Skip to main content
DIABASTE DWREAN SEC CYP 08
DIGITAL TV 181
19 Σεπτεμβρίου 2023 11:37

Μην “ψαρώνετε”: τα 10 βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε αφού κάνετε κλικ σε έναν σύνδεσμο ηλεκτρονικού ψαρέματος

phishing b913d41b

Μπορεί να αισθανθείτε ντροπή ή ακόμα και ανησυχία αν τσιμπήσετε το δόλωμα και κάνετε κλικ σε έναν σύνδεσμο ηλεκτρονικού “ψαρέματος”, αλλά αυτού του είδους οι απειλές είναι όλο και πιο συνηθισμένες. Στην πραγματικότητα, συμβαίνει σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο και οι αριθμοί αυξάνονται.

Μάλιστα, ορισμένες επιθέσεις phishing είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν και αποτελούν μια διαφορετική κατηγορία γιατί προϋποθέτουν σημαντική επένδυση χρόνου και σχολαστικό σχεδιασμό από τους επιτιθέμενους, γι’ αυτό άλλωστε και αυτές οι επιθέσεις είναι ιδιαίτερα πειστικές και πετυχημένες.

Χρειάζονται λίγα μόνο λεπτά για να πέσει κανείς θύμα μιας απάτης και οι επαγγελματίες της πληροφορικής δεν εξαιρούνται από αυτόν τον κίνδυνο. Τι γίνεται όμως αν, τσιμπήσατε το δόλωμα και κάνατε κλικ σε ένα σύνδεσμο ηλεκτρονικού ψαρέματος και ξαφνικά συνειδητοποιήσετε ότι μπορεί και να ήταν απάτη;

Ο Roman Cuprik από την ομάδα της παγκόσμιας εταιρείας ψηφιακής ασφάλειας ESET δίνει 10 βήματα που μπορείτε  να κάνετε αφού έχετε τσιμπήσει το δόλωμα.

 1. Μη δώσετε περισσότερες πληροφορίες

Ας υποθέσουμε ότι λάβατε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από ένα ηλεκτρονικό κατάστημα που σας δημιουργεί κάποιες υποψίες, αλλά κάνατε κλικ στον επισυναπτόμενο σύνδεσμο χωρίς να το σκεφτείτε ή απλώς από περιέργεια. Ο σύνδεσμος σάς στέλνει σε μια ιστοσελίδα που μοιάζει νόμιμη και παρόλα αυτά οι αμφιβολίες παραμένουν στο μυαλό σας…

Η πιο απλή προσέγγιση είναι να αποφύγετε να μοιραστείτε οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία – μην πληκτρολογήσετε τα διαπιστευτήριά σας και μη δώσετε τα στοιχεία του τραπεζικού σας λογαριασμού. Αν οι απατεώνες κυνηγούσαν μόνο τα δεδομένα σας και δεν έβαλαν σε κίνδυνο τη συσκευή σας με κακόβουλο λογισμικό, μόλις αποφύγατε το αγκίστρι.

 1. Αποσυνδέστε τη συσκευή σας από το διαδίκτυο

Ορισμένες επιθέσεις phishing μπορεί να σας αναγκάσουν να δώσετε στους απατεώνες πρόσβαση στον υπολογιστή σας, το κινητό σας τηλέφωνο ή άλλη συσκευή. Μπορεί να εγκαταστήσουν κακόβουλο λογισμικό, να συλλέξουν πληροφορίες σχετικά με εσάς και τη συσκευή σας ή να αποκτήσουν απομακρυσμένο έλεγχο της συσκευής που έχει παραβιαστεί.

Για να μετριάσετε τη ζημιά, πρέπει να κινηθείτε γρήγορα. Ξεκινήστε αποσυνδέοντας την παραβιασμένη συσκευή από το διαδίκτυο.

Εάν χρησιμοποιείτε υπολογιστή με ενσύρματη σύνδεση, απλά αποσυνδέστε το καλώδιο δικτύου από τον υπολογιστή σας. Αν είστε συνδεδεμένοι μέσω Wi-Fi, απενεργοποιήστε τη σύνδεση στις ρυθμίσεις της συσκευής ή ενεργοποιήστε τη λειτουργία “airplane mode” στο κινητό σας τηλέφωνο.

