Skip to main content
Hermes Banner 1
DIABASTE DWREAN SEC CYP 10
DIGITAL TV 187
4 Αυγούστου 2023 10:39

Κίνδυνος εκ των έσω: 5 βήματα που μπορείτε να κάνετε για να καταπολεμήσετε τις… εσωτερικές απειλές

ransomware 1fe998c3

Όλα ξεκίνησαν αθώα, όταν ένας υπάλληλος της Tesla έλαβε πρόσκληση από έναν πρώην συνεργάτη του για να βρεθούν για ποτό. Αρκετά ποτά και γεύματα αργότερα, ο παλιός γνώριμος ξεκαθάρισε τις πραγματικές του προθέσεις: προσέφερε στον υπάλληλο της Tesla 1 εκατομμύριο δολάρια για την παράνομη εισαγωγή κακόβουλου λογισμικού στο δίκτυο υπολογιστών της αυτοκινητοβιομηχανίας, σε ένα σχέδιο που, αν ήταν επιτυχές, θα επέτρεπε σε ένα κύκλωμα ηλεκτρονικού εγκλήματος να κλέψει ζωτικά δεδομένα από την Tesla και να τα κρατήσει για λύτρα. Ευτυχώς, το σχέδιο ναυάγησε αφού ο υπάλληλος έκανε το σωστό – ανέφερε την προσφορά στον εργοδότη του και συνεργάστηκε με το FBI για την προσαγωγή του παλιού του συνεργάτη στη δικαιοσύνη.

«Ωστόσο, όλα θα μπορούσαν να είχαν εξελιχθεί πολύ διαφορετικά. Αυτή η απόπειρα επίθεσης ήταν μια υπενθύμιση ότι οι εργαζόμενοι δεν είναι μόνο το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο ενός οργανισμού, αλλά συχνά και ο μεγαλύτερος κίνδυνος  – και ένας κίνδυνος που συχνά περνάει απαρατήρητος» προειδοποιεί ο Márk Szabó από την ομάδα της παγκόσμιας εταιρείας ψηφιακής ασφάλειας ESET.

Ας δούμε κάποια στατιστικά στοιχεία θα μας βοηθήσουν να συνειδητοποιήσουμε πόσο σημαντικό είναι το θέμα. Σύμφωνα με την έκθεση της Verizon 2023 Data Breach Investigations Report (DBIR), το 19% από τις περίπου 5.200 παραβιάσεις δεδομένων που εξετάστηκαν στη μελέτη προκλήθηκαν από εσωτερικούς παράγοντες.

Εν τω μεταξύ, η έρευνα του Ponemon Institute σε 1.000 επαγγελματίες πληροφορικής και ασφάλειας πληροφορικής από οργανισμούς που είχαν βιώσει «σημαντικά συμβάντα που προκλήθηκαν από κάποιον μέσα στην εταιρεία» διαπίστωσε ότι ο αριθμός των συμβάντων ασφαλείας που σχετίζονται με εσωτερικούς παράγοντες είχε αυξηθεί κατά 44% σε μόλις δύο χρόνια. Η παγκόσμια έκθεση 2022 Cost of Insider Threats Global Report προσδιόρισε τον αριθμό αυτών των συμβάντων σε περισσότερα από 6.800, ενώ οι οργανισμοί που επηρεάστηκαν δαπανούν 15,4 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για την αποκατάσταση των απειλών από εσωτερικούς χρήστες.

Η επιφάνεια επίθεσης διευρύνεται – και για τις εσωτερικές απειλές

Οι σοβαρές και ισχυρές απειλές στον κυβερνοχώρο, όπως οι επιθέσεις στην αλυσίδα προμήθειας λογισμικού, η απάτη επιχειρησιακού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (BEC) και άλλες απάτες που αξιοποιούν κλεμμένα logins εργαζομένων, μαζί με το ransomware και άλλες επιθέσεις που συχνά διευκολύνονται από ένα ακμάζον μοντέλο ηλεκτρονικού εγκλήματος ως υπηρεσία, έχουν ωθήσει την κυβερνοασφάλεια στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης των διοικητικών συμβουλίων.

