Skip to main content
tech2024 03 01 at 08 14 33 TM 460
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 186
securityreport e mag odhgos 2021
1 Σεπτεμβρίου 2021 10:36

Κύπρος: 25 Οκτωβρίου ανάβουν οι κάμερες τροχαίας

96a6834879d0e478bfc912e898a3919b XL e99a4616

Τοποθετήθηκαν το Σαββατοκύριακο στη Λευκωσία οι πρώτες τέσσερις σταθερές κάμερες για τροχαίο έλεγχο των οδηγών, ενώ άρχισαν εδώ και μέρες τα δοκιμαστικά για τις κινητές που θα ελέγχουν την ταχύτητα τόσο στις πόλεις όσο και στους αυτοκινητόδρομουςΤοποθετήθηκαν το Σαββατοκύριακο στη Λευκωσία οι πρώτες τέσσερις σταθερές κάμερες για τροχαίο έλεγχο των οδηγών, ενώ άρχισαν εδώ και μέρες τα δοκιμαστικά για τις κινητές που θα ελέγχουν την ταχύτητα τόσο στις πόλεις όσο και στους αυτοκινητόδρομους.

Οι διαδικασίες εφαρμογής του συστήματος τρέχουν με γοργούς ρυθμούς ώστε η αμερικάνικη εταιρεία που ανέλαβε να τοποθετήσει και να διαχειρίζεται το έργο να είναι εντός των χρονοδιαγραμμάτων. Όπως δήλωσε στον «Φ» ο βοηθός διευθυντής του Τμήματος Τροχαίας στο Αρχηγείο Αστυνομίας, Χάρης Ευρυπίδου, η Α’ φάση του συστήματος φωτοεπισήμανσης θ’ αρχίσει στις 25 Οκτωβρίου και για ένα μήνα θα υπάρξει περίοδος χάριτος για τους οδηγούς. Όπως εξήγησε ο κ. Ευρυπίδου, το σύστημα θ’ αρχίσει να λειτουργεί κανονικά από τις 25 Οκτωβρίου και όσοι οδηγοί παραβιάζουν το όριο ταχύτητας, αντί να παίρνουν εξώδικο, για τις επόμενες 30 ημέρες, θα λαμβάνουν προειδοποιητική επιστολή στο σπίτι τους. Στη συνέχεια θ’ αρχίσουν να στέλλονται κανονικά οι ειδοποιήσεις με συστημένη επιστολή για τα εξώδικα στις διευθύνσεις των παραβατών οδηγών. Αυτοί θα πρέπει να τα παραλαμβάνουν από το Ταχυδρομείο.

Επίσης, σύμφωνα με τον υποδιευθυντή της Τροχαίας, από τις επόμενες ημέρες θ’ αρχίσει εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για το σύστημα ώστε να οδηγούν σωστά και να τηρούν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Οι πρώτες τέσσερις σταθερές κάμερες τοποθετήθηκαν στα φώτα τροχαίας στη συμβολή των Λεωφόρων Γρίβα Διγενή και Δημοσθένη Σεβέρη (φώτα Χόντα) στη Λευκωσία.

Η αμερικάνικη εταιρεία Conduent State & Local Solutions, η οποία κέρδισε τον διαγωνισμό έναντι €35 εκατ, έχει φέρει ειδικούς από το εξωτερικό τόσο για την εγκατάσταση όσο και για την εκπαίδευση του προσωπικού που θα απασχολεί. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, το σύστημα θα το διαχειρίζεται η ανάδοχος του έργου και τώρα γίνεται προσπάθεια νομοθετικής ρύθμισης, ώστε υπάλληλοι της εταιρείας να δικαιούνται ν’ αποστέλλουν το εξώδικο στο σπίτι των παραβατών.

Όπως εξήγησε ο κ. Ευρυπίδου, μεθαύριο θα συζητηθούν στην Επιτροπή Μεταφορών της Βουλής τρία νομοσχέδια που σχετίζονται με τη λειτουργία του συστήματος φωτοεπισήμανσης, ώστε να γίνει πιο λειτουργική η διαδικασία, παρόλο που και τώρα μπορεί να λειτουργήσει χωρίς προβλήματα.