 1. Δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας

Η αποσύνδεση από το διαδίκτυο θα αποτρέψει την αποστολή περισσότερων δεδομένων στον κακόβουλο διακομιστή, όμως τι γίνεται με τα δεδομένα σας που εξακολουθούν να βρίσκονται σε κίνδυνο; Θα πρέπει να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων σας, κυρίως των ευαίσθητων εγγράφων ή των αρχείων με υψηλή προσωπική αξία, όπως φωτογραφίες και βίντεο.

Βεβαίως, η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των δεδομένων σας μετά την επίθεση μπορεί να είναι επικίνδυνη, καθώς ενδέχεται να έχουν ήδη παραβιαστεί από κακόβουλο λογισμικό. Οι πιθανότητες είναι ότι θα δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας του κακόβουλου λογισμικού μαζί με τις φωτογραφίες από το τελευταίο πάρτι γενεθλίων σας.

Αντ’ αυτού, θα πρέπει να δημιουργείτε αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων σας τακτικά και προληπτικά. Εάν το κακόβουλο λογισμικό πλήξει τη συσκευή σας, μπορείτε να ανακτήσετε τα δεδομένα σας από έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο, ένα στικάκι USB ή μια υπηρεσία αποθήκευσης στο cloud.

 1. Εκτελέστε την εντολή σάρωσης για κακόβουλο λογισμικό και για άλλες απειλές

Εκτελέστε μια πλήρη σάρωση της συσκευής σας χρησιμοποιώντας λογισμικό προστασίας από κακόβουλο λογισμικό από αξιόπιστο πάροχο, ενώ η συσκευή είναι ακόμη αποσυνδεδεμένη από το διαδίκτυο.

Ιδανικά, θα ήταν επίσης σκόπιμο να εκτελέσετε μια δεύτερη σάρωση, χρησιμοποιώντας, για παράδειγμα, το δωρεάν online σκάνερ της ESET. Κάντε λήψη του σαρωτή είτε στον υπολογιστή είτε ενδεχομένως σε μια ξεχωριστή συσκευή, όπως ένας σκληρός δίσκος USB, τον οποίο μπορείτε στη συνέχεια να τοποθετήσετε στον υπολογιστή που έχει εκτεθεί και να εγκαταστήσετε το λογισμικό από εκεί.

Μη χρησιμοποιείτε τη συσκευή κατά τη διάρκεια της σάρωσης και περιμένετε τα αποτελέσματα. Εάν ο σαρωτής εντοπίσει ύποπτα αρχεία, ακολουθήστε τις οδηγίες για να τα αφαιρέσετε.

Εάν η διαδικασία σάρωσης δεν εντοπίσει κανένα πιθανό κίνδυνο, αλλά εξακολουθείτε να έχετε αμφιβολίες, επικοινωνήστε με τον προμηθευτή ασφαλείας σας. Και αν ακόμα δεν χρησιμοποιείτε κάποιο πολυεπίπεδο, λογισμικό κατά του κακόβουλου λογισμικού με λειτουργίες anti-phishing, προμηθευτείτε ένα!

 1. Εξετάστε το ενδεχόμενο επαναφοράς εργοστασιακών ρυθμίσεων

Επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων σημαίνει επαναφορά του τηλεφώνου στην αρχική του κατάσταση με την αφαίρεση όλων των εγκατεστημένων εφαρμογών και αρχείων. Ωστόσο, ορισμένοι τύποι κακόβουλου λογισμικού μπορεί να παραμείνουν στη συσκευή σας ακόμη και μετά από πλήρη επαναφορά, αλλά οι πιθανότητες είναι ότι η διαγραφή της κινητής συσκευής ή του υπολογιστή σας απομακρύνει επιτυχώς κάθε απειλή. Να θυμάστε ότι η επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων είναι μη αναστρέψιμη και θα διαγράψει όλα τα δεδομένα που είναι αποθηκευμένα τοπικά. Για αυτό και οι ειδικοί το λένε ξανά και ξανά : δημιουργείστε τακτικά αντίγραφα ασφαλείας!

