Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
9 Απριλίου 2019 11:05

Μπορεί κάποιος άγνωστος να δει μέσα από την κάμερα μου;

2b52b30350e84b1abd5ad379387c0403 XL 2d8caac2

Το 2013, ένας πρώην εργαζόμενος της NSA με το όνομα Edward Snowden, αποκάλυψε μυστικά αρχεία σχετικά με τα συστήματα παρακολούθησης των υπηρεσιών ασφαλείας.

Το 2013, ένας πρώην εργαζόμενος της NSA με το όνομα Edward Snowden, αποκάλυψε μυστικά αρχεία σχετικά με τα συστήματα παρακολούθησης των υπηρεσιών ασφαλείας.

Μέσα από πολλά μυστικά, αποκάλυψε και δύο προγράμματα παρακολούθησης με τα ονόματα PRISM και XKeyscore.

Οι λειτουργίες αυτών των δύο προγραμμάτων, ήταν η συλλογή πληροφοριών και παρακολούθηση των χρηστών του διαδικτύου σε ημερήσια βάση.

Ο Edward Snowden, όχι μόνο αποκάλυψε δημόσια τα μυστικά της NSA αλλά τόνισε ιδιαίτερα στον κόσμο να προσέχει τις κάμερες του, είτε είναι κάμερα του λάπτοπ, είτε εξωτερική κάμερα, θα πρέπει πάντα οι χρήστες να παίρνουν τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας.

Είχε δίκιο λοιπόν ο Edward Snowden;

 Γίνεται να δει μέσα από την κάμερα μου κάποιος;

Ισχύει αυτό που λέει ο Edward Snowden και ονομάζεται RAT (Remote Access Trojan).

Τα κακόβουλα λογισμικά μπορούν να δώσουν πρόσβαση στον χάκερ, να βλέπει μέσω της κάμερας σας, να ακούει από το μικρόφωνο σας άσχετα αν το έχετε ενεργοποιήσει, ακόμη και την ώρα που πληκτρολογείτε να έχει ανοιχτό ένα πρόγραμμα και ότι γράφετε να το διαβάζει, όπως username και κωδικούς.

 Πως όμως γίνεται κάποιος να έχει πρόσβαση στην κάμερα μου;

Οι τρόποι που κάποιος μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στην κάμερα σας είναι πολλοί, όμως όλοι συνδέονται με την εγκατάσταση κακόβουλου λογισμικού.

Το κακόβουλο λογισμικό μπορεί να εγκατασταθεί στον υπολογιστή σας μέσω:

– Spam email

– Pop-Up Ads

– Πειρατικών ιστοσελίδων

– Κατέβασμα μολυσμένων προγραμμάτων

Η αλήθεια είναι πως αν δεν έχετε καλό Anti-Virus, είναι εύκολο για έναν έμπειρο χάκερ να αποκτήσει πρόσβαση στην κάμερα σας.

Πως μπορεί να με βλάψει ο χάκερ;

Μπορεί να σκέφτεστε πως από την στιγμή που δεν έχετε κάτι να κρύψετε ή δεν σας υποκλέπτει κάποια αρχεία ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά ξανασκεφτείτε το.

Σκεφτείτε πως ένας κακόβουλος άγνωστος χρήστης, μπορεί να σας βλέπει όποτε θέλει, να ακούει ότι λέτε και να παρακολουθεί ότι γράφετε.

Οι δυνατότητες που έχει ο κακόβουλος χρήστης είναι απεριόριστες, ξεκινώντας με την απλή παρακολούθηση των κινήσεων σας και φθάνοντας έως και στον εκβιασμό.

Ο κακόβουλος χρήστης μπορεί να ηχογραφήσει μία συζήτηση που δεν θέλετε να βγει δημόσια ή να σας τραβήξει φωτογραφία σε μία προσωπική σας στιγμή.

