την ευκολία μας πάνω από την ιδιωτικότητά μας  

Η εξέλιξη των έξυπνων ηλεκτρικών σκουπών είναι ένα παράδειγμα του πως οι άνθρωποι επιλέγουν την ευκολία τους έναντι της ιδιωτικότητάς τους. Όσο πιο ικανές είναι οι έξυπνες συσκευές μας και όσο περισσότερα δεδομένα επιτρέπεται να συλλέγουν, τόσο περισσότερο εισβάλλουν στη ζωή μας- επομένως, οι πιθανότητες να διατηρήσει κανείς την ιδιωτική του ζωή πλήρως ανέπαφη είναι μικρότερες.

Ωστόσο, για όσους βάζουν την ιδιωτικότητα και την προστασία των δεδομένων τους πάνω από την ευκολία τους, ο καλύτερος τρόπος για να μείνουν μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα είναι να χρησιμοποιούν τις παλιές καλές «όχι και τόσο έξυπνες» συσκευές. «Μια απλή ηλεκτρική σκούπα μπορεί να απαιτεί περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσετε το καθάρισμα του σπιτιού, αλλά τουλάχιστον δε θα σας φωτογραφίσει ενώ βρίσκεστε στην τουαλέτα» λέει ο Cuprik.

Παρ’ όλα αυτά, αν εξακολουθείτε να βρίσκετε τις ρομποτικές ηλεκτρικές σκούπες πολύ βολικές για να τις αποφύγετε, τότε ένας τρόπος για να διατηρήσετε κάποιο ίχνος ελέγχου της ιδιωτικής σας ζωής είναι να είστε επιλεκτικοί με τις ρυθμίσεις τους και τα στοιχεία που μπορούν να συλλέξουν.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Security Report, Μάιος 2024

  Security Report, Μάιος 2024

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Μαΐου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχος θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές που...
 • AI κάμερες και καταγραφικά

  AI κάμερες και καταγραφικά

  Σε μια εποχή που προσδιορίζεται από την ταχεία τεχνολογική πρόοδο και εξέλιξη, η τεχνητή νοημοσύνη λειτουργεί ως game changer, επαναπροσδιορίζοντας τον κλάδο της ασφάλειας, πόσω μάλλον αυτόν της β...
 • Η Novatron Security Distribution εξαγόρασε την Grande Security

  Η Novatron Security Distribution εξαγόρασε την Grande Security

  Η Novatron Security Distribution Α.Ε., μέλος του ομίλου IFSAS, κορυφαίου ομίλου λύσεων & προϊόντων τεχνολογίας φυσικής ασφάλειας στην Ελλάδα, ανακοίνωσε την πλήρη εξαγορά των μετοχών της Grand...
 • Βία κατά των Γυναικών

  Βία κατά των Γυναικών

  Δυστυχώς, η αφορμή για αυτό το άρθρο είναι η δολοφονία της 28χρονης Κυριακής Γρίβα από τον πρώην σύντροφό της μόλις έξω από το Α.Τ. Αγίων Αναργύρων. Η τραγικότητα αυτού του περιστατικού εντείνεται...
 • Maxhub Open Days από την PartnerNET

  Maxhub Open Days από την PartnerNET

  Η PartnerNET, στο πλαίσιο της συνεχούς αναβάθμισης των προϊόντων και των υπηρεσιών που προσφέρει στους συνεργάτες της, διοργάνωσε σε συνεργασία με την Maxhub στα γραφεία της την Τετάρτη 10 και την...
 • Hikvsion HiWatch

  Hikvsion HiWatch

  To HiWatch είναι ένα ξεχωριστό brand της Hikvision, το οποίο περιλαμβάνει επαγγελματικά δικτυακά προϊόντα CCTV, που προορίζονται για μικρά και μεσαία έργα. Τα προϊόντα του brand HiWatch της Hik...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Security Report Cyprus, 12

  Security Report Cyprus, 12

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Cyprus! Στο νέο τεύχος 12 του Security Report Cyprus θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές που απευθύνονται σ...
 • INIM Previdia UltraVox

  INIM Previdia UltraVox

  Τα μοντέλα της σειράς πινάκων ελέγχου πυρκαγιάς Previdia Ultra Vox ενσωματώνουν λειτουργίες φωνητικής εκκένωσης / αναγγελίας κινδύνου και ανακοινώσεων, καθώς και τεχνολογίες πυρανίχνευσης. Όλα σε ...
 • Η Novatron Security Distribution εξαγόρασε την Grande Security

  Η Novatron Security Distribution εξαγόρασε την Grande Security

  Η Novatron Security Distribution Α.Ε., μέλος του ομίλου IFSAS, κορυφαίου ομίλου λύσεων & προϊόντων τεχνολογίας φυσικής ασφάλειας στην Ελλάδα, ανακοίνωσε την πλήρη εξαγορά των μετοχών της Grand...
 • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

  Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

  Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
 • Ασφάλεια στα γήπεδα της Super League για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας

  Ασφάλεια στα γήπεδα της Super League για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας

  Τα μέτρα για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, με αφορμή τα επεισόδια στον αγώνα βόλεϊ Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού στο Ρέντ...
 • Πώς αντιμετωπίζουμε τις ηλεκτρονικές απάτες;

  Πώς αντιμετωπίζουμε τις ηλεκτρονικές απάτες;

  Το ηλεκτρονικό οικονομικό έγκλημα είναι ένα σύγχρονο φαινόμενο και είναι πιθανό να αποτελέσει μείζον πρόβλημα για την κοινωνία κατά τα επόμενα χρόνια. Η αντιμετώπισή του από νομική άποψη δεν είναι...
 • Τα 20 κορυφαία Υβριδικά συστήματα συναγερμού της αγοράς

  Τα 20 κορυφαία Υβριδικά συστήματα συναγερμού της αγοράς

  Σε μια εποχή όπου η ασφάλεια αποτελεί πρωταρχικό μέλημα των ανθρώπων παγκοσμίως, τα υβριδικά συστήματα συναγερμού έχουν αναδειχθεί σε ένα ζωτικό εργαλείο για την προστασία κατοικιών, επιχειρήσεων ...
 • Wi-Fi Sensing

  Wi-Fi Sensing

  Οι εφαρμογές του Wi-Fi και της ασύρματης τεχνολογίας εξελίσσονται ραγδαία, και σήμερα η εν λόγω τεχνολογία δημιουργεί νέες ευκαιρίες. Ερευνητές και επιστήμονες από τον κλάδο της τεχνολογίας έχουν ...
 • Αναγνώριση πινακίδων οχημάτων

  Αναγνώριση πινακίδων οχημάτων

   Έντονες είναι οι εξελίξεις στην τεχνολογία αναγνώρισης οχημάτων και συμπεριφοράς οδηγών τα τελευταία χρόνια. Από την ευρεία υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης, μέχρι τη μηχανική μάθηση, όλα σ...
 • Video Analytics: 2 διαφορετικές προσεγγίσεις

  Video Analytics: 2 διαφορετικές προσεγγίσεις

  Με την πληθώρα τεχνολογικών λύσεων που συναντούμε σήμερα είναι σίγουρο πως οι επιχειρήσεις και οι μεγάλοι οργανισμοί έχουν την τύχη, αλλά και την ελευθερία, να επιλέξουν - μέσα από μια μεγάλη γκάμ...