Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Ουκρανική κρίση: Πώς η Ελλάδα θα καλύψει το ενεργειακό κενό αν η Ρωσία τραβήξει την πρίζα
Δύο σενάρια, ένα πιο ήπιο στην περίπτωση που υπάρχει μειωμένη παροχή φυσικού αερίου προς τη χώρα και ένα plan B στην περίπτωση διακοπής πλήρους τροφοδοσίας από τη Ρωσία έχει επεξεργαστεί η Ελληνική Κυβέρνηση.
Δύο σενάρια, ένα πιο ήπιο στην περίπτωση που υπάρχει μειωμένη παροχή φυσικού αερίου προς τη χώρα και ένα plan B στην περίπτωση διακοπής πλήρους τροφοδοσίας από τη Ρωσία έχει επεξεργαστεί η Ελληνική Κυβέρνηση.
Το χειρότερο δυνατό σενάριο φυσικά είναι να διακοπεί πλήρως η τροφοδοσία της χώρας με ρωσικό αέριο, κάτι το οποίο εκτιμάται ότι θα προκαλέσει έλλειμμα στην τροφοδοσία, που θα είναι της τάξης του 10% έως 20%.
Το ήπιο σενάριο που εξετάστηκε, είναι να διακοπεί ο διάδρομος του φυσικού αερίου από Ουκρανία και Λευκορωσία, κάτι που προβλέπεται ότι δεν θα έχει επιπτώσεις για τη χώρα μας, καθώς θα συνεχίσει να τροφοδοτείται από το ρωσικό αέριο μέσω Τουρκίας, αλλά και από τις εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα, συν το αέριο από το Αζερμπαϊτζάν.
Σε πρώτη φάση, το κενό θα πρέπει να καλυφθεί σε αυτή την περίπτωση από φορτία LNG, μέσω τροφοδοσίας από τις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας και από το αζέρικο αέριο που φτάνει στην Ελλάδα μέσω του αγωγού TAP.
Το plan B για τη διασφάλιση της ενεργειακής τροφοδοσίας της χώρας περιλαμβάνει επιπλέον εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG, μετατροπή της λειτουργίας μονάδων φυσικού αερίου με χρήση εναλλακτικού καυσίμου, καθώς και αξιοποίηση των λιγνιτικών μονάδων.
Εδώ πρέπει να επισημάνουμε ότι η Ελλάδα έχει μεγάλα αποθέματα λιγνίτη στα λιγνιτωρυχεία, τα οποία βρίσκονται όλα δίπλα στις μονάδες παραγωγής της ΔΕΗ που χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο καύσιμο.
Επίσης, η χρήση του λιγνίτη δεν απαγορεύεται τουλάχιστον ακόμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως η Ελλάδα καλείται να πληρώνει πρόστιμα όταν βάζει τις λιγνιτικές μονάδες στο ενεργειακό μίγμα της χώρας, κάτι που πολλές φορές η ΔΕΗ αναγκάζεται να κάνει σε περιπτώσεις μεγάλων κακοκαιριών και φυσικών καταστροφών όταν η παραγωγή των ΑΠΕ είναι αισθητά μειωμένη.
Η κυβέρνηση και οι φορείς της αγοράς βρίσκονται σε αναζήτηση και εναλλακτικών πηγών τροφοδοσίας και από άλλες χώρες (π.χ. Αίγυπτος).
Συμπερασματικά, κρίνεται ότι η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει πλήγμα στην ασφάλεια εφοδιασμού σε μια κλιμάκωση της έντασης, με την παραδοχή ότι θα είναι σε αυξημένη ετοιμότητα η Ρεβυθούσα και θα καλυφθούν τα κενά και από άλλες πηγές τροφοδοσίας, όπως είναι ο TAP.
Ωστόσο, κρίσιμη παράμετρος αποτελεί η διάρκεια της κρίσης, καθώς όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, μια πιθανή πολεμική σύρραξη θα ανεβάσει στα ύψη τις τιμές φυσικού αερίου και θα περιορίσει τις φυσικές και οικονομικές αντοχές της κάθε χώρας για να καλύψει τα ελλείμματα στην τροφοδοσία.
Οι εναλλακτικές λύσεις και ο σχεδιασμός της Αθήνας περιλαμβάνει:
- Ο τερματικός σταθμός της Ρεβυθούσας με τη μέγιστη δυνατή επάρκεια σε υγροποιημένο αέριο τίθεται σε αυξημένη ετοιμότητα, ενώ θα καλυφθούν τα κενά και από άλλες πηγές τροφοδοσίας, όπως είναι ο αγωγός TAP.
- Αναζήτηση και εναλλακτικών πηγών τροφοδοσίας και από άλλες χώρες (π.χ. Αίγυπτος και Αλγερία) για τη μεταφορά LNG με πλοία.
Σχέδιο λειτουργίας μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, αντί για φυσικό αέριο, με ντίζελ για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα.