Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 190
ilka aggelia
securityreport e mag odhgos 2021
4 Απριλίου 2017 14:31

Πώς να προστατέψετε τα δεδομένα σας από τη CIA

852c2fa5e5468761c3ae8b796ca9be85 XL ed9f8ad0

Το WikiLeaks προ εβδομάδων ανακοίνωσε κάποιες από τις μεθόδους και τεχνικές που χρησιμοποιεί η Αμερικάνικη μυστική υπηρεσία για να κατασκοπεύσει τις ηλεκτρονικές συσκευές των ανθρώπων που επιθυμεί. Πιο συγκεκριμένα, την Τετάρτη 8 Μαρτίου, το Wikileaks έδωσε στη δημοσιότητα χιλιάδες έγγραφα με την κωδική ονομασία Vault 7, τα οποία περιγράφουν τα εργαλεία .Το WikiLeaks προ εβδομάδων ανακοίνωσε κάποιες από τις μεθόδους και τεχνικές που χρησιμοποιεί η Αμερικάνικη μυστική υπηρεσία για να κατασκοπεύσει τις ηλεκτρονικές συσκευές των ανθρώπων που επιθυμεί.

Πιο συγκεκριμένα, την Τετάρτη 8 Μαρτίου, το Wikileaks έδωσε στη δημοσιότητα χιλιάδες έγγραφα με την κωδική ονομασία Vault 7, τα οποία περιγράφουν τα εργαλεία κυβερνοεπιθέσεων και hacking που χρησιμοποιεί η CIA.

Τα εν λόγω 8.761 έγγραφα που αποκαλύφθηκαν ανήκουν όλα στις βαθύτερες μονάδες της μυστικής υπηρεσίας. Μάλιστα, φημολογείται πως η CIA έβρισκε τρόπο να ρίχνει το φταίξιμο για αυτές τις ηλεκτρονικές επιθέσεις σε άλλες χώρες.

Πάντως , υπάρχουν διάφορα προληπτικά βήματα που μπορεί κανείς να πάρει ώστε να αποφύγει να μπει στο στόχαστρο παρακολούθησης της CIA.

1. Κάνε Update στο κινητό σου

Η μυστική υπηρεσία μπορούσε να ελέγχει και να παρακολουθεί την τηλεφωνική δραστηριότητα τόσο των Android όσο και τον iOs, σύμφωνα με τα έγγραφα του WikiLeaks. Και η Apple αλλά και η Google δηλώσαν ότι θα διευθετήσουν όλα τα τρωτά σημεία που η CIA εκμεταλλευόταν.

Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε αυτήν την στιγμή είναι να ενημερώσετε το κινητό σας με την πιο τελευταία έκδοση που διαθέτει, καθώς αυτή θα σας προσφέρει και τις καλύτερες συνθήκες προστασίας. H Αpple και η Google έχουν υποσχεθεί πως θα φτιάξουν όλα τα υπολειπόμενα ελαττώματα, οπότε να περιμένετε περισσότερες ενημερώσεις λογισμικού στο σύντομο μέλλον.

2. Έλεγξε την τηλεόραση σου

Σύμφωνα με το WikiLeaks, μια από τις καλύτερες τεχνικές παρακολούθησης της CIA είναι το αποκαλούμενο «Weeping Angel», ένα σύστημα που μπορεί να μετατρέψει τις «έξυπνες» τηλεοράσεις σε μικρόφωνα. Αυτό επιτρέπει στους πράκτορες να φιλτράρουν τις τηλεοράσεις όπως θέλουν και πολλές φορές να έχουν ακουστικό υλικό όσο αυτές είναι κλειστές.

Ωστόσο, λέγεται πως δεν είναι όλες οι τηλεοράσεις ευάλωτες σε αυτήν την επίθεση αλλά κυρίως μια συγκεκριμένη ομάδα μοντέλων της Samsung. Τα μοντέλα είναι τα παρακάτω: UNES8000F, E8000GF plasma, UNES7550F, UNF8000 series, F8500 plasma, UNF7500 series and UNF7000 series.

