Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITALTV 197
ilka aggelia
securityreport e mag odhgos 2021
12 Μαΐου 2017 13:45

Η ΕΕ και τα όπλα μαζικής καταστροφής

admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F05%2F925cc4765b1647fe121f7710b4d1814b XL

Από τα μέσα του 2016, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εν τέλει μια νέα παγκόσμια στρατηγική για την εξωτερική της πολιτική και την πολιτική ασφάλειας, η οποία είναι συνέχεια της στρατηγικής ασφάλειας του 2003. Το 2003, στο μέσον μιας έντονης συζήτησης για τις υποτιθέμενες ικανότητες όπλων μαζικής καταστροφής από το Ιράκ (WMD), το θέμα της μη διάδοσης βρέθηκε εύκολα στην κορυφή με τη λίστα των προτεραιοτήτωνΑπό τα μέσα του 2016, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εν τέλει μια νέα παγκόσμια στρατηγική για την εξωτερική της πολιτική και την πολιτική ασφάλειας, η οποία είναι συνέχεια της στρατηγικής ασφάλειας του 2003. Το 2003, στο μέσον μιας έντονης συζήτησης για τις υποτιθέμενες ικανότητες όπλων μαζικής καταστροφής από το Ιράκ (WMD), το θέμα της μη διάδοσης βρέθηκε εύκολα στην κορυφή με τη λίστα των προτεραιοτήτων. 

Ακόμη, οδήγησε τους ηγέτες της ΕΕ να υιοθετήσουν μια συγκεκριμένη στρατηγική WMD την ίδια στιγμή: Την στρατηγική του 2003 της ΕΕ για τη μη διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής (EU WMD Strategy). ΤΟ 2016, η κατάσταση ήταν διαφορετική. Πολλά άλλα ζητήματα κυριάρχησαν στην ατζέντα, και στη μη διάδοση -και για το θέμα αυτό, ο έλεγχος των εξοπλισμών- δεν δόθηκε μια εξέχουσα θέση μεταξύ των προτεραιοτήτων της Παγκόσμιας Στρατηγικής.

Το paper υποστηρίζει ότι η ΕΕ θα πρέπει να αναλάβει μια νέα και αφοσιωμένη προσπάθεια να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που σχετίζονται με τα όπλα μαζικής καταστροφής. Πιο συγκεκριμένα, ένα ή περισσότερα νέα έγγραφα στρατηγικής απαιτούνται και, σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΕ θα πρέπει επίσης να προωθήσει ένα σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης που να σχετίζεται με τα WMD, για να αυξηθεί η ετοιμότητα και να αποτραπούν ή να αντιμετωπιστούν οι κρίσεις.

Το paper υποστηρίζει περαιτέρω ότι εάν η ΕΕ δεν αναλάβει τέτοιες προσπάθειες, κάτι πολύ περισσότερο θα διακυβεύεται από την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων της ΕΕ στους τομείς της μη διάδοσης, του ελέγχου των εξοπλισμών και του αφοπλισμού. Το γενικό ρίσκο είναι ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα γίνουν αντιδραστικοί, ακόμη και μπερδεμένοι σε μεγαλύτερο και ίσως πιο επικίνδυνο βαθμό από ό,τι στις 11 Σεπτεμβρίου του 2011, ύστερα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ.

Τέλος, το paper υποστηρίζει ότι η ΕΕ θα πρέπει να επιδιώξει σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης για τα WMD, προκειμένου να αυξήσει την ετοιμότητα αποτροπής και αντιμετώπισης κρίσεων.

Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.sipri.org/publications/2017/eu-non-proliferation-papers/european-union-and-weapons-mass-destruction

Πηγή: capital.gr

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Security Report, Φεβρουάριος 2025
Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Φεβρουαρίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχος θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές…
Security TOP 50
Η προστασία εταιρειών, επιχειρήσεων και φυσικά, της ανθρώπινης ζωής είναι κρίσιμης σημασίας γι’ αυτό και οι εταιρείες που ασχολούνται με την ανάπτυξη, παραγωγή και προσφορά φυσικών, τεχνολογικών και…
Εμπιστευτείτε την TexDesigns ως τον κατάλληλο συνεργάτη σας
Με τις τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα της ασφάλειας συνεχώς να αλλάζουν, η επιλογή μιας έμπειρης και τεχνολογικά καταρτισμένης εταιρείας παροχής συστημάτων ασφαλείας, είναι ζωτικής σημασίας για κ…
Πάνω από 62.000 κάμερες ασφαλείας τοποθετήθηκαν στην Μπανγκόκ το 2022-2023
Σύμφωνα με τα τελευταία ευρήματα της 6Wresearch, η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης σχεδιάζει να εγκαταστήσει ακόμα περισσότερες κάμερες παρακολούθησης βίντεο προκειμένου να μειώσει το ποσοστό εγκληματικότητ…