Skip to main content
DIGITAL TV 183
securityreport e mag odhgos 2021
17 Απριλίου 2015 14:11

Ομιλία Καμμένου στο Διεθνές Συνέδριο Ασφάλειας

admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=file%3Dwp content%252Fuploads%252F2022%252F05%252Fbd5b551e7d6b7885a6be84801d23aa11 XL

Featured | Στη διεθνή διάσκεψη με θέμα «Διεθνής Ασφάλεια-προκλήσεις και προοπτικές» μίλησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος κατά την επίσημη επίσκεψή του στη Μόσχα, προσκεκλημένος του Ρώσου ομολόγου του Sergei ShoiguΣτη διεθνή διάσκεψη με θέμα «Διεθνής Ασφάλεια-προκλήσεις και προοπτικές» μίλησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος κατά την επίσημη επίσκεψή του στη Μόσχα, προσκεκλημένος του Ρώσου ομολόγου του Sergei Shoigu.

“Ελλάδα και Ρωσία πλήρωσαν περισσότερο όλων, με το αίμα τους στον αγώνα κατά του φασισμού και αυτό είναι το κοινό θεμέλιο, όπως και η κοινή πίστη” ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ενώ ιδιαίτερη επισήμανση έκανε στην τρομοκρατία και στις εθνοτικές και θρησκευτικές συγκρούσεις στη Μ. Ανατολή.

“Η ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, του Μακχρέμπ και της Μέσης Ανατολής, αποτελεί ίσως τον κορυφαίο γεωστρατηγικό και γεωοικονομικό κόμβο παγκοσμίως. Τα προτάγματα για ανεύρεση και αξιοποίηση πλουτοπαραγωγικών πηγών στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου και η διαμόρφωση του περιφερειακού συστήματος διαμετακόμισης ενέργειας, δημιουργούν επιπρόσθετες προκλήσεις ασφάλειας. Η αιματηρή και χρονίζουσα κρίση στη Συρία, σε συνδυασμό με αμφιταλαντεύσεις της διεθνούς κοινότητας και τα συγκρουόμενα συμφέροντα των κρατών της ευρύτερης περιοχής, γέννησε νέες, πιο ριζοσπαστικές, εστίες θρησκευτικού και εθνοτικού φονταμενταλισμού, οι οποίες απειλούν πλέον με αποδιοργάνωση και κατάρρευση μεγάλου μέρους της Μέσης Ανατολής, αλλά και της Βόρειας Αφρικής” είπε χαρακτηριστικά.

Ο ΥΕΘΑ τόνισε πως η” διεθνής οικονομική κρίση που γνωρίζουμε σήμερα είναι από τις μεγαλύτερες που έχει βιώσει η διεθνής κοινότητα τις τελευταίες δεκαετίες και συνιστά παράμετρο που τροφοδοτεί την αστάθεια και επηρεάζει αρνητικά την παγκόσμια ασφάλεια”.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις προκλήσεις ασφαλείας που, σύμφωνα με τον ίδιο, κατατάσσονται σε δύο κύριες κατηγορίες.

“Από τη μια πλευρά τα παραδοσιακά προβλήματα ασφαλείας, τα οποία αν και υψηλής επικινδυνότητας από τη φύση της στρατιωτικής απειλής που εμπεριέχουν, βρίσκουν βαλβίδες εκτόνωσης μέσα από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο της διεθνούς κοινότητας. Από την άλλη πλευρά, έχουν ανακύψει στο προσκήνιο, μια κατηγορία προβλημάτων που μέχρι πρόσφατα δεν αποτελούσαν μέρος του παραδοσιακού ορισμού των απειλών ασφαλείας” υπογράμμισε ο κ. Καμμένος.

Για την ΑΟΖ Κύπρου

“Η περιοχή χαρακτηρίζεται ακόμη και από ένα κραυγαλέο διεθνές πρόβλημα σεβασμού του διεθνούς Δικαίου, αυτό της παράνομης εισβολής και κατοχής μεγάλου μέρους της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πρόσφατα, επίσημες δηλώσεις κατόπιν συνεδρίασης του εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας, αφορούσαν την έγκριση λήψης κάθε είδους αποφασιστικών μέτρων που απαιτούνται υπέρ μιας μειονότητας στο νησί εις βάρος του ανεξάρτητου και κυρίαρχου Κράτους της Κύπρου, διεθνώς αναγνωρισμένου, που αφορούσαν τις θαλάσσιες πλουτοπαραγωγικές πηγές της ευρύτερης περιοχής ΑΟΖ του νησιού, για τις οποίες, εκπρόσωποι της μη αναγνωρισμένης διακυβέρνησης της παράνομα κατεχόμενης περιοχής, έδωσαν μάλιστα άδεια για σχετικές έρευνες. Τα παραπάνω αποτελούν αναμφισβήτητα παράγοντες έντασης, προκλητικότητας και επηρεάζουν αρνητικά το ειρηνικό και ομαλό κλίμα ολόκληρης της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου” τόνισε ο κ. Καμμένος.

