Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Φυλακές Κορυδαλλού: Θα μεταφερθούν σε παλιά βάση του NATO στον Ασπρόπυργο
Ετοιμη η εισηγητική έκθεση της ειδικής επιτροπής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη – Πώς θα χρηματοδοτηθεί το όλο εγχείρημα και τι θα περιλαμβάνουν οι νέες εγκαταστάσεις που θα δημιουργηθούν
Ετοιμη η εισηγητική έκθεση της ειδικής επιτροπής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη – Πώς θα χρηματοδοτηθεί το όλο εγχείρημα και τι θα περιλαμβάνουν οι νέες εγκαταστάσεις που θα δημιουργηθούν πάνω σε πρότυπα φυλακών της Νορβηγίας – Τα εξελιγμένα συστήματα ασφαλείας και οι αλλαγές στις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων
Στον Ασπρόπυργο στη θέση «Γήπεδο Αμερικανικής Ευκολίας», στην παλιά νατοϊκή βάση, κατέληξε η ειδική επιτροπή που είχε συσταθεί από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ως το καταλληλότερο σημείο για να ανεγερθεί ο «Νέος Κορυδαλλός».
Η πεντασέλιδη έκθεση παραδόθηκε στις αρχές της περασμένης εβδομάδας στην ηγεσία του υπουργείου και αυτό που μένει είναι να γίνει δεκτή η εισήγηση και να ξεκινήσει το έργο.
Η επιτροπή επέλεξε το συγκεκριμένο σημείο (συνολικής έκτασης 93 στρεμμάτων) μετά από ενδελεχή έρευνα. Μάλιστα, ενώ αρχικά συγκέντρωνε μεγάλες πιθανότητες η περιοχή του Αυλώνα όπου υπάρχουν εγκαταστάσεις από το στρατόπεδο και τις φυλακές ανηλίκων που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν, το σχέδιο απορρίφθηκε λόγω της μεγάλης απόστασης από την Αθήνα, τα δικαστήρια, τη ΓΑΔΑ και τα νοσοκομεία.
Για τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον υφυπουργό Λευτέρη Οικονόμου, που τρέχει το πρόγραμμα, η μετεγκατάσταση του Κορυδαλλού αποτελεί το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί και γι’ αυτό όλα κινούνται εντός των αρχικών χρονικών ορίων. Ετσι, με την παράδοση του πορίσματος, εκτός από το σημείο όπου θα ανεγερθούν οι νέες φυλακές υποδίκων, αυτά που εξετάζονται είναι τόσο ο τρόπος που θα χρηματοδοτηθεί το όλο εγχείρημα όσο και τα συστήματα ασφαλείας, σε συνδυασμό φυσικά με τις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων.
Οι πληροφορίες λένε ότι ο «Νέος Κορυδαλλός» θα είναι ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει στον τομέα της ασφάλειας, με hi-tech συστήματα (αυτόματες κάμερες υψηλής ευκρίνειας, ηλεκτρονικά κελιά ασφαλείας, ειδικούς ψυχολόγους), με έμφαση όμως στα ανθρώπινα δικαιώματα των κρατουμένων και του προσωπικού. Σε ό,τι αφορά τον τρόπο χρηματοδότησης -το συγκεκριμένο project θα στοιχίσει κάποια εκατομμύρια ευρώ-, οι πληροφορίες λένε ότι οι εισηγήσεις στρέφονται προς το ενδεχόμενο σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και την εύρεση ευρωπαϊκών κονδυλίων. Ετσι μια εταιρεία θα αναλάβει την ανέγερση των νέων φυλακών βάσει των προϋποθέσεων που θα θέσουν οι μελέτες του υπουργείου και στη συνέχεια το Ελληνικό Δημόσιο θα πληρώνει ένα είδος ενοικίου-μισθώματος, ενώ σε διαφορετική περίπτωση το κόστος θα το αναλάβει το Δημόσιο αναζητώντας χρηματοδοτήσεις και κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Το project «Νέος Κορυδαλλός»
