Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 196
ilka aggelia
securityreport e mag odhgos 2021
8 Απριλίου 2020 09:42

Οι κρυμμένοι κίνδυνοι της έκθεσης στο Διαδίκτυο

admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F05%2F34c0749ffbacf6b682625941cddd7067 XL

Είτε μένετε με την οικογένειά σας είτε είστε απομονωμένοι, είστε ανάμεσα στα πλήθη που συμμετέχουν σε έναν αγώνα κοινωνικής αποστασιοποίησης, ο οποίος γίνεται συνήθεια για το 2020.

Είτε μένετε με την οικογένειά σας είτε είστε απομονωμένοι, είστε ανάμεσα στα πλήθη που συμμετέχουν σε έναν αγώνα κοινωνικής αποστασιοποίησης, ο οποίος γίνεται συνήθεια για το 2020.

Ενώ το «μένουμε σπίτι» μπορεί να περιορίσει την εξάπλωση της νόσου και να σας κρατήσει ασφαλείς, η κοινωνική αποστασιοποίηση μπορεί να σας θέσει σε κίνδυνο – και όχι μόνο από ψυχολογική άποψη.

Μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες μετά το ξέσπασμα του ιού, οι κοινωνικές και οικονομικές συνήθειες άλλαξαν και τώρα αγωνιζόμαστε να διατηρήσουμε το χαμογελαστό μας πρόσωπο εν μέσω της κρίσης. Οι παρενέργειες της απομόνωσης μπορεί επίσης να επηρεάσουν την ηλεκτρονική σας δραστηριότητα, προσελκύοντας ανεπιθύμητη προσοχή από εγκληματίες του διαδικτύου.

Υπερδημοσίευση στα κοινωνικά μέσα
Facebook, Instagram και Twitter. Ακόμα κι αν εργάζεστε σε μια δουλεία από τις 9 έως 5 εξ αποστάσεως, αυτό δεν σημαίνει ότι η παρουσία σας στο Facebook, το Instagram και το Twitter έχει εξαφανιστεί. Η πανδημία έχει ενισχύσει την χρήση ψηφιακών μέσων σε όλες τις πλατφόρμες, όπως online gaming, streaming ταινιών, φόρουμ και chat rooms.

Μερικοί από εμάς μπορεί να αισθάνονται ενθουσιασμένοι και να έχουν την επιθυμία να δημιουργήσουν ένα “ημερολόγιο παραμονής στο σπίτι” δημοσιεύοντας υπερβολικά στο διαδίκτυο. Αλλά τι γίνεται αν η αύξηση της έκθεσης στα κοινωνικά μέσα σας κάνει περισσότερο κακό παρά καλό;

Προβάλλοντας βασικά κομμάτια της ζωής σας στον ψηφιακό κόσμο, δεν επεκτείνετε μόνο την παρουσία σας στο Διαδίκτυο. Το ορατό ίχνος που αφήνετε πίσω μπορεί να φαίνεται ανυποψίαστο στην αρχή. Ωστόσο, εάν τα προσωπικά σας στοιχεία πέσουν σε χέρια χάκερς, μπορεί να έρθετε αντιμέτωποι με μια περίπτωση κλοπής ταυτότητας ή πλαστοπροσωπίας. Γι’ αυτό θυμηθείτε να δημοσιεύσετε υπεύθυνα, για να μην αφήσετε ένα διαδικτυακό ίχνος ταυτότητας που μπορεί αργότερα να μετανιώσετε.

Ηλεκτρονική έκθεση των παιδιών
Για να προστατέψουν όλους τους μαθητές, τα σχολεία σε όλο τον κόσμο έχουν κλείσει τις πόρτες τους ενώ τα ηλεκτρονικά μαθήματα και η κατ ‘ οίκον εκπαίδευση έχουν γίνει οι νέες τάσεις. Η αίσθηση της αγάπης και της αγκαλιάς, μπορεί να χτυπήσει τους γονείς που πρέπει να διασκεδάσετε τα μικρά παιδιά στο σπίτι εν μέσω “καραντίνας” και ίσως να μην δώσετε τόσο μεγάλη προσοχή στην ηλεκτρονική δραστηριότητα του παιδιού σας. Συνιστάται να παρακολουθείτε προσεκτικά πως εκτίθεται το παιδί σας στον ψηφιακό κόσμο — ποιες εφαρμογές, πλατφόρμες ροής ή διαδικτυακών παιχνιδιών χρησιμοποιούν.