 1. Αλλάξτε τους κωδικούς σας

Τα μηνύματα ηλεκτρονικού “ψαρέματος” μπορεί να σας εξαπατήσουν ώστε να αποκαλύψετε τα ευαίσθητα δεδομένα σας, όπως αριθμούς ταυτότητας, στοιχεία τραπεζικών και πιστωτικών καρτών ή κωδικούς. Ακόμη και όταν δε δίνετε τα στοιχεία σας, είναι πιθανό, αν έχει εγκατασταθεί κακόβουλο λογισμικό στη συσκευή σας, να τα εντοπίσει.

Αν πιστεύετε ότι αυτό συμβαίνει, κυρίως αν τα μηνύματα ηλεκτρονικού “ψαρέματος” σας ζητούν να παραδώσετε μια συγκεκριμένη σύνδεση – για παράδειγμα τους κωδικούς για το LinkedIn – θα πρέπει να αλλάξετε αμέσως τα στοιχεία της σύνδεσής σας, και το ίδιο θα πρέπει να κάνετε αν χρησιμοποιείτε τον ίδιο κωδικό πρόσβασης σε διάφορους λογαριασμούς, όπως το ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο, τις ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές ή/και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αυτές οι καταστάσεις υπογραμμίζουν τη σημασία της χρήσης μοναδικών ονομάτων χρήστη και κωδικών πρόσβασης για διαφορετικές διαδικτυακές υπηρεσίες. Η χρήση των ίδιων διαπιστευτηρίων σε διάφορους λογαριασμούς καθιστά πολύ πιο εύκολο για τους επιτιθέμενους να κλέψουν τα προσωπικά σας δεδομένα ή τα χρήματά σας.

 1. Επικοινωνήστε με τράπεζες, αρχές και παρόχους υπηρεσιών

Εάν δώσατε στοιχεία τραπεζικής/πιστωτικής κάρτας ή στοιχεία σύνδεσης για μια ιστοσελίδα με πρόσβαση στις κάρτες σας, ενημερώστε αμέσως την τράπεζά σας. Η κάρτα σας μπορεί να μπλοκαριστεί ή να παγώσει για να αποτραπεί μελλοντική απάτη και εσείς μπορείτε να αποτρέψετε ή να ελαχιστοποιήσετε τυχόν οικονομικές απώλειες. Θυμηθείτε να ελέγξετε αν η τράπεζά σας (ή άλλη υπηρεσία πληρωμών που έχει εκτεθεί σε κίνδυνο) διαθέτει πολιτική επιστροφής χρημάτων για τα θύματα απάτης.

Για να μην πέσουν κι άλλοι άνθρωποι στην παγίδα αυτής της απάτης, θα πρέπει επίσης να επικοινωνήσετε με τις αρχές.

 1. Κοιτάξτε για διαφορές

Οι κυβερνοεγκληματίες που εισβάλλουν με επιτυχία σε μια από τις συσκευές ή τους λογαριασμούς σας μπορεί να προσπαθήσουν να εδραιώσουν την παρουσία τους εκεί για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Μπορεί να αλλάξουν τα στοιχεία σύνδεσης, τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τους αριθμούς τηλεφώνου ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να τους βοηθήσει να εδραιώσουν τα κεκτημένα τους στο λογαριασμό σας.

Ελέγξτε τη δραστηριότητά σας στους λογαριασμούς σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις τραπεζικές πληροφορίες και το ιστορικό των ηλεκτρονικών σας αγορών. Αν, για παράδειγμα, εντοπίσετε πληρωμές που σας φαίνονται παράξενες, άγνωστες ή μη εξουσιοδοτημένες, αναφέρετε το, αλλάξτε τα στοιχεία σύνδεσής σας και ζητήστε επιστροφή χρημάτων.

 1. Αναζητήστε μη αναγνωρισμένες συσκευές

Εάν οι χάκερ έκλεψαν τα στοιχεία του λογαριασμού σας, οι πιθανότητες είναι ότι προσπάθησαν να συνδεθούν από τη δική τους συσκευή. Οι περισσότερες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης διατηρούν αρχείο των τρεχουσών συνεδριών σύνδεσής στο πλαίσιο των ρυθμίσεων απορρήτου. Πηγαίνετε να το ελέγξετε και πραγματοποιήστε αναγκαστική αποσύνδεση για κάθε άγνωστη συσκευή.

