Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITALTV 197
ilka aggelia
securityreport e mag odhgos 2021
30 Μαΐου 2022 09:36

Καλοκαιρινές ηλεκτρονικές απάτες: Πώς να τις αποφύγετε

9c68d26fd3f280bbfb76d4f7b97d8a1f XL b265daf8

Το καλοκαίρι είναι εδώ και οι περισσότεροι από εμάς θα χρησιμοποιήσουμε το διαδίκτυο είτε για την αγορά ακτοπλοϊκών/αεροπορικών εισιτηρίων είτε για να κλείσουμε δωμάτιο σε κάποιο ελληνικό νησί. Βέβαια, όλα αυτά φαίνονται πολύ ειδυλλιακά,την ίδια στιγμή , ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ψηφιακοί απατεώνες «δεν φεύγουν ποτέ για διακοπές». Αντιθέτως, αρκετές φορές προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το ευχάριστο και ανάλαφρο κλίμα του καλοκαιριού για να παγιδεύσουν πιο εύκολα τα θύματά τουςΤο καλοκαίρι είναι εδώ και οι περισσότεροι από εμάς θα χρησιμοποιήσουμε το διαδίκτυο είτε για την αγορά ακτοπλοϊκών/αεροπορικών εισιτηρίων είτε για να κλείσουμε δωμάτιο σε κάποιο ελληνικό νησί. Βέβαια, όλα αυτά φαίνονται πολύ ειδυλλιακά,την ίδια στιγμή , ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ψηφιακοί απατεώνες «δεν φεύγουν ποτέ για διακοπές». Αντιθέτως, αρκετές φορές προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το ευχάριστο και ανάλαφρο κλίμα του καλοκαιριού για να παγιδεύσουν πιο εύκολα τα θύματά τους.

Κράτηση σε ξενοδοχείο

Πλέον τα περισσότερα ξενοδοχεία διαθέτουν προσωπικές ιστοσελίδες όπου ο οποιοσδήποτε μπορεί να κλείσει ένα δωμάτιο. Πώς θα σας φαινόταν όμως να κάνετε κράτηση σ’ ένα ξενοδοχείο και μετά την πληρωμή ανακαλύψετε ότι τελικά το ξενοδοχείο ή το δωμάτιο αυτό δεν υπάρχει; Συνήθως οι scammers ανοίγουν από την αρχή ένα ψεύτικο website με υπερβολικά χαμηλές τιμές και πακέτα που τις συνοδεύουν παράλληλα πολλές παραπλανητικές φωτογραφίες. Επίσης, στη σελίδα εντοπίζεται χαμηλή αλληλεπίδραση και κίνηση, δηλαδή οι κριτικές είναι ελάχιστες ή δεν υπάρχουν. Μόλις αποφασίσετε να κλείσετε δωμάτιο σας ζητείται να παραχωρήσετε προσωπικές πληροφορίες όπως ονοματεπώνυμο , κινητό τηλέφωνο ή αριθμός τραπεζικού λογαριασμού. Αρκετές φορές, οι διαδικτυακοί απατεώνες αποστέλλουν κάποιο email-παγίδα με τη μορφή επίθεσης phishing δηλώνοντας ψευδώς στον παραλήπτη ότι έχει κερδίσει κάποιο δωρεάν πακέτο διακοπών . Το μήνυμα συνήθως συνοδεύεται από κάποιο αγνώστου προελεύσεως υπερσύνδεσμο. Η συνέχεια βέβαια είναι γνωστή σε όλους μας! Μόλις το θύμα πατήσει κλικ πάνω στο link τότε κατευθύνεται σε μια fake ιστοσελίδα όπου θα πρέπει να ανακαλύψει ευαίσθητα δεδομένα.

