Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Ευρωπαϊκό «όχι» σε σπουδές Ιρανής ερευνήτριας στην ασφάλεια των υπολογιστών
Την απαγόρευση βίζας σε Ιρανή ερευνήτρια, η οποία επιθυμούσε να σπουδάσει σε ευαίσθητα ζητήματα της ασφάλειας των υπολογιστών, προχώρησαν οι γερμανικές αρχές. Η γυναίκα προσέφυγε δικαστικά προκειμένου να ανατραπεί η απόφαση, όμως χωρίς επιτυχία. Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάνθηκε την Τρίτη ότι οι κυβερνήσεις της ΕΕ έχουν δικαίωμα να απαγορεύσουν.Την απαγόρευση βίζας σε Ιρανή ερευνήτρια, η οποία επιθυμούσε να σπουδάσει σε ευαίσθητα ζητήματα της ασφάλειας των υπολογιστών, προχώρησαν οι γερμανικές αρχές. Η γυναίκα προσέφυγε δικαστικά προκειμένου να ανατραπεί η απόφαση, όμως χωρίς επιτυχία. Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάνθηκε την Τρίτη ότι οι κυβερνήσεις της ΕΕ έχουν δικαίωμα να απαγορεύσουν σπουδές σε άτομα εκτός Ένωσης, όταν επικαλούνται ζητήματα εθνικής ασφαλείας.
Η Ιρανή είχε σπουδάσει τεχνολογία πληροφοριών στο Πανεπιστήμιο Σαρίφ του Ιράν, το οποίο επηρεάζεται από τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η ΕΕ στη χώρα.
Το 2012 ως φοιτήτρια έλαβε υποτροφία για ένα διδακτορικό πρόγραμμα για την ασφάλεια των έξυπνων κινητών τηλεφώνων στο Πανεπιστήμιο του Ντάρμστατ στο κρατίδιο της Έσσης.
Η Ιρανή, όμως, δεν πήρε βίζα, διότι οι αρχές φοβούνταν «καταχρηστική» χρήση της αποκτηθείσας γνώσης, με αποτέλεσμα η γυναίκα να προσφύγει στο Διοικητικό Δικαστήριο του Βερολίνου.
Το Δικαστήριο της ΕΕ απεφάνθη ότι οι αρχές κάθε χώρας, έχουν δικαίωμα να αρνηθούν είσοδο σε ξένους, σε περίπτωση που φοβούνται ότι η «αποκτηθείσα γνώση» θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αργότερα για «σκοπούς που θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια».
Πηγή: http://www.skai.gr