Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Οι επενδύσεις στην κυβερνοασφάλεια θα αυξηθούν κατά 10% το 2021
Υψηλά στην ατζέντα πολιτών, επιχειρήσεων και φορέων του Δημοσίου θα παραμείνει και το 2021 η κυβερνοασφάλεια, καθώς το εύρος των απειλών διευρύνεται και εμφανίζονται νέες ευπάθειες. Ως αποτέλεσμα οι συνολικές δαπάνες για την ψηφιακή ασφάλεια εκτιμάται ότι θα αυξηθούν -σύμφωνα με το πιο αισιόδοξο σενάριο- κατά 10% παγκοσμίως το τρέχον έτος.
Υψηλά στην ατζέντα πολιτών, επιχειρήσεων και φορέων του Δημοσίου θα παραμείνει και το 2021 η κυβερνοασφάλεια, καθώς το εύρος των απειλών διευρύνεται και εμφανίζονται νέες ευπάθειες. Ως αποτέλεσμα οι συνολικές δαπάνες για την ψηφιακή ασφάλεια εκτιμάται ότι θα αυξηθούν -σύμφωνα με το πιο αισιόδοξο σενάριο- κατά 10% παγκοσμίως το τρέχον έτος.
Σε αυτήν την περίπτωση, η συνολική αξία της παγκόσμιας αγοράς κυβερνοασφάλειας αναμένεται να φθάσει τα $60,2 δισ. το 2021. Στην αξία της αγοράς συνυπολογίζονται οι δαπάνες ασφάλειας τελικού σημείου, ασφάλειας δικτύου, ιστού και email, ασφάλειας δεδομένων, ευπαθειών και διαχείρισης πρόσβασης ταυτότητας. Ακόμη, όμως και με βάση το λιγότερο αισιόδοξο σενάριο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας Canalys, η αξία της αγοράς θα διευρυνθεί με ετήσιο ρυθμό 6,6% το 2021.
Όπως αναφέρει η Canalys σε σχετικό report, με βάση το αισιόδοξο σενάριο, η αγορά – και το 1ο εξάμηνο του 2021 – θα συνεχίσει να επηρεάζεται από την πανδημία και από τους συνεχιζόμενους περιορισμούς των μετακινήσεων, ως απάντηση στην υγειονομική κρίση. Ωστόσο, οι μαζικοί εμβολιασμοί θα επιτρέψουν σταδιακά στην οικονομία να επιστρέψει σε πιο κανονικούς ρυθμούς.
Το λιγότερο αισιόδοξο σενάριο προβλέπει έναν βαθύτερο και παρατεταμένο οικονομικό αντίκτυπο από τα lockdowns και εξετάζει την εμφάνιση νέων μεταλλάξεων του COVID-19. “Οι προϋπολογισμοί για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο ήταν, μέχρι στιγμής, ανθεκτικοί στην πανδημία. Ωστόσο, οι δαπάνες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων επηρεάστηκαν ειδικά στους τομείς που πλήττονται περισσότερο, όπως η φιλοξενία, το λιανικό εμπόριο και οι μεταφορές”, σημειώνει η εταιρεία στην ανάλυση της.
Αύξηση επιθέσεων ransomware
Παρά τη συνεχιζόμενη αύξηση των επενδύσεων στον κυβερνοχώρο, ο αριθμός των παραβιάσεων δεδομένων και των αρχείων που έχουν τεθεί σε κίνδυνο, καθώς και οι επιθέσεις ransomware, έφτασαν στο υψηλό όλων των εποχών το 2020.
Πάνω από 12 δισεκατομμύρια αρχεία, που περιείχαν σειρά προσωπικών δεδομένων, βρέθηκαν σε κίνδυνο το 2020, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Canalys, ενώ ο αριθμός των γνωστών επιθέσεων ransomware αυξήθηκε κατά σχεδόν 60%.
Οι τομείς της υγειονομικής περίθαλψης και της εκπαίδευσης ήταν αυτοί, που βρέθηκαν υπό εξαιρετική πίεση από το ψηφιακό έγκλημα σε όλη τη διάρκεια του 2020. “Η συνεχιζόμενη μαζική εκ αποστάσεως εργασία και μάθηση και η επιτάχυνση των έργων ψηφιακού μετασχηματισμού, θα διατηρήσουν αυτήν την τάση και το 2021”, προβλέπουν οι αναλυτές.
Πολύ-επίπεδες λύσεις
Η Canalys προβλέπει ότι οι επενδύσεις σε ψηφιακές λύσεις ασφαλείας για το Διαδίκτυο και το email θα αυξηθούν, παγκοσμίως, κατά 12,5% το 2021. Επιπρόσθετα, οι επενδύσεις στην ανάλυση ευπαθειών και ασφάλειας θα κινηθούν ανοδικά κατά 11%.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι δαπάνες σε λύσεις διαχείρισης πρόσβασης ταυτότητας, βασικό τμήμα των πολιτικών Zero Trust, που υποστηρίζει την ασφαλή πρόσβαση σε δεδομένα και εφαρμογές, θα αυξηθούν κατά 10,4% το τρέχον έτος.
Επιπλέον, οι επενδύσεις σε λύσεις ασφάλειας του δικτύου θα είναι αυξημένες κατά 8% και σε λύσεις για την ασφάλεια δεδομένων κατά 6,6%.
Πηγή: sepe.gr