DIABASTE DWREAN SEC 137
techmail
anga2023
DIGITAL TV 175
securityreport e mag odhgos 2021
19 Ιουλίου 2018 13:49

Ideal: Δυναμική επέκταση στο cyber security

admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=file%3Dwp content%252Fuploads%252F2022%252F05%252F560b0cba8b285496d70a30bdd3928e9e XL

Η έγκαιρη εστίαση της Ideal σε υποσχόμενα προϊόντα και υπηρεσίες είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός νέου επιχειρηματικού μοντέλου (business model) για την εισηγμένη εταιρεία και τον δραστικό περιορισμό των παρενεργειών από τις εξελίξεις στον συνεργαζόμενο οίκο Toshiba. Ειδικότερα, η απόφαση της Toshiba να αποχωρήσει από την αγορά των PC για καταναλωτές…

Η έγκαιρη εστίαση της Ideal σε υποσχόμενα προϊόντα και υπηρεσίες είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός νέου επιχειρηματικού μοντέλου (business model) για την εισηγμένη εταιρεία και τον δραστικό περιορισμό των παρενεργειών από τις εξελίξεις στον συνεργαζόμενο οίκο Toshiba.

Ειδικότερα, η απόφαση της Toshiba να αποχωρήσει από την αγορά των PC για καταναλωτές το 2015 αναμφίβολα προκάλεσε έντονους πονοκεφάλους στη διοίκηση της Ideal, καθώς είδε να χάνεται από τα χέρια της το μεγαλύτερο κομμάτι του κύκλου εργασιών της. Όσο και αν η Ideal διατηρεί μέχρι σήμερα τις σχέσεις συνεργασίας της με τον ξένο οίκο σε άλλα προϊόντα, η συμμετοχή της Toshiba είναι έντονα μειοψηφική, όταν π.χ. πριν το ξέσπασμα της κρίσης προσέγγιζε το 75% του συνολικού της τζίρου.

Η απάντηση της Ideal προετοιμαζόταν ήδη από το πρώτο μισό της δεκαετίας του 2000 και αφορούσε τη δραστηριότητα υπηρεσιών ψηφιακής ασφάλειας (cyber security), η οποία από τις 250 χιλ. ευρώ του 2003 αναπτύχθηκε σταδιακά, αποτελώντας πέρυσι σαφώς πάνω από το 50% του κύκλου εργασιών της εισηγμένης εταιρείας.

«Το cyber security πρόκειται για μια πολλά υποσχόμενη δραστηριότητα σε Ελλάδα και εξωτερικό, η οποία μάλιστα ευνοείται από αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο όπως για παράδειγμα από την υιοθέτηση της GDPR» ανέφερε η διοίκηση της εισηγμένης, στο πλαίσιο της χθεσινής τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων, συμπληρώνοντας πως «η Ideal είναι με πολύ μεγάλη διαφορά ο μεγαλύτερος παίκτης στην Ελλάδα και επενδύει συνεχώς σε νέα προϊόντα, στοχεύοντας στη σταθερή οργανική επέκταση των δραστηριοτήτων της στο εξωτερικό» (π.χ. Ισραήλ, Ηνωμένο Βασίλειο).

Η Ideal ήδη σημειώνει σημαντικό κύκλο εργασιών εκτός Ελλάδας στο cyber security, δημιουργώντας παράλληλα την υποδομή για καλύτερες επιδόσεις στο μέλλον. Έτσι εξηγούνται και οι περυσινές ζημίες που εμφάνισε η εταιρεία.

Οι ζημίες αυτές θα λέγαμε πως ήταν προγραμματισμένες, υποστηρίζει η διοίκηση, καθώς όχι μόνο επενδύθηκαν σημαντικά ποσά, αλλά παράλληλα επιλέχτηκε το μεγαλύτερο τμήμα αυτών των κονδυλίων να περαστεί στα λειτουργικά έξοδα και όχι στα άυλα πάγια.

Αναμφίβολα, οι προοπτικές του cyber security είναι ευοίωνες σε Ελλάδα και εξωτερικό, πλην όμως η εγχώρια αγορά είναι σχετικά περιορισμένη σε μέγεθος, οπότε το «κλειδί» της επιτυχίας βρίσκεται κυρίως στο πώς η Ideal θα καταφέρει να διεθνοποιηθεί περαιτέρω.

Η διοίκηση της Ideal πιστεύει στη συγκεκριμένη προοπτική, καλούμενη να απαντήσει με επιτυχία απέναντι σε τρεις προκλήσεις:

Πρώτον, στο να συνεχίσει να επενδύει στον συγκεκριμένο τομέα, πράγμα που άλλωστε κάνει.

