Skip to main content
DIGITAL TV 181
securityreport e mag odhgos 2021
22 Φεβρουαρίου 2022 11:44

Οι δέκα τάσεις που διαμορφώνουν το εργασιακό τοπίο το 2022

57d939de84b882718fbeb17b714f63c4 XL 2b73c690

Η τηλεργασία, οι ψηφιακοί νομάδες, η δραστηριοποίηση σε µια παγκόσµια αγορά και η ανάγκη για τις µικρότερου µεγέθους εταιρείες να  αποκτήσουν γραφεία δίχως να επιβαρύνονται µε τα υπέρογκα λειτουργικά κόστη συντήρησης και ενοικίασης, έχουν οδηγήσει στην αυξηµένη ζήτηση εκµίσθωσης ευέλικτων χώρων εργασίας.

Η τηλεργασία, οι ψηφιακοί νομάδες, η δραστηριοποίηση σε µια παγκόσµια αγορά και η ανάγκη για τις µικρότερου µεγέθους εταιρείες να  αποκτήσουν γραφεία δίχως να επιβαρύνονται µε τα υπέρογκα λειτουργικά κόστη συντήρησης και ενοικίασης, έχουν οδηγήσει στην αυξηµένη ζήτηση εκµίσθωσης ευέλικτων χώρων εργασίας.
 
Η International Workplace Group (IWG), νούµερο ένα πάροχος ευέλικτων χώρων εργασίας παγκοσµίως, προέβλεψε τις µεγάλες αλλαγές που θα συντελούνταν στον τρόπο που οι επιχειρήσεις θα οργάνωναν το εργασιακό τους περιβάλλον. «Η εργασία στο μέλλον θα γίνεται στην καρδιά των τοπικών κοινοτήτων παντού, επομένως η εστίασή μας στην IWG είναι να παρέχουμε τοπικούς χώρους εργασίας στους οποίους οι άνθρωποι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση κοντά στο σπίτι, ανεξάρτητα από το πού ζουν» αναφέρει σε δήλωσή του ο  Χρήστος Μισαηλίδης, CEO της IWG.
 
Σύμφωνα με τον κ. Μισαιλίδη, οι εργασίες στο μέλλον θα συμβαίνουν στην καρδιά των τοπικών κοινοτήτων – πόλεις και προάστια, κωμοπόλεις και χωριά – και η εστίαση της IWG είναι στην παροχή τοπικών χώρων εργασίας στους οποίους οι άνθρωποι μπορούν να έχουν πρόσβαση κοντά στο σπίτι τους, ανεξάρτητα από το πού ζουν.

Αυτή είναι μόνο η αρχή για κάτι που καθορίζει πραγματικά την σύγχρονη εποχή και που θα έχει τρομερά θετικό αντίκτυπο στις μελλοντικές γενιές, δίνοντας την ευκαιρία στους εργαζόμενους για να ζήσουν λιγότερο αγχωμένες και πιο εμπλουτισμένες ζωές.

 
Ανθρώπινες σχέσεις
 
Οι εταιρείες συνειδητοποιούν ότι οι πιο ευτυχισμένοι εργαζόμενοι είναι πιο παραγωγικοί, με αποτέλεσμα οι εταιρίες να επενδύουν στην ψυχική υγεία και την ευημερία των εργαζομένων τους με βελτιωμένες γραμμές επικοινωνίας. Η υβριδική εργασία ενσαρκώνει τον σεβασμό και την εξατομίκευση,που σημαίνει ότι ανεξάρτητα από το ποιες είναι οι ανάγκες ενός εργαζομένου, θα έχει πάντα ένα μέρος για να εργαστεί που του ταιριάζει καλύτερα και την ευελιξία να προσφέρει ό,τι απαιτείται από αυτόν εκτός των ορίων μιας παραδοσιακής εργάσιμης εβδομάδας 9-5.
 
Υπερευελιξία
 
Από το 2022 η υπερευελιξία, θα αποτελεί απαραίτητη προυπόθεση. Το 2021 έρευνα της IWG αποκάλυψε ότι σχεδόν οι μισοί υπάλληλοι γραφείου θα παραιτούνταν, εάν τους ζητηθεί να επιστρέψουν στο γραφείο πέντε ημέρες την εβδομάδα, ενώ σχεδόν τα ¾  θα προτιμούσαν την επιλογή της υβριδικής εργασίας από μια αύξηση μισθού κατά 10%. Μετά τη «μεγάλη παραίτηση», θα υπάρξει στροφή προς την αντίθετη κατεύθυνση καθώς οι εταιρείες ανταγωνίζονται να προσελκύσουν ταλέντα με ολοένα και πιο συναρπαστικές πολιτικές και προνόμια, καθώς οι εργαζόμενοι αναζητούν τις ώρες, τις ημέρες και τις τοποθεσίες που τους ταιριάζουν καλύτερα.
 
Διασπορά εργατικού δυναμικού
 
Με υπαλλήλους ικανούς να εργαστούν από οπουδήποτε, οι προσλήψεις από μια παγκόσμια ομάδα υποψηφίων θα γίνει ο κανόνας για τις εταιρείες, δίνοντάς τους την ευκαιρία να βρουν τους καλύτερους υποψήφιους. Στον υβριδικό κόσμο, μπορούν απλά να κάνουν check-in μέσω Zoom από μια τοποθεσία coworking και να επισκέπτονται τα κεντρικά γραφεία δύο ή τρεις φορές το χρόνο. Έχοντας ένα δίκτυο προαστιακών κόμβων flexspace που λειτουργούν ως βολικοί «δορυφόροι» γύρω από τα κεντρικά γραφεία στο κέντρο των πόλεων, θα επιτρέψουν στις εταιρείες να υιοθετήσουν το μοντέλο «hub-and-spoke», σύμφωνα με το οποίο οι εργαζόμενοι έχουν πρόσβαση στον χώρο εργασίας πιο κοντά στον τόπο διαμονής τους.
 
Αναζωογόνηση των προαστίων
 
Η υβριδική εργασία μετατρέπει αδρανείς κωμοπόλεις και χωριά σε ζωντανά μέρη και ενισχύει τις δαπάνες εκτός των μεγάλων αστικών κόμβων. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται περισσότερες θέσεις εργασίας προκαλώντας απαράμιλλο κύμα αναζωογόνησης των προαστίων.
 
Μετακινήσεις μερικής απασχόλησης
 
Το υβριδικό μοντέλο σηματοδοτεί το τέλος των ωρών αιχμής – τουλάχιστον κάποιες μέρες την εβδομάδα – επειδή οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να μετακινούνται από και προς το γραφείο στο κέντρο της πόλης κάθε πρωί και βράδυ. Αυτό όχι μόνο επιφέρει αύξηση στα χρήματα των εργαζομένων, οδηγεί επίσης σε λιγότερο άγχος και επιτρέπει περισσότερο χρόνο για δραστηριότητες που προάγουν την υγεία, όπως η άσκηση και ο ύπνος.
 
Εμπειρία σχεδιασμού
 
Τα γραφεία του μέλλοντος, θα γίνουν κοινωνικοί κόμβοι. Θα δημιουργηθούν χώροι για την ενίσχυση της δημιουργικότητας, την οικοδόμηση σχέσεων και την προσωπική επικοινωνία μεταξύ επαγγελματιών, ενώ το υβριδικό μοντέλο εργασίας θα επιτρέψει στους εργαζόμενους να χρησιμοποιήσουν αυτές τις νέες εγκαταστάσεις με τρόπους που ταιριάζουν καλύτερα στον δικό τους μοτίβο ζωής και καλύπτοντας τις προσωπικές τους εργασιακές ανάγκες. 
 
Εικονική συνεργασία
 
Με την τεχνολογία που βασίζεται στο «cloud» για την επιτυχία της υβριδικής εργασίας, υπάρχει ήδη αυξανόμενη σειρά από καινοτόμες ψηφιακές πλατφόρμες που δίνουν την δυνατότητα στους υβριδικούς εργαζόμενους να είναι πιο δημιουργικοί και επικοινωνιακοί. Τα επόμενα χρόνια, αντί να ξοδεύουμε τις ζωές μας κοιτάζοντας τις οθόνες μας, θα ξοδεύουμε χρόνο αποτελεσματικά μέσα στις οθόνες, δουλεύοντας, παίζοντας ή απλώς κάνοντας παρέα σε ένα εναλλακτικό σύμπαν μέσω ακουστικών εικονικής πραγματικότητας και πραγματικότητας
 
Πράσινα μερίσματα
 
Η υιοθέτηση ενός υβριδικού μοντέλου εργασίας φέρνει σημαντικά οφέλη βιωσιμότητας και μπορεί να αποτελέσει βασικό πυλώνα σε οποιαδήποτε ESG ατζέντα των εταιρειών. Στην πραγματικότητα, μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο για την υποστήριξη ορισμένων από τους στόχους Αναπτυξιακούς Στόχους των Ηνωμένων Εθνών για το 2030, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να επιτύχουν εύκολα, ουσιαστικά «πράσινα μερίσματα» σε τομείς όπως οι βιώσιμες πόλεις και κοινότητες, η καθαρή ενέργεια και οι δράσεις για το κλίμα, την ισότητα των φύλων και την καλή υγεία και ευεξία.
 
Μειωμένα γενικά έξοδα
 
Ένα από τα πολλά οφέλη της υβριδικής εργασίας είναι ότι τα γραφεία δεν χρειάζεται πλέον να φιλοξενούν όλους τους εργαζόμενους ταυτόχρονα, δηλαδή οι εταιρείες μπορούν να μειώσουν το χώρο εργασίας τους, άρα και τα κόστη τους. Η παροχή πρόσβασης στους εργαζομένους σε ευέλικτους χώρους εργασίας επιτρέπει στις επιχειρήσεις να συνάπτουν συμβάσεις ή να επεκτείνονται άμεσα ανάλογα με τον αριθμό των υπαλλήλων τους, αντί να συνάπτουν μακροχρόνιες, άκαμπτες μισθώσεις γραφείων.
 
Μετρήσεις παραγωγικότητας
 
Η μέτρηση της παραγωγικότητας θα είναι το λογικό επόμενο βήμα στην υβριδική επανάσταση. Με εργαλεία ροής εργασίας που θα βασίζονται στις cloud πλατφόρμες όπως το Quixy, το Hive και το Nintex θα ενσωματωθούν στις λειτουργίες της εταιρείας, διευκολύνοντας την παρακολούθηση και την αξιολόγηση των ημερήσιων εργασιών και προθεσμιών.
 
Οι έξι κορυφαίες συμβουλές της IWG για το 2022

 • Αναγνωρίστε την κρίσιμη σημασία της τεχνολογίας στον νέο κόσμο της εργασίας και βεβαιωθείτε ότι διαθέτετε συστήματα που επιτρέπουν στους υπαλλήλους να εργάζονται αποτελεσματικά από όπου κι αν βρίσκονται.
 • Επωφεληθείτε από το νέο παράδειγμα «εργασία από οπουδήποτε» για να διευρύνετε το δίκτυο προσλήψεών σας τόσο από άποψη γεωγραφίας όσο και από άποψη ποικιλομορφίας.
 • Αφιερώστε χρόνο για να διερευνήσετε πλήρως τα πολλά πιθανά οφέλη βιωσιμότητας για την επιχείρησή σας που σχετίζονται με την υβριδική εργασία.
 • Επενδύστε στην ευημερία των εργαζομένων και αποκομίστε μακροπρόθεσμη πίστη και παραγωγικότητα.
 • Εξερευνήστε ευκαιρίες ευέλικτων χώρων στα προάστια, με σκοπό τη μείωση των γενικών εξόδων
 • Σκεφτείτε τα γραφεία και τους χώρους συνεργασίας ως χώρους δημιουργικότητας, διασκέδασης και ανθρώπινης σύνδεσης, βοηθώντας στην οικοδόμηση και διατήρηση μιας ανθεκτικής εταιρικής κουλτούρας

