Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Η κυβερνοασφάλεια στη ναυτιλία
Στην ψηφιακή εποχή, τα θέματα ασφάλειας πληροφοριών και δεδομένων είναι εξαιρετικά σημαντικά. Η κυβερνοασφάλεια στον κλάδο της ναυτιλίας αποτελεί ένα πολύ σοβαρό ζήτημα στα χρόνια του ψηφιακού μετασχηματισμού, αφού το 2017 έως το 2020 οι κυβερνοεπιθέσεις με στόχο τις ναυτιλιακές εταιρείες αυξήθηκαν κατά 900% σε σχέση με την κατάσταση που επικρατούσε πριν 5 χρόνιαΣτην ψηφιακή εποχή, τα θέματα ασφάλειας πληροφοριών και δεδομένων είναι εξαιρετικά σημαντικά. Η κυβερνοασφάλεια στον κλάδο της ναυτιλίας αποτελεί ένα πολύ σοβαρό ζήτημα στα χρόνια του ψηφιακού μετασχηματισμού, αφού το 2017 έως το 2020 οι κυβερνοεπιθέσεις με στόχο τις ναυτιλιακές εταιρείες αυξήθηκαν κατά 900% σε σχέση με την κατάσταση που επικρατούσε πριν 5 χρόνια.
Το ηλεκτρονικό έγκλημα εξελίσσεται τόσο ραγδαία που ακόμη και μεγάλες εταιρείες πληροφορικής οι οποίες αναπτύσσουν λογισμικά, πλατφόρμες Διαδικτύου και συσκευές IoT (Internet of Things) συχνά δεν μπορούν να παρέχουν το απαιτούμενο επίπεδο ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και αυτό έχει αντίκτυπο σε όλους.
Η κυβερνοασφάλεια στη ναυτιλία είναι σημαντική καθώς μια διαρροή μπορεί να επηρεάσει την ασφάλεια του πληρώματος, του πλοίου, του φορτίου, ακόμη και των λιμανιών. Η κυβερνοασφάλεια στον συγκεκριμένο κλάδο ασχολείται με την προστασία των συστημάτων πληροφορικής, του υλικού και των αισθητήρων του πλοίου και της διαρροής δεδομένων από μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση, χειραγώγηση και διακοπή.
Τα συνηθέστερα προβλήματα που έχουν παρατηρηθεί είναι στη μεταφορά δεδομένων από τη ναυτιλιακή εταιρεία στο πλοίο και αντίστροφα, προβλήματα με εξοπλισμό και υλικό στο πλοίο σε περίπτωση διακοπής, απώλεια ή χειρισμός δεδομένων εξωτερικών αισθητήρων από κυβερνοεγκληματίες και επίθεση από χάκερ. Οι περισσότερες μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες έχουν πέσει θύματα κυβερνοεπιθέσεων, όμως πολλοί ιδιοκτήτες θεωρούν πως δεν θα συμβεί και σε εκείνους, με αποτέλεσμα να μην δίνουν σημασία στην κυβερνοασφάλεια και στην συνολική αξιολόγηση κινδύνου.
Είναι αναγκαίο λοιπόν να εναρμονιστεί ο άνθρωπος με αυτού του είδους την τεχνολογία και να επαναπροσδιοριστεί ο τρόπος που λειτουργούν οι εταιρείες στον ναυτιλιακό κλάδο για να προστατευτούν τα δεδομένα τους. Ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός αντιλαμβανόμενος τις προκλήσεις του κλάδου, πριν 11 μήνες όρισε αυστηρές προθεσμίες ώστε οι ναυτιλιακές να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα.
Συνεπώς, η κυβερνοασφάλεια είναι απαραίτητη για τον τομέα της ναυτιλίας, καθώς μπορεί να προκαλέσει τεράστιες ζημιές σε οικονομικό και διοικητικό επίπεδο αλλά και στις δραστηριότητες των πλοίων και γενικά στις ναυτιλιακές εταιρείες.
The following two tabs change content below.