Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
5 Ιανουαρίου 2022 11:42

Ποιες “έξυπνες” οικιακές συσκευές είναι ευάλωτες σε hacking;

5e6631b1d2e14368fe5363ed4b9d7fd7 XL 3cd85d7c

Πόσο καλή είναι η ασφάλεια του σπιτιού σας; Οι κλειδαριές και οι συναγερμοί μπορούν να κρατούν τους διαρρήκτες μακριά, αλλά καθώς τα “έξυπνα” σπίτια αυξάνονται, είναι αναγκαίο να προσθέσετε την κυβερνοασφάλεια στην καθημερινότητά σας.
Με τα σπίτια μας πιο συνδεδεμένα από ποτέ, οι ευκαιρίες για να παρεισφρήσουν οι hackers στις ζωές μας και να προκαλέσουν βλάβη είναι περισσότερες. “Αν όλα είναι συνδεδεμένα, οτιδήποτε μπορεί να χακαριστεί” επισημαίνει η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen στην ομιλία της για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής ΈνωσηςΠόσο καλή είναι η ασφάλεια του σπιτιού σας; Οι κλειδαριές και οι συναγερμοί μπορούν να κρατούν τους διαρρήκτες μακριά, αλλά καθώς τα “έξυπνα” σπίτια αυξάνονται, είναι αναγκαίο να προσθέσετε την κυβερνοασφάλεια στην καθημερινότητά σας.

Με τα σπίτια μας πιο συνδεδεμένα από ποτέ, οι ευκαιρίες για να παρεισφρήσουν οι hackers στις ζωές μας και να προκαλέσουν βλάβη είναι περισσότερες. “Αν όλα είναι συνδεδεμένα, οτιδήποτε μπορεί να χακαριστεί” επισημαίνει η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen στην ομιλία της για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποια οικιακά αντικείμενα είναι πιο ευάλωτα;

Σύμφωνα με το World Economic Forum, αυτά είναι τα πέντε πιο ευάλωτα αντικείμενα σε hacking που μπορείτε να βρείτε στο σπίτι σας:

Η “έξυπνη” τηλεόραση
Το κουδούνι με κάμερα και το “έξυπνο” σύστημα ασφαλείας
Η σκούπα ρομπότ
Το “έξυπνο” σύστημα για το άνοιγμα του γκαράζ
Η “έξυπνη” συσκευή παρακολούθησης του μωρού (baby monitor)
Όλες αυτές οι συσκευές έχουν τις ίδιες αδυναμίες -δεν είναι μόνο συνδεδεμένες με το διαδίκτυο των πραγμάτων (Internet of Things), αλλά είναι συχνά και μέρος του οικιακού μας δικτύου WiFi. Μία μελέτη από το Euroconsumers βρήκε ότι όλες αυτές οι πέντε συσκευές είχαν “υψηλής σοβαρότητας” ή “κρίσιμες” αδυναμίες ασφαλείας.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;

Οι ερευνητές δοκίμασαν συνολικά 16 συσκευές που χρησιμοποιούνταν πιο συχνά από διάφορες μάρκες και βρήκαν 54 αδυναμίες που εξέθεσαν τους χρήστες σε επιθέσεις των hackers, με πιθανές συνέπειες να ποικίλουν από την απενεργοποίηση των συστημάτων ασφαλείας μέχρι την κλοπή προσωπικών δεδομένων.

Εκτός από την απόκτηση πρόσβασης σε ευαίσθητες υπηρεσίες, όπως είναι οι εφαρμογές banking, η αναφορά σημειώνει ότι οι hackers μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν πολλές συνδεδεμένες συσκευές για μαζικές επιθέσεις DDOS, όπως εκείνες που έχουν γίνει για να ρίξουν δίκτυα τραπεζών, αλλά ακόμη και συστημάτων υγείας.

“Οι συνδεδεμένες συσκευές έχουν μεγάλες δυνατότητες μέσα στο σπίτι. Φέρνουν νέες λειτουργίες και χαρακτηριστικά στα προϊόντα που χρησιμοποιούμε καθημερινά” αναφέρει η έκθεση. “Αλλά ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι η σύνδεση του laptop στο διαδίκτυο ενέχει κινδύνους, είναι πιθανό να μην σκεφτούν ότι το ίδιο είναι πιθανό να ισχύει και με τις έξυπνες συσκευές”.

7 βήματα για καλύτερη ασφάλεια

Τι μπορείτε να κάνετε, λοιπόν, για να κάνετε τις “έξυπνες” συσκευές σας πιο “κυβερνοασφαλείς”; Παρατίθενται κάποιες συμβουλές από το Euroconsumers.

Προτιμήστε να συνδέσετε τις συσκευές με ένα καλώδιο δικτύου ethernet όταν αυτό είναι δυνατό και όχι μέσω WiFi.
Χρησιμοποιήστε ισχυρούς και μοναδικούς κωδικούς.
Πάντα να αλλάζετε το αρχικό όνομα του δικτύου WiFi μετά την εγκατάστασή του.
Χρησιμοποιήστε επαλήθευση ταυτότητας σε δύο βήματα.
Κρατήστε τις συσκευές σας ενημερωμένες και απενεργοποιήστε τις, όταν δεν τις χρησιμοποιείτε.
Πάντα να ολοκληρώνετε το αρχικό set-up της συσκευής, όταν την χρησιμοποιείτε για πρώτη φορά.
Μην αγοράζετε φθηνές συνδεόμενες συσκευές.
Η αναφορά του World Economic Forum για την “Κατάσταση του Συνδεδεμένου Κόσμου” για το έτος 2020 βρήκε ότι η αυξημένη χρήση των συνδεδεμένων συσκευών κατά την πανδημία του COVID-19 έχει φέρει πολλά οφέλη, αλλά και αυξημένους κινδύνους.

Πηγή: https://www.csii.gr/poies-exypnes-oikiakes-syskeyes-einai-eyalotes-se-hacking/

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

  Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
 • Athens Electronix 2024

  Athens Electronix 2024

  Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
 • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

  Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

  Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
 • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

  Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

  Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
 • Lenkeng AV transmitters

  Lenkeng AV transmitters

  H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...