DIABASTE DWREAN SEC 127
techmail
electec 2022 3
ψηφιακή τηλεόραση
securityreport e mag odhgos 2021
25 Μαΐου 2022 11:05

Νομίζεις ότι έχεις γρήγορο Internet; Σύμφωνα με τη devolo, όλα κρίνονται από το uploading

Η συζήτηση για τις ταχύτητες σύνδεσης στο Internet συχνά περιστρέφεται γύρω από μια και μόνο παράμετρο: 50 ή 100 Mbps. Πολλές φορές ωστόσο, ξεχνάμε ότι τα οικιακά δίκτυα έχουν δύο ταχύτητες, το download και το upload. Η devolo φέρνει στο φως την παραμελημένη ταχύτητα του upload.

Η συζήτηση για τις ταχύτητες σύνδεσης στο Internet συχνά περιστρέφεται γύρω από μια και μόνο παράμετρο: 50 ή 100 Mbps. Πολλές φορές ωστόσο, ξεχνάμε ότι τα οικιακά δίκτυα έχουν δύο ταχύτητες, το download και το upload. Η devolo φέρνει στο φως την παραμελημένη ταχύτητα του upload.

Τι είναι οι ταχύτητες download και upload;

Οι συνδέσεις στο Internet είναι ένα αμφίδρομο μονοπάτι. Όταν κάνετε streaming μουσικής, παίζετε online παιχνίδια ή απλώς σερφάρετε στο Internet, αυτό που συμβαίνει ουσιαστικά είναι μια ανταλλαγή πληροφοριών και δεδομένων ανάμεσα σε κάποιους online servers και τις συσκευές σας. Έτσι τα δεδομένα είτε έρχονται από το Internet προς τις προσωπικές συσκευές σας (download) είτε μεταφορτώνονται από προσωπικές συσκευές σας προς το Internet (upload):

 • Η ταχύτητα download καθορίζει την ταχύτητα με την οποία γίνεται το loading των δεδομένων, για παράδειγμα, για εικόνες σε προγράμματα web, βίντεο στο YouTube και λήψη αρχείων.
 • Η ταχύτητα upload καθορίζει την ταχύτητα με την οποία, για παράδειγμα, ανεβαίνουν οι φωτογραφίες στο Facebook ή το Instagram, στέλνονται τα οικογενειακά βίντεο στο group chat του WhatsApp ή «φεύγουν» τα συνημμένα αρχεία στα email.

Σήμερα, οι ταχύτητες download και upload εκφράζονται συνήθως σε megabits ανά δευτερόλεπτο, τα γνωστά σε όλους Mbps.

Η ταχύτητα του upload συχνά είναι κρυφή

Το σημείο που αξίζει να εστιάσουμε, για αρχή είναι ότι οι προσφορές των παρόχων για τα πακέτα Internet συχνά είναι ασαφείς όσον αφορά τη διαφορά μεταξύ των ταχυτήτων download και upload. Για παράδειγμα, εάν αγοράσετε μια σύνδεση DSL με 50 Mbps, είναι πολύ πιθανό αυτό το νούμερο να αναφέρεται μόνο στην ταχύτητα download. Η ταχύτητα upload είναι πολύ πιθανό να είναι περίπου στα 10 Mbps – και οι δύο είναι ιδανικές τιμές, οι οποίες όμως σπάνια επιτυγχάνονται στην πράξη.

Ένας εμπειρικός κανόνας για τις συμβατικές συνδέσεις DSL, λέει ότι συνήθως η ταχύτητα του upload είναι περίπου η μισή σε σχέση με την ταχύτητα του download. Οι ακριβείς όροι ποικίλλουν ανάλογα με τον πάροχο και το συμβόλαιο. Έτσι, θα πρέπει να τα εξετάσετε προσεκτικά, ιδιαίτερα αν αναζητάτε στην αγορά ένα νέο πάροχο για Internet στο σπίτι, γιατί οι αργές ταχύτητες upload γίνονται συχνά πηγή εκνευρισμού.

Όταν μια αργή ταχύτητα upload γίνεται εκνευριστική

Αλλά γιατί να υπάρχει διαφορά μεταξύ της ταχύτητας upload και download; Ο λόγος είναι κυρίως ιστορικός. Από τη μία, οι παλαιότερες γραμμές για μεταφορά δεδομένων έχουν περιορισμένη χωρητικότητα. Από την άλλη, η ταχύτητα λήψης στα νοικοκυριά ήταν πολύ πιο σημαντική για πολλά χρόνια. Στο σπίτι κυρίως καταναλώναμε και κατεβάζαμε δεδομένα, αλλά σπάνια τα ανεβάζαμε.

Πλέον, η χρήση του Internet αλλάζει μέρα με τη μέρα και οδηγεί εύκολα σε στιγμές απογοήτευσης. Έχετε συνηθίσει να πραγματοποιείτε ένα streaming ταινίας στα 4K χωρίς προβλήματα, όταν όμως ένα σημαντικό upload από το σπίτι προς το server της εταιρείας «σέρνεται», τότε αισθάνεστε ότι δεν θα γίνει ποτέ. Ακόμα και ένα παιχνίδι που κυκλοφόρησε πρόσφατα και η λήψη του έγινε σε χρόνο ρεκόρ, η βιντεοκλήση με την παρέα που θα παίξετε, από μια κάμερα web HD, έχει αλλοιωθεί αφήνοντας απλώς ένα χάος από pixel.

Που είναι σημαντική η ταχύτητα του upload;

Υπάρχουν διάφορες περιπτώσεις όπου συνιστάται ανεπιφύλακτα ή απλώς είναι απαραίτητη μια υψηλότερη ταχύτητα upload. Οι απαιτήσεις διαφέρουν ανάλογα με την χρήση και το task. Φυσικά, έχει μεγάλη διαφορά εάν θέλετε να δημοσιεύετε ένα βίντεο στο YouTube μια φορά το μήνα ή κάθε δεύτερη μέρα. Αν αναζητάτε νέο πάροχο σύνδεσης στο Internet, θα πρέπει να ξεκινήσετε προσδιορίζοντας τις απαιτήσεις σας, όσο το δυνατόν ακριβέστερα, ώστε να μπορείτε να υπολογίσετε πόση ταχύτητα upload θα χρειαστείτε. Έτσι θα γνωρίζετε τις ανάγκες σας και θα επιλέξετε ένα πακέτο που θα σας καλύψει.

Ως βασική αρχή, ωστόσο, μπορούμε να δούμε μια σειρά διαδικτυακών ενεργειών που δεν είναι καθόλου διασκεδαστικές όταν χρησιμοποιούνται με πολύ χαμηλές ταχύτητες upload:

 • Επικοινωνία μέσω video: Αν πραγματοποιείτε βίντεο-κλήσεις τακτικά και για μεγάλα χρονικά διαστήματα τότε η ποιότητα της κλήσης θα είναι σημαντική και θα πρέπει να διατίθεται επαρκές bandwidth για το upload.
 • Μεταφορά δεδομένων: Αν πρέπει να μεταφέρετε συχνά μεγάλα αρχεία, είναι απαραίτητη μια καλή ταχύτητα upload. Δεν έχει σημασία αν τα δεδομένα μεταφορτώνονται χρησιμοποιώντας μια υπηρεσία cloud, e-mail ή αν πρόκειται για upload σε server (FTP).
 • Social media: Τα άτομα που είναι ιδιαίτερα ενεργά στα social media και δημοσιεύουν κυρίως εικόνες υψηλής ανάλυσης και βίντεο, θα χρειαστούν επίσης ένα καλό bandwidth για το upload. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση αποστολής φωτογραφιών ή βίντεο μέσω online μηνυμάτων.
 • Gaming: το απλό online gaming δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις στην ταχύτητα upload. Ωστόσο, οι διαβαθμίσεις σε αυτόν τον τομέα είναι ρευστές. Για παράδειγμα, αν θέλετε παράλληλα να βρίσκεστε σε επικοινωνία με μια ομάδα από gamers, να δημοσιεύετε gameplay videos ή ακόμα και να μεταδίδετε ζωντανά το παιχνίδι σας, οι απαιτήσεις στο upload αυξάνονται θεαματικά.

Μέτρηση της ταχύτητας του Internet

Υπάρχει μια ποικιλία από εύκολα εργαλεία που είναι διαθέσιμα για τον έλεγχο της ταχύτητας του Internet και χωρίς να χρειάζεται εγγραφή ή συνδρομή. Ανάμεσα σε αυτά τα εργαλεία, περιλαμβάνεται και το Speedtest.net από την Ookla, που έχει αποδεχτεί πολλές φορές αξιόπιστος οργανισμός όσον αφορά τις μετρήσεις της γύρω από το Internet.

Μέσα από τη μέτρηση των ταχυτήτων για το download και το upload θα δείτε στην πράξη αν λαμβάνετε τις ταχύτητες που έχετε συμφωνήσει με τον πάροχο. Αν τα αποτελέσματα δεν είναι τα επιθυμητά, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον πάροχο σας για να βρείτε πιθανές αιτίες του προβλήματος. Παρόλα αυτά, για να είστε βέβαιοι για τα αποτελέσματά σας, υπάρχουν μερικές συμβουλές που πρέπει να προσέξετε:

 • Πραγματοποιήστε διάφορες μετρήσεις σε διαφορετικές ώρες μέσα στη μέρα
 • Πραγματοποιήστε τη μέτρηση με ένα καλώδιο LAN και όχι με το WiFi
 • Κλείστε όλες τις συσκευές που χρησιμοποιούν Internet αλλά δεν βρίσκονται σε χρήση κατά τη διάρκεια της μέτρησης (αν είναι εφικτό)

Βελτιώστε μόνοι σας την ταχύτητα του upload

Δεδομένου ότι σε πολλές περιπτώσεις το bandwidth του upload είναι ήδη περιορισμένο από τον πάροχο, θα πρέπει να το αξιοποιήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο. Τοποθετήστε το router όσο γίνεται πιο κεντρικά και όχι πολύ μακριά από τις συσκευές που θα συνδεθούν στο Internet. Αυτό δεν είναι πάντα εύκολο καθώς οι τοίχοι και τα ταβάνια επιβραδύνουν το σήμα του WiFi.

Οι λύσεις για οικιακό δίκτυο τελευταίας τεχνολογίας από την devolo, είναι αυτό που ψάχνετε σε τέτοιες περιπτώσεις. Με τα προϊόντα της οικογένειας Magic, η γερμανική devolo, πρωτοπόρος στην τεχνολογίας Powerline, κάνει ιδιαίτερα εύκολη τη μεταφορά της σύνδεσης σε οποιοδήποτε δωμάτιο επιθυμείτε. Οι προσαρμογείς Magic σας επιτρέπουν να δημιουργήσετε ένα σταθερό, ευέλικτο και σταθερό οικιακό δίκτυο μέσα σε λίγα λεπτά ενώ έχετε την επιλογή να χρησιμοποιήσετε καλώδια με θύρες Ethernet ή μόνο το υπερσύγχρονο mesh WiFi. Πλέον, θα μπορείτε να σερφάρετε ξέγνοιαστα στο Internet και θα απολαμβάνετε όλες τις online «μαγικές» στιγμές σας.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Κυκλοφορεί το Security Report Ιουλίου

  Κυκλοφορεί το Security Report Ιουλίου

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Ιουλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές πο...
 • IFSEC International 2022 – Ρεπορτάζ από τον εκθεσιακό χώρο του ExCeL στο Λονδίνο!

  IFSEC International 2022 – Ρεπορτάζ από τον εκθεσιακό χώρο του ExCeL στο Λονδίνο!

  Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η διεθνής έκθεση IFSEC International 2022, η οποία επέστρεψε στον εκθεσιακό χώρο ExCeL του Λονδίνου μετά από δύο χρόνια απουσίας. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ...
 • SIGMA SECURITY – Εγκαίνια του νέου καταστήματος της εταιρείας στο Περιστέρι

  SIGMA SECURITY – Εγκαίνια του νέου καταστήματος της εταιρείας στο Περιστέρι

  Ένα νέο σημείο εξυπηρέτησης για τους επαγγελματίες συστημάτων ασφαλείας άνοιξε στο μεγαλύτερο σε πληθυσμό Δήμο της χώρας, το Περιστέρι. Πρόκειται για το καινούργιο κατάστημα της SIGMA SECURITY...
 • 2ο Τεχνικό Σεμινάριο Σ.Α.Ε.Ε.Σ.Α.Ε. στην Θεσσαλονίκη!