Προμαχώνας της ΕΕ η Ελλάδα

“Η Ελλάδα, με γεωγραφικά και κοινωνικοπολιτικά κριτήρια, αποτελεί την παρούσα χρονική περίοδο τον προμαχώνα της Ευρώπης προς αυτή την περιοχή και ως τέτοια δύναται να διαδραματίσει κεντρικό και καταλυτικό ρόλο στις τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις. Ευρισκόμενοι σε αυτό το ευαίσθητο σταυροδρόμι πολιτισμών και θρησκειών, η Ελλάδα έδινε πάντοτε έμφαση στην ιστορική αναγκαιότητα και την πολιτική βαρύτητα της συνεργασίας στον τομέα της άμυνας, ανάγοντάς την σε κομβικής σημασίας πολιτική προτεραιότητα όχι μόνο για το μέλλον της Ευρώπης και τις προοπτικές της, αλλά και ευρύτερα.

Παρά τους σημερινούς οικονομικούς περιορισμούς, αποτελεί ακράδαντη πεποίθησή μου ότι είμαστε ενώπιον μιας μεγάλης πρόκλησης η οποία μας υποχρεώνει να εργαστούμε από κοινού για να αντιμετωπίσουμε τις σύγχρονες απειλές ασφαλείας. Είναι πλέον καιρός να αντιληφθούμε τις αναδυόμενες αλλαγές και να ξεπεράσουμε τις όποιες θεσμικές και λειτουργικές αδυναμίες, να προγραμματίσουμε τις περαιτέρω δράσεις μας και να εγκαινιάσουμε μια νέα στρατηγική συνεργασίας για την καταπολέμιση της τρομοκρατίας” συνέχισε ο κ. Καμμένος και τέλος αναφέρθηκε στον ρόλο της Ρωσίας.

“Η Ρωσία διαδραματίζει στρατηγικό ρόλο στην αντιμετώπιση κρίσεων στην περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια. Πιστεύουμε ότι η συμμετοχή της Ρωσίας στην ευρωπαϊκή ασφάλεια είναι αυτονόητη και αποτελεί τη λύση πολλών προβλημάτων, θεμελιώνοντας παράλληλα τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Ευρώπης.

Με σταθερό σημείο αναφοράς τους μακροχρόνιους και ιστορικούς δεσμούς φιλίας μεταξύ Ελλάδος και Ρωσίας, που εδράζονται σε κοινές πνευματικές και πολιτιστικές αξίες, προσβλέπουμε σε έναν ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο και συνεργασία, με σκοπό την αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες μας.

Με αυτές τις σκέψεις χαιρετίζω τη διοργάνωση αυτής της τόσο σημαντικής διάσκεψης και είμαι βέβαιος, ότι από τις εισηγήσεις και τη συζήτηση θα προκύψουν γόνιμα συμπεράσματα για την περαιτέρω δημιουργική συνεργασία όλων μας για τη διασφάλιση της ειρήνης και της ασφάλειας διεθνώς”.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Security Report, τεύχος Δεκεμβρίου 2023

  Security Report, τεύχος Δεκεμβρίου 2023

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Δεκεμβρίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχος, θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμ...
 • Υβριδικά συστήματα συναγερμού

  Υβριδικά συστήματα συναγερμού

  Σε μια εποχή όπου η ασφάλεια αποτελεί πρωταρχικό μέλημα των ανθρώπων παγκοσμίως, τα υβριδικά συστήματα συναγερμού έχουν αναδειχθεί σε ένα ζωτικό εργαλείο για την προστασία κατοικιών, επιχειρήσεων ...
 • Ajax Special Event

  Ajax Special Event

  Το 5ο κατά σειρά εικονικό event της Ajax Systems ολοκληρώθηκε με τεράστια επιτυχία στις 20 Οκτωβρίου του 2023! Για μία ακόμα χρονιά, η εταιρεία άνοιξε τα χαρτιά της ανακοινώνοντας νέες αλλαγές στο...
 • Hikvision Smart IPC κάμερες

  Hikvision Smart IPC κάμερες

  H Hikvision παρουσίασε πρόσφατα νέα μοντέλα δικτυακών καμερών Smart IPC, τα οποία υποστηρίζουν πολλαπλές «έξυπνες» λειτουργίες, ενώ διαθέτουν και πολλά νέα μοναδικά χαρακτηριστικά, που τις καθιστο...
 • Comelit Vedo

  Comelit Vedo

  Το Vedo δεν είναι απλώς ένα σύστημα συναγερμού. Αντιπροσωπεύει την επανάσταση στην τεχνολογία, στην αποτελεσματική ασφάλεια και την απλότητα στον προγραμματισμό. Η εγκατάσταση του Vedo γίνεται πολ...
 • Συνέντευξη με τον Άλκη Ζαμπετάκη, IP Surveillance Product Manager της CPI SA

  Συνέντευξη με τον Άλκη Ζαμπετάκη, IP Surveillance Product Manager της CPI SA

  Από την ίδρυσή της το 1990, αποστολή της CPI ήταν μέσα από προϊόντα και υπηρεσίες τεχνολογίας να ενισχύσει τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, βελτιώνοντας την παραγωγικότητα και την ανταγωνι...