Η επιτροπή που είχε συσταθεί και στη οποία συμμετείχαν στελέχη της Κατεχάκη και του υπουργείου Εθνικής Αμυνας έχει ολοκληρώσει το έργο της και στις αρχές της περασμένης εβδομάδας παρουσίασε τις συγκεκριμένες προτάσεις στον υπουργό και τον υφυπουργό. Ετσι, αφού αποκλείστηκαν δύο άλλες επιλογές, το Στρατόπεδο Λιόση και το Στρατόπεδο Γερακίνη στη Μαλακάσα, η επιτροπή κατέληξε στην έκταση της πρώην νατοϊκής βάσης στον Ασπρόπυργο. Ενας χώρος 93 στρεμμάτων εκτός του αστικού ιστού και πλησίον βασικού οδικού άξονα στον οποίο θα ξεκινήσει η ανέγερση των νέων φυλακών υποδίκων, ό,τι δηλαδή υποτίθεται πως είναι ο Κορυδαλλός, με την προοπτική να δημιουργηθούν εγκαταστάσεις υψηλού επιπέδου. Οπως για παράδειγμα το σωφρονιστικό ίδρυμα Halden Fengsel της Νορβηγίας, το οποίο φιλοξενεί στα κελιά του έως 252 τροφίμους και έχει χαρακτηριστεί «η πιο ανθρώπινη φυλακή του κόσμου», αφού κάθε κελί διαθέτει τη δική του τηλεόραση και το δικό του ντους. Στην Ελλάδα βέβαια τα δεδομένα είναι τελείως διαφορετικά, όμως μπορεί κανείς να πάρει ιδέες για το πώς στήνεται μια σύγχρονη φυλακή. Οι εισηγήσεις που δέχονται οι επιτελείς είναι να δημιουργηθούν σύγχρονες φυλακές βάσει διεθνών προτύπων, χωρίς υπερβολές τόσο στα συστήματα ασφαλείας όσο και στη διαβίωση των κρατουμένων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Χρυσοχοΐδης αλλά και ο κ. Οικονόμου δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στις ανθρώπινες συνθήκες που θα πρέπει να υπάρχουν στις νέες φυλακές και τον σεβασμό στα δικαιώματα των κρατουμένων.
Αφού έχει πλέον επιλεγεί το σημείο, το επόμενο στάδιο είναι να τεθούν οι προδιαγραφές του νέου σωφρονιστικού καταστήματος. Οπως λένε κατηγορηματικά στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, πρόκειται για φυλακές υποδίκων και όχι σωφρονιστικό κατάστημα εκτίσεως ποινών. Κάτι που σημαίνει ότι εκεί θα φιλοξενούνται όσοι δικάζονται, δεν θα είναι μακροχρόνια η παραμονή τους και συνεπώς θα περνούν μερικές ημέρες μόνο σε αυτές και θα εναλλάσσονται. Ετσι η επιτροπή προτείνει στα 93 στρέμματα να ανεγερθούν δύο κτίρια, που ουσιαστικά θα αποτελούν τις πτέρυγες του «Νέου Κορυδαλλού». Κάθε κτίριο θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει 600-700 άτομα, έτσι ώστε η χωρητικότητα να είναι στα ίδια επίπεδα με αυτά του νυν σωφρονιστικού καταστήματος.