Δεύτερον, στο να αποκτήσει ως Όμιλος περισσότερο διεθνοποιημένη νοοτροπία, πράγμα που επιχειρείται.

Και τρίτον, στο να ξεπεραστούν οι -λόγω της κρίσης- δυσκολίες των ελληνικών εταιρειών να πουλήσουν υπηρεσίες στο εξωτερικό, κατάσταση πάντως που σταδιακά βελτιώνεται, στον βαθμό που αποκαθίσταται η ομαλότητα στην οικονομία της χώρας.

Το brand name Ideal

Μια δεύτερη δραστηριότητα της εισηγμένης (είχε αγοραστεί προ ετών από τον Όμιλο Fοurlis) είναι το χονδρεμπόριο ηλεκτρικών συσκευών. «Συνεχίζουμε τη δραστηριότητα, δρώντας ενεργά στην προϊοντική μας γκάμα» ανέφερε χαρακτηριστικά η διοίκηση της εταιρείας, επισημαίνοντας τη δημιουργία της μπράντας Ideal σε είδη όπως ψυγεία, καταψύκτες και μικροσυσκευές. «Τα πρώτα δείγματα αυτής της κίνησης είναι ενθαρρυντικά» αναφέρθηκε.

Οικονομικά στοιχεία

Η διοίκηση της Ideal αποφεύγει συστηματικά να δημοσιοποιεί προβλέψεις αποτελεσμάτων και το μόνο που αρκέστηκε να πει είναι πως ο φετινός κύκλος εργασιών της δεν θα διαφέρει έντονα από τον αντίστοιχο περυσινό.

Το 2017, η Ideal είχε σημειώσει κύκλο εργασιών 23,3 εκατ. ευρώ (22,8 εκατ. το 2016), οριακό EBITDA (-45 χιλ. ευρώ) και καθαρές ζημίες 587 χιλ. ευρώ (έναντι κερδών 701 χιλ. ευρώ). Ο τραπεζικός δανεισμός του Ομίλου είναι μηδενικός, ενώ στις 31/12/2017 τα ίδια κεφάλαια είχαν διαμορφωθεί στα 17,25 εκατ. ευρώ και τα διαθέσιμα στο 1,862 εκατ. ευρώ.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Security Report, 137

  Security Report, 137

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Μαρτίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές πο...
 • Δυναμικότατη η επιστροφή της Salonica Electronix

  Δυναμικότατη η επιστροφή της Salonica Electronix

  Εντυπωσιακά επανήλθε στο προσκήνιο η Salonica Electronix, μετά την απουσία της κατά τα δύσκολα χρόνια της πανδημίας. Η έκθεση διεξήχθη στην ευρύχωρη αίθουσα Grand Pietra του ξενοδοχείου Porto Pala...
 • Ανάλυση ροής κυκλοφορίας στα εμπορικά καταστήματα

  Ανάλυση ροής κυκλοφορίας στα εμπορικά καταστήματα

  Σήμερα η επιτυχία και η κερδοφορία μίας επιχείρησης, ανεξάρτητα από τα προϊόντα που πουλάει και τις υπηρεσίες που προσφέρει, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα έσοδά των πωλήσεων και από την ικανοπο...
 • Ο ρόλος των συστημάτων φωνητικής αναγγελίας κινδύνου PA/VA και η Απαιτητική σχεδίασή τους

  Ο ρόλος των συστημάτων φωνητικής αναγγελίας κινδύνου PA/VA και η Απαιτητική σχεδίασή τους

  Η εκκένωση ή η μαζική ενημέρωση των ανθρώπων που βρίσκονται σε  ένα κτίριο ή ένα εμπορικό κέντρο, σε διάφορους χώρους εκδηλώσεων όπως θέατρα και συναυλιακούς χώρους, σε σταθμούς μέσων μαζικής...
 • HIKVΙSION eDVRs

  HIKVΙSION eDVRs

  Η HΙKVISION παρουσίασε πρόσφατα το πρώτο καταγραφικό eDVR με ενσωματωμένο δίσκο eSSD σε μορφή chip (μνήμη flash). Στο άμεσο μέλλον αναμένεται οι δίσκοι SSD να αντικαταστήσουν τους κανονικούς σκληρ...
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΓΙΑ ΤΑ
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIBRA PRESS
Καυκάσου 145, Αθήνα, 11364ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ


Securityreport.gr - Το απόλυτο περιοδικό για τα συστήματα ασφαλείας
Libra Press © Copyright 2022 | All Rights Reserved
Dual Design