Πως μπορώ να ξέρω αν με παρακολουθεί κάποιος από την κάμερα μου;

Η αλήθεια είναι πως υπάρχει μονάχα ένας τρόπος που μπορείτε να καταλάβετε αν σας παρακολουθούν μέσω της κάμερας σας και αυτός είναι από την ένδειξη LED που ανάβει όταν ενεργοποιείται η κάμερα σας.

Δυστυχώς πλέον, οι έμπειροι χάκερ ξέρουν να απενεργοποιούν το LED με αποτέλεσμα να μην καταλαβαίνετε πότε σας παρακολουθούν.

Χωρίς online Anti-Virus με 24ώρη προστασία, η κάμερα σας είναι ευάλωτη σε πολλούς κακόβουλους χρήστες.

Πως μπορώ να αποτρέψω τον χάκερ από το με παρακολουθεί μέσω της κάμερας μου;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορείτε να αποτρέψετε τον χάκερ από το να δει μέσω της κάμερας σας.

Κάποιοι από αυτούς είναι:

– Εγκατάσταση Anti-Virus

– Εγκατάσταση VPN (Δείτε εδώ πληροφορίες σχετικά με το VPN).

– Να χρησιμοποιείτε πολύπλοκους κωδικούς και να τους αλλάζετε τακτικά

– Όταν ολοκληρώνετε τις εργασίες σας, να απενεργοποιείτε τον υπολογιστή

– Να συνδέετε την κάμερα μόνο όταν σκοπεύετε να την χρησιμοποιήσετε

Εάν δεν επιθυμείτε να κάνετε κάποιο από τα παραπάνω βήματα, μπορείτε απλά να καλύψετε με ένα κομμάτι αυτοκόλλητης ταινίας την κάμερα σας.

πηγή: bitdefender.gr

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Security Report, Μάιος 2024

  Security Report, Μάιος 2024

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Μαΐου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχος θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές που...
 • AI κάμερες και καταγραφικά

  AI κάμερες και καταγραφικά

  Σε μια εποχή που προσδιορίζεται από την ταχεία τεχνολογική πρόοδο και εξέλιξη, η τεχνητή νοημοσύνη λειτουργεί ως game changer, επαναπροσδιορίζοντας τον κλάδο της ασφάλειας, πόσω μάλλον αυτόν της β...
 • Η Novatron Security Distribution εξαγόρασε την Grande Security

  Η Novatron Security Distribution εξαγόρασε την Grande Security

  Η Novatron Security Distribution Α.Ε., μέλος του ομίλου IFSAS, κορυφαίου ομίλου λύσεων & προϊόντων τεχνολογίας φυσικής ασφάλειας στην Ελλάδα, ανακοίνωσε την πλήρη εξαγορά των μετοχών της Grand...
 • Βία κατά των Γυναικών

  Βία κατά των Γυναικών

  Δυστυχώς, η αφορμή για αυτό το άρθρο είναι η δολοφονία της 28χρονης Κυριακής Γρίβα από τον πρώην σύντροφό της μόλις έξω από το Α.Τ. Αγίων Αναργύρων. Η τραγικότητα αυτού του περιστατικού εντείνεται...
 • Maxhub Open Days από την PartnerNET

  Maxhub Open Days από την PartnerNET

  Η PartnerNET, στο πλαίσιο της συνεχούς αναβάθμισης των προϊόντων και των υπηρεσιών που προσφέρει στους συνεργάτες της, διοργάνωσε σε συνεργασία με την Maxhub στα γραφεία της την Τετάρτη 10 και την...
 • Hikvsion HiWatch

  Hikvsion HiWatch

  To HiWatch είναι ένα ξεχωριστό brand της Hikvision, το οποίο περιλαμβάνει επαγγελματικά δικτυακά προϊόντα CCTV, που προορίζονται για μικρά και μεσαία έργα. Τα προϊόντα του brand HiWatch της Hik...