Με τη κούρσα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τη στροφή σε ευέλικτες μορφές εργασίας που βασίζονται στο cloud και την αυξανόμενη εξάρτηση από τρίτους προμηθευτές, η επιφάνεια επίθεσης κάθε οργανισμού έχει διευρυνθεί σημαντικά. Το τοπίο της κυβερνοασφάλειας είναι πλέον πιο πολύπλοκο από ποτέ, και καθώς οι επιτιθέμενοι εκμεταλλεύονται αυτή την πολυπλοκότητα, ο εντοπισμός και η ιεράρχηση των πιο κρίσιμων κινδύνων δεν είναι πάντα μια απλή διαδικασία.

Θολώνοντας ακόμη περισσότερο τα νερά, το να κρατάμε τους εξωτερικούς επιτιθέμενους μακριά είναι συχνά μόνο η μισή μάχη. Οι εσωτερικές απειλές συνήθως δεν είναι ψηλά στις προτεραιότητες, παρόλο που ο αντίκτυπος ενός περιστατικού που προκαλείται από μια επίθεση  εκ των έσω είναι συχνά ακόμη πιο τρομακτικός από τον αντίκτυπο ενός περιστατικού που προκαλείται αποκλειστικά από μια εξωτερική επίθεση.

Κάτω από τη μύτη μας

Η εσωτερική απειλή είναι ένας τύπος απειλής κυβερνοασφάλειας που εγκυμονεί στο εσωτερικό μιας επιχείρησης ή οργανισμού, καθώς συνήθως αναφέρεται σε έναν υπάλληλο ή συνεργάτη, νυν ή πρώην, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα δίκτυα, τα συστήματα ή τα δεδομένα μιας εταιρείας.

Οι απειλές εκ των έσω διακρίνονται συνήθως σε δύο τύπους – τις εκούσιες και τις ακούσιες, με τις τελευταίες να αναλύονται περαιτέρω σε τυχαίες και απρόσεκτες πράξεις. Μελέτες δείχνουν ότι τα περισσότερα περιστατικά που σχετίζονται με εσωτερικές απειλές οφείλονται σε απροσεξία ή αμέλεια και όχι σε δόλο.

Η απειλή μπορεί να λάβει πολλές μορφές, όπως η κλοπή ή η κατάχρηση εμπιστευτικών δεδομένων, η καταστροφή εσωτερικών συστημάτων, η παροχή πρόσβασης σε κακόβουλους φορείς και ούτω καθεξής. Τέτοιες απειλές συνήθως υποκινούνται από διάφορους παράγοντες, όπως οικονομικούς, ιδεολογικούς, αμέλειας, απλής κακοβουλίας, ή εκδίκησης.

Αυτές οι απειλές θέτουν μοναδικές προκλήσεις για την ασφάλεια, καθώς είναι δύσκολο να εντοπιστούν και ακόμη πιο δύσκολο να αποτραπούν, μεταξύ άλλων επειδή οι υπάλληλοι ή συνεργάτες έχουν πολύ μεγαλύτερο παράθυρο ευκαιρίας από ό,τι οι εξωτερικοί επιτιθέμενοι. Φυσικά, οι εργαζόμενοι και οι συνεργάτες απαιτούν νόμιμη και αυξημένη πρόσβαση στα συστήματα και τα δεδομένα ενός οργανισμού προκειμένου να κάνουν τη δουλειά τους, πράγμα που σημαίνει ότι η απειλή μπορεί να μην είναι εμφανής μέχρι να πραγματοποιηθεί η επίθεση ή αφού έχει γίνει η ζημιά. Οι εργαζόμενοι είναι επίσης συχνά εξοικειωμένοι με τα μέτρα και τις διαδικασίες ασφαλείας του εργοδότη τους και μπορούν να τα παρακάμψουν ευκολότερα.

