Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 190
ilka aggelia
securityreport e mag odhgos 2021
5 Νοεμβρίου 2021 11:42

Έξυπνα ρολόγια για παιδιά; Τι προσφέρουν και πώς θα επιλέξετε την τέλεια συσκευή

b2a4cff22151f502f44b2552724bef71 XL 70c10ea0

Τα παιδικά smartwatches (έξυπνα ρολόγια) γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή στους κύκλους των γονιών. Και δεν είναι παράξενο. Γιατί τα έξυπνα ρολόγια, όπως άλλωστε και άλλες έξυπνες συσκευές, μπορούν να γλιτώσουν τις μαμάδες και τους μπαμπάδες από πολλές σκοτούρες, αφού χάρη σε αυτά μπορούν να ξέρουν που βρίσκονται τα παιδιά τους ανά πάσα στιγμή ή ακόμη και να επικοινωνούν μαζί τους.

Τα παιδικά smartwatches (έξυπνα ρολόγια) γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή στους κύκλους των γονιών. Και δεν είναι παράξενο. Γιατί τα έξυπνα ρολόγια, όπως άλλωστε και άλλες έξυπνες συσκευές, μπορούν να γλιτώσουν τις μαμάδες και τους μπαμπάδες από πολλές σκοτούρες, αφού χάρη σε αυτά μπορούν να ξέρουν που βρίσκονται τα παιδιά τους ανά πάσα στιγμή ή ακόμη και να επικοινωνούν μαζί τους.

“Όμως δεν είναι όλες οι συσκευές που εντοπίζουν τη θέση των παιδιών μια καλή επιλογή – και για αυτό θα πρέπει σίγουρα να είστε πολύ προσεκτικοί στις επιλογές σας”, λέει ο Amer Owaida, αρθρογράφος σε θέματα ασφάλειας στην παγκόσμια εταιρία κυβερνοασφάλειας ESET.

Τι θα πρέπει να προσέξετε; Σύμφωνα με τον Owaida της ESET αυτά είναι τα απλά βήματα που θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε το πιο ασφαλές και εύχρηστο προϊόν.

1. Κάντε πρώτα μια καλή έρευνα αγοράς
Οι αξιολογήσεις των χρηστών μπορούν να σας βοηθήσουν πολύ, αν θέλετε να βεβαιωθείτε ότι η συσκευή είναι αξιόπιστη. Αναζητήστε online το όνομα της μάρκας, ακόμη και το όνομα του μοντέλου, και προσθέστε στη μηχανή αναζήτησης τις λέξεις “ευπάθεια ασφαλείας” ή παρόμοιους συνδυασμούς λέξεων για να δείτε ποια χαρακτηριστικά ασφαλείας περιλαμβάνονται.

2. Ελέγξτε ποια είναι στάση του κατασκευαστή σε θέματα κυβερνοασφάλειας
Είναι κρυπτογραφημένη η επικοινωνία μεταξύ της συσκευής και του διακομιστή του κατασκευαστή Εάν όχι, αποφύγετε την αγορά του συγκεκριμένου προϊόντος.
Τα έξυπνα ρολόγια συνδέονται με διακομιστές. Αν δεν είναι κατάλληλα προστατευμένα, μπορεί να αποτελέσουν τον ευκολότερο τρόπο για τους χάκερ παραβιάσουν τη συσκευή και να αποκτήσουν πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με το παιδί σας: από το πού βρίσκεται εκείνη τη στιγμή και πώς το λένε, μέχρι αριθμούς τηλεφώνου και συνομιλίες. “Αυτό θα μπορούσε ακούσια να θέσει τα παιδιά σας σε κίνδυνο αντί να τα κρατήσει ασφαλή”, λέει ο Owaida. Επιπλέον, λόγω ορισμένων τρωτών σημείων ασφαλείας, οι κυβερνοεγκληματίες μπορεί να είναι σε θέση ακόμα και να επικοινωνήσουν με το παιδί σας!
Το 2019, το Ινστιτούτο AV-TEST ανακάλυψε ότι μια κινέζικη εταιρία που κατασκευάζει το έξυπνο ρολόι SMA-WATCH-M2, εξέθεσε τα δεδομένα περισσότερων από 5.000 παιδιών παγκοσμίως, καθώς δεν έδωσε την πρέπουσα προσοχή στην ασφάλεια των διακομιστών. Έτσι, τα έξυπνα ρολόγια μετατράπηκαν σε δυνητικές συσκευές παρακολούθησης. Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα που διέρρευσαν, οι χάκερς μπορούσαν να εντοπίσουν τις καθημερινές συνήθειες μιας 10χρονης Άννας από τη Γερμανία, όπως τη θέση GPS του παιδιού, καθώς και της διεύθυνσής του αλλά και των διαδρομών που κάνει. “Οι μαζικές φτηνές συσκευές IoT κινεζικής κατασκευής δεν πληρούν τα βασικά πρότυπα ασφάλειας ή προστασίας της ιδιωτικής ζωής στον τομέα της πληροφορικής”, προειδοποιεί ο Maik Morgenstern της AV-TEST.
Μεταξύ άλλων, οι διακομιστές του κατασκευαστή δεν ήταν κρυπτογραφημένοι και η διαδικτυάκη επικοινωνία ήταν επισφαλής. Παρ’ όλα αυτά, δεν επρόκειτο για μεμονωμένη περίπτωση. Νωρίτερα το ίδιο έτος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέταξε την ανάκληση του έξυπνου ρολογιού Safe-KID-One, πάλι λόγω ανησυχιών για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και της ασφάλειας των παιδιών.
Μια άλλη καλή πρακτική είναι να διαβάσετε προσεκτικά τις πολιτικές απορρήτου στην ιστοσελίδα του κατασκευαστή και να μάθετε όσα περισσότερα μπορείτε για τη μάρκα και την εταιρεία.

