Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Ψηφιακοί είναι οι πιο μεγάλοι φόβοι των εταιρειών παγκοσμίως
Η διαχείριση των ψηφιακών κινδύνων – cyber risk – τοποθετείται όλο και πιο ψηλά στη λίστα των κινδύνων, τους οποίους φοβούνται περισσότερο οι επιχειρήσεις ανά τον κόσμο.
Η διαχείριση των ψηφιακών κινδύνων – cyber risk – τοποθετείται όλο και πιο ψηλά στη λίστα των κινδύνων, τους οποίους φοβούνται περισσότερο οι επιχειρήσεις ανά τον κόσμο. Για την ακρίβεια, το cyber risk και η διακοπή των εργασιών είναι οι δύο κορυφαίοι κίνδυνοι, που απειλούν την ομαλή πορεία μιας επιχείρησης, σύμφωνα με την αξιολόγηση των ίδιων των εταιρειών.
Οι δύο αυτοί παράγοντες θεωρείται ότι απειλούν περισσότερο την ίδια τη λειτουργία μιας εταιρείας, καθώς επιφέρουν σημαντικές επιβαρύνσεις στα οικονομικά της αποτελέσματα και τη φήμη της.
Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα του Αllianz Risk Barometer 2019, τα περιστατικά ψηφιακής ασφάλειας (37%) και η διακοπή της λειτουργίας μιας εταιρείας (37%) ισοψηφούν για τις ίδιες τις επιχειρήσεις ως οι πιο σοβαροί κίνδυνοι που τις απειλούν. Όπως προκύπτει από την ίδια έρευνα, συνολικά το 50% των κινδύνων, από τους οποίους απειλείται περισσότερο η ομαλή πορεία των επιχειρήσεων, παγκοσμίως, είναι οι κυβερνοεπιθέσεις.
Οι φυσικές καταστροφές (συγκεντρώνοντας το 28% των απαντήσεων) κατατάσσονται στην τρίτη θέση της λίστας με τους κορυφαίους κινδύνους, που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις. Στο μεταξύ, οι εταιρείες τοποθετούν στην τέταρτη θέση της λίστας με τους κινδύνους που φοβούνται περισσότερο, τις αλλαγές σε επίπεδο θεσμικό και ρυθμιστικό (27% των απαντήσεων).
Επιπλέον, η κλιματική αλλαγή (13% των απαντήσεων) και η έλλειψη ταλέντων (9%) είναι, για το 2019, οι πλέον ταχέως αναπτυσσόμενοι κίνδυνοι για το επιχειρείν παγκοσμίως και βρίσκονται πλέον στην 8η και στη 10η θέση της σχετικής κατάταξης.
Δυσβάσταχτο κόστος
Το έγκλημα στον κυβερνοχώρο κοστίζει σήμερα περίπου $600 δισεκατομμύρια ετησίως από $445 δισεκατομμύρια το 2014. Αυτό συγκρίνεται με μια μέση οικονομική απώλεια 10 χρόνων από φυσικές καταστροφές. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Αllianz Risk Barometer 2019, το ζήτημα της διαχείρισης των ψηφιακών κινδύνων αφορά τόσο τους ίδιους τους πολίτες, όσο και τις επιχειρήσεις, αλλά και ολόκληρα έθνη. Ενώ οι ψηφιακοί εγκληματίες χρησιμοποιούν όλο και πιο καινοτόμες μεθόδους για να κλέψουν δεδομένα ή να αποσπάσουν χρήματα, υπάρχει, επίσης, μια αυξανόμενη απειλή στον κυβερνοχώρο για τα ίδια τα κράτη, καθώς συχνά ομάδες χάκερ καταφέρνουν να απειλούν κρίσιμους παρόχους υποδομών ή να κλέβουν πολύτιμα δεδομένα ή εταιρικά μυστικά.
Η έρευνα
Να σημειωθεί ότι η έρευνα Αllianz Risk Barometer 2019 απηχεί τις απόψεις 2,415 κορυφαίων στελεχών από 86 χώρες παγκοσμίως. Τμήμα των παραπάνω στοιχείων παρουσιάστηκε στο Cyber Insurance & Incident Response Conference 2019, που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.