Skip to main content
tech2024 03 04 at 08 35 23 TM 461
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 186
securityreport e mag odhgos 2021
17 Μαρτίου 2021 17:58

Κάμερες παρακολούθησης στα σχολεία και τις παιδικές χαρές του Δήμου Παλλήνης

b8052526c072d3c705eebbac5d2cc7ac XL d1e43b46

Αντιδράσεις και εύλογες ανησυχίες σε γονείς και εκπαιδευτικούς του Δήμου Παλλήνης έχει προκαλέσει η απόφαση της δημοτικής αρχής να τοποθετήσει κάμερες στα σχολεία της πόλης. Το σύστημα βιντεοεπιτήρησης εγκαθίσταται σε μια περίοδο που οι σχολικές μονάδες είναι κλειστές και σε μια συγκυρία όπου ανάγκη γονιών και παιδιών «είναι να αποκτήσουμε περισσότερες ελευθερίες από τις ήδη περιορισμένες λόγω της πανδημίας, και όχι η επιπλέον επιτήρησή μας», τονίζει ο τοπικός Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, προειδοποιώντας για τις αρνητικές επιπτώσεις του μέτρου στους ανήλικους μαθητές.

Αντιδράσεις και εύλογες ανησυχίες σε γονείς και εκπαιδευτικούς του Δήμου Παλλήνης έχει προκαλέσει η απόφαση της δημοτικής αρχής να τοποθετήσει κάμερες στα σχολεία της πόλης. Το σύστημα βιντεοεπιτήρησης εγκαθίσταται σε μια περίοδο που οι σχολικές μονάδες είναι κλειστές και σε μια συγκυρία όπου ανάγκη γονιών και παιδιών «είναι να αποκτήσουμε περισσότερες ελευθερίες από τις ήδη περιορισμένες λόγω της πανδημίας, και όχι η επιπλέον επιτήρησή μας», τονίζει ο τοπικός Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, προειδοποιώντας για τις αρνητικές επιπτώσεις του μέτρου στους ανήλικους μαθητές.

Η δημοτική αρχή –που έχει δεχθεί επιστολές διαμαρτυρίας από Συλλόγους Γονέων αλλά και εξώδικο από πρωτοβάθμιο σωματείο εκπαιδευτικών– αποσαφηνίζει ότι οι κάμερες θα επιβλέπουν μόνο τον περιμετρικό χώρο των σχολικών μονάδων, χωρίς να καταγράφουν παιδιά, και θα λειτουργούν μόνο εκτός σχολικού ωραρίου. Η κριτική που δέχεται επεκτείνεται και στο οικονομικό κόστος του μέτρου.

Οι κάμερες προβλέπεται να τοποθετηθούν σε σχολεία και παιδικές χαρές (η πόλη διαθέτει 54 σχολικά κτίρια και 52 παιδικές χαρές) στο πλαίσιο τριετούς σύμβασης (κόστους 1.057.645 ευρώ δημοτικών πόρων) του δήμου με ιδιωτική εταιρεία σεκιούριτι για τη φύλαξη και επιτήρηση δημόσιων κτιρίων (που περιλαμβάνει και καθημερινές περιπολίες των σεκιούριτι στις γειτονιές). Επικαλούμενη την ανάγκη πάταξης φαινομένων βανδαλισμών, η δημοτική αρχή προχωρά στην εγκατάσταση καμερών στις σχολικές μονάδες, «χωρίς να έχει προηγηθεί καμία ενημέρωση και κανένας διάλογος με την εκπαιδευτική κοινότητα.

Ετσι ο δήμος δεν είχε την ευκαιρία να ακούσει από τους εκπαιδευτικούς για τις αρνητικές επιπτώσεις που επιφέρει ένα τέτοιο μέτρο στην παιδαγωγική λειτουργία του σχολείου και στην ομαλή ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών», τονίζει σε επιστολή της η Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων δημόσιων σχολείων Δήμου Παλλήνης, εξηγώντας ότι η εγκατάσταση καμερών «είναι ένα αυταρχικό μέτρο που λειτουργεί ανασταλτικά στην ελευθερία κινήσεων, λόγου και κριτικής, εθίζει τα παιδιά στον αφ’ υψηλού έλεγχο των κινήσεών τους ως ύποπτα για παραπτώματα και υπονομεύει ουσιαστικά τη δημοκρατική λειτουργία του σχολείου».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και επιστολές Συλλόγων Γονέων Δημοτικών σχολείων της πόλης. Ανάμεσα σε άλλα, ασκούν κριτική στον δήμαρχο, Θ. Ζούτσο, ότι ξοδεύει χρήματα «για τον περαιτέρω περιορισμό των ελευθεριών μας», ενώ είχε απορρίψει αιτήματα που είχαν κατατεθεί πριν από το κλείσιμο των σχολείων στο δεύτερο κύμα της πανδημίας για κάλυψη αναγκών σε ηλεκτρονικό εξοπλισμό, και τον εγκαλούν ότι αδυνατεί να συντονιστεί στον ρυθμό της κοινωνίας και να αφουγκραστεί τις ανάγκες της.

«Ονειρευόμαστε ένα σχολείο με χώρους άθλησης και ψυχαγωγίας, πόλο έλξης για ολόκληρη την τοπική κοινότητα. Ενα σύγχρονο και ασφαλές προαύλιο, γήπεδο καλαθοσφαίρισης, εξέδρες, γήπεδο πετοσφαίρισης, γήπεδο χειροσφαίρισης, υπαίθριο θερινό κινηματογράφο και όχι στη θέση τους τις φυλακές Μαλανδρίνου…», είναι ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα ανοιχτής επιστολής του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Δημοτικού σχολείου προς τους κατοίκους της Κάντζας.

Εξώδικο από σύλλογο
Ταυτόχρονα, σε εξώδικη διαμαρτυρία του προς τον δήμο (κοινοποιούμενη στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα) ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» τονίζει ότι στις εγκαταστάσεις του 1ου Δημοτικού σχολείου –όπου εδρεύει ο Σύλλογος– «ουδέποτε έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα δολιοφθοράς (π.χ. γκράφιτι) ή πολύ περισσότερο ουδέποτε έχουν λάβει χώρα εγκληματικές ενέργειες». Προειδοποιεί και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών, επικαλούμενος απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής (77/2009), για κινδύνους στην ανάπτυξη της έννοιας της ελευθερίας των ανηλίκων, «ακόμα και αν οι συσκευές αυτές βρίσκονται εκτός λειτουργίας, διότι δημιουργείται το αίσθημα ότι είναι πολύ πιθανό να βρίσκεται ο πολίτης υπό παρακολούθηση».

Και τονίζει –επικαλούμενος εκ νέου την απόφαση της Αρχής– ότι πριν προχωρήσει ο δήμος σε εγκατάσταση κλειστού κυκλώματος επιτήρησης «θα πρέπει να έχουν εξαντληθεί οι εναλλακτικές λύσεις (π.χ. διόρθωση στις περιφράξεις, ασφαλές κλείδωμα των εγκαταστάσεων, φωτισμός κατά τις νυχτερινές ώρες κ.λπ.)» – λύσεις που μαζί με την πρόσληψη φυλάκων προκρίνονται από γονείς και εκπαιδευτικούς που αντιδρούν στην τοποθέτηση καμερών.