Επιπλέον, παρόλο που οι διαβαθμίσεις ασφαλείας απαιτούν ελέγχους ιστορικού, δεν λαμβάνουν αυστηρά υπόψη την προσωπική ψυχική κατάσταση, καθώς αυτή μπορεί να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν ορισμένα μέτρα που μπορεί να λάβει ένας οργανισμός για να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο εσωτερικών απειλών. Βασίζονται σε έναν συνδυασμό ελέγχων ασφαλείας και μιας κουλτούρας ευαισθητοποίησης σε θέματα ασφαλείας και καλύπτουν εργαλεία, διαδικασίες και ανθρώπους.

Προληπτικά μέτρα για τον μετριασμό του κινδύνου απειλών εκ των έσω:

«Να σημειωθεί ότι κανένα από αυτά τα μέτρα δεν προσφέρει από μόνο του ασφάλεια και καμία λύση δεν μπορεί να εξαλείψει πλήρως τις εσωτερικές απειλές. Ωστόσο, με την εφαρμογή ενός συνδυασμού αυτών των μέτρων και με την τακτική επανεξέταση και ενημέρωση των πολιτικών ασφαλείας, οι επιχειρήσεις μπορούν να μειώσουν σημαντικά την έκθεσή τους σε εσωτερικές απειλές» εξηγεί ο Márk Szabó από την ESET.

Τα προτεινόμενα μέτρα είναι:

 1. Εφαρμογή ελέγχων πρόσβασης: Η εφαρμογή ελέγχων πρόσβασης, όπως ο έλεγχος πρόσβασης βάσει ρόλων (RBAC), μπορεί να συμβάλει στον περιορισμό της πρόσβασης σε ευαίσθητα δεδομένα και συστήματα μόνο στους υπαλλήλους που τη χρειάζονται για την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Χορηγώντας πρόσβαση μόνο σε εκείνους τους υπαλλήλους που τη χρειάζονται για την εργασία τους, μια εταιρεία μπορεί να μειώσει σημαντικά την έκθεσή της σε εσωτερικές απειλές. Είναι επίσης σημαντικό να επανεξετάζονται τακτικά αυτά τα προνόμια πρόσβασης, ώστε τα επίπεδα πρόσβασης να παραμένουν κατάλληλα και ευθυγραμμισμένα με τους ρόλους των εργαζομένων.
 2. Παρακολούθηση της δραστηριότητας των εργαζομένων: Η εφαρμογή εργαλείων ελέγχου για την παρακολούθηση της δραστηριότητας των εργαζομένων στις συσκευές της εταιρείας ή στο δίκτυό τους μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό ύποπτης συμπεριφοράς που μπορεί να είναι ενδεικτική μιας εσωτερικής απειλής. Η επιτήρηση μπορεί επίσης να βοηθήσει στον εντοπισμό τυχόν ασυνήθιστων μεταφορών δεδομένων ή μη φυσιολογικών μοτίβων πρόσβασης σε ευαίσθητα συστήματα και δεδομένα. Ωστόσο, βεβαιωθείτε ότι διασφαλίζεται η συμμόρφωση με τους τοπικούς κανονισμούς και θεσπίστε σαφείς κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τον έλεγχο για την αντιμετώπιση πιθανών ανησυχιών σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής.
 3. Διενέργεια ελέγχων ιστορικού: Η διενέργεια ελέγχων ιστορικού για όλους τους υπαλλήλους, τους συνεργάτες και τους προμηθευτές πριν τους χορηγήσετε πρόσβαση σε ευαίσθητα και εμπιστευτικά δεδομένα μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό πιθανών κινδύνων. Οι έλεγχοι αυτοί μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την επαλήθευση του ιστορικού απασχόλησης και του ποινικού μητρώου ενός ατόμου.
 4. Εκπαίδευση ευαισθητοποίησης σε θέματα ασφάλειας: Η παροχή τακτικής εκπαίδευσης ευαισθητοποίησης για θέματα ασφάλειας συμβάλλει καθοριστικά στην αύξηση της κατανόησής των υπαλλήλων σχετικά με τους κινδύνους κυβερνοασφάλειας και τον τρόπο μετριασμού τους. Αυτό μπορεί να συμβάλει στη μείωση της πιθανότητας τυχαίων εσωτερικών απειλών, όπως το να πέσει κάποιος θύμα ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing).
 5. Πρόληψη απώλειας δεδομένων (Data Loss Prevention): Η εφαρμογή ενός συστήματος DLP μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη της απώλειας ή της κλοπής δεδομένων με την παρακολούθηση, τον εντοπισμό και τον αποκλεισμό οποιασδήποτε μη εξουσιοδοτημένης μεταφοράς ή κοινής χρήσης ευαίσθητων δεδομένων. Αυτό μπορεί να συμβάλει στη μείωση των απειλών εκ των έσω αλλά και στην προστασία των εμπιστευτικών δεδομένων. Η επιφύλαξη εδώ, ωστόσο, είναι ότι οι πάροχοι DLP βρίσκονται επίσης στο στόχαστρο των επιτιθέμενων, οπότε αυτό αποτελεί μια πρόσθετη ανησυχία.

