Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 189
ilka aggelia
securityreport e mag odhgos 2021
14 Δεκεμβρίου 2015 19:51

Η λύση Μέρκελ για την επιβίωση της Σένγκεν

bc1c2b38c0b0ab6abc320fbd0fa2f6a3 XL bd2c5d87

Στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται η μακροπρόθεσμη λύση προκειμένου να διατηρηθεί η ζώνη Σένγκεν, τονίζει το Βερολίνο. Η γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ τάχθηκε υπέρ της ταχείας εφαρμογής των προτάσεων που θα υποβάλει την ερχόμενη εβδομάδα η Κομισιόν και ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας Ντε Μεζιέρ προειδοποίησε.Στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται η μακροπρόθεσμη λύση προκειμένου να διατηρηθεί η ζώνη Σένγκεν, τονίζει το Βερολίνο. Η γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ τάχθηκε υπέρ της ταχείας εφαρμογής των προτάσεων που θα υποβάλει την ερχόμενη εβδομάδα η Κομισιόν και ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας Ντε Μεζιέρ προειδοποίησε για τις αντοχές της Σένγκεν μακροπρόθεσμα εάν δεν προστατευθούν αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα.

Συγκεκριμένα, την ανάγκη αποτελεσματικής φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να διατηρηθεί η Ζώνη Σένγκεν, επανέλαβε την Κυριακή η Καγκελάριος της Γερμανίας και τόνισε την ανάγκη να συμμετάσχουν όλα τα κράτη-μέλη στην προσπάθεια αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης.

«Χαίρομαι για το γεγονός ότι η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων βρίσκει όλο και μεγαλύτερη αποδοχή και στήριξη και για το ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καταθέσει αυτή την εβδομάδα τις προτάσεις της» δήλωσε η κυρία Μέρκελ σε συνεντεύξεις που παραχώρησε στα δύο κανάλια της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και ZDF, με αφορμή την έναρξη του Συνεδρίου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) στην Καρλσρούη.

«Η Σένγκεν μπορεί να αντέξει μακροπρόθεσμα, μόνο αν φυλάσσονται αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα» τόνισε η Καγκελάριος και πρόσθεσε ότι σημαντικό είναι επίσης το θέμα της δίκαιης κατανομής των προσφύγων στην Ευρώπη.

«Και είναι θέμα δικαιοσύνης, ο καθένας να συμβάλλει με αυτό που του αναλογεί σε μια κοινή ευρωπαϊκή πρόκληση, ανάλογα με την οικονομική του δύναμη και την κατάστασή του. Να μην λέει όμως κανείς: “αυτό ειναι ένα ευρωπαϊκό προβλημα που δεν με ενδιαφέρεί”» επισήμανε η κ. Μέρκελ και συνέχισε λέγοντας ότι η ίδια καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να επιτύχει καλύτερη φυλαξη των συνόρων, καθώς «η Σένγκεν και η ελευθερία κίνησης μας έφεραν και μεγάλες οικονομικές επιτυχίες».

Τάχθηκε δε υπέρ της ταχείας εφαρμογής των προτάσεων που θα υποβάλει την ερχόμενη εβδομάδα η Επιτροπή και πρόσθεσε ότι στόχος της πολιτικής της ΕΕ είναι να βελτιωθούν οι συνθήκες για τους πρόσφυγες στις χώρες κοντά στην Συρία και να αντιμετωπιστούν οι διακινητές.

Αναφερόμενη στην δυσκολία της προσφυγικής κρίσης, η Ανγκελα Μέρκελ επικαλέστηκε δήλωση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι «βιώνουμε τώρα το ραντεβού με την παγκοσμιοποίηση», καθώς κατά το παρελθόν «βιώναμε την παγκοσμιοποίηση μόνο θετικά, ενώ τώρα βιώνουμε και συνέπειές της οι οποίες μας πιέζουν και ξαφνικά καλούμαστε να δράσουμε, να αναμειχθούμε, τόσο μέσω αποστολών των ενόπλων δυνάμεων στο εξωτερικό όσο και με πολιτικές διαπραγματεύσεις, με περισσότερα χρήματα για αναπτυξιακή πολιτική».