Μιλώντας στο δημοτικό συμβούλιο της 19ης Φεβρουαρίου, ο δήμαρχος –αλαζονικά, σύμφωνα με αντιπολιτευόμενους συμβούλους– απέδωσε τις αντιδράσεις σε «κέντρο με συγκεκριμένη πολιτική τοποθέτηση» και υποστήριξε ότι για το 1ο Δημοτικό σχολείο «υπάρχει και μια ομόφωνη απόφαση Συλλόγου Γονέων που επιθυμεί διακαώς να μπουν οι κάμερες και μας επιπλήττει γιατί αργήσαμε να τις βάλουμε». Τοπικές πηγές αναφέρουν ότι στο 1ο Δημοτικό η εγκατάσταση των καμερών «πάγωσε» προσφάτως, μετά το εξώδικο του Συλλόγου «Αλέξανδρος Δελμούζος».

Το θέμα των καμερών είχε τεθεί στο δημοτικό συμβούλιο από την αντιπολιτευόμενη σύμβουλο, επικεφαλής της παράταξης «Εμείς η πόλη μας», Ειρήνη Κουνενάκη. «Εχουμε κοστολογήσει ότι οι ζημιές από τους βανδαλισμούς είναι μεγαλύτερες από το κόστος της σύμβασης με την εταιρεία;», ρώτησε, με τον κ. Ζούτσο να απαντά: «Σχεδόν θα αποσβέσουμε τις δαπάνες». Αρνητική η απάντηση του δημάρχου και στο αίτημα της κ. Κουνενάκη για διάλογο με τους συλλογικούς φορείς: «Καμία συζήτηση σε κανένα συμβούλιο για το αν θα φυλάξουμε τις περιουσίες του δήμου», είπε κλείνοντας την κουβέντα.

 

Πηγή: https://www.efsyn.gr/

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Security Report Μαρτίου

  Security Report Μαρτίου

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Μαρτίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχος του Security Report θα βρείτε ενδιαφέροντα ...
 • 9 συστήματα ελέγχου πρόσβασης για ξενοδοχεία

  9 συστήματα ελέγχου πρόσβασης για ξενοδοχεία

  Ο κλάδος της φιλοξενίας εξελίσσεται ραγδαία, ιδίως στη χώρα μας, όπου καθημερινά εκατοντάδες ξενοδοχεία προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες και στους τουρίστες που καταφθάνουν από το ε...
 • Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός – ΕΡΜΗΣ

  Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός – ΕΡΜΗΣ

  Η Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός Α.Ε. – ΕΡΜΗΣ διασφαλίζει τη διαθεσιμότητα και την αδιάλειπτη παροχή των 24/7 Υπηρεσιών Κέντρου Λήψης Ηλεκτρονικών Σημάτων, για την αντιμετώπιση απρόσμενων καταστάσεων...
 • 11 Wi-Fi κάμερες της ANGA για όλες τις απαιτήσεις

  11 Wi-Fi κάμερες της ANGA για όλες τις απαιτήσεις

  Μία ολοκληρωμένη σειρά 11 Wi-Fi καμερών της ANGA, καθεμία από τις οποίες διαθέτει ένα μοναδικό σύνολο χαρακτηριστικών προσαρμοσμένων για να καλύψει διαφορετικές ανάγκες και προτιμήσεις, θα βρείτε ...
 • 3 Νέα CCTV testers με υποστήριξη οπτικών ινών από την ΗΛΚΑ

  3 Νέα CCTV testers με υποστήριξη οπτικών ινών από την ΗΛΚΑ

  H ΗΛΚΑ Α.Ε. διαθέτει την πληρέστερη γκάμα all in one CCTV testers τελευταίας γενεάς, με προϊόντα κορυφαίων προδιαγραφών, σε ασυναγώνιστες τιμές. Τα CCTV testers είναι απαραίτητα εργαλεία για τον ε...
 • TP-Link VIGI C540-W & C340 V1/V2

  TP-Link VIGI C540-W & C340 V1/V2

  Η πρωτοποριακή σειρά προϊόντων VIGI της TP-Link έχει σχεδιαστεί για εγκαταστάσεις μικρομεσαίας κλίμακας και περιλαμβάνει κάμερες υψηλής ανάλυσης με προηγμένα χαρακτηριστικά που εξασφαλίζουν καθαρή...