Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Η Ουγγαρία στήνει δεύτερο φράκτη στα σύνορα με Σερβία
Την κατασκευή ενός δεύτερου φράχτη ξεκίνησε η κυβέρνηση της Ουγγαρίας κατά μήκος των νότιων συνόρων της χώρας με τη Σερβία. Η κυβέρνηση του αντιδραστικού πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν είχε ανεγείρει από το 2015 έναν φράχτη από συρματόπλεγμα, αποκλείοντας την πρόσβαση για τη Γερμανία. Κοντά στον μεθοριακό σταθμό της Κελέμπια έχουν ήδη τοποθετηθεί.Την κατασκευή ενός δεύτερου φράχτη ξεκίνησε η κυβέρνηση της Ουγγαρίας κατά μήκος των νότιων συνόρων της χώρας με τη Σερβία.
Η κυβέρνηση του αντιδραστικού πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν είχε ανεγείρει από το 2015 έναν φράχτη από συρματόπλεγμα, αποκλείοντας την πρόσβαση για τη Γερμανία. Κοντά στον μεθοριακό σταθμό της Κελέμπια έχουν ήδη τοποθετηθεί οι πάσσαλοι που θα στηρίξουν τον δεύτερο φράχτη.
Ο Γιάνος Λάζαρ, ο προσωπάρχης του Ορμπάν, είπε την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνηση θα επενδύσει 38 δισ. φιορίνια (130 εκατ. δολάρια) για την κατασκευή του φράχτη και για τη δημιουργία καταυλισμών για τους μετανάστες. Προς το παρόν ο δεύτερος φράκτης θα εκτείνεται μόνο κατά μήκος των συνόρων της Ουγγαρίας με τη Σερβία και αναμένεται να είναι έτοιμος μέχρι τα τέλη της άνοιξης.
Να θυμίσουμε ότι το κόμμα «Fidesz» και η κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπάν δεν κατάφεραν να περάσουν τον περασμένο Νοέμβρη στη Βουλή νομοσχέδιο που θα καθιστούσε παράνομη, κατά το ουγγρικό δίκαιο, τη μετεγκατάσταση προσφύγων από την ΕΕ στην Ουγγαρία. Στις αρχές Οκτώβρη είχε διοργανώσει δημοψήφισμα για το θέμα, αλλά το ακύρωσε νομικά η μικρή συμμετοχή, κάτω του 50%.
Πάντως, η συντριπτική πλειοψηφία του περίπου 40% των ψηφοφόρων που προσήλθαν στήριξαν την αντιμεταναστευτική ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης, που μαζί με τις κυβερνήσεις της Πολωνίας, της Τσεχίας και της Σλοβακίας, συγκροτούν την Ομάδα του Βίσεγκραντ, η οποία αξιοποιεί το Μεταναστευτικό για τα παζάρια των αστικών τάξεων με τις υπόλοιπες αστικές τάξεις στην ΕΕ.