Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Οι κυβερνοαπειλές πιο μεγάλος κίνδυνος από τη μακροοικονομική αστάθεια
Σε χρόνιο πονοκέφαλο εξελίσσονται οι απειλές στον κυβερνοχώρο για τις επιχειρήσεις, παγκοσμίως. Οι ψηφιακές απειλές θεωρούνται, μάλιστα, από τα στελέχη των εταιρειών σε διεθνές επίπεδο ως πιο μεγάλος κίνδυνος ακόμη και συγκριτικά με άλλους κινδύνους, όπως η μακροοικονομική αστάθειαΣε χρόνιο πονοκέφαλο εξελίσσονται οι απειλές στον κυβερνοχώρο για τις επιχειρήσεις, παγκοσμίως. Οι ψηφιακές απειλές θεωρούνται, μάλιστα, από τα στελέχη των εταιρειών σε διεθνές επίπεδο ως πιο μεγάλος κίνδυνος ακόμη και συγκριτικά με άλλους κινδύνους, όπως η μακροοικονομική αστάθεια.
Στη λίστα των κινδύνων, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις εταιρείες κατά τους επόμενους 12 μήνες, οι διευθύνοντες σύμβουλοι (CEOs), ανά τον κόσμο, τοποθετούν τις απειλές στον κυβερνοχώρο με ποσοστό 49%. Το 48% των CEOs αναγνωρίζει ως δεύτερη πιο βασική απειλή τους κινδύνους στην υγεία.
Η μακροοικονομική αστάθεια ακολουθεί με μικρή διαφορά, με το 43% των CEOs να ανησυχεί πολύ ή πάρα πολύ για τις πιθανές επιπτώσεις του πληθωρισμού, των διακυμάνσεων του ΑΕΠ και των ζητημάτων της αγοράς εργασίας κατά το επόμενο έτος.
Σύμφωνα με την 25η παγκόσμια ετήσια έκθεση CEO της PwC, οι κίνδυνοι στον κυβερνοχώρο κατατάσσονται ψηλά στην ατζέντα των CEOs των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, 59% των οποίων αναφέρουν τον κυβερνοχώρο ως βασική απειλή.
Ποιοι ανησυχούν λιγότερο
Οι CEOs στους κλάδους του manufacturing (40%) και των καταναλωτικών προϊόντων (39%) εμφάνισαν χαμηλότερα επίπεδα ανησυχίας, παρά τον υψηλό όγκο επιθέσεων που παρατηρείται στην αγορά δραστηριοποίησης τους.
Όπως είναι αναμενόμενο, ένα υψηλό ποσοστό των CEOs του κλάδου της φιλοξενίας και της αναψυχής (75%) ανησυχεί για τον αντίκτυπο των κινδύνων υγείας στην επιχείρηση τους. Ταυτόχρονα, το 49% των CEOs εταιρειών ενέργειας και κοινής ωφέλειας θεωρεί την κλιματική αλλαγή ως τη βασική απειλή για το επόμενο έτος, με ποσοστό 15 μονάδες υψηλότερο από το συνολικό ποσοστό παγκοσμίως.
Στα ύψη η αισιοδοξία
Η συνεχιζόμενη πανδημία, αλλά και οι συνθήκες της αγοράς, όπως ο αυξανόμενος πληθωρισμός, οι διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας και το μεγάλο κύμα παραιτήσεων σε διάφορα μέρη του κόσμου, αυξάνουν την πίεση για τους CEOs παγκοσμίως. Ωστόσο, οι συμμετέχοντες στην έρευνα, εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι από ποτέ συγκριτικά με τα τελευταία 10 χρόνια, όσον αφορά στις προοπτικές της οικονομίας για το επόμενο έτος.
Περισσότερα από τα τρία τέταρτα των CEOs, (77%), προβλέπουν ότι η παγκόσμια οικονομία θα βελτιωθεί, ενώ μόνο το 15% αναμένει επιδείνωση των συνθηκών. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 4.446 CEOs από 89 χώρες κατά το διάστημα Οκτωβρίου – Νοεμβρίου 2021.
Σε σχέση με τα επίπεδα του προηγούμενου έτους, η αισιοδοξία των CEOs για το 2022 είναι υψηλότερη κατά 1 μονάδα και 54 μονάδες υψηλότερη από το 2020, όταν περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (53%) CEOs προέβλεπαν φθίνουσα οικονομία.
Κοιτούν προς τις ΗΠΑ
Σύμφωνα με την έρευνα, όταν οι CEOs αναζητούν αύξηση των εσόδων τους κατά το επόμενο έτος εκτός της χώρας τους , οι ΗΠΑ θεωρούνται ότι προσφέρουν τις μεγαλύτερες δυνατότητες. Το 41% κατατάσσει τις ΗΠΑ ως μία από τις κορυφαίες χώρες για τις προοπτικές ανάπτυξης των εταιρειών τους κατά τους επόμενους 12 μήνες, σημειώνοντας άνοδο από το 35% το 2021.
Η Κίνα κατατάσσεται στη δεύτερη θέση συνολικά, με ποσοστό 27%, συγκρίσιμο με την κατάταξή της πέρυσι, ακολουθούμενη από τη Γερμανία (18%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (17%, αύξηση έξι μονάδων από πέρυσι).