Skip to main content
tech2024 03 01 at 08 14 33 TM 460
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 186
securityreport e mag odhgos 2021
28 Αυγούστου 2017 19:48

Η αστυνομία της Αγγλίας υιοθετεί τη χρήση drones

admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F05%2F716b06aaa5566da19e75a1e188dba544 XL

.Ήταν μόνον ζήτημα χρόνου. Νομοτελειακά, οι διάφορες χρήσεις των drones, των αυτόνομων ή τηλεκατευθυνόμενων πτητικών συσκευών διευρύνθηκαν ώστε να περιλαμβάνουν και αστυνομικά καθήκοντα. Η Αγγλία έχει την τιμή να αποτελεί την πρώτη χώρα στην Ευρώπη που υιοθετεί drones για την καταγραφή της αντικοινωνικής συμπεριφοράς μοτοσυκλετιστών στους δημόσιους δρόμους, όπως αποκάλυψε πρόσφατα…Ήταν μόνον ζήτημα χρόνου. Νομοτελειακά, οι διάφορες χρήσεις των drones, των αυτόνομων ή τηλεκατευθυνόμενων πτητικών συσκευών διευρύνθηκαν ώστε να περιλαμβάνουν και αστυνομικά καθήκοντα.

Η Αγγλία έχει την τιμή να αποτελεί την πρώτη χώρα στην Ευρώπη που υιοθετεί drones για την καταγραφή της αντικοινωνικής συμπεριφοράς μοτοσυκλετιστών στους δημόσιους δρόμους, όπως αποκάλυψε πρόσφατα η εγγλέζικη εφημερίδα MCN. Φαντάζομαι βέβαια πως η αστυνόμευση αφορά και τους οδηγούς τετρατρόχων.

Η χρήση των drones εφαρμόζεται κατ’ αρχήν στην κωμόπολη Σάουθ Σιλντς και ελέγχεται από τη νεοσύστατη μονάδα Drone Unit, απαρτιζόμεναπαστυνομικούς του Ντόρσετ, της Κορνουάλης και του Ντέβον.

Στις ΗΠΑ όταν οι αρχές θέλησαν να δημιουργήσουν παρόμοιες μονάδες πριν κάμποσα χρόνια, συνάντησαν τόσο σφοδρή αντίδραση που αναγκάστηκαν να σταματήσουν. Πριν τέσσερα χρόνια το προσπάθησε πάλι η Αστυνομική Διεύθυνση του Σιάτλ, αλλά η αντίθεση του κόσμου την ανάγκασε να ακυρώσει το πρόγραμμα. Το ίδιο ακριβώς συνέβη λίγο αργότερα και στο Λος Άντζελες.

Όχι δηλαδή ότι η χρήση των drones είναι περιορισμένη. Στις ΗΠΑ τέτοια ιπτάμενα οχήματα χρησιμοποιούν πάνω από 350 υπηρεσίες, από Πυροσβεστικές Υπηρεσίες ως τις ΕΜΑΚ. Πιο εκτεταμένη είναι η χρήση τους στις Πολιτείες Μίσιγκαν, Τέξας και Καλιφόρνια.

Όμως στην Αγγλία, όπου σημειωτέον υπάρχουν οι περισσότερες δημόσιες κάμερες παρακολούθησης ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης (μία για κάθε 11 κατοίκους σύμφωνα με στοιχεία της σχετικής βιομηχανίας), ο κόσμος δείχνει να έχει αποδεχτεί πειθήνια τη νέα μορφή αστυνόμευσης.

Μην ξεχνάτε πως στην Βρετανία το σύνθημα “keep calm and carry on” που ρίχτηκε για πρώτη φορά από την βρετανική κυβέρνηση λίγο πριν την έκρηξη του Β’ Παγκoσμίου Πόλεμου, ξανάγινε της μόδας μετά το 2000 και πλέον θεωρείται φοβερά κουλ.

Κατά τον αστυνομικό επιθεωρητή Jim Nye η χρήση των τηλεκατευθυνόμενων πτητικών συσκευών χαρίζει τεχνολογικό πλεονέκτημα στις αστυνομικές επιχειρήσεις. Ο Nye είναι ο διοικητής της μονάδας Devon-Cornwall και Dorset Police Operations Alliance που χειρίζεται τη νέα τεχνολογία.

