Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Η Ελληνική Αστυνομία στη μάχη κατά του ransomware
![admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F05%2F986a0a2d16bd26db6b55d4de1f874ec4 XL](https://securityreport.gr/wp-admin/admin-ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp-content%2Fuploads%2F2022%2F05%2F986a0a2d16bd26db6b55d4de1f874ec4_XL.jpg%22%2C%22thumbnail%22%3A%221200%2C600%2C%22%7D&hash=5beb035d)
Την πρωτοβουλία “No More Ransom” της Europol για την αντιμετώπιση του λυτρισμικού [ransomware] υποστηρίζει πλέον η ΕΛΑΣ., μέσω της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Το λυτρισμικό αποτελεί κατηγορία κακόβουλου λογισμικού, που εγκαθίσταται στα υπολογιστικά συστήματα διαδικτυακών χρηστών και κρυπτογραφεί τα αρχεία τους. Ακολούθως οι κυβερνοεγκληματίες.Την πρωτοβουλία “No More Ransom” της Europol για την αντιμετώπιση του λυτρισμικού [ransomware] υποστηρίζει πλέον η ΕΛΑΣ., μέσω της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Το λυτρισμικό αποτελεί κατηγορία κακόβουλου λογισμικού, που εγκαθίσταται στα υπολογιστικά συστήματα διαδικτυακών χρηστών και κρυπτογραφεί τα αρχεία τους. Ακολούθως οι κυβερνοεγκληματίες απαιτούν την καταβολή λύτρων από τους χρήστες προκειμένου να δοθεί στους τελευταίους το κλειδί αποκρυπτογράφησης των αρχείων τους.
Λόγω της ευρείας έκτασης των μολύνσεων και της μεγάλης αύξησης του αριθμού των θυμάτων λυτρισμικού, στις 25 Ιουλίου 2016 το European Cybercrime Centre [EC3] της Europol, σε συνεργασία με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, ξεκίνησε τη λειτουργία ιστοτόπου, όπου μεταξύ άλλων εμπεριέχονται:
διαθέσιμα εργαλεία αποκρυπτογράφησης για ορισμένες μορφές λυτρισμικού, που προσφέρονται από τους συμμετέχοντες εταίρους δωρεάν στους πολίτες,
συμβουλές πρόληψης προς τους διαδικτυακούς χρήστες ώστε να αποφύγουν τη θυματοποίησή τους και
απευθείας σύνδεσμοι προς τους ιστοτόπους των Αρχών Επιβολής του Νόμου των Κρατών που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία, προκειμένου τα θύματα να καταγγείλουν τα αδικήματα σε βάρος τους.
Η πρωτοβουλία υποστηρίζεται από περισσότερες από εκατό Αρχές Επιβολής του Νόμου διαφόρων Κρατών [μέλη της ΕΕ. και μη] και μεγάλο αριθμό ιδιωτικών εταιρειών και οργανισμών.
Για την εξυπηρέτηση των πολιτών στη χώρα μας, το περιεχόμενο του ιστοτόπου No More Ransom [Όχι άλλα λύτρα] είναι πλεόν διαθέσιμο στην ελληνική γλώσσα στο https://www.nomoreransom.org/
Το κείμενο αναδημοσιεύεται από την ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας.