Skip to main content
tech2024 03 04 at 08 35 23 TM 461
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 186
securityreport e mag odhgos 2021
22 Απριλίου 2021 10:42

Νέο επενδυτικό βραχίονα για την κυβερνοασφάλεια δημιουργεί η Ε.Ε.

5b71756191c195183cad6b7506ad2de1 XL 5d7dde94

Το οπλοστάσιο της, προκειμένου να εξασφαλίσει την προστασία της Ευρώπης από τις ψηφιακές απειλές και να τονώσει την ανταγωνιστικότητα του κλάδου της κυβερνοασφάλειας, ενισχύει η Ευρώπη. Χθες, το Συμβούλιο έδωσε το “πράσινο φως” για τον Κανονισμό λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ικανοτήτων στον τομέα της Κυβερνοασφάλειας με έδρα το Βουκουρέστι. Πλέον, αναμένεται η τελική έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ώστε να τεθεί σε λειτουργία ο νέος μηχανισμός.

Το οπλοστάσιο της, προκειμένου να εξασφαλίσει την προστασία της Ευρώπης από τις ψηφιακές απειλές και να τονώσει την ανταγωνιστικότητα του κλάδου της κυβερνοασφάλειας, ενισχύει η Ευρώπη. Χθες, το Συμβούλιο έδωσε το “πράσινο φως” για τον Κανονισμό λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ικανοτήτων στον τομέα της Κυβερνοασφάλειας με έδρα το Βουκουρέστι. Πλέον, αναμένεται η τελική έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ώστε να τεθεί σε λειτουργία ο νέος μηχανισμός.

Μέσω του Κέντρου, η Ένωση αφενός θα ενισχύσει την ασφάλεια του Διαδικτύου και άλλων κρίσιμων συστημάτων δικτύου και πληροφοριών. Αφετέρου, θα τονώσει τις επενδύσεις στην έρευνα, την τεχνολογία και τη βιομηχανική ανάπτυξη στον τομέα, αφού ο νέος φορέας αναλαμβάνει τη διοχέτευση της χρηματοδότησης που συνδέεται με την κυβερνοασφάλεια από το πρόγραμμα “Ορίζων Ευρώπη” και το πρόγραμμα “Ψηφιακή Ευρώπη”.

Ειδικότερα, ο νέος φορέας έρχεται να ενισχύσει τη θωράκιση της ψηφιακής ενιαίας αγοράς, μεταξύ άλλων, σε τομείς, όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο, η έξυπνη κινητικότητα και το IoT, τονώνοντας ταυτόχρονα την αυτονομία της ΕΕ. στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Το εν λόγω “ευρωπαϊκό βιομηχανικό, τεχνολογικό και ερευνητικό Κέντρο ικανοτήτων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας” θα συνεργάζεται με ένα δίκτυο εθνικών κέντρων συντονισμού, που θα ορίσουν τα κράτη – μέλη.

Συνεργασία με τον ΕNISA

Η ΕΕ. διαθέτει τον μόνιμο Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κυβερνοασφάλεια (ENISA). Το νέο Ευρωπαϊκό Κέντρο Ικανοτήτων στον τομέα της Κυβερνοασφάλειας θα λειτουργεί ξεχωριστά από τον ENISA.

Ενώ ο τελευταίος θα επικεντρωθεί στα πρότυπα, ο νέος φορέας θα είναι το κύριο μέσο της ΕΕ. για τη συγκέντρωση επενδύσεων που προορίζονται για την ερευνητική, τεχνολογική και βιομηχανική ανάπτυξη στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.

Αν και δεν είναι επίσημος οργανισμός της ΕΕ., το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ικανοτήτων Κυβερνοασφάλειας θα αναλάβει τη χρηματοδότηση νέας έρευνας πάνω στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, παρέχοντας οικονομική στήριξη και τεχνική βοήθεια σε νεοσύστατες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον κυβερνοχώρο και προωθώντας πρότυπα κυβερνοασφάλειας.

Θυμίζουμε ότι στο πλαίσιο του νέου προγράμματος “Ψηφιακή Ευρώπη”, η ΕΕ. σκοπεύει να διαθέσει πάνω από €2 δισ. στην κυβερνοασφάλεια, από τον προϋπολογισμό της για τα έτη 2021-2027. Επίσης, η Ένωση ήδη από την ψηφιακή διάσκεψη κορυφής του Ταλίν τον Σεπτέμβριο του 2017, έθεσε ως στόχο να καταστεί παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο έως το 2025.

Η επιλογή της Ρουμανίας

Επτά χώρες υπέβαλαν αίτηση για τη φιλοξενία του νέου κέντρου έρευνας πάνω στον κλάδο της κυβερνοασφάλειας. Το Βουκουρέστι επικράτησε εκτοπίζοντας τις Βρυξέλλες, το Μόναχο, το Λεόν στην Ισπανία, το Βίλνιους στη Λιθουανία, τη Βαρσοβία και το Λουξεμβούργο.

 

Πηγή: sepe.gr

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Security Report Μαρτίου

  Security Report Μαρτίου

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Μαρτίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχος του Security Report θα βρείτε ενδιαφέροντα ...
 • 9 συστήματα ελέγχου πρόσβασης για ξενοδοχεία

  9 συστήματα ελέγχου πρόσβασης για ξενοδοχεία

  Ο κλάδος της φιλοξενίας εξελίσσεται ραγδαία, ιδίως στη χώρα μας, όπου καθημερινά εκατοντάδες ξενοδοχεία προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες και στους τουρίστες που καταφθάνουν από το ε...
 • Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός – ΕΡΜΗΣ

  Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός – ΕΡΜΗΣ

  Η Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός Α.Ε. – ΕΡΜΗΣ διασφαλίζει τη διαθεσιμότητα και την αδιάλειπτη παροχή των 24/7 Υπηρεσιών Κέντρου Λήψης Ηλεκτρονικών Σημάτων, για την αντιμετώπιση απρόσμενων καταστάσεων...
 • 11 Wi-Fi κάμερες της ANGA για όλες τις απαιτήσεις

  11 Wi-Fi κάμερες της ANGA για όλες τις απαιτήσεις

  Μία ολοκληρωμένη σειρά 11 Wi-Fi καμερών της ANGA, καθεμία από τις οποίες διαθέτει ένα μοναδικό σύνολο χαρακτηριστικών προσαρμοσμένων για να καλύψει διαφορετικές ανάγκες και προτιμήσεις, θα βρείτε ...
 • 3 Νέα CCTV testers με υποστήριξη οπτικών ινών από την ΗΛΚΑ

  3 Νέα CCTV testers με υποστήριξη οπτικών ινών από την ΗΛΚΑ

  H ΗΛΚΑ Α.Ε. διαθέτει την πληρέστερη γκάμα all in one CCTV testers τελευταίας γενεάς, με προϊόντα κορυφαίων προδιαγραφών, σε ασυναγώνιστες τιμές. Τα CCTV testers είναι απαραίτητα εργαλεία για τον ε...
 • TP-Link VIGI C540-W & C340 V1/V2

  TP-Link VIGI C540-W & C340 V1/V2

  Η πρωτοποριακή σειρά προϊόντων VIGI της TP-Link έχει σχεδιαστεί για εγκαταστάσεις μικρομεσαίας κλίμακας και περιλαμβάνει κάμερες υψηλής ανάλυσης με προηγμένα χαρακτηριστικά που εξασφαλίζουν καθαρή...