Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Ρωσία και Κίνα δημιουργούν την «τέλεια κυβερνο-καταιγίδα»
Σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών, η μεγαλύτερη απειλή για την αμερικανική εθνική ασφάλεια είναι οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο -μεγαλύτερη και από την τρομοκρατία. Αυτές οι απειλές αυξάνονται σε πολυπλοκότητα, κλίμακα, συχνότητα και τη σοβαρότητα των επιπτώσεωνΣύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών, η μεγαλύτερη απειλή για την αμερικανική εθνική ασφάλεια είναι οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο -μεγαλύτερη και από την τρομοκρατία. Αυτές οι απειλές αυξάνονται σε πολυπλοκότητα, κλίμακα, συχνότητα και τη σοβαρότητα των επιπτώσεων.
Επίσης, επεκτείνεται το εύρος των δραστών, οι μέθοδοι και τα θύματα των επιθέσεων. Τον Φεβρουάριο του 2015, ο James Clapper ανακοίνωσε ότι η εκτίμηση της ρωσικής απειλής στον κυβερνοχώρο έχει αυξηθεί, τοποθετώντας την στην πρώτη θέση στον κατάλογο των χωρών που αποτελούν το μεγαλύτερο κίνδυνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Τον Απρίλιο του 2015, η Ρωσία και η Κίνα υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας, των ερευνών και της ανταλλαγής πληροφοριών και λογισμικού. Αυτή είναι μια άμεση πρόκληση για τις Ηνωμένες Πολιτείες, διότι μετά την συνεργασία για την πρωτοκαθεδρία στον τομέα της ενέργειας, τώρα προσπαθούν να συνδυάσουν τις ικανότητές τους στον ψηφιακό κόσμο.
Κίνα και Ρωσία, έχουν με μεγάλη διαφορά, τις πιο εξελιγμένες δυνατότητες στον κυβερνοχώρο. Οι επιθετικές δυνατότητες της κάθε χώρας ήταν ήδη μια απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά αν τώρα συνεργαστούν σοβαρά, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ένα πρωτοφανή κίνδυνο στον κυβερνοχώρο.
Σύμφωνα με ανώτερους στρατιωτικούς αξιωματούχους, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ρωσίας έχει δημιουργήσει ξεχωριστή διοίκηση που θα είναι υπεύθυνη για τη διεξαγωγή επιθετικών δραστηριοτήτων στον κυβερνοχώρο, όπως προπαγάνδα και εισαγωγή κακόβουλου λογισμικού στα συστήματα διοίκησης και ελέγχου του εχθρού. Ένα ανάλογο εξειδικευμένο τμήμα δημιουργείται και στις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας. Σύμφωνα με μελέτες ασφαλείας των υπολογιστών, ρώσοι χάκερς προσπαθούν να αναπτύξουν λογισμικό που θα τους επιτρέψει να αποκτήσουν πρόσβαση και έλεγχο εξ αποστάσεως σε βιομηχανικά συστήματα και κρίσιμες υποδομές, όπως δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, συστήματα αστικών μέσων μαζικής μεταφοράς, έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας, καθώς και τα δίκτυα πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Η Ρωσία ήταν μια από τις πρώτες χώρες που κινήθηκαν στην σφαίρα του κυβερνοχώρου. Το 1998 και πολύ πριν οι περισσότερες χώρες αρχίσουν να σκέπτονται την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, δημιουργήθηκε από το Κρεμλίνο η «Διεύθυνση K», μια κυβερνητική υπηρεσία για την παρακολούθηση και την προστασία από χάκερ και σπάμερς. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια Διεύθυνση K έχει πάρει ένα πιο επιθετικό ρόλο στην ψηφιακή σφαίρα. Το 1999, αποκαλύφθηκε ότι ο ιός Moonlight έκλεβε πληροφορίες από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το Υπουργείο Ενέργειας, τη NASA, και τους στρατιωτικούς εργολάβους για δύο χρόνια. Στις αρχές του 2015, Ρώσοι χάκερ απέκτησαν πρόσβαση σε έναν εξωτερικό διακομιστή του Υπουργείου Εξωτερικών. Μέσω αυτού, ήταν σε θέση να διεισδύσουν στους υπολογιστές του Λευκού Οίκου και να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευαίσθητες μη δημοσιευμένες πληροφορίες. Το FBI, οι Μυστικές Υπηρεσίες, και άλλες υπηρεσίες πληροφοριών, δήλωσαν πως ήταν η πιο εξελιγμένη επίθεση που έγινε ποτέ εναντίον ενός αμερικανικού κυβερνητικού στόχου.
Η Κίνα έχει επίσης αυξήσει το ανθρώπινο δυναμικό, τους πόρους και τα χρήματα που απαιτούνται για την κατασκοπεία στον κυβερνοχώρο. Ο Λαϊκος Απελευθερωτικός Στρατός της Κίνας (PLA) διαθέτει ένα ειδικό γραφείο ειδικά για την κατασκοπεία στον κυβερνοχώρο. Το PLA, σύμφωνα με πρόσφατες εκθέσεις των μυστικών υπηρεσιών, δεν έχει μόνο εξελιγμένες ικανότητες διείσδυσης και συλλογής πληροφοριών, αλλά διαθέτει και το κακόβουλο λογισμικό, μέσω του οποίου θα μπορούσε να αποκτήσει τον έλεγχο ξένων δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και ύδρευσης. Ωστόσο, φαίνεται ότι μέχρι στιγμής το μόνο κίνητρο της Κίνας είναι η διάπραξη χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κατασκοπείας. Υπολογίζεται ότι κατά τα τελευταία χρόνια, Κινέζοι χάκερς έχουν επιχειρήσει επιθέσεις σε 2.000 εταιρείες, πανεπιστήμια και κυβερνητικές υπηρεσίες στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αυτές οι απειλές στον κυβερνοχώρο από την Ρωσία και την Κίνα αποτελούσαν πάντα μια σημαντική ανησυχία για τις Ηνωμένες Πολιτείες, διότι υπονομεύεται η αμερικανική οικονομική ανταγωνιστικότητα και τίθεται σε κίνδυνο η εθνική ασφάλεια. Μέχρι σήμερα, ένας «κυβερνο-αρμαγεδώνας» δεν είναι ιδιαίτερα πιθανός, αλλά οι επιθέσεις μέτριου επιπέδου και με την πάροδο του χρόνου θα μπορούσαν να δημιουργήσουν σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών. Ειδικά αν αυτή η υποτιθέμενη συμμαχία στον κυβερνοχώρο μετεξελιχθεί και αρχίσει να δημιουργεί νέες καινοτόμες στρατηγικές επιθέσεων. Ο συνδυασμός των ικανοτήτων των δύο χωρών θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια τέλεια καταιγίδα πολιτικού και οικονομικού ολέθρου και που μέχρι στιγμής οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν την ικανότητα να αποτρέψουν.