DIABASTE DWREAN SEC 137
techmail
anga2023
DIGITAL TV 175
securityreport e mag odhgos 2021
18 Οκτωβρίου 2018 12:10

Η μάστιγα κλοπών και διαρρήξεων

b7b3056cab41130e24a54167e4a60151 XL ff3a7df9

Οι διαρρήξεις καταστημάτων και κατοικιών αποτελούν μάστιγα μιας συνεχώς αναπτυσσόμενης σε μέγεθος και σε προκλήσεις κοινωνίας. Οι επίδοξοι διαρρήκτες συνήθως..

Οι διαρρήξεις καταστημάτων και κατοικιών αποτελούν μάστιγα μιας συνεχώς αναπτυσσόμενης σε μέγεθος και σε προκλήσεις κοινωνίας. Οι επίδοξοι διαρρήκτες συνήθως διαχωρίζονται σε δύο κατηγορίες: αυτούς που ψάχνουν για να κλέψουν τιμαλφή με σκοπό τη μεταπώλησή τους για να εξασφαλίσουν χρήματα και αυτούς που ψάχνουν κάτι που θα τους εξασφαλίσει γρήγορα τη δόση τους σε ναρκωτικές ουσίες. Θα μπορούσε κάποιος να εντάξει τη δεύτερη κατηγορία και σαν υποκατηγορία της πρώτης κατηγορίας, αλλά η ουσιαστική διαφορά είναι πως οι πρώτοι το κάνουν ούτε λίγο ούτε πολύ σαν επάγγελμα, ενώ οι δεύτεροι το κάνουν λόγω εθισμού και δύσκολης πρόσβασης σε χρήματα για να συντηρούν τον εθισμό τους.

Υπάρχουν πλέον αρκετά αποτρεπτικά μέσα για αποθάρρυνση επίδοξων διαρρηκτών από το να προσπαθήσουν να διαρρήξουν την κατοικία και το κατάστημά σας. Φυσικά δεν είναι όλα τα είδη καταστημάτων που είναι επιρρεπή σε διαρρήξεις, αλλά κάποιοι συγκεκριμένοι τύποι που συνήθως «φωνάζουν» πως «εδώ θα κάνουμε την μπάζα μας», όπως τα χρυσοχοεία, τα περίπτερα και τα καταστήματα στοιχημάτων ή γενικά αυτά που έχουν σωρευμένο στοκ από τιμαλφή και μετρητά.

Η περίπτωση των κατοικιών είναι πιο περίπλοκη. Στόχος συνήθως είναι πολυτελείς επαύλεις σε γειτονιές που παρέχουν εύκολη είσοδο και έξοδο σε κύριους δρόμους, όπου είτε όταν ολοκληρώσουν τη δουλειά ή γίνουν αντιληπτοί εύκολα χάνονται. Φυσικά πολλά έχουν ακούσει τα αφτιά μας περί κλοπών κατά τη διάρκεια της ημέρας, της νύχτας, των διακοπών, ενόσω οι ένοικοι κοιμούνται κ.λπ., γεγονός που σημαίνει πως όλοι είμαστε πιθανοί στόχοι και άρα θα πρέπει να προβαίνουμε στη λήψη απαραίτητων αποτρεπτικών μέσων.

Παραδείγματα είναι τα καλά συστήματα συναγερμού, οι κάμερες κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης με δυνατότητα καθαρής λήψης και στο σκοτάδι, αλλά ενδεχομένως και δυνατότητας μεγέθυνσης του ειδώλου (zoom- in) ή ακόμα και φωνητικής παρεμβολής. Επιπλέον, απαραίτητο είναι να μην υπάρχουν τυφλά σημεία στην παρακολούθηση, ενώ οι ζωτικοί χώροι στην περίμετρο της κατοικίας θα πρέπει να είναι απόλυτα καλυμμένοι. Η περίφραξη θα πρέπει να είναι τέτοιων χαρακτηριστικών που να δυσχεραίνει την πρόσβαση ατόμων και άρα θα αποτελεί από μόνη της ένα δυνατό αποτρεπτικό μέσο. Δεν είναι απαραίτητο το κτίσιμο ενός ψηλού περιτοιχίσματος, αφού άλλωστε υπάρχουν και πολεοδομικοί περιορισμοί. Μπορεί να γίνει όμως ένας τέτοιος συνδυασμός ύψους φράχτη από φυτά που χαρακτηρίζονται «επιθετικά» στη φυσική επαφή τους με τον άνθρωπο, ενώ οπτικά είναι όμορφα φυτά, που δύσκολα αποφασίζει κάποιος να τα αψηφήσει και να πεταχτεί από τον φράχτη εντός ή εκτός της οικίας σας (αν πρόλαβε και μπήκε από αλλού).

Οι διαρρήκτες της πρώτης κατηγορίας, οι οποίοι είναι επαγγελματίες, προσμετρούν τα πάντα πριν κάνουν την όποια κίνηση σε κάποια κατοικία. Μπορεί και να παρακολουθούν το σπίτι για μέρες για να δουν αν υπάρχει μια δομή στη συμπεριφορά των ενοίκων, των γειτόνων, να εντοπίσουν τα αδύναμα σημεία του κτηρίου, έτσι ώστε να μπουν και να βγουν όσο γίνεται πιο γρήγορα και πιο ανώδυνα με το μεγαλύτερο γι’ αυτούς κέρδος. Συνεπώς όσα περισσότερα αποτρεπτικά στοιχεία εντοπίσουν στο σπίτι σας, τόσο πιο χαμηλά στη λίστα τους περί πιθανών στόχων πέφτετε.