 1. Ειδοποιήστε τους φίλους, τις επαφές, τους παρόχους υπηρεσιών και τον εργοδότη σας

Μερικές φορές οι απατεώνες χρησιμοποιούν τη λίστα επαφών σας σε έναν παραβιασμένο λογαριασμό για να διασπείρουν συνδέσμους ηλεκτρονικού ψαρέματος ή ανεπιθύμητη αλληλογραφία. Λάβετε μέτρα για να αποτρέψετε άλλους να πέσουν θύματα.

Εάν μια κυβερνοεπίθεση σχετίζεται με τους επαγγελματικούς λογαριασμούς σας ή τις συσκευές που χορηγεί ο εργοδότης, ακολουθήστε τους κανόνες της εταιρείας σας για την αντιμετώπιση περιστατικών κυβερνοεπίθεσης και αναφέρετε αμέσως την υπόθεση στον προϊστάμενό σας και στο τμήμα πληροφορικής. Οι μεγάλες υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, όπως το Outlook ή το Gmail, προσφέρουν επίσης εργαλεία για την αναφορά μηνυμάτων ηλεκτρονικού “ψαρέματος” απευθείας από τα εισερχόμενά σας.

Αν παραμείνετε ψύχραιμοι και ακολουθήσετε τις παραπάνω συμβουλές, είστε ένα βήμα μπροστά από τις απειλές που ενδεχομένως να αντιμετωπίσετε.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Security Report, τεύχος 143

  Security Report, τεύχος 143

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Οκτωβρίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές ...
 • Ιατρική βοήθεια στα συστήματα συναγερμού

  Ιατρική βοήθεια στα συστήματα συναγερμού

  Η πρόοδος της τεχνολογίας έχει φέρει επανάσταση στον κλάδο της οικιακής ασφάλειας, που σήμερα έχει υιοθετήσει πιο ολοκληρωμένες και «σωτήριες» λύσεις, ξεπερνώντας ακόμα και τις προσδοκίες των τελι...
 • Wi-Fi Sensing

  Wi-Fi Sensing

  Οι εφαρμογές του Wi-Fi και της ασύρματης τεχνολογίας εξελίσσονται ραγδαία, και σήμερα η εν λόγω τεχνολογία δημιουργεί νέες ευκαιρίες. Ερευνητές και επιστήμονες από τον κλάδο της τεχνολογίας έχουν ...
 • Αναγνώριση πινακίδων οχημάτων

  Αναγνώριση πινακίδων οχημάτων

   Έντονες είναι οι εξελίξεις στην τεχνολογία αναγνώρισης οχημάτων και συμπεριφοράς οδηγών τα τελευταία χρόνια. Από την ευρεία υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης, μέχρι τη μηχανική μάθηση, όλα σ...
 • Video Analytics

  Video Analytics

  Με την πληθώρα τεχνολογικών λύσεων που συναντούμε σήμερα είναι σίγουρο πως οι επιχειρήσεις και οι μεγάλοι οργανισμοί έχουν την τύχη, αλλά και την ελευθερία, να επιλέξουν - μέσα από μια μεγάλη γκάμ...
 • Τεχνητή νοημοσύνη στις σύγχρονες κάμερες

  Τεχνητή νοημοσύνη στις σύγχρονες κάμερες

  Οι εξελίξεις γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη είναι ραγδαίες και αυτός είναι ίσως ένας από τους κυριότερους λόγους που για κάποιους η τεχνητή νοημοσύνη είναι κάτι συναρπαστικό, ενώ για άλλους δυνητι...
 • ONVIF

  ONVIF

  Το ONVIF (Open Network Video Interface Forum), το παγκόσμιο ανοικτό πρότυπο διασύνδεσης φυσικών προϊόντων ασφαλείας IP, παρουσίασε το πρόσθετο διαμόρφωσης TLS, που θα επιτρέψει ταχύτερες και ασφαλ...
 • Προϊόντα CCTV της HOLOWITS

  Προϊόντα CCTV της HOLOWITS

  Η Oktabit Α.Ε., διακεκριμένη εταιρεία στον χώρο της διανομής προϊόντων υψηλής τεχνολογίας με 30 και πλέον έτη επιτυχημένης παρουσίας στην ελληνική αγορά, ανακοίνωσε πρόσφατα τη νέα στρατηγική συνε...
 • Uniview F & Q3 Series

  Uniview F & Q3 Series

  H Uniview είναι ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές συστημάτων CCTV, με έδρα την Hangzhou της Κίνας, 4 κέντρα R&D, παραρτήματα ανά την υφήλιο και παρουσία σε 145 χώρες. Μέσα σε 15 μόνο χρόν...
 • IP κάμερες της Tiandy

  IP κάμερες της Tiandy

  Σήμερα, η βιντεοεπιτήρηση δεν αφορά μόνο στην παρακολούθηση, αφορά στη λήψη και στην επεξεργασία δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, με ακρίβεια και αποτελεσματικότητα. Στην εποχή του ψηφιακού μετασχημ...
 • Comelit Integration System

  Comelit Integration System

  Η εγκατάσταση συστήματος αυτοματισμού βελτιώνει την ποιότητα της καθημερινότητας, μεγιστοποιεί την ασφάλεια του χώρου και συμβάλλει στη μείωση των λογαριασμών ενέργειας έως και στο ένα τρίτο (-30%...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Security Report Cyprus, τεύχος 09

  Security Report Cyprus, τεύχος 09

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Cyprus! Στο νέο τεύχος θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές που απευθύνονται σε κάθε τεχνικό, ηλεκτρονικό ή ...
 • IFSEC International 2023

  IFSEC International 2023

  Η φετινή χρονιά σηματοδοτεί την 50ή επέτειο της IFSEC και το περιοδικό Security Report ταξίδεψε στο Λονδίνο για να σας μεταφέρει πλούσιο ρεπορτάζ από τη διεθνή έκθεση! Η δημοσιογραφική ομάδα της L...
 • Κωνσταντίνος Ραβάνης, CEO Rakson

  Κωνσταντίνος Ραβάνης, CEO Rakson

  Το 2023 αποτελεί χρονιά ορόσημο για την Rakson A.E., καθώς η εταιρεία γιορτάζει 35 χρόνια επιτυχημένης παρουσίας και λειτουργίας στην ελληνική αγορά. Σε έναν κόσμο που διαρκώς μεταβάλλεται και αντ...
 • Η τεχνολογία Ultra-Wideband θα αναδιαμορφώσει τον κλάδο του Access Control

  Η τεχνολογία Ultra-Wideband θα αναδιαμορφώσει τον κλάδο του Access Control

  Από τις αρχές του 2020, τα smartphones της Apple, της Samsung και της Xiaomi είναι εξοπλισμένα με την τεχνολογία υπερευρείας ζώνης Ultra-Wideband (UWB). Η Apple χρησιμοποιεί το UWB για κοινή χρήση...
 • Ολυμπιακοί Αγώνες 2024

  Ολυμπιακοί Αγώνες 2024

  Τόσο η Εθνοσυνέλευση όσο και η Γερουσία της Γαλλίας, έχουν εγκρίνει νέο νόμο ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι. Το άρθρο 7, που μέχρι τώρα φαίνεται να αποτελεί την πιο αμφιλεγόμενη ...
 • Ο ήχος στα συστήματα ασφαλείας και η απόδοση της επένδυσης

  Ο ήχος στα συστήματα ασφαλείας και η απόδοση της επένδυσης

  Σε όλο τον κόσμο, οι ομάδες και οι υπεύθυνοι ασφαλείας βρίσκονται «υπό πίεση», όταν πρέπει να δικαιολογήσουν τι κάνουν και πώς το κάνουν, αλλά αυτό δεν ισχύει μόνο για τον κλάδο της ασφάλειας. Σε ...
 • Ανάλυση IP καμερών

  Ανάλυση IP καμερών

  Σήμερα, η ανάλυση των IP καμερών ποικίλει ανάλογα με τις προτιμήσεις, την τιμή και τις απαιτήσεις της ίδιας της εγκατάστασης. Από 720p έως 4K και ακόμα παραπάνω, η ανάλυση μίας κάμερας αποτελεί, α...
 • Η παγκόσμια αγορά των λογισμικών διαχείρισης βίντεο θα αγγίξει τα 31 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2027

  Η παγκόσμια αγορά των λογισμικών διαχείρισης βίντεο θα αγγίξει τα 31 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2027

  Τα λογισμικά διαχείρισης βίντεο, αποτελούν σήμερα θεμέλιους λίθους κάθε συστήματος βιντεοεπιτήρησης, επιτρέποντας στους χειριστές να διαχειριστούν τον εξοπλισμό ασφαλείας εξ’ αποστάσεως, αλλά και ...