Εκπαίδευση ευαισθητοποίησης σε θέματα ασφάλειας : η κορυφαία επιλογή

Πρόκειται για μια κορυφαία επιλογή από τα περιγραφόμενα μέτρα για διάφορους λόγους. Πρώτα απ’ όλα, αυτού του είδους η εκπαίδευση βοηθά τις επιχειρήσεις να εξοικονομήσουν κάποια χρήματα μειώνοντας τον κίνδυνο ακούσιων εσωτερικών απειλών.

Τις περισσότερες φορές, οι εργαζόμενοι δε γνωρίζουν ορισμένους κινδύνους κυβερνοασφάλειας και μπορεί να κάνουν άθελά τους κλικ σε έναν σύνδεσμο ηλεκτρονικού «ψαρέματος», να κατεβάσουν κακόβουλο λογισμικό ή να μοιραστούν εμπιστευτικά εσωτερικά δεδομένα, οδηγώντας σε παραβιάσεις δεδομένων ή άλλα περιστατικά. Με την παροχή τακτικής εκπαίδευσης στους υπαλλήλους, μπορούν να προληφθούν αυτού του είδους τα περιστατικά, μειώνοντας το κόστος που συνδέεται με αυτή την εσωτερική απειλή, καθώς και τη ζημιά στη φήμη που συνδέεται με τις παραβιάσεις και τα νομικά προβλήματα.

Επιπλέον, η παροχή εκπαίδευσης σε θέματα ασφάλειας μπορεί να βελτιώσει τόσο την υγιεινή στον κυβερνοχώρο όσο και τη συνολική κατάσταση της ασφάλειας μιας εταιρείας, οδηγώντας σε αύξηση της αποδοτικότητας και της παραγωγικότητας, καθώς οι εργαζόμενοι που εκπαιδεύονται να αναγνωρίζουν και να αναφέρουν περιστατικά ασφάλειας μπορούν να βοηθήσουν στον έγκαιρο εντοπισμό και μετριασμό των απειλών ασφάλειας, μειώνοντας τις επιπτώσεις τους και το κόστος που συνδέεται με αυτές.