Κληθείσα να σχολιάσει τις πληροφορίες που θέλουν τις ΗΠΑ να ζητούν ισχυρότερη στρατιωτική συμμετοχή της Γερμανίας στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους, η κυρία Μέρκελ δηλωσε: «Έχω την εντύπωση ότι οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία και άλλοι καλωσόρισαν την απόφασή μας να βοηθήσουμε ενεργά στον αγώνα κατά του ΙΚ. Αυτή την συμμετοχή θα την συνεχίσουμε, όπως την αποφάσισε η Βουλή και πιστεύω ότι η Γερμανία κάνει αυτό που της αναλογεί και δεν χρειάζεται να μιλήσουμε για νέα θέματα αυτές τις μέρες».

Στο επίκεντρο ο ρόλος της Frontex

Στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται η μακροπρόθεσμη λύση προκειμένου να διατηρηθεί η ζώνη Σένγκεν, τονίζει και ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας Ντε Μεζιέρ και αναφέρει ότι Βερολίνο και Παρίσι έχουν υποβάλει πρόταση, σύμφωνα με την οποία τη φύλαξη θα επιτρέπεται να αναλαμβάνει σε μεμονωμένες περιπτώσεις η Frontex.

Ο Τόμας Ντε Μεζιέρ προειδοποιεί για τις αντοχές της Σένγκεν μακροπρόθεσμα εάν δεν προστατευθούν αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα.

«Δεν θα έπρεπε να εγκαταλείψουμε τόσο εύκολα τα οφέλη της Σένγκεν. Η Ζώνη Σένγκεν όμως δεν μπορεί να συνεχίσει να υφίσταται μακροπρόθεσμα χωρίς συνοριακούς ελέγχους, εάν δεν λειτουργεί η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων […] Στην Ευρώπη δεν κλείνουμε εύκολα τα σύνορα. Και ασφαλώς όχι ως μια χώρα που βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο, που έχει πολλούς γείτονες και επωφελείται πολιτικά και οικονομικά από τη Σένγκεν.

»Χρειαζόμαστε μια λύση πραγματικά βιώσιμη και διαρκή. Για αυτό η λύση βρίσκεται κυρίως στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. Είναι απαραίτητα τώρα ισχυρά μέτρα στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και για αυτό εργαζόμαστε» δηλώνει ο κ. Ντε Μεζιέρ στη Welt am Sonntag και εξηγεί ότι η βάση της κατάργησης των συνοριακών ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ βρίσκεται στην ασφαλή φύλαξη των εξωτερικών συνόρων.

«Αυτές οι εσωτερικές συνθήκες βρίσκονται τώρα σε κίνδυνο. Από κοινού με τη Γαλλία προτείνουμε μελλοντικά να επιτρέπεται να αναλάβει η Frontex τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων σε μία χώρα», συνεχίζει.

Σε ερώτηση σχετικά με το εάν αυτό θα συμβαίνει ακόμη και αν η ενδιαφερόμενη χώρα το αρνείται, απαντά: «Πρόκειται για σοβαρή παρέμβαση. Η ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων βρίσκεται, σύμφωνα με το μέχρι τώρα σύστημα δικαίου μας, στα χέρια των κρατών. Ο μηχανισμός κρίσης ωστόσο της Σένγκεν προβλέπει ότι μπορεί, με πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με μια πλειοψηφία των κρατών-μελών, να αποφασιστούν συνοριακοί έλεγχοι. Κάτι σχετικό θα μπορούσε να γίνει και με μία εξουσιοδότηση της Frontex, η οποία πρέπει, όπως λέει, να εξελιχθεί σε μία πραγματική ευρωπαϊκή ακτοφυλακή.

«Αυτό μπορεί, ιδιαίτερα σε θαλάσσια σύνορα, να οδηγήσει στην πλήρη αντικατάσταση από τη Frontex –υπό ευρωπαϊκή διοίκηση– της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων», δηλώνει χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα χρειαστεί χρόνο και αυτή τη στιγμή προέχει το να μπορεί η Frontex να αναλάβει σε μεμονωμένες περιπτώσεις τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων με τις ήδη υπάρχουσες μονάδες από τα κράτη-μέλη. «Θα μπορούσε τότε να επιστρέψει ένα καράβι εκεί από όπου ήρθε -πχ στην Τουρκία», επισημαίνει.