Επιπλέον, η αίσθηση ότι είστε απομονωμένοι από φίλους και άλλα μέλη της οικογένειας μπορεί να σας σπεύσει να δημοσιεύσετε φωτογραφίες και βίντεο σε πλατφόρμες κοινωνικών μέσων, ακόμα κι αν είναι απλά για να χαιρετήσετε τους παππούδες που λείπουν στο παιδί σας τόσο πολύ. Τίποτα δεν μπορεί να διαγραφεί και τίποτα δεν είναι προσωρινό στο διαδίκτυο. Ακόμα κι αν το παιδί σας δεν έχει λογαριασμό κοινωνικών μέσων, το δημιουργείτε παθητικά γι’ αυτό. Κάθε δημοσίευση, εικόνα και βίντεο δημιουργεί και προσθέτει στην διαδικτυακή ταυτότητά τους.

Δεν επικεντρωνόμαστε μόνο στη διατήρηση της ασφάλειας των συσκευών σας. Γνωρίζουμε ότι είναι δύσκολο να κρατάτε τα παιδιά σας χαρούμενα 24/7, ενώ παράλληλα ενδιαφέρεστε για την εκπαίδευσή τους. Έτσι, εάν η δημιουργικότητά σας έχει εξαντληθεί για την ημέρα, γιατί να μην ρίξετε μια ματιά σε μερικές από τις συμβουλές μας; Μπορεί να βρείτε χρήσιμες ιδέες για να προσθέσετε στο πρόγραμμά τους.

Chatrooms και online dating
Μπαρ, εστιατόρια και εμπορικά κέντρα είναι πλέον κλειστά. Ωστόσο, είμαστε τυχεροί που ζούμε σε μια εποχή όπου οι τεχνολογικές εξελίξεις μας επιτρέπουν να ακούμε και να βλέπουμε ο ένας τον άλλον ακόμα και όταν μας χωρίζουν μεγάλες αποστάσεις. Chatrooms, φόρουμ και άμεσης επικοινωνίας εφαρμογές μας βοηθούν να μένουμε σε επαφή με την οικογένεια και τους συναδέλφους, και μερικές φορές ακόμα και να κάνουμε νέους φίλους.

Όταν η μοναξιά χτυπάει κόκκινο, γινόμαστε πιο ευάλωτοι. Εάν είστε σίγουροι ότι τίποτα κακό δεν μπορεί να συμβεί σε ένα chatroom ή σε εφαρμογές γνωριμιών, κάνετε λάθος. Ο καθένας μπορεί να χρησιμοποιήσει μια διαφορετική ταυτότητα στον εικονικό κόσμο. Η ευελιξία και η ανωνυμία που απολαμβάνουν οι άνθρωποι στο διαδίκτυο είναι ένα δίκοπο μαχαίρι, καθώς δεν μπορεί κανείς να αναγνωρίσει την αλήθεια από το ψέμα με καμία σιγουριά.

Στο πλαίσιο της επιδημίας Covid-19 και την απομόνωση που ακολουθεί, οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να έχουν πρόσβαση σε Online πύλες που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν τους χρήστες να γνωρίζονται, να μοιράζονται την ιστορία τους ή να διασκεδάζουν – όλοι το χρειαζόμαστε.

Με αυτή την έννοια, θα ήθελα απλώς να επισημάνω τη σημασία του να μην εξαπατηθείτε από το καινούριο ερωτικό σας ενδιαφέρον ή φίλο σας. Ποτέ δεν ξέρετε αν κάποιος στήνει κάποια παγίδα από την άλλη πλευρά και αν είστε ο επόμενος στόχος στη σειρά.