Εισιτήρια για συναυλία

Το καλοκαίρι είναι σίγουρα η καλύτερη περίοδος του χρόνου για να κλείσεις εισιτήρια και να παρακολουθήσεις την αγαπημένη σου συναυλία. Ωστόσο, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε ποιες ιστοσελίδες κάνουνε κράτηση. Επιλέξτε νόμιμες και αξιόπιστες σελίδες και βεβαιωθείτε ότι όντως διοργανώνεται η συναυλία ή κάποιο άλλο event που θέλετε να παρευρεθείτε. Ίσως οι scammers σας στείλουν sms ή email στο οποίο σας αναφέρουν πως ο αγαπημένος σας καλλιτέχνης θα βρίσκεται για μία και μοναδική συναυλία στην Ελλάδα. Επίσης συχνό είναι και το φαινόμενο να εμφανίζονται pop-up διαφημίσεις με περιγραφές που είναι υπερβολικές για να είναι αληθινές. Στόχος και σε αυτή την περίπτωση, μα φυσικά τα προσωπικά σας στοιχεία και το μετέπειτα οικονομικό όφελος.

Αγορά προϊόντων

Όλα τα καλοκαιρινά είδη τη συγκεκριμένη περίοδο είναι αδιαμφισβήτητα σε μεγάλη ζήτηση. Το ηλεκτρονικό εμπόριο, οι ηλεκτρονικές αγορές και πληρωμές είναι έννοιες που κατακλύζουν πλέον όλο και περισσότερο την καθημερινότητά μας. Ωστόσο, όσο και να γίνονται πιο γρήγορα οι αγορές μας ακόμη εντοπίζονται περιστατικά εξαπάτησης και απώλειας χρημάτων. Το πρώτο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να πάμε στην μπάρα διεύθυνσης, στο URL και να ελέγξουμε αν υπάρχει το πρωτόκολλο ασφαλείας HTPPS με το S στο τέλος που σημαίνει secure. Με λίγα λόγια διαπιστώνουμε εάν η σελίδα έχει SSL πιστοποιητικό.

Η αλήθεια είναι βέβαια ότι ο κατάλογος των ψηφιακών απατών δεν τελειώνει σε αυτό το σημείο . Απάτες μπορεί να υπάρχουν και με την αγορά δήθεν φθηνών αεροπορικών εισιτηρίων ή την προσφορά κάποιας εργασίας που στην πραγματικότητα δεν υπάρχει. Το ίδιο προσεκτικοί θα πρέπει να είμαστε και με τις εφαρμογές που κατεβάζουμε και παραχωρούμε στοιχεία μας.

Στην περίπτωση τώρα που πέσετε θύμα κάποιου scammer μην διστάσετε να καλέσετε τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στο 11188 αλλά και το Διεθνές Ινστιτούτο για την Κυβερνοασφάλεια (CSII ) καθημερινά στο 2152151011.

Πηγή: https://www.csii.gr/kalokairines-ilektronikes-apates-pos-na-tis-apofygete/

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Security Report, Φεβρουάριος 2025
Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Φεβρουαρίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχος θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμ...
Security TOP 50
Η προστασία εταιρειών, επιχειρήσεων και φυσικά, της ανθρώπινης ζωής είναι κρίσιμης σημασίας γι’ αυτό και οι εταιρείες που ασχολούνται με την ανάπτυξη, παραγωγή και προσφορά φυσικών, τεχνολογικών κ...
Εμπιστευτείτε την TexDesigns ως τον κατάλληλο συνεργάτη σας
Με τις τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα της ασφάλειας συνεχώς να αλλάζουν, η επιλογή μιας έμπειρης και τεχνολογικά καταρτισμένης εταιρείας παροχής συστημάτων ασφαλείας, είναι ζωτικής σημασίας για...
Πάνω από 62.000 κάμερες ασφαλείας τοποθετήθηκαν στην Μπανγκόκ το 2022-2023
Σύμφωνα με τα τελευταία ευρήματα της 6Wresearch, η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης σχεδιάζει να εγκαταστήσει ακόμα περισσότερες κάμερες παρακολούθησης βίντεο προκειμένου να μειώσει το ποσοστό εγκληματικότ...