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών κάνει ακόμη λόγο για «ρόλο-κλειδί» της Τουρκίας στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων και προσθέτει ότι οι διαπραγματεύσεις που γίνονται τώρα έχουν ως στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη παρεμπόδιση της εξόδου προς την ΕΕ από την Τουρκία.

«Η ΕΕ είναι πρόθυμη να συμβιβαστεί με την Τουρκία σε πολλούς τομείς. Οι αριθμοί ήδη υποχωρούν και δεν είναι πλέον 8.000-10.000 την ημέρα. Αιτία είναι και ο κακές καιρικές συνθήκες. Υπάρχουν όμως αναγνωρίσιμες τουρκικές προσπάθειες για παρεμπόδιση της διέλευσης από τα σύνορα, αλλά είναι σίγουρα ακόμη νωρίς να μιλήσουμε για μια αλλαγή τάσης» διευκρινίζει ο Ντε Μεζιέρ.

Στην ίδια συνέντευξη ερωτάται επίσης εάν τάσσεται υπέρ της κατάργησης της μπούρκας στην Γερμανία. Ο Τόμας Ντε Μεζιέρ τονίζει ότι η χρήση της δεν ταιριάζει στον τρόπο ζωής της χώρας. «Είμαστε περήφανοι που δείχνουμε το πρόσωπό μας και το όνομά μας σε όσα κάνουμε. Για αυτό απορρίπτω τη χρήση της μπούρκας στην Γερμανία», δηλώνει, αλλά επισημαίνει ότι δεν μπορεί κανείς να απαγορεύει ό,τι δεν του αρέσει και εξηγεί ότι μια απαγόρευση θα ήταν περίπλοκη, τόσο επειδή είναι υπεύθυνα τα κρατίδια όσο και επειδή πιθανότατα δεν θα τη δεχόταν το Συνταγματικό Δικαστήριο. «Για αυτό απευθύνω έκκληση για πολιτική απόρριψη της μπούρκας», καταλήγει.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Newsroom ΔΟΛ

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Security Report, Ιούνιος 2024
Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Ιουνίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές πο...
Τα εργασιακά δικαιώματα στα τεχνικά επαγγέλματα
Στη σύγχρονη και γεμάτη προκλήσεις κοινωνία μας, η ασφάλεια αποτελεί τη σπουδαιότερη προτεραιότητα τόσο για τον άνθρωπο όσο και για τις επιχειρήσεις. Η ασφάλεια όλων των συνανθρώπων μας ήταν, είνα...
Dahua Lab Tour
Το 2024 μπήκε δυναμικά για το πολύ επιτυχημένο «οδοιπορικό» hands on technical training της Keeper Group και της Dahua Technology με τον πρώτο προορισμό για τη φετινή χρονιά να είναι η Λάρισα. ...
Ανίχνευση Ομοιότητας
Σήμερα, όλο και περισσότερες εταιρείες αποκτούν μεγαλύτερη αξία εφαρμόζοντας στα συστήματα παρακολούθησης βίντεο που χρησιμοποιούν λογισμικά ανάλυσης βίντεο βασισμένα σε τεχνητή νοημοσύνη. Οι εν λ...
Αναβάθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα
Οι τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αποτελούν σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητάς μας, καθώς πρόκειται για εγκαταστάσεις όπου φυλάσσονται μετρητά και άλλα τιμαλφή σε μεγάλες ποσότητες. ...
Συστήματα ήχου PA της Hikvision
H Hikvision εισέρχεται δυναμικά στον χώρο των επαγγελματικών ηχητικών συστημάτων PA (Public Address), τα οποία μπορεί να συνδυάζονται με τα συστήματα CCTV της, παρέχοντας ολοκληρωμένες λύσεις audi...
Hikvision HiWatch Series
Τα προϊόντα της σειράς HiWatch της Hikvision, που αποτελούνται από καταγραφικά και κάμερες με σύγχρονες δυνατότητες και χαρακτηριστικά, θα τα βρείτε διαθέσιμα στο νέο B2B site της Stam Electronics...
Hikvision Turbo HD 8.0
Για τα προϊόντα Turbo HD της Hikvision δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Υψηλή ανάλυση, μετάδοση σήματος μέσω ομοαξονικού σε μεγάλες αποστάσεις, κορυφαία συμπίεση βίντεο, χαμηλότερες απαιτήσει...