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Security Report, τεύχος 143

  Security Report, τεύχος 143

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Οκτωβρίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές ...
 • Ιατρική βοήθεια στα συστήματα συναγερμού

  Ιατρική βοήθεια στα συστήματα συναγερμού

  Η πρόοδος της τεχνολογίας έχει φέρει επανάσταση στον κλάδο της οικιακής ασφάλειας, που σήμερα έχει υιοθετήσει πιο ολοκληρωμένες και «σωτήριες» λύσεις, ξεπερνώντας ακόμα και τις προσδοκίες των τελι...
 • Wi-Fi Sensing

  Wi-Fi Sensing

  Οι εφαρμογές του Wi-Fi και της ασύρματης τεχνολογίας εξελίσσονται ραγδαία, και σήμερα η εν λόγω τεχνολογία δημιουργεί νέες ευκαιρίες. Ερευνητές και επιστήμονες από τον κλάδο της τεχνολογίας έχουν ...
 • Αναγνώριση πινακίδων οχημάτων

  Αναγνώριση πινακίδων οχημάτων

   Έντονες είναι οι εξελίξεις στην τεχνολογία αναγνώρισης οχημάτων και συμπεριφοράς οδηγών τα τελευταία χρόνια. Από την ευρεία υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης, μέχρι τη μηχανική μάθηση, όλα σ...
 • Video Analytics

  Video Analytics

  Με την πληθώρα τεχνολογικών λύσεων που συναντούμε σήμερα είναι σίγουρο πως οι επιχειρήσεις και οι μεγάλοι οργανισμοί έχουν την τύχη, αλλά και την ελευθερία, να επιλέξουν - μέσα από μια μεγάλη γκάμ...
 • Τεχνητή νοημοσύνη στις σύγχρονες κάμερες

  Τεχνητή νοημοσύνη στις σύγχρονες κάμερες

  Οι εξελίξεις γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη είναι ραγδαίες και αυτός είναι ίσως ένας από τους κυριότερους λόγους που για κάποιους η τεχνητή νοημοσύνη είναι κάτι συναρπαστικό, ενώ για άλλους δυνητι...
 • ONVIF

  ONVIF

  Το ONVIF (Open Network Video Interface Forum), το παγκόσμιο ανοικτό πρότυπο διασύνδεσης φυσικών προϊόντων ασφαλείας IP, παρουσίασε το πρόσθετο διαμόρφωσης TLS, που θα επιτρέψει ταχύτερες και ασφαλ...
 • Προϊόντα CCTV της HOLOWITS

  Προϊόντα CCTV της HOLOWITS

  Η Oktabit Α.Ε., διακεκριμένη εταιρεία στον χώρο της διανομής προϊόντων υψηλής τεχνολογίας με 30 και πλέον έτη επιτυχημένης παρουσίας στην ελληνική αγορά, ανακοίνωσε πρόσφατα τη νέα στρατηγική συνε...
 • Uniview F & Q3 Series

  Uniview F & Q3 Series

  H Uniview είναι ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές συστημάτων CCTV, με έδρα την Hangzhou της Κίνας, 4 κέντρα R&D, παραρτήματα ανά την υφήλιο και παρουσία σε 145 χώρες. Μέσα σε 15 μόνο χρόν...
 • IP κάμερες της Tiandy

  IP κάμερες της Tiandy

  Σήμερα, η βιντεοεπιτήρηση δεν αφορά μόνο στην παρακολούθηση, αφορά στη λήψη και στην επεξεργασία δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, με ακρίβεια και αποτελεσματικότητα. Στην εποχή του ψηφιακού μετασχημ...
 • Comelit Integration System

  Comelit Integration System

  Η εγκατάσταση συστήματος αυτοματισμού βελτιώνει την ποιότητα της καθημερινότητας, μεγιστοποιεί την ασφάλεια του χώρου και συμβάλλει στη μείωση των λογαριασμών ενέργειας έως και στο ένα τρίτο (-30%...