3. Ψάξτε για τρωτά σημεία ασφαλείας
Υπήρξαν παραβιάσεις δεδομένων που σχετίζονται με το προϊόν ή την εταιρεία; Έχει αντιμετωπίσει η μάρκα που θα αγοράσετε κάποια θέματα ασφαλείας; Εάν ναι, πώς συμπεριφέρθηκε ο κατασκευαστής; Βρέθηκε λύση σε αυτά τα προβλήματα; Και αν ναι, πόσο γρήγορα;
Εάν η εταιρεία αντέδρασε σωστά και με διαφάνεια, δεν υπάρχει λόγος πανικού. Τα τρωτά σημεία ασφαλείας είναι ένα συχνό φαινόμενο, όμως είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι ο κατασκευαστής είναι έτοιμος να αντιδράσει άμεσα. Επίσης, ελέγξτε αν το λογισμικό μπορεί να ενημερωθεί και, αν ναι, αν ο κατασκευαστής προχωρά συχνά σε τέτοιες ενημερώσεις. Αν δεν συμβαίνει αυτό, τότε προτιμήστε ένα άλλο προϊόν ή μια άλλη μάρκα.

4. Η μάρκα μετράει
Μην αγοράζετε συσκευές από άγνωστους κατασκευαστές εάν δεν μπορείτε να ελέγξετε πώς διασφαλίζουν τα δεδομένα σας ή πού τα μεταφορτώνουν. Η εξοικονόμηση στην τιμή αγοράς μιας συσκευής μπορεί να έχει αργότερα μεγαλύτερο κόστος, όπως η κλοπή των δεδομένων σας.

5. Θυμηθείτε να εγκαθιστάτε τις ενημερώσεις στη συσκευή
Όχι μόνο ο κατασκευαστής, αλλά και εσείς ως γονιός θα πρέπει να ενημερώνετε τακτικά το firmware στην τελευταία δυνατή έκδοση. Όταν κυκλοφορούν επιδιορθώσεις, να τις εγκαταστήσετε αμέσως, καθώς συνήθως ο ρόλος τους είναι να κάνουν τη συσκευή σας πιο ασφαλή. Αν δεν το κάνετε, οι χάκερ θα μπορέσουν να εκμεταλλευτούν τα τρωτά σημεία για να αποκτήσουν πρόσβαση στις συσκευές σας – κάτι που θα μπορούσατε να είχατε αποτρέψει αν είχατε εγκαταστήσει την ενημέρωση που αντιμετωπίζει αυτά τα ζητήματα.

6. Αποφασίστε ποιες λειτουργίες χρειάζεστε
Θέλετε να επικοινωνείτε μέσω του έξυπνου ρολογιού ή να πραγματοποιείτε βιντεοκλήσεις ή τηλεφωνικές κλήσεις με το παιδί σας; Τότε αναζητήστε μια συσκευή με ενσωματωμένη κάμερα, ηχείο ή μικρόφωνο. Ή, μήπως το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα έξυπνο ρολόι με μια απλή λειτουργία SOS που, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, το παιδί θα μπορεί να επικοινωνεί με κάποιον από έναν προκαθορισμένο κατάλογο επαφών; Και πόσο σημαντικό είναι το geofencing για εσάς; Πρόκειται για τη λειτουργία που σας ενημερώνει όταν το παιδί εγκαταλείπει μια συγκεκριμένη περιοχή.

