Skip to main content
tech2024 03 04 at 08 35 23 TM 461
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 186
securityreport e mag odhgos 2021
29 Ιανουαρίου 2021 11:46

Πρόταση για έλεγχο των συστημάτων συναγερμού από αστυνομικούς

admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F05%2F1937ec597bef57c1c2ddf56777c168c9 XL

Στις μέρες μας, η αυξημένη εγκληματικότητα, τα επαναλαμβανόμενα κρούσματα κλοπών και οι βανδαλισμοί περιουσιών, ωθούν τους πολίτες να λαμβάνουν μέτρα για την διαφύλαξη και την προστασία της περιουσίας τους. Στα μέτρα που λαμβάνονται είναι και η τοποθέτηση συστημάτων ασφαλείας (συναγερμοί) τα οποία συνδέουν με τις κατά τόπο αστυνομικές υπηρεσίες ώστε να εξασφαλίζεται ο άμεσος έλεγχος και η προστασία του χώρουΣτις μέρες μας, η αυξημένη εγκληματικότητα, τα επαναλαμβανόμενα κρούσματα κλοπών και οι βανδαλισμοί περιουσιών, ωθούν τους πολίτες να λαμβάνουν μέτρα για την διαφύλαξη και την προστασία της περιουσίας τους. Στα μέτρα που λαμβάνονται είναι και η τοποθέτηση συστημάτων ασφαλείας (συναγερμοί) τα οποία συνδέουν με τις κατά τόπο αστυνομικές υπηρεσίες ώστε να εξασφαλίζεται ο άμεσος έλεγχος και η προστασία του χώρου.

Σύμφωνα με την νομοθεσία για να συνδεθεί ένα σύστημα συναγερμού με αστυνομική υπηρεσία θα πρέπει να εκδοθεί σχετική άδεια.(www.astynomia.gr/index.php?option=ozo_content&perform=view&id=1188&Itemid=641&lang). Στα δικαιολογητικά που πρέπει να κατατεθούν για την έκδοση της, περιλαμβάνεται και σχεδιάγραμμα του χώρου, έγκριση καταλληλόλητας του συστήματος συναγερμού που θα χρησιμοποιηθεί και κατάθεση αποδεικτικού καταβολής του τέλους που προβλέπεται για την εξέταση της αίτησης.

Το τέλος ανέρχεται στο ποσό των σαράντα (40) ευρώ για κάθε σύνδεση και αν εγκριθεί η σύνδεση καταβάλλεται ετήσιο τέλος τετρακοσίων (400) ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά ποσοστό 15%. Το ποσό της προσαύξησης (60 ευρώ) αποδίδεται απευθείας στα ασφαλιστικά ταμεία του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας. (Παρ.3 άρθ. 13 του Ν.2622/1998, όπως αντικαταστάθηκε από παρ. 4 του άρθ. 20 του Ν. 4058/2012.)

Λόγω της παραπάνω διαδικασίας που χρειάζεται για να εκδοθεί η άδεια αλλά και της πληρωμής χρηματικού ποσού που συνολικά ανέρχεται στα πεντακόσια (500) ευρώ ανά σύνδεση, αρκετοί ιδιώτες και επαγγελματίες, αποφεύγουν να απευθυνθούν στην Ελληνική Αστυνομία και εξουσιοδοτούν ιδιωτικές εταιρείες παροχής υπηρεσιών ασφαλείας (SECURITY) για να φυλάνε τον χώρο τους. Οι εταιρείες SECURITY εκτός των άλλων αναλαμβάνουν και την διαχείριση του συστήματος συναγερμού, συνδέοντας αυτό με το κέντρο λήψης σημάτων που λειτουργούν, παρέχοντας έτσι 24ωρη κάλυψη στο πελάτη τους. Ο έλεγχος όμως του συστήματος που ενεργοποιείται σε αυτές τις περιπτώσεις, τις περισσότερες φορές γίνεται από την κατά τόπο αρμόδια αστυνομική υπηρεσία η οποία ενημερώνεται από την εταιρεία SECURITY. Δηλαδή ουσιαστικά γίνεται το ίδιο ακριβώς με την περίπτωση που τον συναγερμό διαχειρίζεται υπηρεσία της ΕΛ-ΑΣ, με την διαφορά ότι στην δεύτερη περίπτωση δεν υπάρχει η υποχρέωση καταβολής τέλους.

Οι αστυνομικοί από την στιγμή που θα ενημερωθούν για ενεργοποίηση συστήματος συναγερμού και πιθανή διάπραξη αδικήματος, είναι υποχρεωμένοι να πραγματοποιήσουν έλεγχο, χωρίς να εξετάζουν εάν η ενημέρωση προέρχεται από σύστημα που έχει συνδεθεί νόμιμα με την ΕΛ-ΑΣ, ή από τηλεφώνημα ιδιωτικής εταιρείας SECURITY.

