Skip to main content
DIGITAL TV 183
securityreport e mag odhgos 2021
21 Φεβρουαρίου 2022 12:08

Ουκρανική κρίση: Πώς η Ελλάδα θα καλύψει το ενεργειακό κενό αν η Ρωσία τραβήξει την πρίζα

Γράφει: Γιώργος Καλούμενος
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=file%3Dwp content%252Fuploads%252F2022%252F05%252Fec96a832642824b2458a3c52117b05b0 XL

Δύο σενάρια, ένα πιο ήπιο στην περίπτωση που υπάρχει μειωμένη παροχή φυσικού αερίου προς τη χώρα και ένα plan B στην περίπτωση διακοπής πλήρους τροφοδοσίας από τη Ρωσία έχει επεξεργαστεί η Ελληνική Κυβέρνηση.

Δύο σενάρια, ένα πιο ήπιο στην περίπτωση που υπάρχει μειωμένη παροχή φυσικού αερίου προς τη χώρα και ένα plan B στην περίπτωση διακοπής πλήρους τροφοδοσίας από τη Ρωσία έχει επεξεργαστεί η Ελληνική Κυβέρνηση.

Το χειρότερο δυνατό σενάριο φυσικά είναι να διακοπεί πλήρως η τροφοδοσία της χώρας με ρωσικό αέριο, κάτι το οποίο εκτιμάται ότι θα προκαλέσει έλλειμμα στην τροφοδοσία, που θα είναι της τάξης του 10% έως 20%.

Το ήπιο σενάριο που εξετάστηκε, είναι να διακοπεί ο διάδρομος του φυσικού αερίου από Ουκρανία και Λευκορωσία, κάτι που προβλέπεται ότι δεν θα έχει επιπτώσεις για τη χώρα μας, καθώς θα συνεχίσει να τροφοδοτείται από το ρωσικό αέριο μέσω Τουρκίας, αλλά και από τις εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα, συν το αέριο από το Αζερμπαϊτζάν.

Σε πρώτη φάση, το κενό θα πρέπει να καλυφθεί σε αυτή την περίπτωση από φορτία LNG, μέσω τροφοδοσίας από τις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας και από το αζέρικο αέριο που φτάνει στην Ελλάδα μέσω του αγωγού TAP.

Το plan B για τη διασφάλιση της ενεργειακής τροφοδοσίας της χώρας περιλαμβάνει επιπλέον εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG, μετατροπή της λειτουργίας μονάδων φυσικού αερίου με χρήση εναλλακτικού καυσίμου, καθώς και αξιοποίηση των λιγνιτικών μονάδων.

Εδώ πρέπει να επισημάνουμε ότι η Ελλάδα έχει μεγάλα αποθέματα λιγνίτη στα λιγνιτωρυχεία, τα οποία βρίσκονται όλα δίπλα στις μονάδες παραγωγής της ΔΕΗ που χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο καύσιμο.

Επίσης, η χρήση του λιγνίτη δεν απαγορεύεται τουλάχιστον ακόμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως η Ελλάδα καλείται να πληρώνει πρόστιμα όταν βάζει τις λιγνιτικές μονάδες στο ενεργειακό μίγμα της χώρας, κάτι που πολλές φορές η ΔΕΗ αναγκάζεται να κάνει σε περιπτώσεις μεγάλων κακοκαιριών και φυσικών καταστροφών όταν η παραγωγή των ΑΠΕ είναι αισθητά μειωμένη.

Η κυβέρνηση και οι φορείς της αγοράς βρίσκονται σε αναζήτηση και εναλλακτικών πηγών τροφοδοσίας και από άλλες χώρες (π.χ. Αίγυπτος).

Συμπερασματικά, κρίνεται ότι η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει πλήγμα στην ασφάλεια εφοδιασμού σε μια κλιμάκωση της έντασης, με την παραδοχή ότι θα είναι σε αυξημένη ετοιμότητα η Ρεβυθούσα και θα καλυφθούν τα κενά και από άλλες πηγές τροφοδοσίας, όπως είναι ο TAP.

Ωστόσο, κρίσιμη παράμετρος αποτελεί η διάρκεια της κρίσης, καθώς όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, μια πιθανή πολεμική σύρραξη θα ανεβάσει στα ύψη τις τιμές φυσικού αερίου και θα περιορίσει τις φυσικές και οικονομικές αντοχές της κάθε χώρας για να καλύψει τα ελλείμματα στην τροφοδοσία.

Οι εναλλακτικές λύσεις και ο σχεδιασμός της Αθήνας περιλαμβάνει:

 • Ο τερματικός σταθμός της Ρεβυθούσας με τη μέγιστη δυνατή επάρκεια σε υγροποιημένο αέριο τίθεται σε αυξημένη ετοιμότητα, ενώ θα καλυφθούν τα κενά και από άλλες πηγές τροφοδοσίας, όπως είναι ο αγωγός TAP.
 • Αναζήτηση και εναλλακτικών πηγών τροφοδοσίας και από άλλες χώρες (π.χ. Αίγυπτος και Αλγερία) για τη μεταφορά LNG με πλοία.

Σχέδιο λειτουργίας μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, αντί για φυσικό αέριο, με ντίζελ για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα.

https://www.techmail.gr/%ce%bf%cf%85%ce%ba%cf%81%ce%b1%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%ba%cf%81%ce%af%cf%83%ce%b7-%cf%80%cf%8e%cf%82-%ce%b7-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ac%ce%b4%ce%b1-%ce%b8%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%bb%cf%8d%cf%88%ce%b5-3763/

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Security Report, τεύχος Δεκεμβρίου 2023

  Security Report, τεύχος Δεκεμβρίου 2023

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Δεκεμβρίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχος, θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμ...
 • Υβριδικά συστήματα συναγερμού

  Υβριδικά συστήματα συναγερμού

  Σε μια εποχή όπου η ασφάλεια αποτελεί πρωταρχικό μέλημα των ανθρώπων παγκοσμίως, τα υβριδικά συστήματα συναγερμού έχουν αναδειχθεί σε ένα ζωτικό εργαλείο για την προστασία κατοικιών, επιχειρήσεων ...
 • Ajax Special Event

  Ajax Special Event

  Το 5ο κατά σειρά εικονικό event της Ajax Systems ολοκληρώθηκε με τεράστια επιτυχία στις 20 Οκτωβρίου του 2023! Για μία ακόμα χρονιά, η εταιρεία άνοιξε τα χαρτιά της ανακοινώνοντας νέες αλλαγές στο...
 • Hikvision Smart IPC κάμερες

  Hikvision Smart IPC κάμερες

  H Hikvision παρουσίασε πρόσφατα νέα μοντέλα δικτυακών καμερών Smart IPC, τα οποία υποστηρίζουν πολλαπλές «έξυπνες» λειτουργίες, ενώ διαθέτουν και πολλά νέα μοναδικά χαρακτηριστικά, που τις καθιστο...
 • Comelit Vedo

  Comelit Vedo

  Το Vedo δεν είναι απλώς ένα σύστημα συναγερμού. Αντιπροσωπεύει την επανάσταση στην τεχνολογία, στην αποτελεσματική ασφάλεια και την απλότητα στον προγραμματισμό. Η εγκατάσταση του Vedo γίνεται πολ...
 • Συνέντευξη με τον Άλκη Ζαμπετάκη, IP Surveillance Product Manager της CPI SA

  Συνέντευξη με τον Άλκη Ζαμπετάκη, IP Surveillance Product Manager της CPI SA

  Από την ίδρυσή της το 1990, αποστολή της CPI ήταν μέσα από προϊόντα και υπηρεσίες τεχνολογίας να ενισχύσει τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, βελτιώνοντας την παραγωγικότητα και την ανταγωνι...