Επίσης, είναι κατανοητό πως για να μπορέσει ένας πράκτορας να χακάρει μια τηλεόραση, θα πρέπει να έχει πρόσβαση σε αυτήν με φυσικά μέσα. Επομένως, αυτό που μπορείτε εσείς να κάνετε είναι να ελέγξετε το πίσω μέρος της τηλεόρασης σας και να δείτε αν κρύβεται ένα μπλε LED. Επίσης μπορείτε να ελέγξετε με ποια έκδοση λειτουργεί η τηλεόραση σας πηγαίνοντας στο κεντρικό menu, πατώντας υποστήριξη και μετά ενημέρωση λογισμικού, και από εκεί μπορείτε να κάνετε την ενημέρωση της τελευταίας έκδοσης που είναι πάντα και η πιο ασφαλής.

 

3. Σταμάτα να χρησιμοποιείς το Internet Explorer

Μια μικρή ενότητα στο Vault 7 λέει πως η CIA χρησιμοποιεί μια «πολύ απλή τεχνική» ώστε να κλέψει κωδικούς που είναι αποθηκευμένοι στο εν λόγω browser.

Η Microsoft σταμάτησε να υποστηρίζει το Internet Explorer 8,9, 10 εδώ και ένα χρόνο, που σημαίνει ότι μόνο η έκδοση 11 λαμβάνει τις απαραίτητες ενημερώσεις ασφαλείας από την εταιρεία. Ωστόσο, είναι φανερό πως το browser δεν έχει μέλλον, καθώς έχει επιβεβαιωθεί πως το ΙΕ 11 θα είναι και η τελευταία του έκδοση, και μέχρι και η ίδια η Microsoft προτείνει στους χρήστες να διαλέξουν εναλλακτικές λύσεις.

Η Google Chrome θα ήταν μια ασφαλής επιλογή καθώς όπως προείπαμε η Google έχει ήδη μπει στην διαδικασία να επιδιορθώσει όλα τα ελαττώματα από τα οποία η CIA μπορούσε μέχρι σήμερα να επωφεληθεί.

4. Μην βασίζεσαι στα προγράμματα antivirus

Τα έγγραφα του Vault 7 αποκαλύπτουν ότι τα προγράμματα antivirus αποτελούν αρκετά εύκολη λεία για την CIA, που μπορεί να χρησιμοποιήσει μια ποικιλία από κόλπα και τεχνικές για να τα παραβιάσει.

«Οι χάκερς της CIA έχουν αναπτύξει πετυχημένες επιθέσεις ενάντια σε όλα τα γνωστά προγράμματα anti-virus» υποστηρίζει το WikiLeaks.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρει πως θύματα της μυστικής υπηρεσίας έχουν υπάρξει και τα 21 παρακάτω προϊόντα ασφαλείας: Avast, AVG, Avira, Bitdefender, ClamAV, Comodo, DaRT, ESET, F-Secure, GDATA, Kaspersky, Malwarebytes, McAfee, Microsoft Security Essentials, Norton, Panda, Rising, Symantec, Trend Micro, Zemana Antilogger and Zone Alarm.

Οπότε καλό θα ήταν να μην βασίζεστε στην ασφάλεια αυτών των προγραμμάτων σε ότι έχει να κάνει με την προστασία των δεδομένων σας.

5. Να είσαι σοβαρός με τα δεδομένα σου

Μετά τις αποκαλύψεις του WikiLeak, κάτι τέτοιο είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Να παίρνετε προφυλακτικά μέτρα με τα δεδομένα σας και να κατεβάζετε εφαρμογές που πραγματικά χρειάζεστε.

Η πρόσφατη υπόθεση της εφαρμογής Meitu είναι ένα καλό παράδειγμα για να εξετάσει κανείς. Αυτή η εφαρμογή για photo-editing ζητά ένα ανησυχητικά μεγάλο αριθμό αδειών ώστε να την χρησιμοποιήσεις, όπως πρόσβαση στις επαφές του κινητού σου, στα μηνύματα σου, και στον αποθηκευτικό χώρο του USB. Όλες αυτές οι πληροφορίες βρίσκονται σε κάποια servers στην Κίνα.

Όσο έχει να κάνει με τις μηχανές αναζήτησής, η DuckDuckGo γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής στους χρήστες του διαδικτύου, που έχουν χάσει την πίστη τους απέναντι στους παραδοσιακούς ανταγωνιστές.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Security Report, Ιούλιος 2024
Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Ιουλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές πο...
Έλεγχος πρόσβασης με Akuvox
Η PartnerNET με περισσότερα από 25 χρόνια εμπειρίας στον ICT κλάδο, είναι ο επίσημος διανομέας της Akuvox Company και παρουσιάζει τις έξυπνες λύσεις πρόσβασης και ενδοεπικοινωνίας σε σπίτια, κτίρι...
Η αποθήκευση δεδομένων παρακολούθησης «γίνεται» έξυπνη!
Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει επανάσταση στον τρόπο αποθήκευσης και διαχείρισης των όλο αυξανόμενων δεδομένων παρακολούθησης. Οι μέρες της απλής εγγραφής και αναθεώρησης των πλάνων βίντεο που παράγου...
Κάμερες αντιεκρηκτικού τύπου
Πυρηνικά και πετροχημικά εργοστάσια, τηλεπικοινωνιακοί σταθμοί και αποθήκες εκρηκτικών είναι μόνο μερικοί από τους βιομηχανικούς χώρους και τις κρίσιμες υποδομές που ενέχουν πολλές προκλήσεις, ακό...
Red Dot για την Ajax Systems
Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Ajax Systems κατακτά τα πρώτα βραβεία Red Dot σε Ασφάλεια και Οικιακό Αυτοματισμό! Φέτος, τα προϊόντα συναγερμού και έξυπνου αυτοματισμού της εταιρείας έλαβαν...
Οι μεγαλύτερες τάσεις CCTV για το 2024
Στον κόσμο της βιντεοεπιτήρησης παρατηρείται ραγδαία εξέλιξη την τελευταία δεκαετία, με τις καινοτομίες στην τεχνολογία να έχουν διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο στην εν λόγω ανάπτυξη. Ταυτόχρονα, ο το...
Μέτρα προστασίας για τα Data Centers
Τα κέντρα δεδομένων ή αλλιώς Data Centers, όπου φιλοξενείται εξοπλισμός υψηλής αξίας, όπως υπολογιστές, servers, αποθηκευτικά μέσα και άλλες δικτυακές συσκευές, πλέον θεωρούνται κινητήριος μοχλός ...
Hikvision 2-wire HD Apartment
Η λύση 2-wire HD Apartment αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για όσους αναζητούν ένα υψηλής ποιότητας και αξιόπιστο σύστημα θυροτηλεφώνου για αντικατάσταση ενός παλαιού συστήματος με χρήση των υπαρχ...
Πρωτοποριακή υπεροχή στα συστήματα επικοινωνίας Rakson A.E.
Έχοντας ιδρυθεί πριν από 70 χρόνια, η Golmar είναι πρωτοπόρα στην παγκόσμια αγορά, αφήνοντας ένα ανεξίτηλο σημάδι στο τοπίο των συστημάτων ενδοεπικοινωνίας. O αποκλειστικός συνεργάτης στην Ελλάδα ...
TP-Link Omada EAP215-Bridge
Το TP-Link Omada EAP215-Bridge kit αποτελεί την ιδανική λύση για την εγκατάσταση συστημάτων βιντεοεπιτήρησης σε απομακρυσμένες περιοχές, παρέχοντας αξιόπιστη ασύρματη σύνδεση με μεγάλη εμβέλεια πο...