Επίσης στις περιπτώσεις που το σύστημα συναγερμού διαχειρίζεται η ΕΛ-ΑΣ, η εγκατάσταση του γίνεται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (Ν.2518/1997), δηλαδή μόνο από επαγγελματίες ηλεκτρονικούς (πτυχιούχους), οι οποίοι έχουν δώσει σχετικές εξετάσεις στα Κέντρα Μελετών Ασφαλείας της Ελληνικής Αστυνομίας για πιστοποίηση και κατέχουν ειδική άδεια εργασίας Εγκαταστάτη Συστημάτων Ασφαλείας Β’ κατηγορίας. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται η σωστή λειτουργία του συναγερμού και θεωρείται αξιόπιστη η πληροφορία που μεταφέρει στις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, ώστε αυτή να ελεγχθεί από τα αρμόδια όργανα. Δυστυχώς έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις, κυρίως σε συναγερμούς που διαχειρίζονται ιδιωτικές εταιρίες, να ενεργοποιούνται χωρίς λόγο και επαναλαμβανόμενα αναγκάζοντας έτσι τους συναδέλφους να πηγαίνουν πολλές φορές στο σημείο για να ελέγξουν.

Κατόπιν των παραπάνω και προκειμένου αποφευχθούν παρόμοιες καταστάσεις, προτείνονται τα κάτωθι για τις ιδιωτικές εταιρείες SECURITY που αναλαμβάνουν την διαχείριση συστημάτων ασφαλείας και τον έλεγχο σε περίπτωση ενεργοποίησης, πραγματοποιούν οι υπηρεσίες της ΕΛ-ΑΣ:

Την τήρηση των προϋποθέσεων του Ν.2518/1997 για την εγκατάσταση και λειτουργία των συστημάτων που εποπτεύονται από αυτές.
Την καταβολή του ανάλογου τέλος που προβλέπεται από το άρθρο 13 του Ν. 2622/1998 και αφορά την σύνδεση συστημάτων συναγερμού με υπηρεσίες της ΕΛ-ΑΣ.
Το τέλος να καταβάλλεται εφάπαξ με την έκδοση της άδειας λειτουργιάς εταιρείας SECURITY και να είναι ανάλογο της δυναμικής της εταιρείας.
Η ΠΟΑΣΥ. παρακαλείται για την εξέταση των παραπάνω και σε θετική περίπτωση την προώθηση τους, ώστε να υπάρξει η ανάλογη νομοθετική ρύθμιση.

Πηγή: https://www.policenews.eu/

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Security Report Μαρτίου

  Security Report Μαρτίου

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Μαρτίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχος του Security Report θα βρείτε ενδιαφέροντα ...
 • 9 συστήματα ελέγχου πρόσβασης για ξενοδοχεία

  9 συστήματα ελέγχου πρόσβασης για ξενοδοχεία

  Ο κλάδος της φιλοξενίας εξελίσσεται ραγδαία, ιδίως στη χώρα μας, όπου καθημερινά εκατοντάδες ξενοδοχεία προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες και στους τουρίστες που καταφθάνουν από το ε...
 • Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός – ΕΡΜΗΣ

  Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός – ΕΡΜΗΣ

  Η Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός Α.Ε. – ΕΡΜΗΣ διασφαλίζει τη διαθεσιμότητα και την αδιάλειπτη παροχή των 24/7 Υπηρεσιών Κέντρου Λήψης Ηλεκτρονικών Σημάτων, για την αντιμετώπιση απρόσμενων καταστάσεων...
 • 11 Wi-Fi κάμερες της ANGA για όλες τις απαιτήσεις

  11 Wi-Fi κάμερες της ANGA για όλες τις απαιτήσεις

  Μία ολοκληρωμένη σειρά 11 Wi-Fi καμερών της ANGA, καθεμία από τις οποίες διαθέτει ένα μοναδικό σύνολο χαρακτηριστικών προσαρμοσμένων για να καλύψει διαφορετικές ανάγκες και προτιμήσεις, θα βρείτε ...
 • 3 Νέα CCTV testers με υποστήριξη οπτικών ινών από την ΗΛΚΑ

  3 Νέα CCTV testers με υποστήριξη οπτικών ινών από την ΗΛΚΑ

  H ΗΛΚΑ Α.Ε. διαθέτει την πληρέστερη γκάμα all in one CCTV testers τελευταίας γενεάς, με προϊόντα κορυφαίων προδιαγραφών, σε ασυναγώνιστες τιμές. Τα CCTV testers είναι απαραίτητα εργαλεία για τον ε...
 • TP-Link VIGI C540-W & C340 V1/V2

  TP-Link VIGI C540-W & C340 V1/V2

  Η πρωτοποριακή σειρά προϊόντων VIGI της TP-Link έχει σχεδιαστεί για εγκαταστάσεις μικρομεσαίας κλίμακας και περιλαμβάνει κάμερες υψηλής ανάλυσης με προηγμένα χαρακτηριστικά που εξασφαλίζουν καθαρή...