Η διαδικτυακή εξαπάτηση έχει εισχωρήσει σε κάθε γνωστό μέρος του Διαδικτύου, και το να δημιουργήσει κανείς ένα ψεύτικο λογαριασμό είναι απλά το πρώτο βήμα. Κάποιοι μπορεί να παίξουν ακόμη και την κάρτα του θύματος, ισχυριζόμενοι ότι τους επιτέθηκαν ή ότι χρειάζονται ιατρική περίθαλψη που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά, ή ότι το σπίτι τους βανδαλίστηκε από ληστές ή ότι απολύθηκαν.

Θα παίξουν με το συναίσθημα σας και θα σας ζητήσουν να τους στείλετε χρήματα ή αγαθά. Εάν αρνηθείτε, τα πράγματα μπορεί να γίνουν άσχημα. Στην καλύτερη περίπτωση, απλά θα σας μπλοκάρουν και θα κατευθυνθούν στο επόμενο θύμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, οι απατεώνες θα προσπαθήσουν ακόμη και να σας απειλήσουν εκθέτοντας τυχόν μυστικά που μπορεί να έχετε μοιραστεί πρόθυμα μαζί τους.

Είναι υπέροχο να έχετε κάποιον να μιλάτε, αλλά όταν αφήνετε τις άμυνες σας, μπορεί να βρεθείτε να παίζετε ένα επικίνδυνο παιχνίδι στο οποίο δεν θα κερδίσετε. Μην πέσετε θύμα απατεώνων που μπορεί να σας βλάψουν οικονομικά ή να βλάψουν την διαδικτυακή σας εικόνα

Κανείς δεν σχεδίαζε αυτόν τον Παγκόσμιο εγκλεισμό αλλά είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε φροντίζοντας την ηλεκτρονική σας παρουσία και το ψηφιακό αποτύπωμα. Μάθετε περισσότερα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι επαγγελματίες μπορούν να σας βοηθήσουν να προστατεύσετε την ψηφιακή σας ταυτότητα.

 

Πηγή: https://bitdefender.gr/

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Security Report, Ιανουάριος 2025
Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Ιανουαρίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχος θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμέ...
Ασύρματα Συστήματα Πυρανίχνευσης
Τα τελευταία χρόνια, η βιομηχανία της πυρασφάλειας φαίνεται πως εξελίσσεται και «μαθαίνει» από τις σημαντικές προκλήσεις που συναντά, τόσο σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό και την εγκατάσταση, όσο και ...
Λύσεις πυρανίχνευσης, αυτοματισμού και επικοινωνίας παρουσίασε η Force στην XENIA 2024
ο περιοδικό Security Report για ακόμη μία χρονιά βρέθηκε στη μεγαλύτερη έκθεση για τον ξενοδοχειακό κλάδο, την Xenia 2024. Η έκθεση, η οποία διοργανώθηκε το τριήμερο 23-25 Νοεμβρίου στο Metropolit...
Ajax Special Event 2024
Η Ajax Systems στις 21 Νοεμβρίου πραγματοποίησε ένα παγκόσμιο online event όπου επαγγελματίες εγκαταστάτες, εταιρείες και πολλοί άλλοι είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για νέες λύσεις και νέα πρ...
Ταξινόμηση σημάτων συναγερμού
Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια στο κλάδο της ασφάλειας, ώστε να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο λαμβάνονται, ανταλλάσσονται και αναμεταδίδονται οι πληροφορίες συναγερμού στα...
Μέγιστη προστασία οικίας με το σύστημα ασφαλείας της ELDES
Με πάνω από 1 εκατομμύριο συσκευές IoT που κατασκευάστηκαν μέχρι τώρα, η ELDES κέρδισε την εμπιστοσύνη των εγκαταστατών και ιδιοκτητών σπιτιών για τα στιβαρά, αξιόπιστα και βολικά συστήματα συναγε...