Παράλληλα με την ολοκλήρωση του έργου και, σύμφωνα πάντα με το πόρισμα της μεικτής επιτροπής των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Εθνικής Αμυνας, θα δημιουργηθεί λεωφορειακή γραμμή που θα συνδέει το κέντρο της Αθήνας με τις φυλακές. Σκοπός είναι να εξυπηρετούνται εργαζόμενοι, συγγενείς και φίλοι κρατουμένων αλλά και δικηγόροι που επισκέπτονται τους πελάτες τους. Βασικό στοιχείο για την επιλογή του συγκεκριμένου χώρου είναι και δύο άλλοι παράγοντες που διευκολύνουν πολύ τις δυνάμεις της Αστυνομίας αλλά και τους κρατουμένους σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Πολύ κοντά στο σημείο βρίσκεται το Θριάσιο, έτσι ώστε αν χρειαστεί μέσα σε μερικά λεπτά οι κρατούμενοι να μεταφέρονται για τις πρώτες βοήθειες σε αυτό, ενώ για τις μεταγωγές των υποδίκων οι κλούβες της Αστυνομίας θα χρησιμοποιούν την Αττική οδό και μέσα σε λίγα λεπτά θα φτάνουν στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων.
Σε ό,τι έχει να κάνει με τα συστήματα ασφαλείας, οι πληροφορίες λένε ότι θα ελέγχονται μέσω ενός σύγχρονου κέντρου ηλεκτρονικών υπολογιστών και όλες οι κάμερες υψηλής ευκρίνειας και οι κλειδαριές θα είναι hi-tech. Η χρήση κινητών τηλεφώνων θα απαγορεύεται, ενώ προβλέπεται να υπάρχουν και ειδικοί ψυχολόγοι που θα ασχολούνται με την ψυχική υγεία των τροφίμων.
Το χρονοδιάγραμμα
Μέσα στα επόμενα τρία χρόνια το project «Νέος Κορυδαλλός» αναμένεται να πάρει σάρκα και οστά με τη μεταφορά των φυλακών στο συγκεκριμένο παλαιό στρατόπεδο και παράλληλα ο χώρος του σημερινού σωφρονιστικού καταστήματος να μετατραπεί σε μεγάλο πάρκο δίνοντας πνοή ζωής στην υποβαθμισμένη περιοχή. Σε πρώτη φάση θα εξεταστεί λεπτομερώς ο χώρος του «Γηπέδου Αμερικανικής Ευκολίας» για να διαπιστωθεί ποιες από τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις μπορούν να αξιοποιηθούν και τι πρέπει να μετασκευαστεί προκειμένου το συντομότερο δυνατό να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την ανέγερση του «Νέου Κορυδαλλού». Η έκταση των 93 στρεμμάτων βρίσκεται στα όρια του δήμου, πολύ κοντά στο δάσος, και έτσι οι εργασίες μπορούν να γίνουν ανεμπόδιστα και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Το «Γήπεδο Αμερικανικής Ευκολίας», ο χώρος δηλαδή του στρατοπέδου της παλιάς βάσης του ΝΑΤΟ, είχε παραχωρηθεί το 2004 στο υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου εντός του να δημιουργηθούν εγκαταστάσεις υποδοχής για άστεγους και τοξικομανείς εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Μάλιστα, είχε ανατεθεί σε συγκεκριμένη κατασκευαστική εταιρεία η ανέγερση των εγκαταστάσεων, όμως λόγω των μεγάλων αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας το project ματαιώθηκε.
Τα κτίρια που βρίσκονται εκεί αναμένεται να αξιοποιηθούν προκειμένου να μειωθεί το κόστος. Οσο για τον προϋπολογισμό του έργου, αυτός μπορεί να ανέρχεται σε κάποια εκατομμύρια ευρώ, κανείς όμως δεν θέλει το ποσό να είναι δυσθεώρητο. Οι ειδικοί μάλιστα λένε πως το γεγονός ότι κάποια κτίρια ήταν κατασκευασμένα για να αντέχουν ακόμη και βομβαρδισμούς διευκολύνει πολύ την κατάσταση, καθώς οι φυλακές απαιτούν εγκαταστάσεις ασφαλείας που θα αντέχουν σε πιθανές ακραίες επιθέσεις.
Πηγή: www.protothema.gr