Τα άτομα της δεύτερης κατηγορίας δεν είναι πολύ μελετημένοι. Μάλιστα, μπορεί να είναι και ψυχοσωματικά αλλού την ώρα που προσπαθούν να διαρρήξουν όντας υπό την επήρεια ουσιών. Αυτό φυσικά τους καθιστά ίσως και πιο επικίνδυνους σε περίπτωση που έρθετε αντιμέτωποι μαζί τους γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή για να μη θέσετε σε κίνδυνο τη σωματική σας ακεραιότητα. Αυτά τα άτομα μπορεί να βλέπουν τις κάμερες και να μην τους ενδιαφέρει αν τους καταγράφουν. Μπορεί απλά να ρίξουν ένα σκουφί στο κεφάλι για να μη φαίνεται το πρόσωπό τους και να νομίζουν πως δεν εντοπίζονται. Γι’ αυτό θα πρέπει πέραν από τις κάμερες που λαμβάνουν πανοραμικές λήψεις, να έχετε και σε απόκρυφα σημεία κάμερες που να λαμβάνουν χαμηλές λήψεις. Επιπλέον, η σειρήνα του συναγερμού θα πρέπει να είναι σε σημείο δύσκολα προσβάσιμο για να μην μπορεί εύκολα να απενεργοποιηθεί μετά τη διάρρηξη.

Φυσικά, παρ’ όλη την τεχνολογία, τα καλύτερα αποτρεπτικά μέσα είναι τα έμψυχα. Ένας σκύλος – φρουρός σας παρέχει 24ωρη κάλυψη και αποτελεί τον κύριο ανασταλτικό παράγοντα για έναν επίδοξο διαρρήκτη. Επίσης, στη σύγχρονη εποχή που ζούμε, είναι καλό μια γειτονιά ή μια περιοχή να οργανώνεται με σκοπό την άμεση ομαδική ενημέρωση. Και είναι κάποιες περιοχές που ήδη δημιούργησαν γκρουπ σε εφαρμογές τηλεφώνων και ενημερώνονται συνεχώς για απόπειρες διαρρήξεων, για ύποπτες κινήσεις ατόμων και αυτοκινήτων, για πιθανά μέτρα επιτήρησης κ.λπ.

Υπάρχει φυσικά ο θεσμός του αστυνομικού της γειτονιάς ο οποίος κρίνεται ως επιτυχημένος θεσμός. Υπάρχουν οι περιπολίες που η ίδια η αστυνομία διενεργεί σε τυχαίες ώρες. Όμως υπάρχει έλλειψη πόρων, τόσο σε έμψυχο όσο και σε άψυχο υλικό. Γι’ αυτό το κράτος θα πρέπει να μελετήσει τρόπους ενδυνάμωσης των μέτρων αστυνόμευσης. Οι τοπικές κοινωνίες μπορούν να βοηθήσουν και θέλουν να βοηθήσουν για να προστατεύσουν τις περιουσίες τους, αλλά και τις ζωές τους. Γι’ αυτό θα πρέπει να αρχίσει ένας διάλογος, τόσο σε τοπικό όσο και σε κεντρικό επίπεδο για να βρεθούν οι λύσεις. Όταν κάτι παταχθεί εν τη γενέσει του δεν θα φουντώσει.

Του Ανδρέα Ανδρέου
πηγή: Καθημερινή

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Security Report, 137

  Security Report, 137

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Μαρτίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές πο...
 • Δυναμικότατη η επιστροφή της Salonica Electronix

  Δυναμικότατη η επιστροφή της Salonica Electronix

  Εντυπωσιακά επανήλθε στο προσκήνιο η Salonica Electronix, μετά την απουσία της κατά τα δύσκολα χρόνια της πανδημίας. Η έκθεση διεξήχθη στην ευρύχωρη αίθουσα Grand Pietra του ξενοδοχείου Porto Pala...
 • Ανάλυση ροής κυκλοφορίας στα εμπορικά καταστήματα

  Ανάλυση ροής κυκλοφορίας στα εμπορικά καταστήματα

  Σήμερα η επιτυχία και η κερδοφορία μίας επιχείρησης, ανεξάρτητα από τα προϊόντα που πουλάει και τις υπηρεσίες που προσφέρει, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα έσοδά των πωλήσεων και από την ικανοπο...
 • Ο ρόλος των συστημάτων φωνητικής αναγγελίας κινδύνου PA/VA και η Απαιτητική σχεδίασή τους

  Ο ρόλος των συστημάτων φωνητικής αναγγελίας κινδύνου PA/VA και η Απαιτητική σχεδίασή τους

  Η εκκένωση ή η μαζική ενημέρωση των ανθρώπων που βρίσκονται σε  ένα κτίριο ή ένα εμπορικό κέντρο, σε διάφορους χώρους εκδηλώσεων όπως θέατρα και συναυλιακούς χώρους, σε σταθμούς μέσων μαζικής...
 • HIKVΙSION eDVRs

  HIKVΙSION eDVRs

  Η HΙKVISION παρουσίασε πρόσφατα το πρώτο καταγραφικό eDVR με ενσωματωμένο δίσκο eSSD σε μορφή chip (μνήμη flash). Στο άμεσο μέλλον αναμένεται οι δίσκοι SSD να αντικαταστήσουν τους κανονικούς σκληρ...
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΓΙΑ ΤΑ
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIBRA PRESS
Καυκάσου 145, Αθήνα, 11364ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ


Securityreport.gr - Το απόλυτο περιοδικό για τα συστήματα ασφαλείας
Libra Press © Copyright 2022 | All Rights Reserved
Dual Design