Ωστόσο, η εφαρμογή ενός συνδυασμού μέτρων προσαρμοσμένων στις συγκεκριμένες ανάγκες μιας εταιρείας εξακολουθεί να αποτελεί την καλύτερη προσέγγιση για την καταπολέμηση των εσωτερικών απειλών και την εξοικονόμηση κόστους μακροπρόθεσμα.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

  Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
 • Athens Electronix 2024

  Athens Electronix 2024

  Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
 • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

  Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

  Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
 • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

  Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

  Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
 • Lenkeng AV transmitters

  Lenkeng AV transmitters

  H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Security Cyprus, τεύχος 11

  Security Cyprus, τεύχος 11

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Cyprus! Στο νέο τεύχος θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές που απευθύνονται σε κάθε τεχνικό, ηλεκτρονικό ή ...
 • Dahua Insider

  Dahua Insider

  Βελτιωμένη γενιά Access Controller με νέες δυνατότητες και λειτουργίες Ο νέος Insider Access Controller της Dahua, ASC3202B, έρχεται να γίνει η «καρδιά» της εγκατάστασήςμας. Ενσωματώνει Web Int...
 • Security TOP 50

  Security TOP 50

  Η κατάταξη των εταιρειών Security, που δημοσιεύει κάθε χρόνο στην επίσημη ιστοσελίδα του το περιοδικό asmag.com, είναι πλέον διαθέσιμη! Το asmag.com, που σε συνεργασία με κορυφαία στελέχη του κλάδ...
 • PIAM 2.0

  PIAM 2.0

  Το PIAM (Physical Identity and Access Management), που αναφέρεται στον έλεγχο πρόσβασης και σημαίνει διαχείριση της φυσικής ταυτότητας και της πρόσβασης, είναι στην πραγματικότητα ένα σύστημα που ...
 • Body worn κάμερες: Ξεκινά η πιλοτική εφαρμογή τους το 2024 στη χώρα μας

  Body worn κάμερες: Ξεκινά η πιλοτική εφαρμογή τους το 2024 στη χώρα μας

  Οι body worn κάμερες, που κατά βάση χρησιμοποιούνται από τις αρχές επιβολής του νόμου, μπορούν μεταξύ άλλων να τοποθετηθούν στις στολές των αστυνομικών και έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμες,...
 • Πώς επηρεάζονται οι αγοραστικές συνήθειες του καταναλωτικού κοινού από τα δεδομένα

  Πώς επηρεάζονται οι αγοραστικές συνήθειες του καταναλωτικού κοινού από τα δεδομένα

  Η ικανότητα συλλογής, ανάλυσης και εξαγωγής πληροφοριών / δεδομένων από πολλαπλές πηγές μπορεί να έχει άμεσο θετικό αντίκτυπο για μία επιχείρηση, κάτι που γίνεται καλύτερα αντιληπτό όταν εξετάζουμ...
 • Πρωτόκολλο DALI

  Πρωτόκολλο DALI

  Το πρωτόκολλο επικοινωνίας φωτιστικών ασφαλείας DALI (Digital Addressable Lighting Interface) αναδεικνύει μια νέα εποχή στον χώρο της τεχνολογίας φωτισμού, προσφέροντας εξελιγμένες δυνατότητες ελέ...
 • Ajax Special Event: Νέα προϊόντα και λύσεις στην 5η κατά σειρά virtual παρουσίαση!

  Ajax Special Event: Νέα προϊόντα και λύσεις στην 5η κατά σειρά virtual παρουσίαση!

  Το 5ο κατά σειρά εικονικό event της Ajax Systems ολοκληρώθηκε με τεράστια επιτυχία στις 20 Οκτωβρίου του 2023! Για μία ακόμα χρονιά, η εταιρεία άνοιξε τα χαρτιά της ανακοινώνοντας νέες αλλαγές στο...
 • Ο ρόλος των καμερών ασφαλείας στο industry 4.0

  Ο ρόλος των καμερών ασφαλείας στο industry 4.0

  Πριν από το 2014, ο όρος αναζήτησης «industry 4.0» στο Google ήταν πρακτικά ανύπαρκτος. Αυτό έπαψε να ισχύει από το 2019, όπου το 68% των ερωτηθέντων μιας παγκόσμιας έρευνας που πραγματοποίησε η M...