Με τα νομοσχέδια ρυθμίζονται τα ακόλουθα:

1) Παραχωρείται η εξουσία στους υπαλλήλους της εταιρείας που ανέλαβε την εγκατάσταση του συστήματος φωτοεπισήμανσης, αφενός να λειτουργούν και να χειρίζονται τις κάμερες και αφετέρου να εκδίδουν και να επιδίδουν εξώδικα πρόστιμα σε πρόσωπα τα οποία καταγράφηκαν από τις κάμερες.

2) Καθορίζεται προθεσμία 90 ημερών για σκοπούς επίδοσης της ειδοποίησης που προσφέρει την ευκαιρία πληρωμής του εξώδικου προστίμου για τη διάπραξη τροχαίων παραβάσεων, τόσο στον εγγεγραμμένο ιδιοκτήτη του οχήματος, όσο και στον υποδειχθέντα από τον ιδιοκτήτη οδηγό του οχήματος.

3) Σε περίπτωση που ο εγγεγραμμένος ιδιοκτήτης του οχήματος αρνείται να παραλάβει την ειδοποίηση για πληρωμή του εξώδικου προστίμου, τότε, θα τεκμαίρεται ότι παραλήφθηκε κανονικά και σε περίπτωση που το εξώδικο πρόστιμο που αναγράφεται σε αυτή δεν καταβληθεί, τότε θα διώκεται ποινικά. Σε περίπτωση που ο παραλήπτης της ειδοποίησης, που είναι ο εγγεγραμμένος ιδιοκτήτης του οχήματος, ισχυρίζεται ότι δεν είναι ο παραβάτης οδηγός, θα υποχρεούται να ειδοποιήσει εγγράφως τον αρμόδιο λειτουργό συσκευών φωτοεπισήμανσης, εντός 15 ημερών από την παραλαβή της ειδοποίησης, με το εύρημα της συσκευής φωτοεπισήμανσης, δίδοντας τα στοιχεία του παραβάτη οδηγού. Σε αντίθετη περίπτωση, η διαδικασία θα συνεχίζεται εναντίον του εγγεγραμμένου ιδιοκτήτη.

4) Η ποινική δίωξη και η επιβολή ποινής σε νομικά πρόσωπα (εταιρείες) που είναι εγγεγραμμένοι ιδιοκτήτες ενός οχήματος, με το οποίο διαπράχθηκε τροχαία παράβαση που καταγράφηκε από συσκευή φωτοεπισήμανσης. Ευθύνη για το αδίκημα αυτό θα φέρουν, εκτός από το ίδιο το νομικό πρόσωπο, οι σύμβουλοι ή οι διευθύνοντες αξιωματούχοι του νομικού προσώπου.

Σύμφωνα με τα νομοσχέδια, αν το Ταχυδρομείο αποτύχει σε δύο φορές εντός 90 ημερών να επιδώσει σε έναν οδηγό παραβάτη το εξώδικο, τότε την παράδοση του θα αναλαμβάνει η διαχειρίστρια εταιρεία. Όταν αποτυγχάνει και αυτή, τότε ως έσχατη λύση θα αναλαμβάνει η Αστυνομία για να προβαίνει στην επίδοση. Αν και πάλι υπάρχει αποτυχία, τότε η υπόθεση θα καταχωρείται στο Δικαστήριο.

Σημειώνεται ότι η Τροχαία θα υποδείξει στον ανάδοχο τα σημεία στα οποία θα τοποθετηθούν τόσο οι σταθερές όσο και οι κινητές, για τις οποίες τα σημεία θα αλλάζουν κάθε μέρα. Οι κινητές θα στηρίζονται σε βάση (τρίποδα) θα καταγράφουν τις παραβάσεις οι οποίες θ’ αποστέλλονται στο κεντρικό σύστημα και από εκεί θα βγαίνει το εξώδικο.

Συνολικά, θα τοποθετηθούν, στις τρεις φάσεις του συστήματος, 90 σταθερές κάμερες σε 30 τοποθεσίες ανά το παγκύπριο. Πρόκειται κυρίως για συμβολές λεωφόρων σε όλες τις πόλεις στις οποίες συμβαίνουν συχνά δυστυχήματα και κυρίως θανατηφόρα. Δεν θα τοποθετηθούν κάμερες στην επαρχία Αμμοχώστου επειδή δεν υπάρχει πόλη, θα υπάρχουν όμως κινητές κάμερες.