Πρόσθετα χαρακτηριστικά της είναι η κορυφαία σχέση αποτελεσματικότητας προς κόστος και το ότι προάγει την ασφάλεια των ανδρών της αστυνομίας, αφού παρέχει τη δυνατότητα περισυλλογής πληροφοριών και στοιχείων χωρίς κίνδυνο.

Το χαμηλό κόστος για τους φορολογούμενους είναι ακριβώς το επιχείρημα που έχουν προτάξει οι αστυνομικές αρχές για να πείσουν την κοινή γνώμη. Πράγματι, σε σύγκριση με τα ελικόπτερα ή τα επανδρωμένα αεροσκάφη, τα drones είναι πολύ πιο φθηνά ενώ μπορούν να εξοπλιστούν με κάθε είδους προηγμένο εξοπλισμό όπως τηλεφακούς ή θερμικές κάμερες χωρίς πανάκριβες τροποποιήσεις.

Όμως για να είμαστε σωστοί, θα πρέπει να αναφέρουμε και έναν άλλο παράγοντα που συντέλεσε στην αποδοχή της χρήσης τους. Πολλά επαρχιακά χωριά και κωμοπόλεις χτισμένα πάνω σε αγαπημένες ή ενδιαφέρουσες μοτοσυκλετιστικές διαδρομές, υποφέρουν από την αντικοινωνική συμπεριφορά των μηχανόβιων που τις «απολαμβάνουν» με έναν ιδιαίτερα βρετανικό -δηλαδή χουλιγκάνικο- τρόπο.

Σίγουρα ο «κοινωνικός πολιτισμός» των Εγγλέζων που μπορεί κανείς να θαυμάσει στον Λαγανά της Ζακύνθου, τη Χερσόνησο της Κρήτης ή τον Κάβο της Κέρκυρας δεν εκδηλώνεται μόνον στις διακοπές τους.

Πηγή newsbeast.gr

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Security Report Μαρτίου

  Security Report Μαρτίου

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Μαρτίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχος του Security Report θα βρείτε ενδιαφέροντα ...
 • 9 συστήματα ελέγχου πρόσβασης για ξενοδοχεία

  9 συστήματα ελέγχου πρόσβασης για ξενοδοχεία

  Ο κλάδος της φιλοξενίας εξελίσσεται ραγδαία, ιδίως στη χώρα μας, όπου καθημερινά εκατοντάδες ξενοδοχεία προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες και στους τουρίστες που καταφθάνουν από το ε...
 • Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός – ΕΡΜΗΣ

  Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός – ΕΡΜΗΣ

  Η Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός Α.Ε. – ΕΡΜΗΣ διασφαλίζει τη διαθεσιμότητα και την αδιάλειπτη παροχή των 24/7 Υπηρεσιών Κέντρου Λήψης Ηλεκτρονικών Σημάτων, για την αντιμετώπιση απρόσμενων καταστάσεων...
 • 11 Wi-Fi κάμερες της ANGA για όλες τις απαιτήσεις

  11 Wi-Fi κάμερες της ANGA για όλες τις απαιτήσεις

  Μία ολοκληρωμένη σειρά 11 Wi-Fi καμερών της ANGA, καθεμία από τις οποίες διαθέτει ένα μοναδικό σύνολο χαρακτηριστικών προσαρμοσμένων για να καλύψει διαφορετικές ανάγκες και προτιμήσεις, θα βρείτε ...
 • 3 Νέα CCTV testers με υποστήριξη οπτικών ινών από την ΗΛΚΑ

  3 Νέα CCTV testers με υποστήριξη οπτικών ινών από την ΗΛΚΑ

  H ΗΛΚΑ Α.Ε. διαθέτει την πληρέστερη γκάμα all in one CCTV testers τελευταίας γενεάς, με προϊόντα κορυφαίων προδιαγραφών, σε ασυναγώνιστες τιμές. Τα CCTV testers είναι απαραίτητα εργαλεία για τον ε...
 • TP-Link VIGI C540-W & C340 V1/V2

  TP-Link VIGI C540-W & C340 V1/V2

  Η πρωτοποριακή σειρά προϊόντων VIGI της TP-Link έχει σχεδιαστεί για εγκαταστάσεις μικρομεσαίας κλίμακας και περιλαμβάνει κάμερες υψηλής ανάλυσης με προηγμένα χαρακτηριστικά που εξασφαλίζουν καθαρή...