  2ο Τεχνικό Σεμινάριο Σ.Α.Ε.Ε.Σ.Α.Ε. στην Θεσσαλονίκη!

  Ο Σύνδεσμος Αδειοδοτημένων Επιχειρήσεων Εγκατάστασης Συστημάτων Ασφαλείας Ελλάδος, σε συνεργασία με την Dahua Technology Greece, πραγματοποίησαν με μεγάλη επιτυχία το δεύτερο τεχνικό σεμινάριο του...
 • Οι τάσεις και οι προκλήσεις που πρέπει να ξεπεράσουν οι Integrators

  Οι τάσεις και οι προκλήσεις που πρέπει να ξεπεράσουν οι Integrators

  Αν θέλαμε να δώσουμε έναν ορισμό για την φυσική-περιμετρική ασφάλεια, τότε θα μπορούσαμε να πούμε πως αυτή, αποτελείται από όλα εκείνα τα συστήματα και τις τεχνολογίες που προστατεύουν τους ανθρώπ...
 • Αναγνώριση Προσώπου

  Αναγνώριση Προσώπου

  Η βελτιωμένη ακρίβεια και τα πλεονεκτήματα που παρέχει η σημερινή τεχνολογία της αναγνώρισης προσώπου την καθιστούν ιδανικό εργαλείο για τον έλεγχο της ταυτότητας των χρηστών. Οι επαγγελματίες του...
 • Το νέο πρότυπο κωδικοποίησης βίντεο H.266 μειώνει το μέγεθος του βίντεο έως και 50%

  Το νέο πρότυπο κωδικοποίησης βίντεο H.266 μειώνει το μέγεθος του βίντεο έως και 50%

  Το 2020, η Fraunhofer HHI με έδρα το Βερολίνο ανακοίνωσε επίσημα το πρότυπο κωδικοποίησης και αποκωδικοποίησης βίντεο επόμενης γενιάς H.266/VVC (Versatile Video Coding), το οποίο υποστηρίζεται πλέ...
 • Hikvision AX Hybrid PRO

  Hikvision AX Hybrid PRO

  Η Hikvision ανακοίνωσε την κυκλοφορία ενός νέου συστήματος συναγερμού, το AX Hybrid PRO που έρχεται με μία νέα και καινοτόμα τεχνολογία μετάδοσης δεδομένων, την «Speed-X». Με τη νέα αυτή τεχνολογί...
 • Supervoice SVC-SP10, SVC-SP20 και SVC-SP30

  Supervoice SVC-SP10, SVC-SP20 και SVC-SP30

   Η Supervoice πρόσφατα ανακοίνωσε την κυκλοφορία μίας νέας σειράς HD IP μεγαφώνων και horn, που έρχεται να συμπληρώσει την γκάμα προϊόντων της. Πρόκειται για δύο προηγμένα IP speakers και ένα...
 • Uniview XVR301-Q Series & XVR301-16G Series XVR 4, 8 και 16 καναλιών

  Uniview XVR301-Q Series & XVR301-16G Series XVR 4, 8 και 16 καναλιών

  H εταιρία Stam Electronics επεκτείνει την προϊόντική γκάμα βιντεοεπιτήρησης της και ανακοινώνει μία νέα συνεργασία με τη UNIVIEW, τον τρίτο μεγαλύτερο κατασκευαστή CCTV προϊόντων στον κόσμο! Θέλον...
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΓΙΑ ΤΑ
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIBRA PRESS
Καυκάσου 145, Αθήνα, 11364ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Please enable the javascript to submit this form


Securityreport.gr - Το απόλυτο περιοδικό για τα συστήματα ασφαλείας
Libra Press © Copyright 2022 | All Rights Reserved
Dual Design