Πριν επενδύσετε σε ένα έξυπνο ρολόι, σκεφτείτε ποια είναι τα επίπεδα ελέγχου που θέλετε να έχετε. Υπάρχουν μοντέλα που σας επιτρέπουν να ακούτε ακόμη και τις συνομιλίες των παιδιών σας και τους γύρω ήχους. Τέτοιες λειτουργίες μπορεί να είναι χρήσιμες σε περίπτωση που το παιδί σας αρχίσει να επικοινωνεί με κάποιον ξένο. Ορισμένα ρολόγια περιλαμβάνουν επίσης παιχνίδια και εφαρμογές. Σε κάθε περίπτωση, όσο περισσότερες λειτουργίες έχει το έξυπνο ρολόι, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα η διάρκεια ζωής της μπαταρίας του να είναι μικρότερη. Ορισμένα μοντέλα πρέπει να φορτίζονται σχεδόν κάθε μέρα, ενώ άλλα διαρκούν για εβδομάδες.

Ανεξάρτητα από το πόσο πλούσια σε λειτουργίες είναι μια συσκευή που αποφασίζετε να αγοράσετε, να έχετε πάντα κατά νου ότι όσο περισσότερες λειτουργίες προσφέρει η συσκευή, τόσο περισσότερα είναι τα πιθανά σημεία επαφής για τους χάκερ. Εάν επιλέξετε ένα έξυπνο ρολόι προηγμένης τεχνολογίας, βεβαιωθείτε ότι είναι και κατάλληλα προστατευμένο.

Συνολικά, τα έξυπνα ρολόγια μπορούν να αποτελέσουν μεγάλη βοήθεια, αν επιλέξει κάποιος με σωστά κριτήρια. Όσο περισσότερο χρόνο αφιερώσετε στην έρευνα και δεν συμβιβαστείτε απλώς με τη φθηνότερη επιλογή, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες τα έξυπνα ρολόγια να γίνουν ο καλύτερος φίλος σας και ο καλύτερο φίλος των παιδιών σας. Όπου κι αν πάνε.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Security Report, Ιούλιος 2024
Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Ιουλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές πο...
Έλεγχος πρόσβασης με Akuvox
Η PartnerNET με περισσότερα από 25 χρόνια εμπειρίας στον ICT κλάδο, είναι ο επίσημος διανομέας της Akuvox Company και παρουσιάζει τις έξυπνες λύσεις πρόσβασης και ενδοεπικοινωνίας σε σπίτια, κτίρι...
Η αποθήκευση δεδομένων παρακολούθησης «γίνεται» έξυπνη!
Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει επανάσταση στον τρόπο αποθήκευσης και διαχείρισης των όλο αυξανόμενων δεδομένων παρακολούθησης. Οι μέρες της απλής εγγραφής και αναθεώρησης των πλάνων βίντεο που παράγου...
Κάμερες αντιεκρηκτικού τύπου
Πυρηνικά και πετροχημικά εργοστάσια, τηλεπικοινωνιακοί σταθμοί και αποθήκες εκρηκτικών είναι μόνο μερικοί από τους βιομηχανικούς χώρους και τις κρίσιμες υποδομές που ενέχουν πολλές προκλήσεις, ακό...
Red Dot για την Ajax Systems
Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Ajax Systems κατακτά τα πρώτα βραβεία Red Dot σε Ασφάλεια και Οικιακό Αυτοματισμό! Φέτος, τα προϊόντα συναγερμού και έξυπνου αυτοματισμού της εταιρείας έλαβαν...
Οι μεγαλύτερες τάσεις CCTV για το 2024
Στον κόσμο της βιντεοεπιτήρησης παρατηρείται ραγδαία εξέλιξη την τελευταία δεκαετία, με τις καινοτομίες στην τεχνολογία να έχουν διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο στην εν λόγω ανάπτυξη. Ταυτόχρονα, ο το...
Μέτρα προστασίας για τα Data Centers
Τα κέντρα δεδομένων ή αλλιώς Data Centers, όπου φιλοξενείται εξοπλισμός υψηλής αξίας, όπως υπολογιστές, servers, αποθηκευτικά μέσα και άλλες δικτυακές συσκευές, πλέον θεωρούνται κινητήριος μοχλός ...
Hikvision 2-wire HD Apartment
Η λύση 2-wire HD Apartment αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για όσους αναζητούν ένα υψηλής ποιότητας και αξιόπιστο σύστημα θυροτηλεφώνου για αντικατάσταση ενός παλαιού συστήματος με χρήση των υπαρχ...
Πρωτοποριακή υπεροχή στα συστήματα επικοινωνίας Rakson A.E.
Έχοντας ιδρυθεί πριν από 70 χρόνια, η Golmar είναι πρωτοπόρα στην παγκόσμια αγορά, αφήνοντας ένα ανεξίτηλο σημάδι στο τοπίο των συστημάτων ενδοεπικοινωνίας. O αποκλειστικός συνεργάτης στην Ελλάδα ...
TP-Link Omada EAP215-Bridge
Το TP-Link Omada EAP215-Bridge kit αποτελεί την ιδανική λύση για την εγκατάσταση συστημάτων βιντεοεπιτήρησης σε απομακρυσμένες περιοχές, παρέχοντας αξιόπιστη ασύρματη σύνδεση με μεγάλη εμβέλεια πο...