Επίσης, προβλέπεται η αγορά και 20 κινητών καμερών, οι οποίες θα τοποθετούνται σε πεζοδρόμια ή στη λωρίδα ασφαλείας των αυτοκινητόδρομων, τόσο στο αστικό όσο και στο υπεραστικό δίκτυο. Έμφαση με τις κινητές κάμερες θα δοθεί σε σημεία που οι οδηγοί αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες τόσο στις πόλεις όσο και στην ύπαιθρο, αλλά και σε μελανά σημεία στα οποία συμβαίνουν συχνά δυστυχήματα.

Με τη Β’ φάση θα γίνει η εγκατάσταση άλλων 16 κινητών και άλλων 20 σταθερών καμερών. Στη Γ’ φάση θα εγκατασταθούν ακόμη 66 σταθερές κάμερες. Αυτό θα γίνει μέσα σε 12 μήνες μετά την παραλαβή της πρώτης φάσης. Ολόκληρη η διαδικασία μαζί με την προμήθεια και την εγκατάσταση του εξοπλισμού θα γίνει μέσα σε περίπου δυο χρόνια και θα συμπληρωθεί το 2023.

Παρενθετικά αναφέρεται ότι το όλο σύστημα θα το διαχειρίζεται η ανάδοχος εταιρείας και ο ρόλος της Τροχαίας θα περιοριστεί στη διαχείριση των προσωπικών δεδομένων των παραβατών, ώστε να μην υπάρχει παραβίασή τους από ιδιώτες

Πηγή: https://www.philenews.com/koinonia/eidiseis/article/1279929/25-oktobrioy-anaboyn-oi-kameres-trochaias

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Security Report Μαρτίου

  Security Report Μαρτίου

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Μαρτίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχος του Security Report θα βρείτε ενδιαφέροντα ...
 • 9 συστήματα ελέγχου πρόσβασης για ξενοδοχεία

  9 συστήματα ελέγχου πρόσβασης για ξενοδοχεία

  Ο κλάδος της φιλοξενίας εξελίσσεται ραγδαία, ιδίως στη χώρα μας, όπου καθημερινά εκατοντάδες ξενοδοχεία προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες και στους τουρίστες που καταφθάνουν από το ε...
 • Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός – ΕΡΜΗΣ

  Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός – ΕΡΜΗΣ

  Η Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός Α.Ε. – ΕΡΜΗΣ διασφαλίζει τη διαθεσιμότητα και την αδιάλειπτη παροχή των 24/7 Υπηρεσιών Κέντρου Λήψης Ηλεκτρονικών Σημάτων, για την αντιμετώπιση απρόσμενων καταστάσεων...
 • 11 Wi-Fi κάμερες της ANGA για όλες τις απαιτήσεις

  11 Wi-Fi κάμερες της ANGA για όλες τις απαιτήσεις

  Μία ολοκληρωμένη σειρά 11 Wi-Fi καμερών της ANGA, καθεμία από τις οποίες διαθέτει ένα μοναδικό σύνολο χαρακτηριστικών προσαρμοσμένων για να καλύψει διαφορετικές ανάγκες και προτιμήσεις, θα βρείτε ...
 • 3 Νέα CCTV testers με υποστήριξη οπτικών ινών από την ΗΛΚΑ

  3 Νέα CCTV testers με υποστήριξη οπτικών ινών από την ΗΛΚΑ

  H ΗΛΚΑ Α.Ε. διαθέτει την πληρέστερη γκάμα all in one CCTV testers τελευταίας γενεάς, με προϊόντα κορυφαίων προδιαγραφών, σε ασυναγώνιστες τιμές. Τα CCTV testers είναι απαραίτητα εργαλεία για τον ε...
 • TP-Link VIGI C540-W & C340 V1/V2

  TP-Link VIGI C540-W & C340 V1/V2

  Η πρωτοποριακή σειρά προϊόντων VIGI της TP-Link έχει σχεδιαστεί για εγκαταστάσεις μικρομεσαίας κλίμακας και περιλαμβάνει κάμερες υψηλής ανάλυσης με προηγμένα χαρακτηριστικά που εξασφαλίζουν καθαρή...